Streptokockinfektion hos barn

Innehållet

Bakteriella infektioner hos spädbarn orsakas ofta av olika mikrober av kockfloran. En av de vanligaste medlemmarna i denna familj är streptokocker. Vad ska du veta om problemen med streptokockinfektion föräldrar kommer att berätta denna artikel.

Vad är det

En av företrädarna för kockfamiljerna är streptokocker. Det här är en ganska omfattande form, som innehåller många av de mest olika företrädarna. Dessa mikroorganismer kan orsaka infektionssjukdomar hos både nyfödda och äldre barn.

Förekomsten av streptokockinfektioner i den pediatriska populationen är ganska hög. Dessa mikroorganismer är ganska väl bevarade vid ogynnsamma miljöförhållanden. Denna funktion beror på deras cellulära struktur. I den yttre miljön behåller de sin vitalitet, även utan att de bildar kapslar.

Effekten av insolation, vissa desinfektionsmedel samt antibakteriella läkemedel har en skadlig effekt på dessa mikrober.

Vissa typer av streptokocker är företrädare för den mänskliga kroppens hälsosamma mikroflora. Sådana mikroorganismer kallas också opportunistiska. Utvecklingen av sjukdomen leder i detta fall till deras aktiva reproduktion med en minskning av immunitet som ett resultat av exponering mot olika faktorer.

Oftast hos barn främjas detta tillstånd av svår hypotermi eller förvärring av kroniska sjukdomar i interna organ.

Förekomsten av streptokockinfektioner hos barn är ganska hög. I länder med tempererat kontinentalt klimat finns infektioner orsakade av olika typer av streptokocker hos tio av hundra barn.

Att upptäcka dessa mikroorganismer hos människor kan vara i en mängd olika organ. De lever på huden, munnhinnorna i munhålan, i mag-tarmkanalen och även på luftvägarna i epitelvävnaden. Dr Komarovsky tror till exempel att Dessa mikroorganismer är en viktig del av barnets normala mikroflora.

Vetenskapliga studier som syftar till att studera de morfofunktionella egenskaperna och mekanismen för aktiv verkan av mikrobiella data på människokroppen började genomföras redan från slutet av 1800-talet. För närvarande har forskare funnit mer än tjugo olika typer av streptokockersom existerar i den yttre miljön.

Inte alla kan orsaka infektionssjukdomar hos spädbarn. Endast de arter som har uttalat patogenitetsfaktorer (förmågan att orsaka sjukdom) kan bidra till utseendet av skadliga symtom på sjukdomen hos barnet.

Streptokocker kommer i olika grupper och typer. Denna uppdelning utförs med hänsyn till särdragen i deras morfologiska struktur. De vanligaste företrädarna för denna klass av mikrober som bidrar till utvecklingen av infektiösa patologier hos spädbarn är Streptococcusgrupp A. Att komma in i en försvagad barns kropp kan dessa mikrober orsaka olika skador på de inre organen.

Streptococcus grupp b leder också till utvecklingen av olika infektionssjukdomar hos spädbarn. Oftast leder dessa mikroorganismer till utvecklingen av bakteriell sepsis eller lunginflammation.

Enligt statistiken förekommer dessa sjukdomar oftare hos nyfödda barn.Prematura barn är i högriskgruppen, liksom barn med medfödda anomalier och defekter i strukturen hos inre organ.

Patogena streptokocker har en farlig egenskap - förmågan att utöva skadlig effekt på röda blodkroppar (röda blodkroppar). Enligt svårighetsgraden av denna funktion är alla mikroorganismer indelade i flera huvudgrupper:

  • Alfa hemolytisk. Bidra till partiell död av röda blodkroppar - hemolys.
  • Beta-hemolytiska. Led främst för att slutföra eller massiva död hos röda blodkroppar i blodet.
  • Gamma hemolytisk. Ha minst skadliga effekter mot röda blodkroppar. Praktiskt taget leder inte till utveckling av hemolys.
Alfa hemolytisk
Streptococcus viridans

Många streptokocker är representanter för den normala floran i mag-tarmkanalen. En av dessa mikroorganismer är streptokockerviridaner. Dessa villkorligt patogena mikrober är också ganska vanliga i urinvägarna och bronkiträdet.

Forskare har funnit det Dessa mikroorganismer finns i stort antal hos flickor i könsorganet. Utvecklingen av sjukdomen kan leda till en stark minskning av immuniteten, vilket bidrar till en förändring av normal biokenos.

Gröna streptokocker är allmänt representerade i munhålan. Denna klass av mikroorganismer innefattar många olika representanter. Streptococcus mitos blir ofta synder av karies och andra inflammatoriska sjukdomar i tänderna.

Dessa mikroorganismer ha förmåga att reproducera snabbt och nog mår bra i tandvätska i ben, som bidrar till utvecklingen av akut eller kronisk inflammation i den.

De vanligaste typerna av streptokocker, som är vanligast i den pediatriska populationen, är pyogena mikroorganismer. De kallas också hemolytisk grupp A.

Streptococcus pyogenes kan orsaka en ganska stor mängd olika bakteriepatologier, som åtföljs av störningar i de flesta inre organens arbete. Förekomsten av dessa mikroorganismer i befolkningen är mycket hög.

Strep hals
erysipelas

Hur kan du bli smittade?

Infektion med streptokocker kan vara olika sätt. Det vanligaste sättet att infektera är autoinfektion.

I detta fall uppstår överdriven tillväxt och reproduktion av befintliga opportunistiska kolonier. Detta händer som regel som ett resultat av påverkan av olika orsakssamband som leder till en försämring av lokal immunitet. Den vanligaste orsaken hos barn är svår hypotermi.

I allvarliga fall kan mikroorganismer komma in i olika inre organ, vilket leder till systemisk spridning av inflammatorisk process. Andra situationer leder också till utvecklingen av självinfektion:

  • Tanduttag eller felaktigt utförd pulpitsterapi;
  • Konsekvenserna av att avlägsna tonsiller och adenoidtillväxter;
  • Utfört blåskateterisering för terapeutiska eller diagnostiska ändamål;
  • Komplikationer av bakteriell faryngit och sjukdomar i paranasala bihålorna.
Tonsil borttagning

I vissa fall kan barnet infekteras från utsidan. Detta sker genom kontakt med en sjuk person eller bärare av infektionen. Denna variant av infektion är möjlig främst i svåra försvagade barn. Dessa är som regel barn med allvarliga samtidiga patologier av interna organ, växande neoplasmer, uttalade immunbristtillstånd, liksom komplicerade sjukdomar i det endokrina systemet.

Vissa typer av streptokocker är utmärkta på slemhinnorna i övre luftvägarna luftburet sätt. Dessa små bakterier finns i saliv av en sjuk person eller bärare av infektionen i stora mängder.Du kan bli smittad i det här fallet genom att prata eller vara nära en nysning och hosta ett sjukt barn. Infektionshastigheten i detta fall är ganska hög.

Brott mot personlig hygien bidrar till de så kallade familjeutbrott av infektion. Den vanligaste infektionsmetoden är i detta fall användningen av delade handdukar, tandborstar eller tvättdukar. Föräldrar bör alltid komma ihåg att barnet ska ha sina egna personliga ägodelar, som under inga omständigheter får användas av vuxna.

Handdukarna som används av barnet i vardagen ska tvättas regelbundet i varmt vatten och strykas på båda sidor med ett strykjärn.

Streptokockflora är perfekt bevarad och raser i olika livsmedel. Det mest föredragna näringsmediet för mikroorganismer är fermenterade mjölkprodukter, fjäderfäkött, olika kompott och fruktdrycker.

Brott mot reglerna för lagring av sådana produkter och användningen av deras utgått hållbarhet orsakar infektion hos en bebis med ett stort antal patogener. I det här fallet förekommer i regel olika former av lesioner i mag-tarmkanalen i barnet.

Fosterinfektion med olika grupper av streptokocker är också möjlig. Det bör noteras att det förekommer ganska sällan. I detta fall blir Streptococcus Group B en frekventare infektionskälla.

I USA, när mikrober upptäcks, även vid 36 veckors graviditet hos gravida kvinnor, behandlas de i enlighet därmed. I vårt land gäller inte denna praxis.

I europeiska länder måste alla gravida kvinnor under graviditeten testas och smutsas från slidan för att bestämma den patogena streptokockfloran.

symptom

Ett stort antal representanter för streptokockflora bidrar till utvecklingen av ett stort antal kliniska tecken hos spädbarn. Graden av deras svårighetsgrad kan vara annorlunda och beror på många orsaker.

vanligtvis allvarliga infektionssjukdomar förekommer hos nyfödda och barn under de första månaderna av livet. Denna funktion beror på att immunsystemet hos spädbarn inte fungerar lika effektivt som vuxna.

Inkubationsperioden för streptokockinfektioner varierar kraftigt. I vissa fall förekommer de första negativa symtomen inom några timmar efter att ett stort antal patogener har trätt in i barnens kropp. I andra situationer utvecklas sjukdomen först efter 3-4 dagar.

Hos barn med uttalade tecken på immunbrist uppträder kliniska symptom lite tidigare och kan uttryckas ganska starkt.

Mycket ofta streptokockinfektion hos barn uppstår. flera andningsskador.

Allvarlig rodnad i munnen och ljusrödhet i palatinbågarna indikerar närvaron av bakteriell faryngit. Detta tillstånd åtföljs också av smärta i halsen när man sväljer. Barnets allmänna välbefinnande är signifikant försämrat. Barnets aptit minskar och sömnen störs.

Streptokock rinit - En av de vanligaste barndomspatologierna. Detta patologiska tillstånd kännetecknas av utvecklingen i barnets huvud med kall ansvarsfrihet. Nasalandning är signifikant försämrad. Den rinnande näsan är vanligen 7-14 dagar. Brist på föreskriven behandling leder vanligtvis till spridning av en smittsam process från näsan till närliggande organ.

skarp tonsillit, som utvecklats som en följd av aktiv reproduktion av streptokockflora, åtföljs av utseendet på ett helt komplex av negativa symtom hos ett barn.Ett sjukt barn i halsen på en ömnödbrun visas grönt eller grått. Om du försöker ta bort det med en spatel kan du uppleva ökad blödning.

Akut streptokock-tonsillit eller tonsillit vanligtvis följt av hög feber i barnet och svåra symtom på förgiftning.

Streptococcal tonsillit

Hudförändringar uppträder också ganska ofta. när infekterad med olika typer av streptokocker. Streptokockdermatit uppenbaras av utseende av olika hudutslag, som ser ut som ljusröda fläckar eller blåsor på huden, fyllda med seröst eller blodigt innehåll. I vissa fall förekommer hudutslag i ansiktet, nacken.

impetigo - Detta är en ganska vanlig form av sjukdomen, som kan orsakas av olika patogena typer av streptokockflora. Denna patologi kännetecknas av utseendet på huden av olika purulenta utslag.

streptoderma

Ofta leder till utvecklingen av denna sjukdom samtidig infektion med streptokocker och stafylokocker. Syndarna av denna sjukdom är i de flesta fall representanter för den pyogena gruppen streptokockflora.

Inflammatoriska patologier i mellanöret manifesteras vanligtvis av utseende av otitis symptom hos ett barn. Denna patologi åtföljs av en måttlig minskning av hörseln, utseendet av "cracking" eller "rustling" under en konversation i öronen hos en sjuk baby.

Kroppstemperaturen i allvarlig streptokock-otitmedia stiger vanligtvis till 38-39 grader. Barnet känner sig illa, han har svårt att somna och varaktigheten av nattens vila.

I vissa fall går streptokocker in i olika lymfkörtlar, vilket bidrar till utvecklingen av allvarlig inflammation i dem. I slutändan bidrar detta till utvecklingen av lymfadenopati.

De olika grupperna av lymfkörtlar kan vara involverade i den inflammatoriska processen. De ökar signifikant i storlek, blir tillgängliga för palpation. Huden över de drabbade lymfkörtlarna blir vanligtvis röd och het vid beröring.

Inflammatoriska patologier i urinvägarna och könsorganen uppstår ofta på grund av infektion med patogena streptokocker. Mer utsatt för dessa patologier tjejer. Detta förklaras av det faktum att barnen har en ganska kort urinrör i storlek, liksom de externa könsorganens närhet till urinvägarna.

En uttalad minskning av lokal immunitet bidrar också till tillväxten av tillståndsbetingade patogena streptokockkolonier, vilka är representanter för den lokala floran.

Barngynekologer tror att den överväldigande orsaken som leder till utvecklingen av kolpit och andra könsorganiska sjukdomar hos tjejer är uttalade dysbakterier i vagina. Sådana patologier manifesterar sig som regel i en plötsligt utvecklad kli som kan vara ganska outhärdlig.

Vid flickor kan urinering störas, kramper eller ömhet uppträder vid urinladdning. Ett stort antal leukocyter finns i urinsedimentet, och i vissa fall kan röda blodkroppar uppträda.

diagnostik

Barnläkare tror att du inte ska "utföra" behandling av test, men du måste styras av barnets första välbefinnande. Om barnet har de negativa symptomen på en smittsam sjukdom, så är han i detta fall ordinerad komplex terapi som syftar till att eliminera alla kliniska tecken på sjukdomen.

För att identifiera graden av avvikelser används olika laboratorietester. De bidrar till att bestämma gränserna för normen, liksom etablera patologi.

Streptokocker kan detekteras i olika biologiska vätskor och material: i blod, i urin, i ett utstryk från struphuvudet och nasofarynx, avföring. Studiens noggrannhet beror i många fall på hur väl materialet samlades in.

Med streptokocksskador i urinvägarna och njurarna i spädbarnet är det mycket lätt att identifiera smittämnena i urinen.

Det finns metoder för snabb diagnos. De används för att snabbt fastställa orsaken till en infektionssjukdom. Dessa laboratorietester gör det möjligt att få resultatet efter ½ timme.

Denna studie bör inte på något sätt vara avgörande vid fastställandet av diagnosen. Ett positivt resultat kan bara indikera en bärare. Det finns också falska positiva tester som kräver noggrann övervakning.

I närvaro av reumatologiska komplikationer av sjukdomen utförs olika test för att identifiera specifika markörer av dessa patologier.

Koncentrationen av proteinantikroppar mot streptokockflora med glomerulonefrit ökar vanligen flera gånger och varar nästan hela sjukdomsperioden. Dessa substanser bestäms genom att utföra en specifik neutraliseringsreaktion.

Diagnosen utförs av läkare av olika specialiteter. Streptokock otitis media och nasofaryngit utförs av pediatriska otolaryngologer. Smittsamma sjukdomar i mag-tarmkanalen behandlas av gastroenterologer. Hudutslag är i dermatologernas kompetens. Diagnos och behandling av lokala purulenta abscesser utförs av pediatriska eller purulenta kirurger.

komplikationer

Streptokockinfektion är inte ofarlig. Diagnos, utförd i ofullständig eller felaktigt vald behandling leder till utvecklingen av en rad farliga komplikationer och långsiktiga effekter av sjukdomen hos en sjuk baby. Som regel är kursen av dessa patologier ganska svår. I de flesta fall utförs behandlingen endast på ett sjukhus.

Inflammation i lungvävnaden eller lunginflammation är en ganska frekvent komplikation som vanligen uppstår som ett resultat av streptokockbronkit.

Denna patologi präglas av utvecklingen av stark suppuration i lungorna. Denna sjukdom är ganska svår. Kroppstemperaturen hos ett sjukt barn stiger till 39-40 grader. Barnet kan inte helt andas, med tiden, smulorna av symtom på andningssvikt.

Det septiska tillståndet är en massiv spridning av mikroorganismer genom hela kroppen. Underlåtenhet att behandla detta tillstånd leder till döden. Behandlingen utförs endast under villkoren för intensivvård och återupplivningsavdelningen.

För att eliminera de skadliga symtomen på sjukdomen, administreras stora koncentrationer av antibakteriella läkemedel och fysiologiska lösningar, som är nödvändiga för att förbättra mikrocirkulationen av vitala inre organ, till barnet.

Meningit är en allvarlig komplikation av streptokockinfektion. Denna patologi uppstår med hjärnskador. Det kännetecknas av spridningen av pus mellan meningesna.

Streptokock meningit förekommer med utvecklingen av en mängd svåra symptom. Dessa inkluderar: svår grov huvudvärk, svår svaghet, feber upp till 39-40 grader, fullständig aptitförlust. För behandling av detta tillstånd krävs en massiv antibiotikabehandling.

Vissa typer av grupp A streptokocker orsakar akut tonsillit, som i en ogynnsam kurs kan bli farlig reumatologisk sjukdom. Dessa patologiska tillstånd är farliga genom utveckling av hjärtfel, som uppenbaras av barnets bildande av symtom på hjärtsvikt.

Barns reumatologer tillsammans med kardiologer hanterar behandlingen av dessa tillstånd hos spädbarn.

behandling

Terapi av streptokockinfektion utförs med hänsyn till den huvudsakliga lokaliseringen av inflammatorisk process. Basen av behandlingen är receptbelagda antibakteriella läkemedel.Dessa medel tilldelas växelkursen.

I 3-4 dagar från den första dosen av antibiotikum krävs laboratorieövervakning av effektiviteten av den föreskrivna behandlingen. För detta fullständiga blodtal utförs. Leukocyter och ESR bör minska i detta laboratorietest.

Varaktigheten av antibakteriell behandling är beroende av svårighetsgraden hos den infektiösa patologin. I genomsnitt Terapi av streptokockpatologier utförs inom 10-14 dagar. I vissa fall kan behandlingens varaktighet vara längre.

Frekvensen att ta läkemedel, liksom dosen av föreskrivet antibiotikum, utförs av den behandlande läkaren, med hänsyn till ålder och vikt hos det sjuka barnet. Skadlig effekt på streptokocker har penicillinpreparat.

Moderna läkemedel, innehållande klavulansyra i deras komposition, orsakar mindre möjliga biverkningar av skador på mag och tarmar under användningen av läkemedlet.

Om det under den första kontrollen av effektiviteten av antibakteriell medicin inte har haft en positiv effekt, avbryts den och ersätts med en annan.

Även skadlig effekt på olika streptokocker har cefalosporiner. De utövar sin effekt på växande kolonier såväl som på befintliga. Vanligtvis ordineras dessa medel parenteralt. Överdosering och daglig dos kan leda till ökade biverkningar.

Symtomatisk behandling spelar också en viktig roll vid behandling av streptokockinfektion. Olika antiinflammatoriska läkemedel används för att minska symtom på förgiftning.

Hjälper till att normalisera högt kroppstemperaturintag av antipyretika. Oftast i barns praktik används medel baserade på paracetamol och ibuprofen.

Immunostimulerande interferonbehandling är av sekundär betydelse och används för den kombinerade infektionen med streptokocker och olika virus.

förebyggande

Överensstämmelse med reglerna om personlig hygien är nödvändigt för att skydda kroppen från olika infektionssjukdomar.

Under massutbrott av streptokockinfektion i utbildningsinstitutioner kan en nödåtgärder, karantän, införas.

Familjefall av infektion hjälper till att förhindra bara noggrant genomförande av alla hygieniska principer. Att använda någon annans handdukar, såväl som personliga hygienprodukter kan inte.

För att identifiera bärare av vissa former av streptokockinfektion krävs obligatorisk medicinsk övervakning av barnens hälsa. Alla tempererade barn som deltar i utbildningsinstitutioner måste nödvändigtvis tillbringa en akut sjukdomsperiod hemma.

Du borde inte gå i skolan eller dagis på den här tiden, eftersom sådana besök kan leda till massiva utbrott av infektiösa patologier.

Vaccinationer för spädbarn från streptokockinfektioner utförs inte. Att förebygga sjukdomen kommer bara att bidra till att hygienregler och hygienregler följs.

Se nästa video för vilka sjukdomar som orsakar streptokocker.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa