Vaccinationsschema för barn under 3 år

Innehållet

Under de första åren av livet kommer barnet att ha många vaccinationer, så föräldrarna ska ta reda på vilka vaccinationer de kommer att erbjudas till, varför de behöver administrera vaccinet så tidigt och hur man förbereder sig för vaccinationen. Låt oss titta på vaccinationsschemat för barn från födsel till tre år.

Beräkna vaccinationsschema
Ange födelsedatum för barnet

Varför vaccineras vid en sådan tidig ålder?

Introduktionen av vacciner under de första åren av livet hjälper barnen att bilda immunitet mot farliga infektioner så tidigt som möjligt. Smittsamma sjukdomar är särskilt farliga för mycket små barn. Till exempel är infektion med tuberkulos under det första året av livet ofta komplicerat av meningit, vilket kan leda till döden.

Om hepatit B-viruset kommer in i kroppen i en tidig ålder, kommer barnet att vara sin bärare fram till slutet av livet, och allvarliga patologier såsom cirros eller cancer kommer att hota sin lever. Hoppande hosta är mycket farlig för barn upp till ett år, eftersom det kan orsaka kvävning och skada hjärnan. Inte mindre farliga är hemofila och pneumokockinfektioner, vilket medför svårt att behandla och ofta dödliga skador i lungorna, öron, meninges, hjärtat och andra organ av barnet.

Sjukskyddsskydd
De flesta vaccinationer kan skydda ditt barn från lungsjukdomar.

Många föräldrar tvivlar på att vaccinera så tidigt eftersom de är övertygade om att spädbarn under 3 år i praktiken inte stöter på orsakerna till sådana farliga sjukdomar. De har fel, eftersom risken för infektion alltid finns där, eftersom många människor är asymptomatiska bärare. Dessutom har han börjat vaccinera före året, när barnet aktivt studerar allt runt och interagerar med andra människor, kommer han redan att skyddas mot sådana osäkra infektioner.

bord

År av barnets liv

Vilken typ av infektion är vaccinationen

Den första

Hepatit B:

 • på den första dagen i livet
 • per månad
 • om 2 månader (enligt indikationer)
 • vid 6 månader
 • om 12 månader (enligt indikationer)

tuberkulos:

 • i de första dagarna av livet (3-7)

Pneumokockinfektion:

 • om 2 månader
 • på 4,5 månader

Hoppande hosta, stelkramp, difteri, poliomyelit, hemofil infektion (med indikationer):

 • om 3 månader
 • på 4,5 månader
 • vid 6 månader

Rubella, parotit, mässling:

 • om 12 månader

influensa:

 • från 6 månader på hösten

Den andra

Hepatit B (ej tidigare vaccinerad):

 • enligt schemat 0-1-6

influensa:

 • årligen på hösten

Mässlar, röda hundar (ej tidigare vaccinerad):

 • var för sig

Hemofil infektion (om det finns indikationer på barn som inte har vaccinerats före):

 • var för sig

Pneumokockinfektion (Booster):

 • om 15 månader

Hoppande hosta, stelkramp, difteri, hemofil infektion (revaccination enligt indikationer):

 • vid 18 månader

polio (Booster)::

 • vid 18 månader
 • vid 20 månader

tredje

Hepatit B (ej tidigare vaccinerad):

 • enligt schemat 0-1-6

influensa:

 • årligen på hösten

Mässor, rubella (ej tidigare vaccinerad):

 • var för sig

Hemofil infektion (om det finns indikationer på barn som inte har vaccinerats före):

 • var för sig

Förutom vaccinationer från 12 månader börjar barn också prova Mantoux varje år och kontrollera deras immunitet mot tuberkulos.

Kort beskrivning

 1. På den första dagen efter födseln vaccinerad mot hepatit B, eftersom det finns en stor risk för infektion från en sådan mamma eller medicinsk manipulation. Injektionen utförs under de första 12 timmarna av livet. Hepatitvaccination utförs upp till ett år 3 gånger - den andra vaccinationen ges månadsvis och den tredje på sex månader.Om barnet klassificeras som riskerar vaccinationen att vara fyra - den tredje vaccinationen skjuts upp till 2 månaders ålder och den fjärde utförs per år. Ovaccinerade barn kan när som helst vaccineras mot hepatit B, med hjälp av schemat 0-1-6.
 2. Även i barnsjukhuset får barnet ett annat vaccination - mot tuberkulos. Barnen ges BCG-vaccin eller en lätt version av den (BCG-M).
 3. På 2 års ålder börjar cykeln vaccination mot pneumokockinfektion. Den första vaccinationen utförs inom 2-3 månader, den andra - i en och en halv månad (vanligtvis i 4,5 månader). På 1 år 3 månader utförs revaccination, vilket skyddar mot pneumokocker.
 4. Tre månader gamla barn väntar i flera vacciner samtidigt, bland annat en av de viktigaste, men också de vanligaste orsakade biverkningarna, är DPT. Denna vaccinering kommer att vara ett bra skydd mot tetanus, kikhosta och difteri. Vaccinet administreras med ett intervall på 30-45 dagar tre gånger - vanligtvis i 3, 4,5 och 6 månader.
 5. Samtidigt enligt indikationer (om det finns ökade risker) vaccinerad mot hemophilus baciller. Vaccinet administreras också tre gånger i samma ålder som DTP. Det finns kombinerade droger som tillåter dig att bara göra 1 injektion, och om det finns flera vacciner, administreras de i olika delar av kroppen. Vid 18 månader administreras DTP och Hemophilus infektionsvaccin igen (den första revaccinationen utförs). Om ett barn inte har vaccinerats mot en hemofil infektion i upp till 6 månader utförs vaccinationen två gånger mellan 6 månader och ett år med ett intervall på en månad och revaccination utförs enligt en plan om 1,5 år. Om barnet inte har vaccinerats mot en sådan infektion före 1 års ålder utförs vaccination endast en gång i åldern 1-5 år.
 6. Vaccination mot polio börjar samtidigt med DTP. De första två vaccinationerna vid 3 månader och vid 4 och en halv månad utförs med hjälp av ett inaktiverat vaccin (utför injektion) och för den tredje vaccinationen vid 6 månader hos friska barn, använd ett levande vaccin (ge droppar). Revaccination från denna infektion i andra livet av livet utförs två gånger - på 1,5 år och vid 20 månader.
 7. Ett år gammalt barn vaccineras mot mässling, parotidit och rubella. Skydd mot alla dessa infektioner tillhandahålls av ett omfattande vaccin. Om vaccination inte har skett av någon anledning, kan rubella och mässling vaccination ges som en separat förberedelse för barn efter ett år när som helst.
 8. Från 6 månaders ålder börjar vaccinera mot influensa. Vaccination sätts årligen en tid innan en eventuell epidemi (höst).
Vaccinationer för barn
De flesta vaccinationer är rutinmässiga, men du kan eventuellt vaccinera ditt barn som du vill.

Förberedelse för vaccination

Eftersom endast friska barn kan få vaccinering, bör huvudprojektet vara att bestämma barnens hälsa. Barnet måste undersökas av en läkare. Om vi ​​pratar om vaccinationer i mammalsjukhuset, är de tillåtna av neonatologen. Vaccinationer mellan 1 månad och 3 år föreskrivs av distriktets barnläkare och undersöker barnet före varje vaccination. Om det finns misstankar om hälsoproblem, ska barnet visas till en neurolog eller immunolog innan barnet vaccineras.

Det rekommenderas också att donera blod och urin hos barnet för analys. Om barnet har ökad risk för allergisk reaktion, några dagar före vaccinationen, kan du börja ge en antihistamin, fortsätter att ta den och i två dagar efter injektionen.

tips

 • Föräldrar bör köpa antipyretika i förväg, eftersom en av de vanligaste biverkningarna av vaccinationer är en temperaturökning. Du behöver inte vänta på höga siffror, du kan ge medicin även vid temperaturer över 37,3 grader.
 • Ta till kliniken för en baby en leksak som hjälper lite att distrahera smulorna från de obehagliga och obekväma känslorna från vaccination.
 • Ändra inte barnets mat flera dagar före och efter vaccinationen. Det här är inte den bästa tiden för nya produkter och början av utfodring.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa