Symtom och behandling av äkta croup hos barn

Innehållet

Det finns sådana sjukdomar som utgör en viss fara för livet, men de är endast farliga i barndomen. En av dessa sjukdomar är croup. Efter att ha läst den här artikeln kommer du att lära dig vad en riktig croup är, hur man skiljer den från en falsk croup, vilka symptom och behandling.

Vad är det

Croup hos barn är en sjukdom i andningssystemet. När det i andningsorganen utvecklar en inflammatorisk process, som är komplicerad av strupen (smalning) av struphuvudet. Fruktbar mark för utveckling av croup är all smittsam sjukdom i andningssystemet - både akut och kronisk. I riskzonen - barn från 3 månader till 3 år. Vid denna ålder är luftvägarna redan smala, så någon inflammation kan orsaka stenos.

Falsk croup utvecklas vanligtvis med akuta respiratoriska virusinfektioner. Ett ganska omfattande område i andningssystemet lider av det - inflammation passerar till området av vokalband, luftstrupen och bronkierna.

För äkta croup, lider bara vokalband. Vanligtvis utvecklar sanna croup mot bakgrunden av att falla i regionen av vokalband av ett främmande litet objekt eller partiklar av pus, död epitel under inflammation i övre luftvägarna.

Viral croup leder vanligen inte till dödsfall från kvävning, eftersom den har en fantastisk förmåga att självreglera. Men andra typer av sjukdomen är inte så ofarliga.

Äkta croup kallas också difteri, för det är den här komplikationen som oftast uppstår med denna infektion. Samtidigt är glottis inte bara inskränkt men också täckt av difteri.

symptom

Symtom på äkta croup utvecklas vanligtvis (liksom tecken på falsk krona) på den andra eller tredje dagen efter det att den underliggande sjukdomen startat. De första (och mest uppenbara) teckenna skäller hosta, heshet. Regionen av vokalband är flaskhalsen i barnets andningsorgan. Den inflammatoriska processen i detta område kan inte gå obemärkt.

Mot bakgrund av hög temperatur kan strupe i struphuvudet orsaka andningssvårigheter, liksom karakteristisk väsande ömning, som kan höras på några minuter när barnet gråter och ibland även i lugn tillstånd.

Sådana tecken som riklig och oupphörlig drooling, svår andnöd, blå hud i nasolabiala triangeln indikerar försämring av barnets tillstånd.

I det andra eller tredje skedet av croupen kan barnet andas in en mycket mindre mängd luft än i noll eller första etapp, det kan finnas astmaattacker, medvetslöshet, hjärnans syreförlust.

Med äkta croup kommer barnets tillstånd att variera i steg.eftersom själva sjukdomen utvecklas i strikt överensstämmelse med vissa steg. Efter det akuta skedet uppträder stenotiskt. Om barnet inte har hjälpt, blir det här steget justerat.

Dyspné med utveckling av äkta croup har en speciell karaktär - en mycket svår inhalation och en nästan okomplicerad utandning.

När difteri kryp i ett barn observerades oftast feber, hög feber, allvarlig förgiftning. En speciell difteri blomning dyker upp i halsen, liknar en gråaktig tät och tät film. De täckte också tonsiller.

Även om en viral eller allergisk mockkropp börjar med samma symtom, kommer den andra dagen att vara signifikanta skillnader i tillståndet. Med sann croup kommer inga nattattacker och plötsliga vassa andningssvårigheter.Under alla omständigheter tills det utvecklas till asfyxialsteget.

Slaget på vokalband med äkta korsa går fram till den fullständiga förlusten av förmågan att tala. I det här fallet börjar barnet gråta och hosta helt tyst. Han kan inte ens ropa. Med en falsk krona, sker ett sådant symptom aldrig. Rösten blir hes, men försvinner inte helt.

Alla symtom hos ett barn utvecklas mycket snabbare än hos en vuxen. Ibland går de väldigt snabbt, och jag borde aldrig fördröja att jag hänvisar till en läkare.

diagnostik

Barnläkaren, tillsammans med ENT-specialisten och den smittsamma sjukdomsspecialisten, har att göra med diagnosen om det är en fråga om äkta croup. Radiografi av struphuvudet kan berätta mycket för specialister. Enligt graden av inskränkning kan läkare bedöma sjukdomsfasen. Om det finns främmande föremål i halsen, kan detta också omedelbart bestämmas av röntgen. Sjukdomens ledande tecken är larynxens inskränkning, som i bilden har ett kilformat utseende.

Laryngeal stenos

För att klargöra diagnosen tilldelas laryngoskopi. Med äkta croup visar det signifikanta förändringar i slemhinnorna i vokalband och struphuvud, liksom närvaron av difteri membranplåster.

Men för att fastställa diagnosen med hundra procent noggrannhet möjliggör bakteriologisk undersökning av svampprov. Om en difteri bacillus detekteras i det, kommer läkaren inte att tveka med formuleringen av diagnosen "true croup".

laryngoskopi

Om du misstänker difteri, barn är vanligtvis omedelbart inlagda, så alla ovanstående diagnostiska aktiviteter hos barnet kommer att äga rum på sjukhuset.

skäl

Sanningen är inte allergisk. Det här skiljer det från spastic croup (extremt farliga och dåligt förståda sjukdomar), liksom från den ganska vanliga falska croupen. Den främsta orsaken till uppkomsten av äkta croup ligger i difteri stickvilket orsakar en sådan obehaglig sjukdom som difteri.

Läkare kan upptäcka i ett barn med äkta croup en främmande kropp i området av vokalveck, i den smalaste delen av andningsorganen.

behandling

Äkta croup hemma behandlas inte, det är för farligt en sjukdom som kan leda till kvävning. Alla barn med denna diagnos ska vara på sjukhus i ett sjukhus med infektionssjukdomar.

För behandling av sjukdomen används anti-difteri-serum erhållet från hästens blod, som har överkänslats med difteri-bacillus. Serum kan orsaka en allvarlig allergisk reaktion, varför barnet ska vara under konstant medicinsk övervakning.

Vid märkbar andningssvårighet "prednisolon»Intravenöst (i droppare). Dessutom utför de droppinfusioner av lösningar som minskar nivån av berusning och förgiftning med avfallsprodukter av difteribaciller, vars farligaste är exotoxin.

För halsen parallellt med införandet av serum förskriva några antiseptika. När man bifogar en bakteriell infektion, föreskrivs penicillinantibiotika eller antimikrobiella medel i cefalosporinerna.

Om det är omöjligt att andas, utförs en trakeostomi självständigt - dissektion av luftröret för att skapa en backupväg för luften som kommer in i lungorna.

komplikationer

Ett sådant farligt syndrom ger ofta komplikationer, även om medicinsk hjälp tillhandahålls korrekt och i rätt tid. Sådana komplikationer innefattar lunginflammation, otitis media, meningit.

Underlåtenhet att hjälpa eller ignorera symtom på croup kan vara dödlig på grund av kvävning.

Första hjälpen

Övergången från den katarrala scenen av äkta korsa till röstförlusten orsakar ofta panik hos barn, för att de inte kan säga något (och de kan inte gråta).Därför, efter att ha ringt en ambulans, är det viktigt att lugna barnet ner, sätta upp honom för gott. De extra bekymmerna och erfarenheterna ökar bara behovet av djupt andetag, och det är inte möjligt att göra det på det stenotiska scenen.

Det är nödvändigt att säkerställa fred, placera barnet i ett horisontellt läge.

Det rekommenderas att öppna alla fönster i huset, om det är kallt ute - du måste klä barnvarmen. Frisk luft behövs.

En varm dryck bör ges till barnet före läkarnas ankomst. Om han känner sig sjuk är det svårt för honom att svälja, han kan droppas från en engångsspruta utan en nål eller från en tesked (i små portioner).

Ge inte barnet några mediciner. Varken anti-hostmedicin eller antibiotika kan hjälpa till vid diphtheria croup. Kräver införandet av ett speciellt serum, det här är vad som väntar på ett barn på ett sjukhus. Vid märkbar andningssvårighet kan en antihistamin ges i åldosdoseringen - till exempel "Suprastin". Det kommer tillfälligt att minska svullnaden och tillåta väntan på ankomsten av vårdpersonal.

förebyggande

Förebyggande av sanna kroppar är nära besläktad med förebyggandet av difteri. Från denna farliga sjukdom ges obligatoriska vaccinationer till alla barn.

Vaccination ger inte hundra procent skydd, men barn som har vaccinerats, vid infektion, lider av difteri i mildare grad. Utvecklingen av äkta croup når vanligtvis inte.

Föräldrar bör inte vägra vacciner som ADX eller ADS, eftersom dessa vacciner innehåller en difteri-komponent. Den första vaccinationen ges vanligtvis till spädbarn i 3 månaders ålder. Då görs två vaccinationer med intervall om 2 månader. Den fjärde - ett år efter det tredje. Revaccination - vid 6 och 14 år.

Vuxna måste noggrant se till att barnet inte spelar med små föremål som han kan andas in. De kan förbli i vecket bredvid vokalbandet.

Vid de första tecken på heshet och andfåddhet bör du ringa en ambulans.utan att vänta på de andra symtomen på sanna croup. I telefon ska avsändaren definitivt anmäla sina misstankar om sant kupa, vilket kommer att påskynda ankomsten av ett medicinskt team med särskild utrustning som gör det möjligt för dem att leverera barnet till sjukhuset vid liv.

Om vad som är croup och hur man behandlar det, se nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa