Symptom och behandling av salmonellos hos barn

Innehållet

Tarminfektioner är mycket vanliga hos barn. Detta är inte förvånande, eftersom barnen i världen från en tidig ålder försöker känna smaken.

Bland intestinala sjukdomar hör en av de ledande platserna till salmonellos. Om hur denna sjukdom uppstår hos barn, och hur man behandlar ett barn kommer vi att förklara i den här artikeln.

Vad är det

En akut tarminfektion kallad "salmonellosis" påverkar lika både människor och djur. Vidare är bland de totala massorna av fall de flesta barn i förskolan och skolåldern. Dock kan sjukdomen diagnostiseras hos nyfödda och spädbarn. Ingen är försäkrad mot infektion.

Sjukdomen är ganska svår, särskilt hos barn. Liksom de flesta tarminfektioner, Salmonellos uppträder oftast på sommaren när det är varmtNär allt är i varmt väder är det mycket svårare att följa alla regler för matlagring.

När salmonellos inträffar måste barnet tillhandahålla korrekt och snabb hjälp, och mycket beror på föräldrarna på hur snabbt de kan känna igen de första tecknen på bakteriell förorening.

skäl

Sjukdomens orsaksmedel är salmonella - en bakterie i form av pinnar. Mikroben är ganska vanlig, men den kan inte skryta med utmärkt hälsa och uthållighet.

Salmonella snabbt dör när den upphettas till 50-55 graderöverlever dock väl när frysta. Ogillar stav och solljus.

Idealiska förutsättningar för bakteriens tillväxt - människans och djurs tarmar. Vid en temperatur på cirka 37 grader mår mikroberna bra och kan reproducera. Salmonella beter sig aggressivt när det kommer in i barnets kropp, inte bara i förhållande till sin bärare, men också till sina andra bröder.

Om bakterien har förankrat på tarmväggen börjar den producera ett starkt toxin, vilket förstör vissa av de andra Salmonella som är konkurrenter för det vid omfördelningen av miljön.

Toxin verkar på barnets kropp, orsakar symtom på förgiftning, störningar i mag-tarmkanalen. Detta toxin har en mer obehaglig egenskap - kroppen under sin handling börjar snabbt förlora vatten genom tarmarna. För ett barn är detta skönt med snabb uttorkning.

Vetenskapen vet mer än 1600 salmonella serotyper. Inte alla orsakar salmonellos, det finns bakterier som orsakar tyfusfeber, inklusive tyfusfeber.

Smittvägar

Ett barn kan bli smittat med salmonella på olika sätt:

 • Matväg. Infektion uppstår när man äter animaliska produkter som innehåller bakterier. Vanligtvis är det kyckling, fisk, kött, mjölk, ägg som inte har genomgått tillräcklig värmebehandling (mikroben dör när den upphettas).
 • Kontaktväg. I detta fall förekommer infektionen från barn till barn med vanliga leksaker, en napp. Vuxna som bryr sig om dem kan smitta ett barn. Mikroben kommer först på huden eller slemhinnorna och överförs gradvis av barnet i munnen.
 • Vertikal väg. Detta är överföring mellan moder och barn över salmonella under graviditeten.
 • Luftväg. Sådan infektion uppträder sällan, men det är inte uteslutet. Barnet inhalerar bakterier med damm, luft vid infektionskällan.En dagis, till exempel, kan bli ett sådant fokus om det redan har flera barn sjuka eller en skolklass.
 • Vattenvägar. Microbe går in i ett barns kropp med vatten

Sällan blir barnet infekterat efter kontakt med hemlösa djur. Därför är det värt att tänka noggrant innan barnet får stroke en lurad katt eller hund.

Fara och konsekvenser

Salmonellos är farlig, särskilt för nyfödda och barn under ett år gammal. Ett specifikt mikrobiellt toxin orsakar snabb uttorkning, som kan vara dödlig, samt orsaka svåra komplikationer från en mängd olika organ och system, oftast från nervsystemet.

Om immuniteten är stark nog, då sjukdomen kommer att påverka endast tarmväggen, kommer påverkan av toxinet på andra delar av kroppen att vara minimal. Men barn brukar inte prata av stark immunitet, de utgör bara ett naturligt försvar av kroppen. Det är därför i riskzonen - alla barn utan undantag.

Särskilt hård salmonellos kan förekomma hos prematura barn, hos småbarn som ofta blir sjuka, hos barn med befintliga kroniska sjukdomar, immunbrist.

Ett barn som varit sjuk är också en fara för andra barn - med en mild sjukdom fortsätter bakterierna att släppas ut i miljön i 2 till 4 veckor, med svår form - upp till 3 månader och ännu längre. Det är hur mycket tid barnet är smittsamt.

Immunitet mot bakterierna produceras inte, och vid återinfektion sker återfall.

Risken för sjukdomen ligger också i sannolikheten för dess kroniskhet: om behandlingen inte är korrekt kommer kronisk salmonellos att göra barnet inte bara en bärare av bakterien - från tid till annan kommer obehagliga och farliga återfall att inträffa.

Dödligheten för salmonellos hos barn uppskattas till 0,2-0,5%. I de flesta fall är det möjligt att göra utan komplikationer.

Inkubationsperiod

Varaktigheten av inkubationsperioden varierar kraftigt mellan olika barn - hos några barn går det bara 6 timmar mellan infektion och utseendet på de första tecknen, och andra tar tre dagar. Men oftast är inkubationsperioden från 12 till 24 timmar.

Om efter det att de uttryckta tarminfektionssymptomen gör sig kände, talar de om sjukdoms akuta sjukdom. I vissa fall raderas symptomen eller visas inte alls. Sådana barn blir bärare av bakterierna. När de bär en sjukdom, lider de inte själva, men smittar aktivt andra, utan att veta det.

Inkubationsperioden hos nyfödda är vanligtvis kortare än hos äldre barn. I de flesta fall han är bara 2-4 dagaroch ibland utvecklas sjukdomen i 3-5 timmar.

symptom

De första tecknen på sjukdomen avslöjar vanligtvis sig direkt efter inkubationsperiodens slut. Dessa är de klassiska symtomen på tarminfektion:

 • Temperaturökning. Värmen kan vara hög, upp till 38,5-39,0 grader, men oftare finns en temperaturökning på 37,5-38,0 grader.
 • Svaghet. Barnet som påverkas av toxin i nervsystemet blir deprimerat, dåsigt, lustfullt, han har huvudvärk.
 • Matsmältningsstörningar. Vid salmonellos finns det ofta flytande avföring. Fecal substans vattnig, skummig, med en skarp obehaglig lukt. Kräkningar är uttalade, frekventa.
 • Buksmärtor Buksmärtor kan åtföljas av ökad gas, fullhetskänsla, tyngd.

Beroende på vilken serotyp bakterierna orsakade sjukdomen kan sjukdomsförloppet inte bara vara tarm, men också generaliserad när andra organ och system dras in i sjukdomsprocessen.

Nervsystemet lider oftast, mjälten och levern kan öka i storlek och i fallet med allvarlig sjukdom Utveckling av njursvikt mot bakgrund av starkt uttorkning är inte uteslutet.

Sällan hos barn manifesteras salmonellos av obehagliga symptom på hjärt-kärlsystemet. Blodtrycket minskar, hjärtfrekvensen störs, puls accelererar.

Ibland uppträder den generaliserade formen av sjukdomen 2-3 dagar efter akut tarm i avsaknad av hjälp och lämplig behandling. Symtom i detta fall kan likna tyfus. För alla ovanstående förekommer en liten hemorragisk utslag på huden.

Scatter utslag

Symptom på salmonellos hos barn i det första året av livet och nyfödda har sina egna egenskaper. En sådan liten uppsättning symtom uppträder vanligen hos sådana små patienter:

 • Riklig täta upprepning. Det kommer att skilja sig från det fysiologiska i frekvensen och volymen, liksom i den sura lukten av de avvisade massorna.
 • Allvarlig ångest och sömnstörningar. Detta är verkan av Salmonella-toxin, vilket orsakar överexcitement. Gift verkar bättre på barn än hos äldre barn.
 • Uppblåsthet. Barnets mage ser uppblåst som en groda och lös avföring med slemhaltiga föroreningar, kolik.
 • Tecken på uttorkning. Sådana tecken inkluderar gråt utan tårar, kalla extremiteter, cyanos under ögonen, i nasolabiala triangeln, torr hud.
 • Tappa ner fontanelen. Våren ser något konkav inåt.

Men barnets temperatur kan stiga först efter flera dagar efter sjukdomsuppkomsten.

diagnostik

Avskilja salmonellos från andra arter. intestinal virus- och bakterieinfektioner är ganska svåra, eftersom symtomen är mycket lika. Laboratoriediagnos, som alltid utförs vid den minsta misstanke om Salmonellainfektion, kommer att bidra till att fastställa sanningen.

Om du misstänker denna sjukdom, försöker de att sjukhusföra ett barn i ett specialiserat infektionssjukhus, och Alla studier utförs på grundval av en medicinsk institution.

I dag betraktas det mest pålitliga och korrekta bakposev. För analys, ta avföring och prov av kräkningar.

Mikroorganismer odlas på ett näringsmedium under laboratoriebetingelser. De erhållna mikroberna identifieras av typ, familj, serotyp och bestämmer också vilka antibiotika de är känsliga för. Detta ger dig möjlighet att välja rätt läkemedel för behandling.

Minus av bakteriologisk analys är det Växtprocessen tar ibland flera dagar och tar ibland en halv och en halv timme.

Naturligtvis kan ett barn inte få behandling under denna tid. Därför skickas material till bakposev för att försäkra sig om att doktorns versioner var korrekta, men omedelbart tillgriper andra diagnoser.

Expressanalys baseras på användningen av speciella testsystem som bestämmer antikroppar mot salmonella genom immunofluorescensmetod. Ett sådant test, som utförs av en erfaren laboratorie tekniker, kommer att låta dig svara på frågan om det finns salmonella i kroppen, men tyvärr kan det inte berätta vilken typ av bakterier som orsakade infektionen inom några minuter.

Under behandlingen kommer barnet att ta blod flera gånger för en serologisk analys, vilket gör det möjligt att bedöma hur effektiv behandlingen är. I laboratoriet bestäms antikroppar och deras antal, och dynamiken i tillväxt och nedgång kommer att bedömas.

behandling

Salmonella har länge funnits tillsammans med en person så länge att de har utvecklat tillräckligt skydd mot många typer av antibiotika. Så, de är nästan omöjliga att förstöra med hjälp av tetracykliner och aminoglykosider. Men antimikrobiella medel i penicillinkoncernen och fluorokinolonantibiotika kan vara ganska effektiva.

Med en mild sjukdomsförlopp är barnet inte föreskrivet antibiotikabehandling. Huvudindikationen för användning av sådana medel är en sådan klinisk egenskap som förekomst av blodföroreningar i avföring. Om det inte finns något blod, då i milda fall krävs inte antibiotika alls.

Mild sjukdom kan behandlas hemma. Naturligtvis måste föräldrarna noggrant följa alla rekommendationer från läkaren.

På den första dagen eller två är det lämpligt för barnet med bekräftad salmonellos att ha magsäck, enema. Om barnet har täta lösa avföring, efter tvättning, föreskrivs kalciumberedningar i åldersdoseringen.

Efter upprepad kräkning och efter långvarig diarré anses det nödvändigt att ta orala rehydreringsprodukter. "Smekty", "rehydron"," Humana Eletkrolit " och andra.

Att mata barnet med sådana lösningar ofta och i stora mängder.

Om barnet vägrar att dricka på egen hand, använd en spruta utan en nål och infusera lösningarna på ett sådant sätt att vätskan passerar längs insidan av kinden. Så barnet är mindre benägna att omedelbart spotta allt tillbaka.

Dessa lösningar bidrar till återhämtning av mineralsalter, vattnets balans som förhindrar utvecklingen av dehydrering. Förutom dessa lösningar, bör ges för att dricka vanligt varmt vatten, kompote av torkad frukt utan socker, svagt te.

Om du inte får barnet berusat på något sätt, ska du återvända till sjukhuset där barnet kommer att administreras intravenösa elektrolyter under överinseende av läkare för att förhindra uttorkning.

Barnet visas en strikt diet. Medan den akuta scenen är i full gång är det inte nödvändigt att mata barnet alls, gott om dryck räcker. På andra eller tredje dagen, om barnet själv frågar efter mat, börjar de ge lätta måltider som inte längre kommer att irritera tarmarna och magen.

Helt förbjudet:

 • mjölk och mejeriprodukter;
 • produkter som innehåller animaliska fetter
 • choklad;
 • sura frukter och bär;
 • kryddor och kryddor;
 • rökt produkter;
 • kolsyrade vatten;
 • sylt mat
 • stekt mat.

Du kan mata barnet med mat och rätter från följande lista:

 • gröt mosad utan mjölk och smör
 • grönsaksbuljong soppa;
 • kokt fisk;
 • ånga köttbullar från magert kött
 • gelé.

Mat får inte ges varmt: Allt som har förberetts för ett barn kyls till rumstemperatur.

Övermålning är inte tillåtet. Mängden mat ökar gradvis när återhämtningen börjar, med en liten mängd buljong eller gröt och upp till hela behandlingen.

Av de antibiotika som oftast föreskrivs «Supraks», «cefixim»med diarré «Enterofuril» i kapslar, som, även om det är ett antimikrobiellt medel, inte anses vara ett antibiotikum i ordets fulla bemärkelse.

Vid generell infektion föreskrivs antibiotika i penicillingruppen för intramuskulär administrering.

I de flesta fall är en mild till måttlig grad av ångest den mest effektiva metoden för att ta emot en särskild salmonellabakteriofag, ett virus som artificiellt odlas och som matar på Salmonella.

beredning "Salmonella bakteriofag" Finns i flytande form och i pillerform.

Du kan även ge drogen till nyfödda, dock i en strikt åldersdosering. Drogen kan vara full, och du kan komma in i form av enema i tarmarna.

Dessutom förskrivs barn vitaminer, kaliumpreparat, antipyretika, om temperaturen stiger över 38,0 grader, såväl som prebiotika och probiotika vid det slutliga behandlingsstadiet.

Om alla medicinska rekommendationer följs behandlas salmonellos i genomsnitt ca 10 dagar.

Barns salmonellos - funktioner

Hos spädbarn och nyfödda diagnostiseras ofta en speciell form av salmonellos, där infektion sker med en sjukhusvägg, en sjukhusinfektion som är resistent mot nästan alla typer av antiseptika och antibiotika.

Vanligtvis introduceras det i kroppen smulor fortfarande i föräldrarnas hus eller på sjukhus på barnsjukhuset. Att behandla är svår och lång. Självmedicinera inte.

Sällan, efter att ha lidit en Salmonella-infektion i en mycket tidig ålder, börjar ett barn utsatt för allergier drabbas av långvariga allergiska manifestationer till vissa typer av mat - ägg, mjölk.

Ju äldre barnet är, desto mindre troligt är utvecklingen av sjukdomens negativa konsekvenser för kroppen.

förebyggande

Förebyggande av salmonellos utförs i Ryssland på två nivåer - på nationell nivå och på hemmaplan. Endast en kombination av båda uppsättningarna av åtgärder kan skydda barn från en farlig och obehaglig sjukdom.

På statsnivå krävs att alla sanitära och veterinära tjänster bedriver forskning om identifiering av salmonella hos fjäderfä, nötkreatur och färdiga jordbruksprodukter.

I daghem och skolor finns det speciella krav för temperaturbehandlingen av livsmedelsprodukter för att förhindra att rätter som innehåller salmonella sitter på bordet för barn.

Bakterier transporterar årligen alla livsmedelsindustriarbetare, catering, såväl som medicinsk personal och lärare. Om en asymptomatisk bärare detekteras isoleras den och behandlas, och infektionsstället behandlas upprepade gånger med desinfektionslösningar, varefter kontroll "tvättar" tas för att identifiera bakterier.

Det finns inget specifikt Salmonella-vaccin, men varje förälder kan och borde vidta maximala åtgärder för att skydda sitt barn mot infektion. För detta är det viktigt att inte köpa kött, mjölk och kyckling på tvivelaktiga ställen, på spontana marknader, där tillgången på säkerhetscertifikat för produkter ger upphov till stora frågor.

Alla produkter ska tvättas noggrant och ges till barnet först efter lämplig värmebehandling - i det bakade köttet ska det inte finnas en fuktig mitten, och stekarna med blod är i allmänhet icke-barns maträtt, som sushi med rå fisk och rå kycklingägg.

Barn, det är viktigt så snart som möjligt att bifoga till grundläggande hygienregler - du måste tvätta händerna inte bara innan du äter, men också efter att du återvänt från en promenad, och efter att ha kommunicerat med djur, inklusive husdjur, eftersom en katt eller hund kan ha asymptomatisk transport av bakterier.

Låt inte ditt barn spela vanliga leksaker på gatan, på gården, och ännu mer inte ta dem i munnen. Låt inte ditt barn dricka från kända källor, särskilt naturliga källor - fjädrar och nycklar.

Förvara mat i kylskåpet bör överensstämma med lagringsreglerna och råvarans grannskap. Kontrollera regelbundet produkternas hållbarhet och ta hänsyn till det som redan har gått ut.

Om barnet fortfarande har en infektion, Du borde inte besöka butiker och apotek med honom under behandlingen, gå på gården i andra barns företag. Testerna kommer att visa, och läkaren kommer att berätta när exakt barnet kommer att sluta vara infektiöst, och kommer att kunna besöka sin trädgård, chatta med vänner på gatan och gå på trånga platser.

Om vad som är farlig salmonellos, se följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål.Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa