Hoppande hosta hos barn: symptom och behandling, förebyggande

Innehållet

En av de vanligaste sjukdomarna hos barn är kikhosta. Hos yngre barn kan sjukdomsförloppet vara mycket svårt. För att förhindra farliga komplikationer av denna sjukdom, måste fäder och mödrar känna till de viktigaste symptomen och manifestationerna av kikhosta.

Vad är det här?

Akut respiratorisk sjukdom som orsakar lesioner i övre luftvägarna hos spädbarn kallas kikhosta. Denna sjukdom kännetecknas av säsongsbrister av sjuklighet.

Ofta sker kikhosta under den kalla årstiden, men barnen kan bli sjuk i juli-september. Barnläkare noterar att barn är benägna att denna allvarliga infektion på nästan vilken tid på året som helst.

Enligt statistik påverkas barn under fem oftast av denna farliga sjukdom. Källor av sjukdomen är sjuka barn eller de som inte är aktivt sjuka, men är dolda bärare av infektionen.

Mikroorganismer överförs snabbt från ett sjukt barn till en hälsosam, vilket orsakar kliniska manifestationer av sjukdomen.

Den bakterie som orsakar kikhosta skadar epitelcellerna i övre luftvägarna. Om ett barn har sänkt immunitet sprider den sig snabbt i kroppen, vilket leder till en ökning av symtom på förgiftning. Hos barn stiger temperaturen, svaghet uppträder, liksom frysningar och stark hosta.

skäl

Sjukdomen har en bakteriell natur. Den främre pertussis-bakterien tränger igenom luftburna droppar i barnens organism och orsakar allvarlig inflammation i övre luftvägarna. Källan till sjukdomen är en stavformad pertussis-bakterie. Hon hittar snabbt epitelceller och orsakar skador på dem.

Bakterier kan vara olika typer. Vissa orsakar allvarlig inflammation, vilket leder till att sjukdomen fortskrider i en mer allvarlig form. Andra är mindre aggressiva för ett barns kropp.

Barnets immunförsvar under det första mötet med bakterien är ännu inte klart för att ge en stark upplösning. Av denna anledning utvecklas sjukdomen snabbt och orsakar allvarliga negativa symtom.

Inkubationsperiod

I genomsnitt är inkubationsperiodens varaktighet cirka två veckor. Denna tid beaktas från det ögonblick som de patogena bakterierna först kommer in i kroppen tills de första symtomen på sjukdomen uppträder. Hos vissa spädbarn kan inkubationstiden vara så liten som en vecka: det beror på den ursprungliga nivån av barns immunitet.

Tiden tills de första symptomen på sjukdomen uppträder beror också på ålderens och karaktären hos barnets kropp. Om ett barn är uttömt eller nyligen haft akut respiratorisk sjukdom, är influensan sannolikt att inkubationsperioden är kortare mycket högre.

Barn upp till sju år har relativt låg immunitet (på grund av fysiologiska egenskaper). Av den anledningen är de så lätt och snabbt sjuk med kikhosta.

Sammansättningen av bakterier förekommer i saliv. Infektion utförs genom luftburna överföringsmetoder.

Under andningen (såväl som i strid med personlig hygien) kan mikrober tillsammans med salivpartiklar tränga in från en patient till en hälsosam organism. Detta är början på sjukdomen.

För att förhindra varje familjemedlem måste ha sina egna rätter. Att använda andras tandborstar är strängt förbjudet. Allt detta kan leda till en snabb spridning av sjukdomen.

Hur man känner igen: första tecken

Hoppande hosta kan ofta förekomma under dödsfallet av någon annan akut virussjukdom. Ofta manifesteras det av de första karakteristiska symptomen:

  • Ökning av kroppstemperatur till 38-39 grader redan i sjukdomsveckans första vecka. Ökningen ökar snabbt. Temperaturen under en lång tid är ganska hög (trots pågående behandling med antipyretika). Ju högre det är desto mer berusningssymptom uppträder hos barnet.
  • En stark hosta. Under de första två veckorna efter sjukdomsuppkomsten hostar barnet nästan ständigt, utan paus. Läkare noterar att hösten ökar markant på kvällen eller på natten. Mot slutet av den andra veckan hostar barnet inte längre ständigt, men med anfall. Den paroxysmala "skällande" hostan är vanligtvis karaktäristisk. Efter kort andning gör barnet 7-10 hostljud på andas ut. Samtidigt visser arten av hosta något whistling. Detta beror på det faktum att luftflödet genom inandning passerar genom de skadade ligamenten. Rösten blir hes, barnet talar knappast.
  • Symtom på berusning. Barnet blir väldigt trögt, vägrar att äta. Hans aptit reduceras märkbart. Småbarn blir ointressant lektioner som är kända för honom, vilket gav honom nöje. Barnen är väldigt svaga, spenderar mer tid i sängen, uppträder. Hos barn med hög temperatur är det svårt huvudvärk, liksom illamående (eller till och med kräkningar).
  • Beteendeförändring. Barnet, uttömt av långa anfall av svår hosta, blir mycket humör, nervös. Många barn drar sig in i sig, vägrar att kommunicera med sina kamrater. Överdriven hosta kan till och med orsaka kräkningar (speciellt vid slutet av den första veckan av sjukdom). Magen är frisk. Detta beror på nervirritation på grund av bakteriell infektion. Under interictalperioden känner barn sig ganska friska och spelar. Med ökad hosta försämras deras välbefinnande markant.

Manifestationerna av sjukdomen kan variera avsevärt. Dessa egenskaper är väl spårade hos barn i olika åldrar.

Hos spädbarn

Vid nyfödda barn kan sjukdomen få ett mycket ogynnsamt resultat och en svår kurs. Forskningsdata säger att varje andra barn med kikhosta dör. Detta beror på den speciella strukturen och funktionen hos immunsystemet och nervsystemet hos barnet. Den bräckliga barnens organism kan inte bekämpa aggressiva bakterier.

Äldre killar

För äldre barn är en ganska förutsägbar kurs av sjukdomen karakteristisk. Hos barn äldre än fem år varar inkubationstiden vanligtvis 14 dagar.. Ökad kroppstemperatur och svårighetsgrad av hosta beror på hur svagt barnets kropp är. Om sjukdomen är relativt mild, lider inte barnets allmänna tillstånd mycket. Vaccinerade barn lider lättare än hos barn utan pertussisvaccin.

Former av sjukdomen

Sjukdomen kan uppträda på flera sätt (beroende på initial immunitet). Vid milda anfall, stör hosta attackerna ganska sällan (upp till 10-15 gånger under dagen). Kroppstemperaturen stiger till 37-37,5 grader. Symtom på berusning är ganska svag. Barnen förblir ganska aktiva, beteendet förändras något.

Med medelstark sjukdom i sjukdomen ökar hosta attacker märkbart.Under dagen kan barnet hosta nästan non-stop. Kroppstemperaturen stiger redan till 38 grader. Mot bakgrund av dess ökning kan kräkningar uppstå. Barn känner sig mycket värre. De blir mycket whiny, vill inte leka med leksaker, vägra att äta.

Allvarlig sjukdom kräver akut sjukhusvård och akutsjukvård. Med denna variant av sjukdomen stiger kroppstemperaturen hos spädbarn till 39 grader eller mer. En allvarlig huvudvärk uppträder, medvetslöshet kan förekomma. De hostas attacker är mycket starka. Barnet blir snabbt trött efter en lång hosta. Barnet vägrar kategoriskt mat. Många barn börjar en riktig feber (med frossa och svåra symtom på förgiftning). Sjukdomen kan uppträda på flera sätt, beroende på den ursprungliga immunitetsnivåen.

diagnostik

Denna sjukdom kännetecknas av specifika symtom som är mycket svåra att förvirra med andra akuta luftvägsinfektioner. Att göra den korrekta diagnosen på arten av hosta är ganska enkel. Om ett barn går på en utbildningsinstitution, är barnläkaren i detta fall mycket lättare att bestämma kikhosta. Vid sjuka barn kommer samma symptom att avslöjas, vilket indikerar enhetligheten hos källa till sjukdomen.

I sällsynta fall (när det är svårt att diagnostisera ett barn) tar läkare till hjälptester. En av de enklaste laboratorietesterna, som gör att du kan ange diagnosen, är ett komplett blodantal. Det låter dig se en ökning av antalet skyddande immunceller - leukocyter. Detta indikerar förekomsten av infektion i barnets kropp. Analysera leukocytformeln kommer doktorn att slutsatsen om det finns en mikrobe i barnets kropp.

Bakvatten från baksidan av struphuvudet i de tidiga stadierna av sjukdomen kan visa närvaron av pertussis. Denna metod är dock inte alltid mycket informativ. I de senare skeden av sjukdomen är effektiviteten av detta test nästan noll.

I privata laboratorier kan du göra ytterligare blodprov för bestämning av specifika antikroppar. Dessa är proteinmolekyler som produceras genom immunsystemet som svar på intag av en patogen. Testet är ganska informativt.

Det gör att du kan exakt bestämma förekomsten av pertussis i en babys kropp. Nackdelen med denna analys är ganska hög kostnad.

Vaccinerade barn?

Bebisar som fick pertussisvaccinationer lider av denna sjukdom mycket mindre ofta än deras ovaccinerade kamrater.

Även om ett vaccinerat barn lider av en pertussisinfektion, lider den en mildare sjukdom.

Med denna sjukdomsförlopp är hostaattacker mycket mindre uttalade. Kroppstemperaturen stiger till 37-37,5 grader. Barnen ändrar inte vanligtvis sitt vanliga beteende. I många fall bevaras deras aptit, de äter god mat.

Det har varit fall då barnläkare inte kunde känna igen kikhosta från vaccinerade barn. Utslagda symtom och manifestationer av sjukdomen var förvirrande läkare och föräldrar. Det är viktigt att komma ihåg att även ett barn som har immuniserats har en sjukdom. Behandlingen blir emellertid mycket lättare. Vaccinerade barn har också relativt sällsynta livshotande komplikationer.

Stages av sjukdomen

Sjukdomen fortskrider i flera steg:

  1. Catarrhal period. Det kommer från slutet av inkubationsperioden. Vanligen stiger kroppstemperaturen inte mycket (upp till 37-37,5 grader). Vid slutet av den första veckan visas en torr hosta gradvis. Det förbättras kraftigt på eftermiddagen. På natten kan hosta bli oacceptabelt. Dess karaktär varierar kraftigt under hela katarrhalperioden. Först finns det några hopp om dagen.Vid slutet av den första veckan hostar barnet nästan ständigt utan att stoppa. För denna period präglas av en ökning av symtom på förgiftning. Irritabilitet och nervositet framträder. Om sjukdomen är svår, utvecklas den snabbt. Hos äldre barn varar denna period vanligtvis inte mer än två veckor.
  2. Paroxysmal period. Vid denna tid ökar hosten starkt och blir till verkliga anfall. Utvecklingen av denna period börjar som regel i den andra eller tredje veckan av sjukdomen. Många föräldrar känner nu till de karakteristiska symptomen och den korrekta diagnosen. Hosta blir störande, oroar barnet hela dagen. Det bör noteras att i vaccinerade barn sker sjukdomen i en mildare form. Detta kan förvirra pappor, mammor och till och med några oerfarna barnläkare.
  3. Tillståndsperiod. Utvecklas i tredje eller fjärde veckan sedan sjukdomsuppkomsten. Vid denna tidpunkt är all nödvändig antibakteriell läkemedelsbehandling som regel föreskriven. Barnets kropp med hjälp av droger börjar aktivt förstöra mikrober. Detta leder gradvis till återhämtning. Slemmen som släpps vid hostande attacker blir gulare. Med tiden upphör det att sticka ut, och barnet börjar känna sig mycket bättre.

behandling

Barn under ett år behandlas på ett sjukhus. Eftersom barn har en hög dödlighet från pertussisinfektion, är hembehandling strängt förbjuden för dem. Även i svaga former av sjukdomen behandlas barn under det första året av livet strikt under villkoren för barnens avdelningar på sjukhus och kliniker.

Under behandlingen ska rummet där barnet befinner sig vara kvartsbelagt och behandlas med desinfektionsmedel. Om barnet är sjuk under den kalla årstiden är utomhusövning strängt förbjudet. Barnet är försedd med fullständig fred. I dagsläget finns det alltid en tid för dagtidssömning. Under en sådan vila återfår barnet sin styrka och återhämtar sig snabbare.

Läkare förskriva barn inte bara hostmedicin, men också en speciell diet. Det bidrar till att upprätthålla barnets immunitet och återställa sin styrka. Foder babyen fraktionerad. Måltider fördelas jämnt, minst 5-6 gånger om dagen. Alla rätter är beredda sparsamt, utan rostning.

Om sjukdomen upptäcks i början av tiden, får barnen antibiotikabehandling. För att lindra host, föreskriver läkare antitussiva och expektoranta läkemedel. Barn rekommenderas att dricka mycket vatten. Aktiva spel under den akuta sjukdomen är uteslutna.

Är det nödvändigt med antibiotika?

Användningen av antibakteriella läkemedel kan bara anges i början av sjukdomen. Exakt vid denna tidpunkt är kikhosta mycket mottaglig för de destruktiva effekterna av läkemedel.

Om perioden av katarrala förändringar missas är förskrivning av antibiotika inte bara meningslöst men även farligt. Detta kan orsaka biverkningar av antibakteriella läkemedel hos spädbarn. Beslutet om tillsättning av antibiotika tas endast av den behandlande barnläkaren.

Är det möjligt att klara hemma?

För barn med stark immunitet är hembehandling tillåten. I detta fall måste barnet nödvändigtvis inspektera läkaren. Om sjukdomen i barnet är mild, kommer läkaren att ge alla nödvändiga rekommendationer och låta dig bota hemma.

Svår sjukdom i sjukdomen innebär att man hittar en bebis på sjukhuset. Under stationära förhållanden kommer läkare att kunna lindra hosta attacker, samt minska toxiska symtom. Nedsatta barn med låg immunitet kräver ofta intravenösa läkemedel. Detta kan endast göras på sjukhuset, under klockan medicinsk övervakning.

diet

Under sjukdomen kommer barnet att tilldelas en speciell terapeutisk mat.Det syftar till att säkerställa att barnens kropp hade tillräcklig styrka för att bekämpa infektion. En diet under sjukdom bör minimera alla negativa symptom på sjukdomen, minska illamående och stärka barnets styrka.

Grunden för terapeutisk näring är den dagliga konsumtionen av proteinrika livsmedel. Dessa inkluderar kött- och fiskprodukter, fjäderfä. Färska sura mjölkprodukter är också perfekta för små barn.

Till frukost kan du göra gröt eller cottage cheese med frukt eller bär. Till lunch - mager soppa i kycklingbuljong med tillsats av små vermicelli. Middagbarn kan braised kyckling med bakade grönsaker.

Alla produkter med en skarp, sur smak, såväl som syltade och jästa rätter är undantagna från barnmenyn. Kryddor och smakämnen kan i hög grad irritera smaklökar, intensifierande hostningsepisoder. Det rekommenderas inte att lägga allergifria produkter i barnens meny. De laddar immunsystemet, stör de snabba återhämtningen och botningen av sjukdomen.

För att minska symtomen på förgiftning, var noga med att ge ditt barn tillräckligt med vätska. Det kan vara varmt vatten, te, samt kompott eller fruktdrycker, kokta på basis av bär eller torkad frukt. Att äta torr mat är strängt förbjudet. Torrmat irriterar halsen och orofarynx, vilket också bidrar till ökad hosta.

Eventuella komplikationer

Whooping Host är en farlig nog sjukdom för alla barn. Risken för sjukdomen ligger i bakteriens förmåga att orsaka allvarliga komplikationer som är farliga för barnets liv.

En av de vanligaste komplikationerna är smittsam lunginflammation. I denna sjukdom påverkar lungorna. Barnet andas inte bra, symptomen på andningsfel ökar. Detta tillstånd kräver akut vård och sjukhusvistelse.

Pertussis kan påverka hjärtat negativt, vilket orsakar inflammation i hjärtmuskeln. Denna komplikation sker som regel ganska sent. Dess konsekvens kan vara en arytmi som upptäckts efter några år eller ett fel i hjärtat. Behandlingen av denna komplikation utförs också av en barnläkare (tillsammans med en kardiolog).

förebyggande

Hoppande hosta är en mycket flyktig infektion. Om ett barn i barnbarn blev sjuk, så blir nästan alla barn efter en stund smittade. Den främsta metoden för förebyggande av denna bakterieinfektion idag är vaccination. Att lägga vaccinationer mot kikhosta börjar med tre månader.

Med den tidiga formuleringen av alla vaccinationer får barnets immunitet motstånd mot patogenen. När de möter en bakterie, känner immunceller igen det främmande elementet och börjar aktivt kämpa. Barn som har fått alla som fick vaccination mot pertussi lider av dem mycket mindre ofta. Sjukdomen hos dessa barn är mild, utan livsungliga komplikationer.

Det är väldigt viktigt att införa barnets regler om personlig hygien från en tidig ålder. Du måste berätta för barnet att du bara kan använda en personlig tandborste eller ett glas. Detta kommer också att rädda barnet från olika bakterieinfektioner. Härdning och förstärkning av immuniteten kommer att förhindra förekomsten av bakterieinfektioner.

Med snabb diagnos och recept på läkemedelsbehandling sker sjukdomen hos spädbarn i en ganska mild form. Enligt statistik, kikhosta infekterar vart femte barn. När de första tecknen på sjukdomen uppträder är det viktigt att konsultera en läkare i tid (för att ordinera symptomatisk behandling).

Vad är specificiteten av denna sjukdom? Hur kan jag diagnostisera kikhosta? Hur behandlar du denna infektion? Hur effektivt är ett pertussisvaccin? Alla dessa frågor kommer att besvaras av Dr Komarovsky i nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa