Diet för tarminfektioner hos barn: en lämplig meny

Innehållet

Diet för tarminfektioner syftar till att återställa näringsämnen och salter som förlorats till följd av upprepad kräkningar och diarré. Den snabba förlusten av barnens kroppsvatten efter tung flytande avföring kan leda till allvarliga störningar i hela mag-tarmkanalen.

Orsaksmedel

Tarminfektioner är bland de vanligaste sjukdomarna hos barn. Nästan var tredje barn blir sjuk på sommaren. Toppincidensen av tarminfektioner uppträder på sommaren. Mycket ofta kan barnet fånga sjukdomen efter att ha ätit mat av dålig kvalitet eller dåligt tvättad frukt.

En annan vanlig orsak till sjukdomen är intag av vatten från vatten under badning. Baby, stänk i en flod eller sjö, kan smaka på vattnet. En liten mängd räcker för infektion. I havet kan koncentrationen av patogener också vara mycket hög.

Om reservoaren är med stillastående vatten ökar risken för infektion flera gånger. Under den varma årstiden växer olika sjukdomsframkallande bakterier aktivt och multipliceras.

De vanligaste tarminfektionerna är:

 • Olika typer av virus. Dessa kan vara rotavirus, adenovirus och många andra arter. En gång i barnets kropp går de snabbt in i blodet och orsakar en infektion. Utvecklingen av sjukdomen vid infektion med virus är vanligtvis snabb (ibland efter 6-8 timmar från det ögonblick det går in i blodet).
 • Patogena bakterier. Ofta finns infektion med salmonella, shigella, dysenterisk bacillus, Proteus eller Escherichia coli. De orsakar vanligtvis kraftigt vattnig diarré. Antalet avföring kan nå 10 gånger om dagen. Barnet blir lurfullt, vägrar att äta.
 • Den enklaste. De orsakar tarmsjukdomar mycket oftare. De vanligaste patogenerna är amoeba eller balantidia.

Barn lider av tarmsjukdomar oftare än vuxna. Detta beror på ofullkomligheten i strukturen i matsmältningssystemet. Barnets immunitet är mycket labilt. Han kan inte alltid motstå de aggressiva effekterna av bakterier. Om ett barn är svagt eller nyligen har varit kallt, kan han lätt smittas av en tarminfektion.

Nutritionens principer

Läkaren Komorowski anser att en terapeutisk diet med någon tarmstörning är det viktigaste villkoret för en snabb återhämtning av barnet. Under den akuta perioden av intestinalt upprörd mat bör matas vid en bekväm temperatur för digestion. Den ska hackas.

Se videon nedan för detaljer.

Huvudprinciperna för terapeutiska dieter för infektiös tarmstörning:

 • överensstämmelse diet inom en månad. Den första veckan syftar till att återställa volymen av vätska som förloras av kroppen. Syftet med kosten på 2-3 veckor är att införa nödvändiga elektrolyter, vitaminer och mikroelement i kroppen. Deras nivå sjunker dramatiskt efter kraftig kräkningar och diarré. Från den fjärde veckan flyttade de redan till det fullt kända bordet och konsoliderade effekten från behandlingen.
 • Var noga med att sluta kräkas. Om barnets kropp fortsätter att förlora vatten genom kräkningar eller diarré, är det värdelöst att dricka barnet. I sådana fall behöver du antiemetiska läkemedelsom utsetts av barnläkaren.Man måste komma ihåg att alla droger har biverkningar.
 • Ät ska vara i små portioner, men ofta nog. Detta bidrar inte till ökad kräkning eller lös avföring. Det är bättre att mata barnet samtidigt, strängt per timme.
 • Att fasta med tarmstörning är oacceptabelt! På den första dagen bör barn skära alla delar exakt hälften. Hungern kommer bara att försvaga barnets kropp, som vid denna tid behöver en tillfredsställande tillgång till vitala näringsämnen och energi.
 • Det är bättre att föredra mat som är tillräckligt krossad. Passande potatismos eller morötter. Om barnet gillar broccoli eller blomkål, var god och lägg dem till menyn. Köttet bör också hakas. Rulla det flera gånger genom en köttkvarn med en medelstor grill. Du kan också mala allt i en mixer. Det kommer att vara en utmärkt bas för att laga köttbullar eller köttbullar.
 • Grunden för näring bör vara proteinprodukter. Under den akuta perioden av en tarminfektion är det bättre att föredra köttprodukter som snabbt absorberas och smälts. Det kan vara stewed dumplings med riven ris för garnering eller lätt soppa med kyckling köttbullar.
 • Koka i en dubbelpanna eller flera kokar. Det är tillåtet att använda rostmetoden i ugnen. Alla stekta eller grillade livsmedel är inte det bästa valet. De kan skada den inflammatoriska tarmväggen och öka diarréen.
 • Observera temperaturen för att servera disken. Kokt mat bör kylas till 40-45 grader. Starkt kylda eller kalla drycker ska också uteslutas. De intensifierar väsentligt passagen av mat genom tarmen, vilket ökar diarré.

Barnets diet med tarmsjukdomar i akut form

Det bästa valet under den akuta perioden kommer att laga gröt på vatten. Kummelkött är bättre att inte lägga till. Om barnet fortfarande är en baby, men redan får lures, kan du späda den krossade gröt med modermjölk.

Du kan säkert laga bovete, majs, havregryn. Välj krossade flingor, inte helkorn. De är lättare att smälta och kommer inte att kunna klia på den irriterade tarmväggen. Under de första dagarna kommer gröt att laga mycket. Genom konsistens borde de vara ganska flytande, mer som soppa. Då är det inte längre nödvändigt. Koka baby gröt. Vissa lägger riven grönsak eller fruktpuré. Mat kan vara lite saltad.

Var noga med att inkludera i kosten av köttprodukter. Försök att få dem i menyn minst 1-2 gånger om dagen. Kycklingfröskivor kommer att vara en utmärkt bas för lunch. På sidan kan du lägga till grönsakspuré av tillåtna grönsaker eller kokt gröt. Det är bättre att inte ge kött till små barn. Försvagad efter upprepad kräkningar, kan magan inte dela upp den. Det kan även prova smärta i barnets mage.

På 7-10 dagarna kan du gå in i mejeriprodukterna. Börja med en liten mängd. 1-2 teskedar i taget är tillräckligt. Du kan välja låg fetthaltost, kefir eller yoghurt, berikad med lakto- och bifidobakterier. De hjälper till att återställa normal mikroflora i tarmarna. Det är nödvändigt att förbättra immuniteten i kampen mot tarminfektioner. Var uppmärksam på att alla mejeriprodukter är färska. Dålig mat kan öka diarréen avsevärt eller orsaka matsmältningsbesvär.

Glöm inte tillräckligt med vätska. Barnets kropp som ett resultat av svår kräkningar eller diarré är mycket dehydrerad. För att kompensera för vattnet och elektrolytbalansen krävs en stor mängd vatten. Du kan ge din baby enkelt kyld till rumstemperaturvatten.

Olika fruktdrycker och kompottar kommer att göra. De kan tillverkas av torkade frukter eller bär. Om ditt barn har svår diarré, lägg inte pommes frites till komposten för att normalisera avföring.

Vilka produkter ska jag undvika?

Vissa livsmedel bör helt uteslutas från det sjuka barnets diet (särskilt under de första 2-3 veckorna efter sjukdomsuppkomsten). Förläng bordet och ta med menyn till föregående nivå om tre veckor.

Följande produkter kan orsaka skada:

 • Milk. Mjölkförbrukningen under de första 2 veckorna är strängt förbjuden. Mjölk hela livsmedel kan orsaka ökad diarré. Under denna period kan den skadade tarmen inte bryta ner alla mjölkbrunnskomponenterna. Efter att ha druckit ett glas mjölk blir barnets avföring oftare och det finns ont i buken.
 • Fettig och tung mat. Den enzymatiska förmågan att bryta ner feta livsmedel under tarmsjukdomar minskas avsevärt. Kroppen styr alla krafterna för att bekämpa patogenen. Han saknar absolut styrkan att smälta feta livsmedel. Ospädda matkomponenter utsöndras genom tarmarna tillsammans med rikliga lösa avföring. Diarré ökar, illamående ökar.
 • Färskt bröd, liksom bakning. Den innehåller en stor mängd gluten. Det klibbar alla tarmarnas villi, vilket gör det svårt för maten att röra sig. Detta kan avsevärt öka jäsningen och förslagen i kroppen. Välj bör torkas igår kakor. De kommer att vara ett utmärkt komplement till buljongen, kokad från magert kyckling, fisk.
 • Färska frukter och grönsaker. Det är bättre att baka dem med torkade frukter i ugnen (du kan också koka dem i förväg och sedan hugga dem i en potatismos). Smaka tillsätt lite socker. Det blir ett utmärkt alternativ till inköp av potatismos i burkar.
 • Spicy och sura rätter. Ett stort antal kryddor är väldigt irriterande mot magen. Det framkallar kräkningar och ökar illamående. Lägg inte lök och vitlök på kötträtter. De irriterar tarmväggen, ökar inflammatorisk process.
 • Konfektyr. Kakor, pajer, choklad ökar belastningen på levern. Detta förhindrar kroppen att helt neutralisera toxiner som utsöndrar bakterier under reproduktion.
 • Starka köttbuljonger. De innehåller för många extraktionsmedel som ökar illamående. Mycket dåligt smält. Orsakar enzymatisk bröstcancerinsufficiens (upp till akut pankreatit).
 • Läckerplanter och kål i någon form. De leder till allvarlig gasbildning. Tarmväggen från gaserna sträcker sig och ökar smärtsyndromet. Ett barns mage blir som en trumma, och rörande det är smärtsamt.

Recept för snabb återhämtning

Kycklingsoppa med köttbullar och blomkål

Koka fett kycklingbuljong. Förlägsna huden och ta bort alla filmerna från kycklingen. Klar kött drar ur buljongen. Rulla det 2 gånger i köttkvarn med ett fint galler. Tillsätt lite salt och 1 ägg. Smaka små köttbullar.

I kokande buljong lägg till ett par blomkålblommor och 1 potatis, skuren i små kuber. Koka alla 10-15 minuter. När grönsakerna är mjuka är de redo. Stäng av spisen. Blender högg alla ingredienserna. Det ska göra en gräddisoppa.

I den kylda soppan tillsättes 2-3 köttbullar före servering. Denna soppa kan ätas med vete kex.

Bakad päron fruktpuré

Tvätta och torka päronen väl. Ta bort huden från dem, ta bort kärnan och stammen. Skär päronen i halvor.

Ta ett bakplåt, täck det med bakpärl och lätt smörj med smör. Sätt päron på pergamentet, strö över pulveriserat socker ovanpå. Baka dem i 15-20 minuter vid 180 grader.

Cool, torka sedan genom en sikta. Puree kommer att vara ett utmärkt komplement till kokt risgröt eller stugaost.

Varje tarminfektion är farlig eftersom det kan orsaka allvarliga störningar i barnens kropp. Kom ihåg att i början av sjukdomen bör du definitivt ringa barnläkaren hemma. Du kommer att diskutera med honom taktiken att behandla ett barn och se om du behöver specialmedicinering.

Den medicinska kosten hjälper till att korrigera och återställa den förlorade vätskan och näringsämnen som är nödvändiga för barnets tillväxt och utveckling.

Du kommer att lära dig mer om behandling av tarminfektioner genom att titta på överföringen av Dr Komarovsky.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa