Järnbristanemi hos barn

Innehållet

Minskat hemoglobin är ganska vanligt hos unga barn. Nästan varje andra barn med anemi lider av järnbrist.

Vad är det

Ett patologiskt tillstånd där antalet röda blodkroppar och hemoglobin reduceras kallas anemi. Om orsaken till det anemiska tillståndet var en minskning av järnintaget kallas sådan anemi en järnbrist.

Innehållet i detta spårämne i barnens kropp under de första dagarna efter födseln är 400 mg. Om barnet föddes för tidigt minskar mängden järn cirka fyra gånger.

Regelbunden påfyllning av detta ämne uppstår under amning. Bröstmjölk innehåller alla nödvändiga näringskomponenter, såväl som mikro- och makroelement. Med full matning och snabb introduktion av kosttillskott är mängden järn i kroppen tillräckligt för att utföra alla vitala funktioner.

Ferrum är en del av hemoglobin. Tillräcklig fyllning av röda blodkroppar med järn leder till att transportfunktionen uppfylls. Hemoglobin låter dig transportera syre till varje cell i kroppen. För att kompensera för järn behöver barn 1-2 gram.

Absorptionen av spårämnen förekommer i tunntarmen. Därefter förblir det mesta av järnet i de röda blodkropparna. Det finns cirka 80% av den totala ferrummet. Cirka 20% av järn kvarstår i makrofager och leverceller. Reserven kallas reserv, den behövs endast i nödsituationer. De uppträder vanligtvis med allvarliga skador och skador, tillsammans med allvarlig blodförlust.

skäl

Utvecklingen av järnbrist kan leda till:

 • Otillräckligt intag med mat. Vegetabilisk vegetarisk mat med avsaknad av animaliska proteiner leder ofta till utvecklingen av anemiska tillstånd. Köttprodukter och fjäderfä innehåller hemejärn. Det absorberas lättare och absorberas väl av barnets kropp.
 • Kroniska sjukdomar i matsmältningssystemet. Patologi i mage och tarmar bidrar till brott mot järnabsorption.
 • Multipel graviditet. Tvillingar eller tvillingar - det här är en högre risk att utveckla järnbrist. Om den förväntade mamman, som bär flera barn under graviditeten, konsumerar en otillräcklig mängd järnrika matar, utvecklar barn efter födsel ofta ett anemiskt tillstånd.
 • Prematuritet. Det leder till en underutveckling av de blodbildande organen, som inte kan utföra sina funktioner vid bildandet av erytrocyter i tillräcklig mängd för organismen.
 • Patologi som uppstår under graviditeten. Fosterhypoxi, placentainsufficiens och kränkningar av moderkroppens struktur kan leda till utveckling av anemisk tillstånd hos det ofödda barnet.
 • Otillräcklig näringsmamma under graviditeten. Om den förväntade mamman äter några livsmedel som innehåller tillräckligt med järn, kan hon utveckla en järnbrist. Detta leder till utvecklingen av anemi hos barnet.
 • Sen introduktion av lock. Bristen på puré från nötkött eller fjäderfä i kosten kan bidra till utvecklingen av ett anemiskt tillstånd.
 • Uttalad tillväxt under puberteten. Som ett resultat av hormonell obalans hos ungdomar observeras ofta anemiskt syndrom. Denna sjukdom är övergående i naturen och försvinner efter puberteten.
 • Överdriven menstruation hos ungdomar. Lång och för tung utsläpp på kritiska dagar leder till svår blodförlust.
 • Funktionella störningar i tarmarna. Persistent irritabelt tarmsyndrom och dysbakterier bidrar till störningen av järnabsorption från inkommande mat.

klassificering

Alla järnbristtillstånd är indelade i:

 • Lungor. Diagnostiseras vid hemoglobinnivåer från 90 till 110 g / liter. De kännetecknas av små kliniska symptom eller kan vara oidentifierade under lång tid.
 • Medium tung. Hemoglobinnivån varierar mellan 70 och 90 g / liter.
 • Heavy. Förekommer med en minskning av hemoglobin under 70 g / liter. Kräver omedelbar behandling.
 • Extremt tung. Förekommer när hemoglobin minskar under 50 g / liter. Behandling kan kräva blodtransfusioner eller röda blodkroppar.

För prematura barn appliceras en klassificering av järnbristtillstånd vid tiden för framkomst av anemiska manifestationer.

Alla järnbrister kan vara:

 • Tidigt. Uppstår hos spädbarn omedelbart efter födseln. Avslag på amning eller användning av felaktigt utvalda anpassade blandningar, hypoplasi hos de blodbildande organen leder till uppkomsten av anemiska symptom.
 • Det är sent. De finns hos spädbarn 3-4 månader efter födseln. Förknippad med utarmningen av järnreserver och överdriven förstöring av hemoglobin.

symptom

I många fall är det svårt att bestämma tecknen på järnbristanemi. Om järnbrist uttrycks något, är symtomen på sjukdomen inte särskilt uttalade. Endast i försvagade barn eller med en långsiktig utveckling av anemisk tillstånd kan misstänkt anemi av järnbrist.

Med anemi uppstår följande symtom:

 • Pallor i huden. Mot bakgrund av blek hud blir läpparna blåa. Huden blir tunn, venerna är tydligt synliga.
 • Trötthet och svår svaghet. Symtomen är väl manifesterad i skolbarn och ungdomar. Barn studerar sämre i skolan, memorera läromedel dåligt och kan inte koncentrera sig bra på ämnet.
 • Ökad torrhet i huden. Användningen av speciella fuktgivare förbättras inte. Huden blir mycket torr och lätt skadad.
 • Utseendet på små rynkor runt läpparna.
 • Minskat blodtryck på bakgrunden av ökande puls.
 • Beteendeförändring. Barn blir mer capricious, snabbt trött. Spädbarn kan vägra amning.
 • Stol störningar. Förstoppning förekommer oftast. Diarré är mycket mindre vanligt, vanligtvis med utveckling av tarmdysbios.
 • Frekvent tandförfall. I vissa fall - blödande tandkött.
 • Ökade sköra naglar och överdriven håravfall.
 • Överträdelse av smakpreferenser. Beroende på överdriven kryddig mat kan det indikera en minskning av järn i kroppen.
 • Lag i fysisk utveckling. Otillräcklig viktökning eller avvikelser från normala tillväxthastigheter kan indikera förekomsten av anemiskt syndrom.
 • Exponering för frekventa förkylningar och infektionssjukdomar. Förlängd syreförlust leder till en minskning av immuniteten.

diagnostik

Att upprätta järnbrist kan redan i de tidiga stadierna. Ett rutint blodprov kan upptäcka en minskning av antalet röda blodkroppar och hemoglobin. Järnbristanemi följer också med ett minskat färgindex. Sådana tillstånd kallas hypokroma.

Under sjukdomens prelativnomperiod, när det fortfarande inte finns några förändringar i den allmänna analysen av blodet, är det möjligt att detektera järnbrist endast i vävnaderna. I de följande stadierna av sjukdomen observeras redan en minskning av serumjärnkoncentrationen. I det sista skedet av sjukdomen registreras låga halter av hemoglobin och röda blodkroppar.

I vissa fall krävs ytterligare samråd med en gastroenterolog, hematolog, nephrologist. En tonårsflicka borde definitivt visa en gynekolog. Att fastställa järnförlust kräver en primär diagnos, vilket ledde till utvecklingen av ett anemiskt tillstånd.

För att bestämma sjukdomar och anatomiska defekter, föreskriver läkare ibland en ultraljudsundersökning av levern och mjälten. Denna undersökning låter dig identifiera olika sjukdomar i organen i de tidigaste stadierna.

komplikationer

Långsiktigt syreavmattning, som uppstår vid järnbrist i kroppen, leder till utveckling av biverkningar. De farligaste förutsättningarna för hjärnan och hjärtat.

Med en lång tid av sjukdomen kan myokardit utvecklas. Detta tillstånd är farligt genom utvecklingen av hjärtrytmstörningar, liksom en kraftig minskning av blodtrycket. Arytmier och svår takykardi orsakar märkligt obehag för spädbarn.

behandling

Enligt de kliniska riktlinjerna som reglerar algoritmen för behandling av järnbristanemi bör sjukdomsbehandling utföras vid första detektering av en minskning av hemoglobin och röda blodkroppar.

För behandling av anemi orsakad av järnbrist, använd:

 • Medicinsk näring. Denna barnmeny innehåller ett stort antal matvaror som är höga i järn. Daglig inklusion i kosten av kött, fjäderfä och slaktbiprodukter hjälper till att normalisera hemoglobinnivåer. En sådan diet bör följas under lång tid.
 • Utnämning av järn. Sådana läkemedel ordineras för kursbehandling. Normalisering av hemoglobin och erytrocyter sker endast efter några månader. Oftast är barn förskrivna piller och siraper. I närvaro av kroniska sjukdomar i mag och tarmar ordineras järnhaltiga läkemedel som injektioner.
 • Normalisering av den dagliga rutinen. En god sömn, aktiva promenader i friska luftar samt minskad stress i skolan hjälper till att snabbt återställa hemoglobin till normala värden.
 • Vid kritiska förhållanden - blodtransfusion eller röd blodkroppsmassa.
 • Kirurgisk behandling. Utförts i fall där den patologiska destruktionen av röda blodkroppar. Avlägsnande av mjälten eller benmärgstransplantationen bidrar till att återställa hemoglobinnivån och bidrar till en markant förbättring av välbefinnandet.

förebyggande

För att återställa den normala nivån av järn i kroppen krävs obligatorisk övervakning av tillräckligt med matintag som är rik på denna mikrocell. Tidig behandling och förebyggande av exacerbationer av sjukdomar i mag-tarmkanalen hjälper till att förhindra utvecklingen av ett järnbristtillstånd i framtiden.

Alla barn som föddes tidigare eller har låg födelsevikt bör få tillräckligt med järn. För att göra detta borde mammas amma så länge som möjligt. Om en eller annan anledning avbryter laktation, måste du hitta rätt anpassad blandning med högt innehåll av järn och vitaminer.

Hur man bestämmer graden av hemoglobin, och vad man ska göra om det har blivit lågt, se nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa