Symptom, behandling och förebyggande av mässling hos barn

Innehållet

Measles infektion - en av de vanligaste sjukdomarna i barns träning. Barn kan bli sjuk i alla åldrar. Sjukdomen är ganska svår och kräver kontinuerlig övervakning av barnets tillstånd.

Vad orsakar mässling?

Denna barndomssjukdom är orsakad av ett virus. Han får lätt på slemhinnorna hos ett friskt barn från patienten. Viruset är väl bevarat i den yttre miljön, även under svåra förhållanden. När den går in i barnens kropp, multiplicerar den snabbt och sprider sig i blodet.

Inom några dagar efter den första kontakten med patogenen börjar förändringar i kroppen. Viruset påverkar primärt slemhinnorna i andningsorganen och munhålan. En sådan toxisk effekt på epitelceller orsakar senare utveckling av negativa kliniska symptom.

Toppincidensen uppträder vanligen vid 3-5 års ålder.

Den allvarligaste sjukdomen kan inträffa hos nyfödda och spädbarn. Detta beror på den särdrag hos immunsystemets funktion och utveckling vid denna tidsålder. Barnets immunitet kan inte aktivt hantera olika infektionssjukdomar. I sådana fall krävs vanligtvis behandling och i allvarliga fall av sjukdomen krävs sjukhusvistelse.

Hur kan du bli smittade?

Mässor överförs oftast av luftburna droppar. Patogen kan kvarstå länge i en sjuks kropp. Det är från det kan vara mycket lätt att fånga.

Mässlingernas volatilitet är mycket hög. Det sprider sig snabbt bland barnen. Detta förklarar sjukdomens massiva utbrott i utbildningsinstitutionerna.

Det är viktigt att notera att sjukdomens höga smittsamhet leder till att även ett vaccinerat barn kan bli sjuk. Men i de flesta fall kommer sjukdomen att bli mildare och orsaka inte allvarliga komplikationer. För vaccinerade barn är överensstämmelse med alla förebyggande åtgärder också en mycket viktig uppgift. Detta kommer att bidra till att förhindra massiva utbrott av sjukdomen.

Du kan också få mässling genom att använda någon annans rätter eller personliga hygienartiklar. Småbarn blir ofta smittade i dagis. Vanligtvis under olika spel med leksaker. Ofta drar barn föremål i munnen för att smaka dem. Med de minsta partiklarna av saliv kommer viruset på leksaker och kan också vara orsak till infektion.

Hemma blir barn smittade om de använder disk eller bestick av andra familjemedlemmar som är sjuka. Detta händer ofta vid felaktig bearbetning av muggen eller plattorna under tvätt eller otillräcklig torkning. Användning av en kökshandduk för att torka är inte heller acceptabel om det finns en människa som har mässling i huset. Sådana textilier blir ofta en utmärkt livsmiljö för mikroorganismer och bidrar till sjukdomsutbrott inom familjen.

En av de sällsynta överföringsvägarna är transplacental eller intrauterin metod. I det här fallet kan barnet infekteras från moderen, som blir sjuk med mässling under graviditeten.Ofta sker detta hos ovaccinerade kvinnor. En sådan infektion är mycket farlig, speciellt när den smittas i de tidiga skeden av graviditeten. En bebis kan utveckla missbildningar eller uttalade defekter i strukturen hos inre organ.

Inkubationsperiod

I början av sjukdomen manifesterar sig inte sig själv. Från det ögonblick som viruset först träder in i barnets kropp tills de första kliniska manifestationerna uppträder, går det som regel 7-14 dagar. Denna tid kallas inkubationsperioden.

Under denna period ökar antalet viruspartiklar många gånger och sprids med blodflödet genom blodkärlen till olika organ. I kontakt med slemhinnor börjar viruset utöva sin toxiska effekt. Vid slutet av den första veckan leder en kaskad av inflammatoriska reaktioner till utseendet av de första specifika symptomen specifika för mässling.

De viktigaste symptomen hos barn

Efter slutet av inkubationsperioden börjar barnen visa de första tecknen på mässling:

 • Allvarlig förgiftning. Ofta börjar sjukdomen med en snabb och intensiv ökning av kroppstemperaturen. Den når vanligtvis 38-39 grader. Med allvarligare sjukdom kan stiga över 39,5. Mot bakgrund av hög temperatur ökar allmän svaghet. Detta symptom är särskilt ogynnsamt hos spädbarn under ett år gammal.

 • Catarrhal symptom. Eftersom viruset primärt skadar andningsorganens slemhinnor börjar de första manifestationerna av sjukdomen att uppstå där. Spädbarn har en rinnande näsa, och andningen blir svår. Nasal urladdning är vanligtvis slem och klar. Hosta kan uppstå. Ofta är han en hacking eller barker. Med den vanliga sjukdomsförloppet - hosta torrt. Utseendet hos sputum är endast karaktäristiskt när man förenar komplikationer. Oftast är det en sekundär bakterieinfektion.

 • Utseendet på utslag. I regel ser det ut till slutet av 3-4 dagar från det ögonblick som de första skadliga symptomen på sjukdomen uppträder. Detta symptom är mest karakteristiskt och specifikt för mässling. Hudförändringar kan kvarstå på huden i 4-5 dagar och försvinna gradvis.

 • Utseendet på obehag och smärta i buken. Inte alla barn. Oftast förekommer detta symptom hos barn i spädbarn. Barn vägrar att mata, dåligt applicerat på bröstet. Hos barn störs aptiten, de äter dåligt.

 • Ökade perifera lymfkörtlar. De occipitala och submandibulära noderna påverkas oftast. När känslan kan vara något förvärrad ömhet i detta område. Om sjukdomen är svår kan de förstorade lymfkörtlarna ses även med blotta ögat.

 • Utseendet på specifika fläckar Filatov-Belsky-Koplik. Detta symptom är förknippat med virusets toxiska effekt på cellerna i munslimhinnan. Dessa fläckar förekommer huvudsakligen på palatalytorna, liksom i kinderna. Vanligtvis är de vita, ca 2 mm i storlek. På periferin av sådana prickar - en röd kant. Detta karakteristiska symptom framträder före utvecklingen av mässlingutslag och är en tidig harbinger av hudförändringar.

 • Brott mot barnets allmänna tillstånd och välbefinnande. Under den akuta perioden av sjukdomen känner barnen uttalad svaghet. De har störd aptit och sömn. Barnen är ofta stygga, lek inte med leksaker. Vid höga temperaturer kan det uppstå intensiv törst. Barn är stygga, de kan till och med gråta.

 • Med en mer allvarlig sjukdom - utseendet av ekchymos. Som regel uppstår de på benen. Ekchymos ser ut som mörka rödbruna blåmärken. De uppstår som ett resultat av åtgärden på hudförgiftningarna i huden, som avger mässlingvirus under deras livstid. De går vidare 7-10 dagar. Ekchymos förändras gradvis färg från rödbruna till rosa.

Vanligtvis försvinner dessa symtom efter 5-6 dagar med en positiv sjukdomsförlopp och inga komplikationer. Om en sekundär bakteriell infektion är inblandad kan den inflammatoriska smittsamma processen fördröjas under en mycket längre period. Spädbarn hos spädbarn är ofta mer långdragna.

Karaktäristisk mässelutslag

Hudutslag i denna infektion är ett nyckelmärke i diagnosen av sjukdomen.

utslag vid mässling brukar ses i 3-4 dagar av sjukdom och har flera karakteristiska tecken:

 • Det första utseendet på lesioner på nacken, huvudet och bakom öronen. Elementen spred sig sedan i ryggen, buken och benen. Två dagar efter utseendet av de första elementen blir hela kroppen täckt med röda papper.

 • Fel form. Paplarna för mässling har en ojämn kontur. Bilden visar de karakteristiska elementen för mässlinginfektion. Vanligtvis är de runt, ordnade enstaka. I vissa fall finns det dräneringsområden. Vanligtvis stiger inte papper över hudens nivå. När man trycker på dem är det ingen märkbar smärta. Den drabbade huden är något hyperemisk och varmare vid beröringen.

 • När ett utslag uppstår förbättras inte barnets allmänna tillstånd, eller ändras något till det bättre. För vattkoppor, till exempel, en markant förbättring av barnets välbefinnande när utslag inträffar är typiskt. För mässling är det dock ingen märkbar förändring i det allmänna tillståndet. Barnet känns också dåligt, dåsigt, hans aptit reduceras och sömnen störs.

 • Den gradvisa försvinnandet av sypnyh-elementen i 4-5 dagar. Först gå papules, som ligger på ansikte och nacke. Sedan rengörs rygg, mage, armar och ben av barnet.

 • Utseendet av hyperpigmenteringsställen. På platser av tidigare sypnyh-element förefaller områden med mer intensiv färg. De kan bestå i en vecka efter det att de sista utslaget försvunnit. Sedan löser de sig också gradvis och försvinna. I deras ställe bildas vanligen områden med uttalad peeling. Detta symptom passerar i sig och kräver ingen behandling.

 • Efter försvinnandet av utslaget - bättre välbefinnande. Så snart barnets hud rensas börjar barnet känna sig mycket bättre. Appetit återvänder, sömn återställs. Barnet blir mer mobil och aktiv. Kroppstemperaturen normaliserar, och katarralsymptom försvinner: rinnande näsa och hosta.

diagnostik

Att bestämma mässlinginfektion i tidiga skeden eller under inkubationsperioden är en mycket svår uppgift. Ibland kan även en erfaren doktor utan ytterligare undersökningsmetoder inte göra en exakt diagnos under denna sjukdomsperiod.

Att känna igen sjukdomen hjälper inte bara de karakteristiska specifika symtomen på sjukdomen och hudutslaget utan även hjälpmetoder för undersökning. Vanligtvis krävs test i komplexa diagnostiska fall eller i närvaro av komplikationer.

Det enklaste laboratorietestet, som kommer att misstänka förekomsten av en virusinfektion i kroppen, är ett komplett blodantal. Vanligtvis när mässling ökar nivån av lymfocyter och accelererade ESR. I leukocytformeln kan en måttlig ökning av antalet leukocyter observeras. Dessa skyddande celler i immunsystemet är utformade för att bekämpa alla infektionssjukdomar. Viruset i kroppen leder till utseendet av måttlig leukocytos.

Också som ett diagnostiskt test kan genomföras immunoanalys. Det vanligaste materialet för studien är nässladdning, saliv och venöst blod. Med denna metod kan du redan identifiera orsaksmedlet hos mässlingviruset. Denna studie är ganska specifik och informativ.

Sällan nog, läkare tycks utföra serologiska tester. Sådana studier hjälper till att upptäcka specifika antikroppar.Dessa proteinmolekyler bildas som svar på intag av smittsamma sjukdomar som är främmande för kroppen. En ökning av nivån av immunoglobulintyp M till mässlingviruset indikerar närvaron av en akut infektion i kroppen.

Sådan laboratoriediagnostik utförs i svåra diagnostiska fall och gör det möjligt att exakt utföra en differentialdiagnos. Med hjälp av hjälpprov är det möjligt att utesluta herpesinfektion, vattkoppor, skarlettfeber, liksom några andra barndomssjukdomar som uppstår med liknande symtom.

Komplikationer och konsekvenser

Mässor kan vara mycket farliga. Om sjukdomen är svår kan olika komplikationer förekomma. De kan delas upp i flera grupper, beroende på orsaken som orsakade dem:

 • Framkom direkt på grund av infektion. Ofta kallas de också primärt. De kan manifesteras som viral lunginflammation, bronkit eller pleurisy. De uppstår som ett resultat av virusets spridning genom blodbanan genom hela kroppen och får den in i olika inre organ. Oftast kan sådan skada uppstå i bronkier och lungor. Behandling av sådana komplikationer av mässling utförs som regel i ett polikliniskt eller till och med på ett sjukhus.

 • Visas som ett resultat av anslutningen av en sekundär bakteriell infektion eller sekundär. Mest karakteristiska för spädbarn med olika typer av immunbrist. Bakteriella abscesser kan förekomma, olika suppurationer på huden, i svåra fall, meningit och meningoencefalit. Sådana komplikationer i mässling är ganska sällsynta, men kräver omedelbar sjukhusvistelse på ett infektionssjukhus för mer intensiv behandling.

För att förhindra utveckling av komplikationer och negativa resultat måste hela sjukdomsperioden hos barnet övervakas av den behandlande läkaren. Endast regelbunden dynamisk övervakning av barnets tillstånd kommer att bidra till att snabbt identifiera de första negativa symtomen på sjukdomens försämringskurs.

behandling

Kliniska riktlinjer utformade speciellt för medicinsk personal inom olika medicinska discipliner beskriver hur man behandlar barn med mässling. Barn, sjukdomsförloppet i vilket är mildt och utan komplikationer, kan behandlas hemma under obligatorisk övervakning av den behandlande läkaren.

Specifik antiviral behandling för mässling är inte föreskriven. För närvarande existerar droger som skulle ha en förödande effekt på själva viruset. Komplexet av terapeutiska förfaranden innefattar utnämning av symptomatiska medel. Dessa läkemedel kan eliminera alla skadliga symptom som är vanligast under sjukdomen.

För att eliminera hosta antitussiva läkemedel. Sådana lösningar kommer att bli effektivare om sputum inte släpps under hosta. Du kan också använda en mängd avkokningar av medicinska växter som har antitussiva och expektorativa egenskaper. För barn passar salvia eller kamille. Om barnets hosta blivit vått och sputumet har börjat flyta bort, kommer en tid med expectorants att behövas. Amroxol och Ambrobene används oftast.

För att normalisera kroppstemperaturen används olika paracetamolbaserade läkemedel. Vanligtvis är de endast föreskrivna på de dagarna när den höjs till 38 grader och högre. Permanent mottagning av paracetamol är inte nödvändig, eftersom detta verktyg har ett tillräckligt stort antal olika biverkningar och kontraindikationer. Långvarig administrering kan orsaka skador på lever och njurar.

Om barnet har en rinnande näsa, används vasokonstriktiva nässprayer och droppar. Att använda sådana droger bör följas noggrant enligt anvisningarna. Som regel kan de flesta sprutor inte användas till barn under två år. För sådana barn används vasokonstriktiva droppar. De ordineras vanligtvis i 5-6 dagar, 1-2 droppar i varje näsborre. Längre användning av dessa medel rekommenderas inte.

Spädbarn som har en rinnande näsa bör alltid tvätta näsan och suga innehållet med en pipett. Detta kommer att bidra till att avsevärt förbättra näsan andning och snabbt återställa luktsinne som kan störa under sjukdom. Du kan tvätta tuden med en lösning av havsvatten eller använda speciella bevattningsmedel som tvätta näspassagerna väl från slem och sekret som har ackumulerats där.

När sjukdomsförloppet är måttligt svårt, föreskriver barnläkare ofta ytterligare läkemedel som har en stimulerande effekt på immunsystemet. Dessa kan vara ljus och lokala läkemedel i form av näsdroppar. De ordineras vanligen i 5-7 dagar. Stearinljus skrivs ut rektalt: en för natten. Används hos spädbarn från sex månader. Sådana verktyg är effektiva för barn med låg immunitet.

För att förbättra barnets välbefinnande ordnas även komplicerade multivitaminpreparat och tillskott. De hjälper till att berika barnets diet med alla nödvändiga näringsämnen som krävs vid kampen mot infektion. Tilldela multivitaminkomplex vanligtvis i en månad. Dessa medel hjälper kroppen att snabbt återhämta sig och bekämpa sjukdomar.

I vissa fall, när en sekundär bakteriell infektion förenas, kan barnet utveckla symtom på konjunktivit. Ofta rinner de och röda ögonrötter. För att eliminera dessa symptom används olika antibakteriella medel för det skadade konjunktivatet. Hemma kan du också torka och behandla dina ögon med avkolning av kamomill eller kalendula.

Även när man går med i bakteriekomplikationer, föreskriver läkare antibakteriella läkemedel till barnet.

Antibiotika ordineras endast av den behandlande läkaren strängt enligt indikationerna. Sådana droger ordineras vanligtvis i 7-10 dagar med obligatoriska kontrollprov.

Vid allvarlig sjukdom eller anslutning av sekundär infektion krävs ofta sjukhusvistelse. Barnet övervakas dygnet runt av medicinsk personal, såväl som ett expanderat komplex av infusionsterapi. Alla droger i detta fall administreras genom droppare och injektioner. Massiv antibiotikabehandling är ordinerad. Om barnets medvetenhet försämras, är han sjukhus i intensivvården eller intensivvården.

Vad ska du äta?

I det sjuka barnets diet måste innehålla alla nödvändiga näringsämnen. Behovet av dessa komponenter ökar signifikant vid varje infektion. För den aktiva tillväxten och utvecklingen av celler i immunsystemet behöver du en tillräcklig mängd komplett protein, liksom användbara vitaminer och spårämnen.

Dieten hos ett barn som har mässling måste innehålla kyckling, kalvkött eller fiskrätter. Du kan laga grönsaker eller olika spannmål som sidovägg. Försök att välja de mest skonsamma matlagningsmetoderna. Det är bättre att laga en bakad patty än bara koka en skiva biff. Skadad slemhinna i munnen är lätt sårbar och kan snabbt skadas.

Mata barnet var 3-3,5 timmar. Mejeriprodukter är perfekta för eftermiddagste eller andra middag. Levande laktobaciller och bifidobakterier som finns i dem hjälper till att återställa immunitet och förbättra tarmfunktionen. Alla produkter ska vara så färska som möjligt.

Måltiderna bör inte vara högre än 40-42 grader. För varm mat kan negativt påverka det skadade slemhinnan i munhålan. Att dricka kalla drycker är också förbjudet. Alla rätter ska vara i en behaglig temperatur och innehåller inte heta kryddor.. Stekt, rökt och sylt mat bör också uteslutas.

När du gör menyn under en sjukdom, försök att välja recept med en tunnare konsistens. Så, perfekt passade soppor, mycket kokt gröt, samt en mängd potatismos. Frukt och grönsaker under den akuta perioden av sjukdomen bättre förbakning och torka genom en sikta. Crackers, kakor och crackers kan skada den orala slemhinna och även leda till ytterligare trauma. Det är bättre att utesluta dem.

För att avlägsna alla farliga toxiner som bildas som ett resultat av virusens vitala aktivitet, är det nödvändigt att ge barnet tillräckligt med vatten. Kvaliteten på dryckerna kan vara svagt te, frukt och bärjuice, samt olika fruktdrycker och fruktdrycker. Grudnichkov var noga med att lödda det vanliga varmkokta vattnet.

Kan jag bada barnet?

Hygienprocedurer under den akuta perioden av sjukdomen och vid höga temperaturer rekommenderas inte. Det är bättre att vänta några dagar tills barnet stabiliseras. 2-3 dagar efter normalisering av kroppstemperaturen hos barnet kan bada. För det här är det bättre att inte göra långa ned-bad, men att tillgripa en vanlig själ.

Du kan använda speciella duschgeler. Det är bättre att använda neutrala formuleringar utan starka kemiska aromatiska tillsatser.

Hårda svampar eller scourers är bäst att inte använda vid denna tidpunkt. De kan dessutom skada barnets känsliga hud, där det finns många utslag.

Efter duschen ska barnet torkas med en ren handduk. Den ska vara tillverkad av mjukt material och inte skada huden. Efter varje förfarande, var noga med att tvätta handdukarna och stryk sedan på båda sidor med ett hett strykjärn. Exponering för mycket höga temperaturer har en skadlig effekt på mässlinginfektionsvirus. Denna åtgärd kommer att vara ett utmärkt förebyggande av inhemsk eller kontaktmetod för infektion för alla familjemedlemmar.

Hur man organiserar en dagplan för en sjuk baby?

Inte bara receptet för läkemedelsbehandling spelar en ledande roll i behandlingen av sjukdomen. Observation av den dagliga behandlingen är också en viktig del av en lyckad och snabb återhämtning. Eftersom barn behandlas hemma är denna åtgärd ett mycket effektivt element vid behandling av mässlinginfektion.

För en snabb återhämtning, utan att komplikationer uppstår, måste du följa följande åtgärder:

 • Tillräckligt sömn. Minst 3-4 timmar på dagtid och på natten - 9-10. Spädbarn och nyfödda borde sova mer. Under sömnen, under påverkan av ett antal hormoner, återställs den ursprungliga immunitetsnivåen och hälsotillståndet förbättras.

 • Luftar rummet. För att eliminera patogena virus från plantskolan måste den luftas. Det är bättre att genomföra denna procedur när barnet är i nästa rum. För luftning tillräckligt 10-15 minuter. Det är bättre att göra 3-4 sådana förfaranden under hela dagen.

 • Begränsa aktiva spel. Alla mobila aktiviteter utsätts bättre fram till återhämtning och stabilisering. Barn upp till tre år gamla i 3-4 dagar av sjukdom kräver aktiva spel och dras till leksaker. Med sådan fysisk aktivitet är det bättre att inte skynda sig. Under den akuta perioden av sjukdomen, spenderar barnens kropp mycket energi för att bekämpa och infektera, så aktiva spel kan bara sakta sakta ner återhämtningsprocessen efter en sjukdom.

 • Desinfektion rum. För behandling av barnrummet under rengöring bör du använda speciella desinfektionsmedel. De kommer att bidra till att förstöra de patogena virusen som det sjuka barnet tilldelar i stora antal. Utan sådan behandling kan antalet mikroorganismer per dag i ett barns rum nå flera miljoner. Det är bättre att desinficera rengöring dagligen.

 • Minskad insolation. Om barnet har svåra symptom på konjunktivit, så är det utrymme där barnet är beläget bättre att gardinera eller mörka.Hos barn under denna period kan symtomen på ljusskillnad uttryckas starkt. Solens ljusa strålar ökar smärtan. Dark blackout gardiner hjälper perfekt till att hantera detta negativa symptom på sjukdomen och lindra barnets tillstånd.

 • Munbehandling. Många barn kan uppleva mycket torra läppar vid höga temperaturer. För att eliminera detta negativa symptom - var noga med att torka dem med vanliga bomullspåsar eller gasdukar doppade i kokt vatten. Om peeling eller sprickbildning förekommer på läpparna kan du applicera grädde eller petroleumgel på de skadade områdena.

 • Överensstämmelse med karantän. Alla småbarn med misstanke om mässling måste stanna hemma och får inte delta i dagis eller skolor. Endast tidig isolering av sjuka barn kommer att bidra till att förebygga massutbrott av denna farliga sjukdom. Karantän måste vara upp till tre veckor. Under denna tid återhämtar barnet vanligtvis och blir inte smittsamt.

 • Begränsa promenader under de första dagarna av sjukdomen. Mitt i mässling bor det inte att gå med ett barn på gatan. Barnet är fortfarande för svagt. Även på gatan kan ett barn lätt bli kallt eller plocka upp en annan virus- eller bakterieinfektion. Att gå med ett barn är möjligt efter stabilisering av välbefinnande och förbättring av hans allmänna tillstånd.

förebyggande

Överensstämmelse med förebyggande åtgärder för missbruk av mässling är en mycket viktig faktor för att skydda barn från massiva infektioner. Denna sjukdom sprider sig mycket lätt genom luften. Eventuell kontakt med ett smittsamt barn leder till snabb infektion av det friska.

Forskare noterade att förekomsten av mässling i trånga grupper är 98-100%.

Hittills kan alla förebyggande åtgärder delas upp i flera kategorier:

specifik

Kan utföras i nödsituation och på planerat sätt. Rutinprevention kallas vaccination. Enligt den ryska federationens Vaccinationskalender, kommer alla barn i åldern 1 år och sedan vid 6 år vaccineras mot mässling. Sådan vaccination gör att du kan skapa en stark immunitet hos barn för tillträde till dagis och sedan till skolan.

Vanligtvis, innan de går in i barnens utbildningsinstitution, har alla barn lämpliga vaccinationer. Barn som kommer från andra länder eller har tidigare haft medicinska uttag från vaccination får emellertid inte den nödvändiga vaccinationen mot mässling och andra infektioner. De kan vara smittkällor för vaccinerade barn. Oftast är det precis hur mässmisutbrott uppstår i utbildningsinstitutionerna.

Nödspecifikt förebyggande utförs i fall där det finns misstanke om kontakt med mässlingbarn. Så pojkar sätter gammaglobulin. I sin sammansättning innehåller den färdiga antikroppar mot mässlingviruset. En sådan beredning görs som regel med en biologisk och kemisk metod och kan ha en hel del kontraindikationer och biverkningar. Utses strängt av en läkare.

Det är viktigt att notera att produktionen av immunoglobulin eller genomförandet av passiv immunisering endast kommer att fungera under de första dagarna av sjukdomsutvecklingen. Om utslag inträffar vid sjukdomshöjden är denna åtgärd inte effektiv. Beslutet att genomföra nödspecifik immunisering bestäms av den behandlande läkaren efter att ha granskat barnet och bedömer hans allmänna tillstånd.

ospecifik

Syftar till att förebygga massiva utbrott av sjukdomen. Alla barn med misstankar om mässling och de som redan är sjuk måste skickas hem för behandling. I utbildningsinstitutioner meddelas karantän. Det brukar varas 14-21 dagar. De exakta villkoren för karantän för mässling fastställs av tillsynsmyndigheterna som utför sanitär och hygienisk övervakning av utbildningsinstitutioner för barn.

För att förhindra familjeinfektioner är det viktigt att följa reglerna för personlig hygien och förebyggande av infektionssjukdomar. Ett sjukt barn måste isoleras i ett separat rum. Alla hushållsartiklar, leksaker, disk, sängkläder och handdukar, det är viktigt att regelbundet behandla speciella desinfektionslösningar.

Rumstädning utförs strikt dagligen. Endast tvättmedel används, som innehåller desinfektionsmedel eller antibakteriella aktiva ingredienser. För barn i spädbarn, var noga med att sterilisera flaskor och bröstvårtor. Leksaker som barnet kan nippla eller bita, måste också behandlas med desinfektionsmedel eller tvättas i varmt vatten.

immunitet

Som regel har ett barn som har haft mässling en stark immunitet, som varar resten av sitt liv. Men om barnet har förvärvat eller medfödd immunbrist eller en otillräcklig nivå av immunsystemets funktion, kan han också bli sjuk igen. Det är värt att notera att sjukdomsförloppet i detta fall kommer att äga rum i en mildare form och utan att komplikationer läggs till.

Immunitet efter vaccination ger också ett ganska gott skydd mot kroppen mot mässlinginfektion. Med införandet av två vacciner reduceras sannolikheten för infektion med mässling många gånger. Vid immuniseringsprocessen bildas specifika antikroppar. De kan känna igen och klara mässlingvirusen även efter många år.

Vanligtvis kombineras alla mässlingvaccinationer med rubella, såväl som domningar. En sådan omfattande vaccination gör att du kan skydda barnens kropp från de tre vanligaste infektionssjukdomar som är mycket vanliga vid barns träning. Globala studier visar att dessa vacciner kombinerar väl med varicellavaccination. I vissa europeiska länder används fyra delar immunisering: mässling, rubella, parotit och kycklingpox.

De mest utsatta för mässlinginfektion är spädbarn som inte har vaccinationer, liksom gravida kvinnor med låg immunitet på grund av graviditet.

Mässor är en av de vanligaste barndomsinfektionerna. Med en god sjukdom fortsätter sjukdomen ganska snabbt och slutar med återhämtning. För att detta ska kunna hända är det nödvändigt att misstänka och diagnostisera mässling i sjukdoms mycket tidiga skeden. En sådan snabb diagnos kommer att säkerställa en korrekt övervakning av barnets tillstånd och säkerställa snabb återhämtning.

För mer information om symtom och behandling av mässling, se Dr Komarovsky's program.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa