Colostrum: funktioner och egenskaper

Innehållet

När barnet är födt måste du mata det. Den bästa "skålen" för en nyfödd bebis anses vara mammas råmjölk. Det ger näring till barnens kropp med alla nödvändiga komponenter. Denna artikel kommer att berätta om funktioner och egenskaper för denna unika produkt.

Vad är det

Ur en biologisk synpunkt är kolostrum en speciell hemlighet som bildas i bröstkörtlarna hos en kvinna som just har fött sin födelse. För att kolostrummet i kvinnokroppen fortfarande ska dyka upp krävs en viss förändring av hormonbakgrunden. Sådana specifika förändringar är nödvändiga för laktationsstart, och de börjar inträffa i kroppen under graviditeten.

Framställning av bröstkörtlarna för syntes av kolostrum och senare bröstmjölk sker med utseendet av specifika hormoner i honkroppen. En av de viktigaste av dessa är prolaktin. Det förekommer i den kvinnliga kroppen vid en sen graviditetsperiod, antalet ökar snabbt efter barnets första applicering till moderns bröst.

Under amningen berör barnet moderns bröstvårtor med läpparna, vilket leder till irritation av nervändarna, som är i stort antal i bröstets alveolära zon. Detta bidrar till det faktum att nervpulsen växer snabbt och går in i hjärnan. Hypofysen aktiveras där, och den frisätter prolactin i blodet. Detta hormon har i sin tur effekt på bröstkanalerna, längs vilka näringsämnet utsöndras.

Intressant är nivån av prolaktin något högre på morgonen och natten. Detta faktum kan beaktas och försökas genomföras, särskilt under de första dagarna efter barnets födelse, när han fortfarande inte aktivt appliceras på bröstet.

Under naturlig förlossning frisätts oxytocin också i honkroppen. Denna funktion är uppfattad av naturen är inte oavsiktlig. Under inverkan av oxytocin finns en aktiv sammandragning av livmodern, liksom pectoral muskler. Dessa förändras på många sätt och bidrar till det faktum att den kvinna som bara födde har en närande brösthemlighet.

När framstår det?

Läkare tror att kolostrum börjar syntetiseras i bröstkörtlarna under de sista dagarna av graviditeten. Antalet ökar dock först efter födseln. Kolostrummet lagras vanligtvis i 3-5 dagar och passerar sedan gradvis i mogen mjölk.

Alla kvinnor som födde har kolostrum på olika sätt. Någon det verkar redan under graviditeten, och någon beklagar att det nästan inte var de första dagarna efter födseln.

Kolostrummets utseende i honbröstet beror på ett stort antal olika orsaker. Dessa inkluderar: hormonella egenskaper under graviditeten, förekomsten av gynekologiska sjukdomar hos en kvinna, och även leveransmetoden. I vissa fall är "ankomsten" av närande bröstvätska något försenad hos kvinnor som fött sina barn mycket tidigare än den föreskrivna perioden.

Kvinnor som genomgått en kejsarsnitt för att leverera sina barn kan också ha liknande problem med "ankomst" av kolostrummet omedelbart efter leveransen.

Hur ser det ut?

Kolostrummets utseende är helt annorlunda än mogen mjölk. Med sin kemiska struktur ligger den nära blodet. Den allra första delen av detta näringsämne för nyfödda barn kan till och med vara blodig. I framtiden kommer den kemiska sammansättningen av bröstvätskan gradvis att förändras.

Dess närhet till blodets sammansättning är inte oavsiktlig. Under graviditeten fick barnet alla nödvändiga näringsämnen för tillväxt och utveckling genom mammas blodkärl. Efter födseln avbryts denna mekanism. För att barnets matsmältningssystem ska börja fungera fullt ut tar det en viss tid. Colostrum hjälper i detta fall till att gradvis förbereda barnets mag-tarmkanal för sitt kommande "arbete".

Forskare tror det Kolostrums utseende är ett unikt evolutionärt fenomen som är nödvändigt för övergången av ett barn från parenteral näring till amning.

Vanligtvis ser kolostrum ut som en gulaktig vätska. Dess färg kan vara annorlunda. I vissa kvinnor kan kolostrum även vara beige. Färgen på den närande bröstvätskan är väldigt individuell.

Kemiska egenskaper och kalorier

Colostrum är en vätska som är ganska tjock och till och med klibbig. Sådana egenskaper beror på den specifika kemiska sammansättningen av denna produkt.

Colostrum kan delas upp i 2 fraktioner - flytande och näringsämne. Vattenhalten i den flytande fraktionen är mycket dålig. Det är därför kolostrum ser ut som en tjock substans.

En liten mängd vätska i kompositionen av bröstkörlens näringssekretion förhindrar barnets njure från allvarlig överbelastning under de första dagarna efter födseln.

Colostrum innehåller alla viktiga näringskomponenter som är nödvändiga för att mata barnet under de första dagarna efter födseln. Så innehåller den proteiner som lätt smälter. I allmänhet är proteinfraktioner albumin och globuliner. Kasein i näringsrik bröstsekretion är ganska liten.

Det innehåller också en måttlig mängd emulgerat fett. I denna form absorberas de lättare av barnets kropp. Fetter är extremt viktiga för barnens kropp, särskilt under de första dagarna efter födseln. Även kolostrum innehåller laktos och glukos.

Förutom de viktigaste näringsämnena innehåller kolostrum också ett antal essentiella vitaminer och spårämnen. Så innehåller den beta-karoten, zink, selen och andra nödvändiga biologiskt aktiva komponenter. Colostrum har också ett ganska högt innehåll av E-vitamin - en viktig substans som är inblandad i att upprätthålla cellulär immunitet. Det är viktigt att notera att dessa värden är genomsnittliga. Kolostrummets näringsinnehåll varierar för alla kvinnor.

Forskare har beräknat förhållandet mellan de viktigaste näringsämnena som ingår i kolostrummet. Detta förhållande presenteras i tabellen nedan.

indikator

Innehåll (beräkning per 100 gram kolostrum)

proteiner

16,18 g

fetter

5,62 g

kolhydrater

12,57 g

Kaloriinnehåll

169, 57 kcal (eller 709 kJ)

Detta påverkas av ett antal faktorer, inklusive amningens mor.

Hur kan du berätta från mjölk?

Colostrum skiljer sig från mogen mjölk i grundläggande fysikalisk-kemiska egenskaper. Så det är tjockare och mer skrymmande. Innehållet i näringsmässiga komponenter av kolostrum överskrider betydligt mogen mjölk.

Kalorinnehållet i kolostrum skiljer sig signifikant från mjölk, vilket framträder flera dagar efter leveransen. Det är nästan två gånger högre än mjölken. Förhållandet mellan proteiner, fetter och kolhydrater i mogen mjölk är också annorlunda.

Fördelarna

De fördelaktiga egenskaperna hos kolostrum kan inte overemphasiseras.Det hjälper barnets kropp att gradvis anpassa sig till de nya miljöförhållandena.

En sådan anpassning är helt enkelt nödvändig för barnet, eftersom det förbereder honom för en självständig existens. Funktioner av kolostrum är många.

säkerställa immunitet

Colostrum stöder en viktig immunfunktion i barnens kroppar. Intag av kolostrum i de första dagarna efter att barnet föddes skyddar barnets kropp från många farliga patogener som är i stort antal i den yttre miljön.

Immunfunktionen hos kolostrum beror på inträdet i kroppen av ett nyfött barn med specifika proteinmolekyler - antikroppar. De kallas även immunoglobuliner.

Regelbunden inträde i barnets blod bidrar till att det utgör passiv immunitet mot olika infektioner.

Följande viktiga immunförsvar finns i kolostrummet hos en ammande kvinna:

  • immunoglobuliner A;
  • laktoferrin;
  • makrofager;
  • neutrofiler;
  • lymfocyter.

Ovannämnda leukocytceller ökar immunsystemets styrka. Det bör noteras att dessa celler i större utsträckning inte är föremål för förstörelse i barnets mag-tarmkanal. De förblir i barnens kropp, är välfördelade och kan utföra den immunförmåga som beviljas av naturen.

Forskare har funnit att i ett kolostrum av en kvinna som just har fött föda finns ett ganska stort antal T-lymfocyter. Dessa celler hör till immunsystemet. De kan syntetisera en mycket viktig substans - interferon, som har en stark antiviral aktivitet.

Oligosackariderna och polysackariderna som ingår i kolostrum är inblandade i att ge antibakteriellt skydd av barnets kropp. De påverkar negativt patogena bakterieceller, vilket hindrar dem från att fästa vid friska celler i barnets kropp. sålunda, Dessa substanser hjälper till att skydda ett nyfött barn från att vara infekterad med bakteriella infektioner.

Intressant innehåller kolostrum också speciella peroxidas enzymer. De kan ha en skadlig effekt på bakterieceller, vilket leder till deras död. Sådan exponering hjälper till att skydda kroppen hos ett nyfött barn från olika farliga infektioner.

Moderna vetenskapliga studier bekräftar att kolostrum innehåller ett antal speciella kemikalier som skyddar barnet från orsakssystemet av vissa allvarliga sjukdomar - E. coli, streptokocker, clostridier, Vibrio cholerae, Salmonella, rotavirus, respiratoriska syncytialvirus, Coxsackievirus och poliomyelit, enteriska virus , herpes simplexvirus och även svampar i Candida-klassen.

Deltagande i återupplivandet av de inre organen

Tillväxtfaktorer som ingår i kolostrum hjälper till att stimulera barnets mag-tarmkanal. Forskare har funnit att kolostrum innehåller insulin, kortisol, epidermal tillväxtfaktor typ I (IGF-I). Dessa substanser har en specifik effekt på cellens epitel i barnets mag-tarmkanal, vilket bidrar till förändringar i matsmältningsorganens arbete.

Det noteras att kolostrum har en laxerande effekt. Den här egenskapen är mycket viktig de första dagarna efter barnets födelse i världen, eftersom det säkerställer utsläpp av meconium (ursprungliga avföring) från tarmkanalen. Mekonium efter födseln förblir i barnets tarmar, men elimineras gradvis. Det är möjligt att förbättra dess eliminering från en barns organism genom kolostrum.

Moderna studier har visat att kolostrum också har en positiv effekt på barnets tillväxt. Forskare tror att tillväxtfaktorer i kolostrum bidrar till detta. De stimulerar syntesen av molekylära komponenter i celler, vilket leder till deras snabba tillväxt.

analys postmaturity

Detta laboratorietest har nu blivit allt vanligare. Analys av utsöndringen av bröstkörtlarna möjliggör bestämning av dess kemiska sammansättning.

Vanligtvis är denna studie tilldelad kvinnor med graviditet efter graviditeten. I detta fall, i stället för kolostrum, även i de första dagarna efter födseln, kommer mjölk från bröstet.

Genom att genomföra en sådan analys kan vi skilja mellan kolostrum från mogen bröstmjölk. Tilldela denna undersökning gynekologer.

Hur stimulerar du utseendet?

Den enklaste, men effektiva metoden som stimulerar laktation är ofta vidhäftning av barnet till moderns bröst. Många kvinnor börjar panik om deras barn suger ett dåligt bröst. Gör inte det här. För det första kan alla spänningar och känslor hos moderen ha en dålig effekt på hennes allmänna tillstånd, och därför på laktationsprocessen som helhet. För det andra sker kolostrummets "uppehåll" i bröstkörtlarna gradvis.

Många lakterande mammor säger att de under de första dagarna efter födseln upplevde stora problem med laktation. I framtiden ökade gradvis mängden kolostrum och därefter bröstmjölk och amning utfördes mer effektivt.

Läkare säger det med colostrums uttryck i de allra första dagarna efter att utseendet inte har bråttom. Sådan aktiv intervention kan bidra till kränkningen av laktation. Det är viktigt att notera att intensiteten hos kolostrummets "vistelse" i bröstkörtlarna varierar. Så, under de första dagarna efter födseln kan det vara mycket litet, och då ökar mängden näringsvätska.

Behovet av dekantering av kolostrum diskuteras bättre med din läkare. Detta förfarande är förskrivet för att förhindra dess överdrivna stagnation i bröstkanalerna.

För tjockt kolostrum kan orsaka ett antal problem. De vanligaste av dessa är laktostas - stagnation av näringsämnet i bröstkanalerna. Laktostasprevention är en mycket viktig uppgift under amning. För denna ammande mamma rekommenderas att ofta sätta barnet i bröstet. Läkare kallar det "on-demand feeds."

Under amningen bör du vara säker på att komma ihåg hygienreglerna. Observera att deras ammande mamma borde vara strikt. Det är viktigt att komma ihåg att barnets kropp under de första dagarna efter födelsen är ganska sårbar för olika infektioner.

För att undvika farliga sjukdomar måste en ammande mamma strängt följa alla rekommendationer om amning som föreskrivs av hennes läkare.

Hur mycket behöver en nyfödd?

Ofta oroar mammor att mängden kolostrum är obetydligt. Oroa dig inte om det. Colostrums näringsvärde är så högt att barnet är ganska väl mättat med det.

Foder barnet rätt under de första dagarna efter födseln är mycket viktigt. Därför rekommenderar läkare att de nyfödda barnet brukar appliceras på bröstet. Barnet är trött på med en liten mängd näringsämnesmjölk. Om barnet åt lite mer i taget än han behöver, återhämtar han omedelbart överskottet.

Vanligtvis under de första dagarna efter födseln är antalet ammar 6-8 gånger under dagen. Det är möjligt att stimulera laktation med hjälp av mer frekvent infästning av barnet till bröstet.

Med en plötslig uppehållande laktation bör vara de första dagarna efter födseln, var noga med att rådgöra med obstetrikern-gynekologen. Otillräckligt intag av näringsämnen i barnens kropp i denna situation kan framkalla en försämring av barnets allmänna tillstånd. I en sådan situation bör hänsyn tas till behovet av att införa särskilda näringsämnesblandningar i barnets diet.

Ibland händer det att mamma börjar känna att hennes bröst är "tomt". Mycket ofta är detta bara en subjektiv åsikt. Även om det i början verkar som om det inte finns några utsläpp från bröstet, är det fortfarande nödvändigt att tillämpa barnet på det. Det händer ofta att i samband med detta uppträder hormonella bakgrundsförändringar i en kvinna och laktation.

Kan den lagras vid rumstemperatur?

Frågan om lagring av kolostrum är mycket viktigt. Dekantering bör utföras endast med gynekologens tillstånd. Du kan utföra denna procedur med hjälp av en bröstpump eller helt enkelt med dina händer. Det är mycket viktigt att göra det smidigt, utan plötsliga rörelser och jerks. Felaktig dränering kan skada bröstkörtlarna och till och med prova utvecklingen av mastit.

Förvaringsmetoder för uttryckt kolostrum är olika. Bäst av allt lagras det i diskar som tidigare har steriliserats. Uttryckt kolostrum är oönskat under lång tid att lagra vid rumstemperatur. Bättre att sätta det i kylskåpet.

Kan vara råmjölk och frysa. I detta fall placeras det uppsamlade näringsmediet i en hermetiskt förseglad påse med ett klämma, tätt stängt och skickat till frysen. På förpackningen bör du fixa datum och tid när pumpningen utfördes.

Du lär dig mer om vad som är kolostrum i följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa