Vad ska man göra om ett barn har kramper på grund av hög temperatur?

Innehållet

Höga temperaturer hos barn är farliga just därför att anfall kan utvecklas i sin bakgrund. Varför detta händer och vad man ska göra om barnet har ett konvulsivt syndrom, kommer vi att berätta i den här artikeln.

Vad är det

Konvulsioner som utvecklas vid barnets temperatur kallas feber. Det händer aldrig med vuxna. Konvulsivt syndrom med värme är särskilt för barn och endast i en viss ålder - från födsel till 5-6 år. Läkare, baserat på tillgänglig statistik, uppskattar risken att utveckla febrila anfall hos ett barn med en sjukdom i samband med hög feber, vid ca 5%. Av de tjugo spädbarnen har man ett febrilt konvulsivt syndrom.

Om ett barn har sådana konvulsioner minst en gång, är risken att återkomma dem igen under feber och värme ungefär 30-35%. Killar kramper mot värmebilden utvecklas 2 gånger oftare än tjejer.

Utvecklingsmekanism

Trots att fenomenet länge varit känt och beskrivits i detalj i mitten av det tjugonde århundradet, förblir de exakta mekanismerna som utlöser det konvulsiva syndromet vid en temperatur okänd. Den mest sannolika versionen verkar vara att centrala nervsystemet, omotent på grund av ålder, mot bakgrunden av en allmän överhettning av kroppen (hypotermi) börjar skicka felaktiga impulser till musklerna. Det ser faktiskt ut som kramper och kramper.

Farligt är temperaturen över 38,0 grader. Ibland förekommer krampar vid 37,8-37,9 grader.

skäl

Ofta är tendensen till febrila anfall arvade. Om en av föräldrarna hade sådana symtom i barndomen, så kommer de med hög grad av sannolikhet fram under sjukdomen och barnet. Under temperaturen är sannolikheten för att utveckla anfall påverkas av ytterligare faktorer. Enligt forskare är de mest troliga orsakerna följande:

 • virus (med akut virusinfektion, speciellt med herpesvirus typ 6, som kallas plötslig exanthema, tre dagars feber eller roseola och även influensavirus och parainfluenza);
 • bakterier (med allvarlig mikrobiell inflammation i andningsorganen och matsmältningsorganen);
 • hypertrophied reaktion av barnet till skärande tänder;
 • kalciumbrist i kroppen;
 • uttorkning på grund av hög värme och kräkningar eller förlängd diarré;
 • DTP-vaccinrespons (sällsynt).

Symtom och tecken

Du bör inte anta att konvulsioner hotar barnet så snart hans temperatur stiger. Fara lurar de första dagarna sedan temperaturen fastställdes vid febrilvärden eller högre. Ett barn kan utveckla ett kramper i ett av två möjliga scenarier:

 • Kramper är enkla;
 • Kramper är svåra.

Med enkla kramper, som också kallas typiska, skakar kramper hela kroppen jämnt, alla delar av kroppen är inblandade i dem. Barnet förlorar medvetandet. Spasmodiskt syndrom varar omkring eller lite mer än fem, men inte mer än 15 minuter. När barnet kommer till sig, kommer han inte ihåg något om attacken. Typiskt är sådana kramper enkla, och mer, åtminstone inte nästa dag upprepas.

Komplicerade feberkramper kallas atypiska, eftersom deras symptom är helt olika. Konvulsioner påverkar inte hela kroppen, vanligen bara extremiteterna eller hälften av kroppen. Anfallet varar lång tid - mer än 15 minuter. Sådana krampar kan väl upprepas upp till flera gånger under dagen.

Den mest mottagliga för denna typ av syndrom vid en temperatur är barn som har lidit skador eller har vissa lesioner i centrala nervsystemet.

Anfallet av feberkramper börjar alltid med det faktum att barnet plötsligt förlorar medvetandet. Sedan, med kramp, han bringar armar och ben tillsammans, och då bara hans kropp. I detta fall tar barnet en mycket bestämd position - med ryggen böjd och huvudet kastas tillbaka.

Barnets hud blir blek bokstavligt i minuter, den nasolabiala triangeln blir blåaktig, ibland visas mörka cirklar under ögonen (speciellt ofta hos barn med ljus och tunn hud). Symtom går inte bort samtidigt, men i omvänd ordning. - För det första blir huden rosa, då tar barnet en normal kroppshållning som ligger horisontellt, sedan släpper kroppen och sist men inte minst armarna och benen. Efter attacken är avslutad, kan barnet vara dåsigt, dumt, brutet, apatisk i flera timmar.

effekter

Feberkramper skrämmer föräldrar eftersom de ser väldigt skrämmande ut. Men kramper är inte så farliga mot bakgrunden av hög temperatur, eftersom ibland människor är långt ifrån medicin. Konvulsivt syndrom, som uppträder i en enkel typ, skadar inte hjärnan, påverkar inte det och orsakar inte i de flesta fall epilepsi, som det ansågs inte för länge sedan. Risken att utveckla konvulsivt syndrom i epileptisk typ efter att ha haft feberkramper uppskattas av experter vid 0,5-1,5%.

Den enda verkliga obehagliga konsekvensen är sannolikhet för återfall med denna eller efterföljande sjukdomsom kommer att associeras med feber. Men de är inte särskilt rädda för dem - barnet känner inte smärta vid attacken, lider inte. Samma sak kan inte sägas om hans föräldrar. Läkare råder dem att ta ett lugnande medel för förebyggande ändamål. Ett barn med en historia av febrilt krampsyndrom behöver inte mediciner för att förebygga en ny attack.

Moderna forskare och läkare är benägna att tro att utnämningen av antikonvulsiva medel i detta fall är pistolskytte på spår. Biverkningarna av sådana mediciner är mycket mer skadliga för barnet än en attack av konvulsioner, vilket förresten inte är ett faktum att det kommer att hända igen.

Första hjälpen

Första hjälpen för ett barn med feberkramper är ganska enkelt. Handlingsalgoritmen är enkel och okomplicerad:

 • efter att ha blivit medveten om barnet snabbt överförts till det benägna läget, för att förhindra kräkningar, saliv, slem, matrester och mageinnehåll i luftvägarna. Barnets ansikte ska vändas ner. Alla har sett denna hållning, det anses vara en universell hållning av "rädda offeret";
 • alla akuta och potentiellt farliga när det gäller eventuell skada, rengör så långt som möjligt från den plats där barnet ligger
 • följer nödvändigtvis ring en ambulans och upptäck tiden för attacken för att kommunicera denna information till det medicinska laget som anlände;
 • väntar på en läkare, föräldrar eller första hjälpen människor bör notera de viktigaste detaljerna om välbefinnande baby - har barnet en reaktion på ljus, ljud, människor runt, hur lemmar rör sig under en attack. Det är nödvändigt att försöka komma ihåg allt så mycket som möjligt eller att göra en video på en mobiltelefon, vilket kommer att hjälpa läkaren att snabbt och korrekt diagnostisera och eliminera sådana farliga patologier som meningit, encefalit eller epilepsi.

Dessa första hjälpen åtgärder slutar. Man bör komma ihåg att i händelse av ett febrilt konvulsivt syndrom, bör du inte försöka att torka barnet med kall vodka, sätta det i ett isbad eller kasta kallt vatten på det. Du bör inte gnugga huden med fettämnen. Det finns inget gott i det, men skadan är uppenbar.

Från kontakt med förkylningen kan barnets överhettad kropp reagera med vaskulära spasmer, och detta är mycket farligt.Fetter - Badger eller andra folkmedicinska lösningar på oljebasis - hindrar värmeöverföring, barnets tillstånd förvärras och feber ökar.

Den vanligaste risken för barnets hälsa är den populära populära troen att under krampanfall är det nödvändigt att sätta en sked i barnets mun och dra ut tungan.

Många tänder, gummin led i processen med sådana manipuleringar. Det finns även fall av förskjutningar och frakturer i käften. Fragment av tänder kan komma in i andningsorganen och orsaka mekanisk asfyxi.

Att svälja tungan är omöjligt i princip! Det behöver inte bevisas, det räcker bara att komma ihåg en gång för alla. Att hålla ett kollapsande barn är också värdelöst och ganska traumatiskt. Det är ingen mening i artificiell andning, eftersom barnet fortsätter andas självständigt hela tiden medan han är medvetslös.

Under inga omständigheter kan man utföra alla dessa åtgärder inom ramen för första hjälpen. Det är också viktigt att inte ge barnet att dricka vatten eller andra vätskor till det ögonblick då medvetandet återvänder till honom fullt ut. Annars kan han kväva.

Nästa steg

En ambulanspersonal anländer för att bedöma barnets tillstånd och frågar släktingar i detalj om den naturliga och kliniska bilden av krampanfallet. Föräldrar till småbarn erbjuds sjukhusvistelse för en dag. 24 timmar - den här tiden är mer än tillräckligt för att läkare ska övervaka den lilla patienten och se att risken för återfall är minimal. Även på sjukhuset kommer läkare att kunna utföra den nödvändiga diagnostiken för att försäkra mamma och pappa, som inom några få minuter av febrila anfall redan har beslutat att något hemskt och svårt att bota hände till barnet.

förebyggande

Förhindra utvecklingen av febrila anfall är nästan omöjligt. Om det finns en genetisk predisposition mot dem, kommer inte heller dosen av febrifugen eller den konstanta kontrollen av temperaturen att spara. Hos barn som fick parasitamol var 3-4 timmar vid en temperatur över 38,0 grader, uppstod febrilt konvulsivt syndrom med samma statistiska frekvens.

Men enligt den etablerade praxis, och detta är viktigare för föräldrar och inte för barnet, rekommenderar läkare att övervaka termometerns avläsningar och ge pengar från temperaturen. Detta är mycket mer användbart för vuxna eftersom det hjälper dem att lugna sig och skapa kraftfulla aktiviteter runt patienten.

Användningen av lugnande medel för att förhindra anfall, som det praktiserades tidigare för barn utsatta för en sådan lidelse, anses olämpligt och skadligt för barnens hälsa.

Det bästa förebyggandet är föräldrarnas vaksamhet. Om barnet är sjuk och har hög temperatur är det absolut nödvändigt att följa läkarens rekommendationer, inte självmedicinera, häll inte senap i sina strumpor och lägg inte bankerna. Den antipyretiska dosen kommer att ordineras av läkaren. Riklig dryck och sängstöd är viktiga så länge temperaturen sjunker.

För en baby som redan lider av febril anfall behöver vi hårdare kontroller. Det är tillrådligt att följa honom ens i sömnen så att attacken inte tar någon överraskad, och barnet kan omedelbart få första hjälpen i sin helhet. Hur man gör det, vet du nu.

Det faktum att sådana kramper hos barn, se följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa