Vad ska kosten för diarré hos ett barn?

Innehållet

Varje mor åtminstone en gång i sitt liv mötte ett sådant problem som förekomsten av diarré hos ett barn. Detta tillstånd är väldigt ogynnsamt för barnets kropp. På grund av den starka förlusten av vätska förlorar barnet så många väsentliga för livssalter och spårämnen. För spädbarn som har diarré krävs en speciell kost.

Varför uppstår diarré hos barn?

Den vanligaste orsaken till diarré hos ett barn är viral diarré. Frekvent avföring är inte en sjukdom. Detta är bara en av manifestationerna av många sjukdomar. Ofta kan det vara ett symptom på en obalans i den fördelaktiga intestinala mikrofloran - dysbakteriöshet. Ett sådant problem kan också uppstå som en följd av förvärring av kroniska sjukdomar i mag-tarmkanalen (till exempel kolit eller enterit).

Akuta tarminfektioner under deras utveckling kan också orsaka diarré hos ett barn. Ofta så sjuka barn, vars ålder - 2-3 år. De kan bli smittade i dagis eller i krubba. På ett annat sätt kallas dessa infektioner "smutsiga handsjukdomar". Om ett barn har dålig hygien kan han lätt hämta smittan efter att ha spelat ute. Många små barn glömmer att tvätta händerna. Sitter vid bordet tar de infektionen in i kroppen och blir snabbt sjuk.

Orsaken till infektion kan vara mat förgiftning. Det kan orsaka en mängd olika bakterier och virus. Kemisk förgiftning sker när ett barn äter eller dricker något fel. Ofta kan nyfikna barn smaka på mormors piller eller mamma grädde. Detta är väldigt farligt, i sådana fall krävs obligatorisk hjälp av läkare!

Mycket ofta, för alla de olika orsaker som ledde till sjukdomar, kan barn ha diarré. Detta är ett skyddande svar hos kroppen. Han försöker bli av med farliga toxiner som kan orsaka skada.

Vad är farligt?

Varje lös avföring tar med sig mycket vätska. Efter en tid är kroppen inte tillräckligt. Så symptom på uttorkning framträder. Dessa inkluderar:

 • stark törst
 • torra läppar;
 • flabbarhet i huden;
 • allvarlig svaghet.

Dehydrerad baby ser blek ut. Han har nästan ingen styrka. Han försöker att vila mer, vill sova. Om symtom på förgiftning blir tecken på uttorkning börjar barnet att agera. Hans huvud gör ont dåligt, sin kroppstemperatur stiger.

Med diarré är barn lustiga, stör inte med leksaker. Vanligtvis ligger de bara i spjälsängen. Ibland kan de dra ben eller ligga på ena sidan. Ofta ligger inte barnet på den "friska" sidan, eftersom det är svårt att vända sig till den "sjuka" sidan.

Defekation för milda störningar utförs upp till 3-4 gånger om dagen, i allvarliga fall mer än 10-12 gånger. Sådan vätsketab tillsammans med elektrolyter och vitaminer är ett stort slag för en liten organism. Om du inte startar tidig behandling, kan barnet förlora medvetandet eller falla i en koma.

Vad matar du barnet?

Vid förhöjning av diarré ska moderen ringa till distriktets barnläkare. Läkaren kommer att undersöka barnet och bestämma vad som orsakar försämringen av hans tillstånd.

Diarré hos spädbarn är ett mycket farligt symptom. Sjuk baby bör noggrant undersökas.

Diarré uppträder ofta efter införandet av komplementära livsmedel. Detta kan indikera intolerans mot specifika produkter. Så celiac sjukdom kan manifestera sig: individuell glutenintolerans.Det ingår i många flingor och mjölprodukter.

Perfekt mat för spädbarn - modermjölk. Under inga omständigheter får du inte neka amning. Det bildar barnets passiva immunitet. Otillräckligt intag av näringsämnen är dåligt för barnets tillväxt och utveckling. Vid diarré ska moder också analysera kosten. Det är möjligt att dagen innan hon åt lite mat som provocerade en sådan reaktion i barnet.

Om diarré förekommer hos en ammande barn är det värt att minska volymen av en portion mjölk åt gången. Det finns en andra metod. I detta fall minskar antalet matningar per dag med 20%. Du kan mata barnet med rent kokt vatten. Kummjölk för att fylla bristen på vätska i barnets kropp är inte värt det.

Mat för barn äldre än 1 år

Medicinsk kost för spädbarn vars ålder är 1 år eller mer bör baseras på följande principer:

 • Indelad i flera måltider dagliga menyn (med undantag för skadliga produkter). Det är nödvändigt att mata barnet samtidigt, förutom pass.
 • Obligatorisk inkludering i kost av olika spannmål. Kashi har utmärkta protivoponyosnymi egenskaper. De är mycket näringsrika, snabbt mätta, lämna en känsla av mättnad under lång tid. Föredra inte helkorn och fräsad spannmål. De är mycket enklare att smälta, vilket ger barnets kropp med energi. Du kan säkert välja bukvete, havregryn och risflingor. De bör kokas i vatten utan mjölk.
 • Efter 3-4 dagar kan du expandera kosten. Tillsätt grönsaksspridda potatismos eller starkt kokta och hackade grönsaker. Potatismos eller mosad morötter kan vara en utmärkt garnering. Det är bättre att vägra betor under en tid. Det kan aktivera tarmmotilitet och öka diarré.
 • Menyn måste vara proteinprodukter. För barn kan du laga köttbullar eller köttbullar. De görs bäst på ett par eller i en långsam spis. Krämiga eller tomatsåsar är förbjudna. De kan orsaka ökad diarré, liksom halsbränna i ett barn. Välj köttprodukter som snabbt smälter i barnens kropp. Det kan vara en kalkon, såväl som en kanin. Perfekt vanlig kyckling.
 • Drickregimen är förmodligen den viktigaste punkten att alltid behålla. Förlora en stor mängd vätska, barnets kropp är snabbt utarmad. Det är nödvändigt att fylla vattenbalansen ständigt. Låt barnet dricka varje timme. Detta kommer avsevärt att minska symptomen på uttorkning.
 • Uteslut alla livsmedel som kan öka diarré. Var noga med vad barnet äter. Vanligtvis under den här perioden vägrar barn att äta. De kan vara galenskap och ber om "snacks". Ge inte prov på provokationer! Eventuella fel i medicinsk kost kan försämra barnets tillstånd och hindra hans återhämtning.

Produkter som är tabu i menyn

Under de första timmarna av uppkomsten av diarré är det inte nödvändigt att ge barnet produkter som aktiverar tarmarna. Detta kan öka lösa avföring och förvärra barnets tillstånd.. Produkter som bör undvikas hos barn med diarré inkluderar:

 • Kål i vilken form som helst (kokt, stuvad). Sauerkraut är också under strikt förbud.
 • Baljväxter. Att vara en källa till vegetabiliskt protein väcker kraftigt gasbildning i tarmarna. Den inflammerade väggen sträcker sig, vilket ökar smärtsyndromet kraftigt. Barnet börjar gråta. Magen är uppblåst, varje beröring med det orsakar smärta.
 • Kolsyrade söta drycker. Koldioxid som finns i dem påverkar väggarna i gastrointestinala organ. I kontakt med känslig vägg i magen sträcker den kraftigt och skadar den.
 • Svamp. Vanligen mamma lägger dem till soppan. Barn med diarré svamp kan kategoriskt inte äta! De har för mycket chitin.Detta ämne absorberas inte och passerar genom tarmarna. Svampar förbättrar perilstatik, vilket försämrar situationen väsentligt.
 • Skräp, chips, mellanmål. De innehåller en stor mängd konstgjorda tillsatser och kryddor.
 • Milk. Användningen av outspädd mjölk provocerar en ökad rörelse av mat genom tarmarna. Denna produkt förbättrar kraftigt alla jäsningsreaktioner.
 • Fett, rökt och stekt rätter. De absorberas dåligt av kroppen, orsakar en känsla av tyngd. Efter att ha konsumerat sådana produkter i tarmarna intensifierar processerna för sönderfall.
 • Tomater. De innehåller stora mängder syra. De kan påverka magen negativt, orsaka förvärring av gastrit. Det bidrar också till ökad diarré.

Vilka drycker kan du ge till barn att sluta diarré?

Under diarré är det mycket viktigt att säkerställa tillräcklig vätskefyllning. Spädbarn ska kokas med kokt vatten som kyls till rumstemperatur.

För äldre barn kan du använda olika drycker. Vätskebrist väl fyllning:

 • Lågt svart te. Tanniner som ingår i drycken, har en hämmande effekt och stoppar diarré. Detta te har en fixeringseffekt.
 • Avkok av vildrosa. Den innehåller en betydande mängd vitamin C. Denna drink kompenserar för vissa spårämnen som utsöndras från kroppen. Det bidrar till att snabbt återställa och stärka barnets immunitet.
 • Kamille te. Detta är ett utmärkt antiseptiskt medel för någon diarré. Detta te hjälper till att förstöra bakterier som orsakar diarré.
 • Komposit från torkade frukter. De innehåller en stor mängd olika mikroelement och vitaminer: kalium, magnesium, askorbinsyra, kisel. Dessa ämnen bidrar till att stimulera kroppens försvar, bekämpa sjukdomar och fylla positiva mineraler.
 • Fruktdryck från olika bär. Du kan välja vilka alternativ som helst. Blueberry mors innehåller en stor mängd vitamin A, det hjälper till att hantera diarré. Blåbär har en fixeringseffekt. Detta är en läcker och hälsosam dryck.
 • Mineral helande vatten. Om du ska ge det till ditt barn ska du först släppa ut gasen från den. Användningen av mineralvatten är en medicinsk procedur. Att dricka det i flaskor är strängt förbjudet. Små barn upp till 5 år ges upp till kopp 3 gånger om dagen (före måltider). Innan du väljer flaska, bör mineralvatten kontakta din läkare.

Det är viktigt att notera att alla redan färdiga förpackade juicer inte är det bästa valet för diarré. De innehåller ytterligare kemiska tillsatser som kan öka diarré, liksom stora mängder socker. Införandet av juice bör börja med 2-3 dagar efter förstärkning av flytande avföring. Välj sammandragna drycker. Det är bättre att föredra päron eller äppeljuice från gröna äpplen. De är hypoallergena och har ingen stark aktiverande effekt på tarmmotiliteten.

Från kaffe och kakao under försämringsperioden är det bättre att ge upp. Det är för aggressivt för irriterade magedrycker. Ofta kokas de med mjölk. Sådana drycker kan provocera gallret och bara öka inflammationen.

Det är omöjligt att överskatta betydelsen av kost och dricksregim vid behandling av diarré. För att återställa barnets styrka och normalisera stolen är möjlig endast med hjälp av lämplig näring. Efter stabilisering av tillståndet är det nödvändigt att genomgå en fullständig undersökning (speciellt om diarré redan har hänt tidigare). Ibland kan bakom diarrémasken dölja farlig kronisk tarmsjukdom.

Dietary diaré diet tips finns i videon nedan.

Läs mer om tarminfektioner Du kan ta reda på genom att titta på överföringen av Dr Komarovsky.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa