Prevenar för barn: bruksanvisning, frekventa reaktioner på vaccinet. Fördelar och nackdelar

Innehållet

Pneumokocker orsakar inte bara lunginflammation, men också andra infektioner, såsom otitis media eller meningit. Sådana bakterier är särskilt farliga för barn under de första åren av livet, så från och med 2014 började de inkludera vaccinationer mot pneumokockinfektioner i vaccinationsschemat. Det kan utföras med flera preparat, varav en är Prevenar. Enligt vilket system administreras detta läkemedel, hur ser det ut och vilka möjliga hälsoproblem kan ett ungt barn ha?

Beräkna vaccinationsschema
Ange födelsedatum för barnet

Sammansättning och frisättningsform

Prevenar tillverkas av det amerikanska företaget Pfizer och är ett polysackaridadsorberat pneumokockvaccin innehållande 7 polysackarider. Dessa är konjugat till sju serotyper av pneumokocker, vilket framkallar cirka 80% av pneumokockinfektioner. Dessa polysackarider är bundna till CRM197-bärarproteinet och kompletteras med natriumklorid, aluminiumfosfat och sterilt vatten.

Läkemedlet är en vit suspension, placerad i en volym av 0,5 ml i en engångsspruta, till vilken en injektionsnål är fastsatt (sprutan är förseglad i plast).

Innehållet i sprutan är vanligtvis homogen, men utseendet på en vit fällning anses också som normalt. En spruta säljs vanligtvis i en låda, men det finns också paket som innehåller 5 sprutor vardera.

När gäller?

Introduktion Prevenar stimulerar produktionen av immunitet mot Streptococcus pneumoniae - typer av streptokocker som framkallar lunginflammation, akut otitis media, meningit och andra sjukdomar. Särskilt ofta utvecklas sådana infektioner hos barn yngre än 5 år, därför rekommenderas att vaccinering mot pneumokocker, även i spädbarn.

Även om antibakteriella medel, till skillnad från virus, verkar på streptokocker, blir många av dessa typer av bakterier slutligen resistenta mot antimikrobiella läkemedel, så vaccination anses vara effektivare.

Vaccination ges till spädbarn över 2 månader och är särskilt viktig för:

 • ofta sjuka barn
 • barn med kroniska patologier;
 • för tidiga barn.

Prevenar utför inte vaccination vid en ålder av 5 år och äldre, eftersom det hos dessa barn, som hos vuxna, inte utvecklas det önskade immunsvaret efter administrering av läkemedlet.

Vaccines funktioner

Pros av Prevenar:

 • Vaccinet skyddar mot de vanligaste stammarna av pneumokocker. Om ett barn har otitis, lunginflammation eller annan infektion orsakad av sådana streptokocker, kommer det lätt att gå iväg.
 • Drogen ger sällan biverkningar.
 • Det finns få kontraindikationer för vaccination med Prevenar. Läkemedlet är säkert för barn från 2 månaders ålder.

Drogen har dock vissa nackdelar:

 • Även om det är mycket sällsynt kan en allergisk reaktion uppträda för komponenterna i Prevenar.
 • Inte alla Streptococcus pneumoniae serotyper finns närvarande i suspensionen, vilket framkallar pneumokockinfektion i barndomen.
 • Om barnet har ett försvagat immunförsvar, tolererar han vaccination med Prevenar dåligt.

Kontra

Inledning Prevenar förbjudet:

 • med intolerans mot dess komponenter;
 • i händelse av akut sjukdom eller förvärring av någon kronisk sjukdom
 • vid förhöjd kroppstemperatur.

Om krummerna intolerans, vaccinering vänds och andra fall är anledningen till att skjuta upp vaccinationen till full återhämtning av småbarnet.

Om det smullade blodet görs, injiceras 3-4 månader efter ett sådant förfarande.

Biverkningar och möjliga komplikationer

Prevenar orsakar sällan en sidreaktion, men den kan vara i form av:

 • ömhet, komprimering eller rodnad på platsen där suspensionen injicerades;
 • ökning av kroppstemperatur till subfebrilt index;
 • tårighet, dåsighet, aptitlöshet, slöhet, irritabilitet.

I vissa fall kan införandet av Prevenar orsaka komplikationer, såsom en omedelbar allergisk reaktion. Även sådana negativa fenomen är ibland möjliga:

 • ökning i kroppstemperatur över +39;
 • allvarlig rodnad och signifikant svullnad på injektionsstället
 • svullna lymfkörtlar;
 • uppköst av kräkningar eller diarré.
 • utseendet på en abscess vid injektionsstället;
 • exacerbation av kronisk patologi.

För att förhindra sådana negativa reaktioner är det viktigt att ta hänsyn till kontraindikationer och se till att barnet är helt friskt på vaccinationsdagen, temperaturen är normal, det är inte kallt, det finns ingen rodnad i halsen och kroniska sjukdomar är i eftergift.

Om barnet är benäget för allergier, kommer läkaren att ordinera ett av antihistaminmedicinerna. Sådan träning hjälper i de flesta fall till att förhindra komplikationer.

Dessutom ska du inte omedelbart gå hem efter injektion. Det är tillrådligt att stanna i en medicinsk anläggning i minst en halvtimme för att eliminera förekomsten av en omedelbar typ av allergi. Det är också värt några dagar efter introduktionen av Prevenar för att begränsa barnets kontakt med andra människor.

Om biverkningarna fortfarande är manifesterade, bör föräldrarnas handlingar bero på reaktionens egenskaper. Till exempel, om ett barn har feber, bör du ge en krossad antipyretisk medicin (till exempel, Nurofen).

Med en liten rodnad eller ömhet på vaccinationsinjektionsstället behövs ingen speciella åtgärder. Du kan bada barnet, men du ska inte behandla injektionsstället med ett antiseptiskt medel (som att applicera en plåster eller en kompress).

Om barnets tillstånd förvärras eller reaktionen på vaccinet är mer uttalad (till exempel barnet lider efter vaccinationen, hans ben gör ont dåligt, han sover inte bra eller har akut luftvägsinfektion), måste barnet visas till barnläkaren.

Läkaren kommer att undersöka och avgöra om komplikationer har inträffat och förskriva också nödvändig behandling för att korrigera injektionens effekter.

Instruktioner för användning

Prevenar administreras endast intramuskulärt - i lårmuskeln (om barnet inte är två år gammalt) eller i axelmuskeln (om barnet är äldre än 2 år). Intravenös administrering är strängt förbjuden.

Före införandet av suspensionen skakas, så att dess komponenter fördelas jämnt i vätskan.

Vaccinationsprogrammet beror på barnets ålder:

 1. Om ett barn vaccineras i 2-6 månader, rekommenderas en triplevaccination med ett intervall på minst 1 månad, till exempel vid 2, 3 och 4 månader. Den fjärde gången Prevenar administreras inom 12-15 månader (revaccination utförs).
 2. Om vaccination misslyckas under första halvåret, ges ett barn på 7-11 månader vaccinen endast två gånger, till exempel vid 7 och 8 månader. Revaccination utförs om 12-15 månader.
 3. Om Prevenar ympades under det andra levnadsåret (12-23 månader), vaccineras barnet två gånger med ett intervall på minst 2 månader, till exempel vid 12 och 14 månader. Revaccination är inte indicerad för sådana barn.
 4. Om barnet inte har fått vaccinet före 2 års ålder kan det ympas med Prevenar vid 2-5 års ålder. Läkemedlet ska injiceras en gång. Revaccination i detta fall utförs inte heller.

överdos

Överdosering Prevenar är inte möjlig, eftersom 1 flaska (spruta med suspension) innehåller endast en dos vaccin.Om du introducerar nästa vaccin tidigare än rekommenderat efter föregående vaccination, kan barnet uppleva samma biverkningar och komplikationer som med att använda vaccinet i rätt doser.

Läkemedelsinteraktion

Vaccination Prevenar kan kombineras med introduktion av andra vaccinationer under förutsättning att injektionerna kommer att utföras i olika delar av kroppen. Läkemedlet administreras inte bara med BCG.

Lagrings- och försäljningsvillkor

Förseglat vaccin har en hållbarhet om 3 år. Medan det inte har gått ut, bör läkemedlet förvaras i kylskåp (vid en temperatur av +2 + 8 grader). Att köpa en suspension är möjligt på recept.

Vaccination mot pneumokocker ingår i den nationella kalendern: Barn under ett år är vaccinerade gratis på alla barnkliniker och för vaccination av Prevenar i kommersiella kliniker måste du betala från 1 700 rubel.

recensioner

Eftersom vaccinet mot pneumokocker har inkluderats i vaccinationsschemat relativt nyligen är inställningen till Prevenar annorlunda. Vissa föräldrar tvivlar på dess nödvändighet och betonar att vaccinationskalendern för ett barn under 3 år och så många injektioner.

Men med täta sjukdomar och ökad risk för pneumokockinfektion i de flesta fall vägras inte vaccination. Dessutom berömmer många mödrar Prevenar och noterar en god tolerans för injektionen.

Läkare tror att vaccination Prevenar är berättigad, eftersom de sjukdomar från vilka detta vaccin skyddar barn är ganska allvarliga och utgör en stor fara i en tidig ålder.

Aktiviteten hos pneumokocker kan öka med någon sjukdom, även med en enkel förkylning. Och det bästa alternativet för förebyggande kallas precis pneumokockvaccin. Denna uppfattning delas av den populära barnläkaren Komarovsky.

analoger

Förutom Prevenar används andra vacciner mot pneumokocker:

 • Prevenar 13. Huvudskillnaden för denna suspension är en högre halt av pneumokockkonjugat. Drogen innehåller alla de polysackarider som finns i Prevenar och ytterligare konjugat till andra typer av pneumokocker - totalt 13 serotyper. Detta vaccin används för att immunisera inte bara barn från 2 månader till 5 år, men patienter äldre än 5 år, inklusive vuxna.
 • Pneumatisk 23. Detta franska vaccin innehåller polysackarider från 23 serotyper av Streptococcus pneumoniae. Läkemedlet används för barn äldre än 2 år som är i riskzonen.
 • Pneumovax 23. Denna medicinering liknar Pneumo 23, eftersom den också innehåller polysackarider erhållna från 23 serotyper av pneumokocker, och används också från 2 års ålder.
 • Sinfloriks. Detta belgiska vaccin skyddar inte bara mot 10 stammar av Streptococcus pneumoniae utan bildar också immunitet mot den hemofila staven. Hon, som Prevenar, kan användas till barn under 2 år.

Dr Komarovsky kommer att berätta om behovet av pneumokockvaccination i nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa