Staphylococcus aureus hos nyfödda och spädbarn

Innehållet

Infektioner hos barn under de första månaderna är ganska svåra. Bakteriella patologier överstiger listan över infektionssjukdomar som förekommer i barnpraxis. Utvecklingen av ett stort antal farliga sjukdomar hos nyfödda orsakas av infektion med Staphylococcus aureus.

orsaker till

Forskare har lärt sig om dessa mikrober för många år sedan. De upptäcktes i slutet av XIX-talet. Dessa mikroorganismer fick sitt namn inte av en slump. När man tittar genom ett mikroskop De liknar speciella kluster, som på grekiska betyder "staphylos". Färgen på kolonierna hos dessa mikrober är vanligtvis gul eller har en svag orange färgton.

Dessa mikroorganismer är ganska stabila i miljön. De kan behålla sin försörjning även under de mest extrema förhållandena.

Mikrober kan inte dö, även i en lösning av väteperoxid. Denna kemiska produkt kan orsaka olika utslag på en persons hud och utgör ingen risk för stafylokocker.

Många desinfektionsmedel och till och med vissa grupper av antibiotika kan inte ha en destruktiv effekt på dessa mikroorganismer.

Denna funktion orsakas av en speciell cellulär struktur. Utanför är mikroben täckt med en kraftfull kapsel som skyddar den mot olika miljöpåverkan. Det bör noteras att även oförmåga att bilda sporer skyddar stafylokocker från döden i ogynnsamma miljöförhållanden.

Dessa mikrober har en hel arsenal av olika giftiga ämnen. En av de farligaste är speciella bakteriella komponenter som kallas hemolysiner. De kan ha en förödande effekt på många blodkroppar, inklusive röda blodkroppar och vita blodkroppar. Denna förmåga påverkar också utvecklingen av negativa symtom hos ett sjukt barn.

Bakteriella toxiner, som utsöndrar mikrober under sitt liv, har en uttalad inflammatorisk effekt. De aktiverar immunsvaret, vilket tvingar immunsystemet att kasta ut en stor mängd av en mängd olika biologiskt aktiva substanser.

För dessa mikroorganismer finns det inte ett enda inre organ som de inte kunde falla i. Spridningen av smitta fortskrider snabbt. Räcker bakteriernas inre organ i systemcirkulationen.

Förekomsten av stafylokockinfektioner hos barn är extremt hög. Den övervägande infektionsmetoden hos nyfödda barn och spädbarn - kontakt. I detta fall kommer farliga bakterier på barnets hud genom smutsiga händer.

Varje år uppstår utbrott av purulenta patologier i vårt land i nyfödda barn som fortfarande är i moderskapssjukhus. I detta fall infekteras barnen genom otillräckligt välutvecklade verktyg eller händerna på medicinsk personal.

Familjefall av sjukdomen förekommer också. De beror främst på att personliga hygien bryts.

Om handdukarna som används dagligen för den hygieniska toaletten för barnet inte tvättas och inte strykas i rätt tid, får de ofta en annan blandinfektion. Staphylococcus är perfekt bevarad på textilier.

Endast tvättning i varmt vatten med användning av tvättmedel, och sedan strykning med ett mycket varmt stryk på båda sidor har en skadlig effekt på dessa mikroorganismer.

Det finns en luftburet infektion. I detta fall kommer mikrober på slemhinnorna i övre luftvägarna hos ett friskt barn från patienten. Infekterad nyfödd baby kan och från bäraren av sjukdomen.

I högriskgruppen, prematura barn, liksom barn med medfödda immunbristtillstånd. Anomalier i de inre organen ökar också sannolikheten för infektion genom olika typer av infektion.

Spädbarn har ofta symtom på sjukdomen under de första månaderna efter födseln. Denna situation uppträder vanligtvis med intrauterin infektion. Staphylococcus aureus - små nog mikrober som kan komma in i fostrets kropp genom blodkroppen hos moderkakan från en infekterad mamma.

Placentala patologier som finns under graviditeten ökar flera gånger risken för infektion med stafylokockinfektion hos mycket unga patienter.

De provocerande faktorerna hos spädbarn under de första månaderna av livet inkluderar svår hypotermi eller överhettning. Dessa orsaker bidrar ofta till en minskning av immuniteten.

Om barnet, av någon anledning, flaskfodras, ökar risken att utveckla en infektionssjukdom i det flera gånger. Spädbarn som tar emot modermjölk är mer skyddade mot staphinfektion. Detta beror på närvaron av en tillräcklig mängd skyddande antikroppar, som de får från moderen under amning.

Det bör noteras att inte alla barn kan bli sjuka med en stiftinfektion även om det kommer in i barnens organism.

Barn med stark immunitet och inte med kroniska sjukdomar i inre organ kan bara ha en bärare. Vanligtvis förekommer denna form i varje tredje barn infekterat med Staphylococcus aureus. I detta fall utvecklas sjukdomen bara med en uttalad minskning av immuniteten.

symptom

Staphylococcus aureus är en universell mikrobe i sin förmåga att tränga in i olika inre organ. Hans kolonier finns nästan överallt.

Inkubationsperioden för staph-infektioner kan vara olika. Vissa patologier utvecklas redan efter 3-6 timmar från det ögonblick som mikrober kommer in i barnens organism. Inkubationsperioden för andra kliniska former kan vara 2-5 dagar.

Vid prematura barn kan skadliga symptom uppträda ganska snabbt. Detta är fortfarande inte tillräckligt effektivt för immunsystemet.

Varaktigheten av bevarande av skadliga symtom på sjukdomen varierar också och beror till stor del på lokaliseringen av inflammatorisk process. Normalt passerar de flesta stafylokockinfektionerna inom 7-14 dagar.

Ganska frekvent lokalisering för dessa mikrober är huden. Att komma på huden orsakar de olika manifestationer. De manifesteras av utseendet av flera furunkulosformationer, finnar, röda fläckar, sår, purulenta nekrotiska förändringar på huden.

Egenheten hos sådana hudutslag är som regel i närvaro av pus inuti hålrummet. Mängden kan vara annorlunda och beror på sjukdomens allvar.

Purulenta manifestationer på huden kan vara lokaliserade eller vanliga. Nyfödda barn har en ganska ogynnsam tendens för spridningen av purulenta utslag. Detta beror på att subkutan fett är lös och att blodet har god blodtillförsel till huden. Inom några dagar blir den lokala processen generaliserad.

Pustler kan förekomma på många olika områden av huden. Staphylococcus aureus är mycket förtjust i att leva i svett- och talgkörtlarna. Detta orsakar det faktum att vid utveckling av en stiftinfektion är symptom på furunkulos eller hydradenit ganska vanliga. I detta fall uppträder purulenta formationer i tillväxten av hårsäckar.De ser ut som pustler, avrundade eller långsträckta, med gult eller grönt pus inuti.

För purulenta formationer är det ganska ogynnsamt. Vid sen diagnos och avsaknad av behandling bidrar detta till utvecklingen av ett antal farliga komplikationer hos ett sjukt barn. I detta fall krävs ett obligatoriskt samråd med en pediatrisk eller purulent kirurg.

Purulenta utslag på huden kan brista, i process av pus löper ut. I det här fallet kvarstår sår oftast i stället för de tidigare pustlerna, som läker över tiden med bildandet av små ärr.

Staphylococcus aureus är en ganska frekvent oinvänt "gäst" på slemhinnorna i övre luftvägarna. Han kommer där för det mesta av luftburna droppar. Ofta händer detta under en normal konversation med en patient eller infektionsbärare.

Om föräldrar har Staphylococcus aureus i näshålan, kan de lätt infektera deras nyfödda barn med den.

Att komma på slemhinnorna i övre luftvägarna, stafylokocker, ger barnet en rad olika negativa symtom. De vanligaste av dem är resistent rinit, som manifesteras av starkt kallt tillstånd.

Utsläpp från näsan är vanligtvis tjock, riklig, gul eller grön. Utan behandling leder stafylokockminer till utvecklingen av inflammatoriska sjukdomar i paranasala bihålor, vilka uppträder hos barnet genom utseende av bihåleinflammation eller bihåleinflammation.

Staphylococcal infektion flyttar snabbt till närliggande organ. Närvaron av bakterier i nasofarynx leder till utveckling av inflammation i halsen och halsen. Detta bidrar till bildandet av bakteriell faryngit hos barnet och sedan trakeit. Dessa patologier förekommer i nyfödda barn ganska svårt. De åtföljs av utseende av hosta, starkt förgiftningssyndrom, svår smärta vid sväljning.

Risken för dessa tillstånd är att de kan leda till utveckling av farliga komplikationer - bakteriell bronkit eller lunginflammation.

Lesioner av mag-tarmorganen är också mycket vanliga i denna infektiösa patologi. Staphylococcus aureus genom den systemiska cirkulationen faller in i denna anatomiska zon.

Gastrointestinala former av stafylokockinfektioner, enligt statistiken, har den kortaste inkubationsperioden.

Infektion kan också uppstå som ett resultat av användningen av fermenterade mjölkprodukter eller färdiga mashedburkar som barn äter som första komplementära livsmedel.

En gång i tarmen leder patogenerna till en uttalad störning av den normala biokenosen i tarmfloran. Detta bidrar till utvecklingen av ett barn med stark dysbios.

Detta patologiska tillstånd manifesteras hos barn, som regel, av olika störningar i stolen. Ett sjukt barn kan utveckla diarré eller bestående förstoppning. I vissa fall kan det vara alternerande.

Staphylokockinfektion i mag-tarmkanalen Utseendet hos ett ömt barn i magen uppträder också ganska ofta.

Barnen i de första månaderna av livet kan fortfarande inte berätta för sina föräldrar om deras smärta. Misstänkt smärta i en mammas mage kan bara titta på hans beteende. Om barnet efter att ha ätit börjar gråta eller oftare frågar efter sina händer, bör detta symptom allvarligt varna föräldrarna. I vissa fall försöker en sjuk baby begränsa sina aktiva rörelser, eftersom detta bidrar till ökad smärta.

Varje stafylokockinfektion, oavsett den ursprungliga platsen, leder till en uttalad försämring av barnets välbefinnande.

Barnet blir mer blekt, dumt. Hos sjuka barn minskas aptiten märkbart. Detta framgår vanligtvis av det faktum att spädbarn börjar neka amning.

Med denna bakteriella infektion stiger kroppstemperaturen snabbt. Svårigheten hos denna ökning kan vara annorlunda och beror till stor del på infektionens allvarlighetsgrad.

Vanligtvis leder stafylokockinfektion hos nyfödda till en temperaturökning till 38-39,5 grader. Höga siffror kan kvarstå hos en baby i flera dagar, och utan att ordna behandling för mycket längre tid.

Förekomsten av uttalat förgiftningssyndrom försvårar situationen. Det brukar uppenbaras av utseende av hård torrhet i huden och synliga slemhinnor i barnet, en ökning i svår törst, minskad hudturgor och också förändring av beteende. Barn börjar agera, somna dåligt. Under sömnen kan de vakna upp många gånger och till och med gråta.

diagnostik

När de första skadliga symptomen uppträder, ska barnet omedelbart läsas till läkaren. Om barnet har en hög temperatur, ska du inte själv gå till kliniken. I det här fallet är det bättre att ringa till läkaren hemma.

Läkaren kommer att undersöka barnet och kunna upprätta en preliminär diagnos. Ställ noggrant vad orsakade sjukdomen, läkaren under klinisk undersökning kan inte. Detta kräver en rad olika diagnostiska metoder för att korrekt identifiera smittämnena. Dessa laboratorietester gör det möjligt för läkare att skilja takten från patologi.

Alla barn med tecken på bakteriell infektion måste genomgå generella kliniska test. I blodet ökar leukocyterna och ESR, liksom normala indikatorer i leukocytformeln.

I vissa fall kan Staphylococcus aureus detekteras i urinen. Detta är främst möjligt med urinvägsinfektioner. För att fastställa en diagnos i detta fall är det nödvändigt att utföra en bakpossev-urin på speciella näringsämnen.

Ofta analyseras avföring för att identifiera patogener. Denna enkla och absolut smärtfria för barnundersökningen gör att du kan identifiera olika mikrober som blir källor till smittsamma patologier i mag-tarmkanalen hos sjuka barn.

Förekomsten av patogena bakterier i avföring kan indikera vagn eller infektion av denna infektion.

Förekomsten av Staphylococcus aureus kan vara i analyserna, men inte åtföljd av utseendet av negativa symtom.

Således uppenbarar sig inte den mikrobiella titern 10 till 3 grader sig av några synliga kliniska tecken. Det indikerar bara att när de utsätts för faktorer som leder till en minskning av immuniteten kan barnet utveckla denna infektiösa patologi.

Innehållet i avföring från mikrober 10 till 4 grader åtföljs av utseendet av symtom, uttryckt något. Sådana testresultat återfinns hos spädbarn med lokaliserad och begränsad hudpurulenta utslag eller en mild förlopp av infektiös stafylokockinfektion hos inre organ.

Vanligtvis förskriver läkare inte en specifik behandling, men de hanterar bara genom att förskriva befästande och milda immunstimulerande läkemedel. I vissa fall förekommer Staphylococcus aureus i avföring tillsammans med Klebsiella.

Innehållet i mikroorganismerna 10 till 5 grader är redan åtföljt av utvecklingen av negativa symtom hos barnet. Graden av deras svårighetsgrad kan vara annorlunda. Ofta sker i detta fall diarré med frisättning av skumt fetidfekal.

Utskiljningen är vanligtvis grönaktig. Barnet känns vanligtvis extremt dåligt. Hans svaghet ökar, hans aptit minskar. I detta fall har barnläkare redan föreskrivit specifik antibakteriell behandling.

I vissa fall krävs instrumentala studier. De utsetts för att förtydliga graden av funktionsnedsättning som har uppstått, och hjälper också till i tidig upptäckt av komplikationer som har utvecklats under sjukdomsförloppet.

Som sådan utnämns som regel radiografi av lungorna och bröstet, liksom en ultraljudsundersökning av bukorganen och njurarna.

komplikationer

Staphylococcus kan vara mycket farligt. Självförhållandet i denna infektion är att det ganska enkelt kan leda till utveckling av flera komplikationer. De förvärrar signifikant barnets allmänna välbefinnande och kan bilda långsiktiga negativa effekter i senare liv.

En vanlig komplikation är bildandet av purulenta abscesser i de inre organen.

Primär lokalisering är lungvävnad. Sen diagnostik av lunginflammation och sen behandling bidrar till att begränsa den inflammatoriska processen och leda till utvecklingen av en lokal abscess.

Denna patologi förekommer hos barn ganska svårt. Behandling av detta patologiska tillstånd utförs endast under förhållandena för sjukhusets pediatriska kirurgiska avdelning.

bakteriell meningit - också ganska farlig komplikation. I högriskgruppen finns barn födda mycket tidigare än den etablerade tiden eller barn med olika anomalier i nervsystemet efter födseln.

Staphylococcal meningit - En mycket allvarlig sjukdom, åtföljd av utvecklingen av flera skadliga symptom. Dessa inkluderar: en ökning av kroppstemperaturen till 40 grader, utseendet av allvarlig huvudvärk, det möjliga utseendet på epileptiska anfall och anfall.

Behandlingen av detta tillstånd kräver obligatorisk utnämning av en omfattande behandling av antibiotikabehandling och införandet av speciella fysiologiska och kolloidala lösningar som har antiinflammatoriska och regenererande effekter.

behandling

Terapi av olika former av stafylokockinfektioner är komplex. Det kan innefatta utnämning av olika droger. I de flesta fall utförs behandling av spädbarn med tecken på stiftinfektion på ett sjukhus. Sen sjukhusvistelse eller vägran av det kan leda till en uttalad försämring av barnets välbefinnande.

Lokala lokala former som förekommer på huden behandlas väl med hjälp av anilinfärger som är enkla och bekanta för många föräldrar. Överraskande är dessa aggressiva mikrober mycket känsliga för effekterna av vanligt lysande grönt.

Behandling av de drabbade pustlerna med en lösning av lysande grön, jod eller furatsilina har en positiv terapeutisk effekt. I vissa fall föreskriver läkare Vishnevsky salva, som bör appliceras på purulent hud.

Huvudsyftet med behandlingen är att eliminera patogena mikrober från barnets nyfödda bebis kropp.

Detta kan endast göras genom att förskriva en kurs av antibakteriella läkemedel.

Sådan behandling utförs på sjukhuset, eftersom det är möjligt att injicera antibiotika huvudsakligen parenteralt. Denna introduktion gör att du kan minska den toxiska effekten av dessa läkemedel något på mage och tarm slemhinnor.

Valet av ett antibiotikum förblir för den behandlande läkaren. Staphylococci har en ganska hög känslighet för olika grupper av penicilliner och cefalosporiner från de senaste generationerna. Behandlingsförloppet kan vara olika: från 5 till 10-14 dagar.

Antibakteriella medel från reservgruppen är i regel inte tillämpliga. Sådan användning bidrar till utvecklingen av hög antibiotikaresistens.

Behandlingskomplexet innefattar nödvändigtvis antiinflammatoriska läkemedel. De hjälper till att eliminera inflammation och leda till en förbättring av barnets välbefinnande. Med en uttalad ökning i kroppstemperatur över 38 grader används antipyretiska läkemedel. De hjälper till att minska febril under de första dagarna efter det att de har utsetts.

För att förbättra immunsystemet ordineras immunostimulerande läkemedel för sjuka barn.

Återställande terapi spelar också en viktig roll vid behandling av infektionorsakad av Staphylococcus aureus hos nyfödda barn.

Under stationära förhållanden införs olika fysiologiska lösningar för detta ändamål, vilket bidrar till att förbättra mikrocirkulationen och blodtillförseln i alla inre organ. Dessa medel har också en uttalad antiinflammatorisk effekt.

För en lättare sjukdomsförlopp kan läkare tillgripa infektionen med specifika bakteriofager. Behovet av sådan behandling bestäms endast av den behandlande läkaren och beror på många olika faktorer.

Beslutet om val av bakteriofager eller antibiotika måste göras med hänsyn till lokaliseringen av inflammationsprocessen, liksom svårighetsgraden av sjukdomsförloppet.

förebyggande

Överensstämmelse med reglerna för personlig hygien är en mycket viktig del av förebyggande riktningen.

För att minska risken för infektionsinfektion, bör du definitivt använda dina egna handdukar för barnet. Dessa textilier måste tvättas och strykas.

Även oavsiktlig användning av babyhanddukar kan leda till smitta av smulor.

Du bör också undvika kontakt med feberiska eller febrila familjemedlemmar. Om en av föräldrarna är sjuk ska han bära ett gasbindband eller en mask som bör ändras var 3-4 timmar.

Under en sjukdom bör all möjlig kontakt med ett nyfött barn vara begränsat. I närvaro av pustler i nippelområdet hos ammande mödrar rekommenderar läkare att man ammar och överför barnet till matning med artificiellt anpassade blandningar.

Du kan också läsa en annan artikel som tycker Dr Komarovsky om Staphylococcus aureus.

Om hur stafylokocker manifesterar sig hos barn, se nästa överföring av skolan av Dr. Komarovsky.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa