Amning av nyfödda och spädbarn. Funktioner i de tidiga dagarna och månaderna

Innehållet

Matning med bröstmjölk erkänns som det säkraste och mest användbara sättet att mata en baby under det första levnadsåret. Med all enkelheten att amma finns det en hel del missuppfattningar och svårigheter som kan förhindra att justera amning. Låt oss överväga en naturlig process som amning (HB) som är tillgänglig för varje kvinna som har fött, mer detaljerat.

Fördelarna

När du får bröstmjölk kommer barnet att växa och utvecklas harmoniskt. Barnet kommer att må bra, risken för utveckling kommer att minska anemi, allergier, rickets, gastrointestinala sjukdomar och andra patologier. Dessutom kommer den emotionella kontakten med moderen som förvärvas under amning, att bidra till utvecklingen av barnets personlighet på ett positivt sätt.

Varför behöver bröstmjölk barn?

 • Bröstmjölk unik sammansättningsom inte kan reproduceras även av de bästa blandningstillverkarna.
 • Kvinnlig mjölk är näringsrik mat för barnet. Det ger barnets kropp nödvändiga proteiner, mineraler, kolhydrater, vitaminer, hälsosam fett och andra värdefulla ämnen.
 • Bröstmjölk smälter lätt och smälts i det fortfarande omogen karapuz matsmältningssystemet utan problem.
 • Bröstmjölk har en konstant temperatur, så det är alltid berett att äta av barnet.
 • Mjölkets sammansättning förändras när barnet mognar, vilket anpassar sig till barnets föränderliga behov.

Plusser för ammande mödrar

 • Att suga genom nippelstimulering stimulerar produktionen av oxytocin. Detta hormon är ansvarigt för att minska livmoderns muskler, så amning bidrar till en snabbare återhämtning av livmodern i postpartumperioden.
 • Amning en baby sänker risken för maligna tumörer hos äggstockarna och bröst hos kvinnor.
 • Deprimerade kvinnor är mer sällsynta hos ammande kvinnor och deras motståndskraft mot stress är mycket högre än hos mödrar som inte ammar sina barn efter leverans.
 • Amning kan spara familjebudgeten, eftersom mjölkersättning är ganska dyrt.
Amning en babystyrka
Amning är kraft!
Mamma matar barnet med bröstmjölk
Bröstmjölk är det bästa du kan ge till din baby.

Statistik visar att mammor och deras barn behöver amma. Titta på följande video om fördelarna med att amma en bebis.

Vad är nackdelarna?

 • Mamas kropp förlorar mikroelement och vitaminer, så det är viktigt att fylla dem korrekt och fullständig näring hos en ammande mammaoch vid behov multivitaminpreparat. Om moderns kost är fattig ökar risken för skador på kvinnans tänder och hår, liksom smärta i lederna.
 • HB kan påverka kvinnans välbefinnande. En ammande mamma kan utveckla sömnighet, minska libido, minska koncentrationen av uppmärksamhet och minne, dra på söta saker och lider ofta av törst.
 • Bröstet förlorar sin tidigare elasticitet och form och kan också minska i storlek. Detta beror främst på produktionen av hormoner i en gravid kvinnas kropp och efter förlossningen.Även om en kvinna vägrar amma, garanterar detta inte att hennes byst bevaras. Samtidigt, om en ammande mamma ständigt avtar, applicerar barnet felaktigt, förbinder bröstet i slutet av laktation eller förlorar sig kraftigt efter avvänjning påverkar detta direkt bröstets utseende. Att separera barnet gradvis lyckas många att återfå den förkroppsliga bröstformen.
 • Ibland ser ett bröst efter laktation annorlunda ut än det andra. Detta kan förebyggas genom att växelvis appliceras på varje bröst.
 • Fyllda bröst och förändrad bröstvårtkänslighet kan påverka moderns intima liv under postpartumperioden, men sådant obehag är tillfälligt.
 • Amning orsakar ofta en ung mamma olägenhet. Kvinnor som är vana vid en aktiv livsstil, är det svårt att bygga om livet, med hänsyn till HB, som faktiskt binder den till barnet. Barnet måste matas på natten, ibland måste du uttrycka mjölk, du får inte lämna en smula för andra människor under lång tid, du måste begränsa din kost, vägra kaffe, alkohol, röka, sova på magen.

En ammande mamma har många onödiga erfarenheter, särskilt i förhållande till bröstmjölkens kvantitet och kvalitet. Dessutom påverkar släktingar som inte stöder amning en psykologisk inverkan på en ung mamma. Det är en mycket viktig positiv inställning till utfodring och förmågan att försvara sina åsikter.

Amning baby

Finns det några kontraindikationer för HB?

En baby kan inte amma om:

 • Mamma har farliga sjukdomar - HIV, akut psykos, akuta infektioner, öppen tuberkulos, onkopatologi.
 • Mamma använder alkohol eller droger.
 • Mamma är tvungen att ta droger som är förbjudna i HB.
 • Barnet kan inte suga bröstet, till exempel med djup prematuritet eller allvarlig sjukdom.
 • Barnet har några medfödda sjukdomar i samband med absorptionen av bröstmjölk, till exempel galaktosemi.

Dåliga vanor och deras effekter på mjölk

Sjuksköterskor ska inte röka, eftersom nikotin påverkar produktionen av prolaktin. Om mamma röker, produceras mjölk i mindre kvantiteter, och dess kvalitet lider. Nikotin som kommer in i barnens kropp påverkar negativt rytmen hos barnets hjärtslag, sömn och aptit hos barnet, liksom barnets nervsystem.

Om barnet blir en passiv rökare, hotar den honom med problem med kärl, andningsorgan och allergier. Särskilt farligt är det faktum att krammen på grund av mammans rökning ökar risken för plötslig död.

Mamma ammar

Om en rökning kvinna inte kan ge upp cigaretter, bör du försöka minska antalet - upp till högst 5 per dag. Rökning före matning är oacceptabelt, eftersom ett stort antal skadliga föreningar kommer att släppas ut i mjölken. Efter att ha rökt en cigarett efter utfodring, kommer nästa nötning att försvinner nikotin delvis från mammas kropp. I det här fallet ska moderen inte röka bredvid barnet och efter rökning måste du tvätta händerna bra, borsta tänderna och byta kläder.

Alkoholförbrukning, såväl som droger, är oacceptabel för en ammande mamma. Alkoholhaltiga drycker i vilken mängd som helst är skadliga för ett ammande barn. De påverkar barnets nervsystem och hjärta, liksom barnets matsmältningssystem. Det är särskilt viktigt att inte konsumera några alkoholhaltiga drycker som är upp till 3 månaders ålder av barnet, eftersom den nyfödda levern inte kan behandla till och med den minsta dosen etylalkohol.

Lite om råmjölk

råmjölk kallade vätskan som släpptes från honbröstet under de första tre till fyra dagarna av postpartumperioden. Numret är litet (särskilt omedelbart efter födseln), färgen är gulaktig och konsistensen är tjock.

Skillnader i en sådan hemlighet hos bröstkörtlarna från mogen bröstmjölk är högre innehåll av protein, mineralsalter och vitaminer, liksom förekomsten av ett betydande antal vita blodkroppar, immunoglobuliner och andra skyddande faktorer.Laktos och fett är däremot mindre i kolostrum.

Varför är kolostrum så viktigt för barnet och hur det ser ut, titta i videoklippet av kanalen "Moms och Dads skolan", där en erfaren obstetrikare-gynekolog talar om de många nyanserna av kolostrums och bröstmjölks utseende.

Mata barnet på efterfrågan eller skapa en regim?

Det rekommenderas att ge barn bröst vid varje förfrågan om spädbarn. I förhållande till det nyfödda betyder det att någon ångest bör erbjudas först till bröstet, och om krummen vägrar, leta efter en annan anledning till barnets agitation.

Under de första veckorna hänger spädbarn bokstavligen på bröstet, men med tiden bildar smulorna sin egen specifika utfodring. En nyfödd kan appliceras på mammas bröst i upp till fyra gånger på en timme, från 12 till 20 gånger under dagen. I grunden suger barnet medan du somnar, liksom efter att vakna. Om något obehag uppstår, kommer smulan att fråga bröstet oftare och suga det längre. Lång sugande och frekvent tillämpning är typisk för barn efter hård förlossning.

Upp till 2 månader appliceras spädbarn på dagtid i genomsnitt var 1-1,5 timmar och äldre än 2 månader - var 1,5-2 timmar. Vid spädbarn med 4-6 månaders ålder minskar bifogad frekvens, men ungefärligt antal matningar är 12 per dag.

Var noga med att mata barnet på natten, eftersom det är i mörkret (från 3 till 8 am) att produktionen av prolaktin stimuleras, och detta hormon är extremt viktigt för laktation. Fodring på natten är nödvändig för barnet under all amning, därför vid slutet av amningen bör övergivandet av nattsugning vara det sista skedet av avvänjning.

Amning är en ömsesidig process, så kraven på utfodring kan vara hos moderen. Vanligtvis behöver en kvinna mata sin bebis varje 1,5-2 timme, vilket motsvarar barnets behov. Om barnet inte har kopplats länge, ska moderen erbjuda bröstet till barnet. Detta är särskilt viktigt för spädbarn yngre än 3 månader, liksom för tidiga barn, sjuka barn och barn med underviktig kroppsvikt.

Kan jag mata min baby ut?

Amning är speciellt bekväm eftersom du kan mata ditt barn på resan utan problem. Mamma behöver inte bära med sig vatten, flaskor, blandningar, värmare och andra föremål, utan vilka det inte kommer att vara möjligt att förbereda barnets konstgjorda mat. Om du bestämmer dig för att ge en flaska uttryckt mjölk eller en blandning ut ur huset, kan du påverka laktation, eftersom barnet kommer att få mat från bröstvårtan med mindre ansträngning.

Offentlig amning

I de flesta fall behandlas barn på offentliga platser med förståelse. Speciellt nuförtiden finns det speciella kläder där en ammande mamma kan ge barnets bröst märkbart för andra. I sådana kläder utsätts endast den del av bröstet som barnet fångar. Att köpa sådana kläder gör det möjligt för en ammande att gå med ett spädbarn till en utställning, till en butik, till en park och till och med till ett affärsmöte.

Möjliga problem

Brist på mjölk

Den faktiska bristen på produktion av bröstmjölk är endast 3% av ammande mödrar. Resten av kvinnorna, som tror att de har liten mjölk, är detta villkor förknippat med lätt avtagbara faktorer. Orsakerna till hypolaktation är stress, felaktig fastsättning av smulor, dålig näring hos en kvinna, felaktigt organiserad utfodring och andra orsaker.

Att se till att barnet inte har tillräckligt med mjölk hjälper till att väga och räkna blöta blöjor. Väga krummen bör vara en gång i månaden. Det är också tillåtet att väga en gång varannan vecka eller varje vecka, men det är opraktiskt att mäta barnets vikt oftare (dagliga vägar är inte objektiva). En frisk baby med tillräckligt med näringsvärden får minst 120 gram per vecka.

Att räkna urinering anses vara ett mer informativt test än vägning.Om barnet har tillräckligt med bröstmjölk per dag kommer mamman att räkna 10-20 blöta blöjor. Läs mer i artikeln Är babybröst nog?.

för att uppnå öka mjölkproduktionen hjälper till vidare infästning, matar barnet på natten, byter dricksregimen, bra näring, dusch och bad för bröstet, samt användning av specialte. Det är mycket viktigt att kvinnan konfigureras för att amma, känna rätt matningsteknik, kontakta rådgivarna omedelbart och stödjas av familjemedlemmar och andra mammor med amning i minst ett år.

Baby äter bröstmjölk från bröstet

Giperlaktatsiya

Överdriven produktion av mjölk i bröstet orsakar stort obehag för en kvinna. Hon känner att hennes bröst spricker, bröstkörtlarna blir smärtsamma, mjölken läcker ut. Dessutom, under hyperlaktation hos mamma, får barnet för mycket flytande mjölk, som kallas "front", och därmed förlorar mer fet mjölk kvar i bakre körtlar. Detta leder till matsmältningsbesvär hos barnet.

Den vanligaste orsaken till alltför aktiv mjölkproduktion hos kvinnor är intensiv och långvarig pumpning efter utfodring. Också överdriven laktation och laktogoniska medel kan leda till hyperlaktation. Det händer att hyperlaktation är ett individuellt inslag i en omvårdnadsmas kropp, och då är det inte lätt att klara det. Det är nödvändigt att begränsa dricks och kontrollera kosten så att det inte provar produkter som producerar överdriven mjölk.

Amningspersonal

Vid pumpning är det nödvändigt att ta ett ansvarsfullt tillvägagångssätt för förfarandet, eftersom det påverkar bröstets hälsa. Oh typer av pumpning och bröstpumpteknik läs i andra artiklar.

Dessutom erbjuder vi på detta ämne att titta på videon.

Barn vägrar bröst

Orsaken till misslyckande kan vara täppt näsa, öroninflammation, stomatit, tandvård, kolik och andra hälsoproblem hos barnet. Att byta mammas kost, som att äta kryddig mat eller kryddor, kan påverka smaken av mjölk, så att smulan kommer att vägra att suga bröst. Användning av pacifiers och matning av en baby från en flaska leder ofta till misslyckande.

Situationen är ganska vanlig när en äldre barn i 3-6 månaders ålder kan vägra att matas, eftersom efterfrågan på mjölk minskar och pauserna mellan matningar förlängs. Under denna period studerar spädbarnet världen runt med intresse och är ofta distraherad från att suga. Vid åldern 8-9 månader kan avstötningen av bröstet utlösas av den mycket aktiva introduktionen av kompletterande livsmedel.

Att upprätta kontakt mellan barnet och mamman hjälper till att lösa problemet med bröstfel. Krummen måste bäras oftare på armarna, kramas och pratar med barnet. Det är nödvändigt att ge tillskott, läkemedel eller dricka endast från en sked eller från en kopp, det är lämpligt att ge upp tomma kuddar, och moderns meny ska inte innehålla produkter som är obehagliga för barnet.

Göra kontakt före amning

översvämningar

Barnet kan kväva på för "girig" sugande, men även denna situation kan indikera ett alltför snabbt flöde av mjölk från honbröstet. Om nyfödden började kväva under utfodring, är det värt att ändra ställningen där barnet äter. Det är bäst att sitta rakt upp och hålla barnets huvud högre.

I det fall när orsaken till kvävning är ett överskott av mjölk, kan du lätt dra på bröstet innan du ger barnet. Om en förändring av hållning och preezing inte hjälpte, kontakta en specialist, eftersom orsakerna kan vara olika patologier i munhålan, struphuvudet eller nervsystemet fungerar.

På de vanligaste problemen och hur man löser dem, se videon, där erfarna obstetrikare-gynekologer berättar viktiga nyanser.

Behöver jag tvätta mina bröst före matning?

Sjuksköterskor bör inte fanatiskt följa hygienreglerna och tvätta brösten före varje matning, särskilt när man använder tvål. Det kan förstöra den naturliga skyddsfilmen som täcker isolaens hud. Som ett resultat orsakar frekvent tvättning med tvål sprickor, vilket gör att barnet blir mycket smärtsamt.

Dessutom har tvättmedel förmågan att avbryta hudens naturliga smak, även om tvålen inte har parfymdoft. Det är väldigt viktigt för den nyfödda att fånga lukten av sin mamma under utfodringen. Därför börjar hon inte oroa sig, utan att känna honom, och kan till och med vägra att suga mjölk. För att hålla renheten är det tillräckligt att tvätta kvinnors bröst en eller två gånger om dagen, medan endast varmt vatten ska användas för tvättning.

Korrekt bröstvård för en ammande mamma är en viktig punkt att undvika många problem. Se videon för mer information.

Hur sätter du barnet i bröstet?

När man organiserar hepatit B är det särskilt viktigt att fångst av det lilla bröstet ska vara korrekt, eftersom brist på bröstets grepp kan leda till överdriven luftintag och otillräcklig viktökning. I barnets mun borde det inte bara vara bröstvårtan, utan också en del av bröstkörtelns område runt bröstvårtan, som kallas areolaen. I det här fallet bör barnets läppar vara svagt snedställda. I det här fallet kommer småbarnet att kunna suga ordentligt.

Mamma borde inte ha någon smärta vid sugning, och utfodring kan pågå under lång tid. Om infästningen av barnet är fel har kvinnan smärta under matningen, nipplarna kan vara skadade, barnet kommer inte att kunna suga ut den mängd mjölk han behöver och kommer inte att äta tillräckligt.

Experimentera och leta efter vilken typ av bröstfäste som är mest bekväm för dig och din bebis. Om nippeln är skadad kan du använda en mjukgörande kräm som "Bepanten".

Hur fäster du barnet ordentligt på bröstet, läs i en annan artikel eller se i videon.

Hur förstår du att barnet är trött på?

Varaktigheten av varje matning är individuell och kan variera från ett barn till ett annat och från en bebis i olika situationer. De flesta barn har 15-20 minuter för att tömma sina bröst och äta, men det finns tos som suger minst 30 minuter. Om du avbryter utfodring av ett sådant barn tidigare, kommer han att vara undernärd. Mamma kommer att förstå att barnätaren åt när barnet slutade suga och släppte bröstet. Ta bort bröstet innan det här är värt det.

Mammas älskling
Barnet släpper bröstet själv efter matning, när det matas

Debunk Myter

Myt 1. Före födseln borde bröstvårtor utbildas.

Kvinnor rekommenderas att gnugga sina bröstvårtor med en grov trasa, men sådana åtgärder är farligare än till hjälp. Stimulering av bröstvårtor hos en gravid kvinna ökar risken för för tidig födsel, eftersom det finns en bestämd koppling mellan bröstet och livmodern (om bröstvårtan stimuleras, kommer livmodern att komma i kontakt).

Myt 2. En nyfödd bör omedelbart matas med en blandning, eftersom mjölken inte kommer omedelbart

Äldre mjölk börjar faktiskt att ligga från den femtonde dagen efter leverans, men tills dess är kolostrumet släppt från kvinnans bröst, vilket är tillräckligt för barnet.

Myt 3. För en framgångsrik HB måste du ständigt dekantera efter varje matning av barnet.

Dekanteringar efter matning rekommenderas av nära släktingar och till och med ibland av läkare, uppenbarligen för förebyggande av laktostas, men i själva verket är de de som orsakar överdriven mjölkproduktion och stagnation. Att spänna bröstet är bara med smärta och stark närvaro, när smulorna inte kan fånga bröstvårtan. I det här fallet måste du uttrycka en liten mängd mjölk.

Myt 4. Om ett barn gråter mycket och ofta kräver bröst, då är han hungrig och äter inte tillräckligt

Jämfört med utfodring med en blandning frågar barnet faktiskt bröstet oftare, eftersom bröstmjölken absorberas mycket snabbt och blandningen - längre. Dessutom är det ofta lättare att suga mjölk från en flaska smulor än att få den från bröstet.Men detta beteende tyder inte på brist på mat för småbarnet. Du bör bara fokusera på viktökning per månad och antalet barns urineringar per dag.

Myt 5. Olika kvinnor har olika mjölkfett

Vissa kvinnor har tur och de har fet mjölk, och andra har inte tur, eftersom de har mörkmjölk med låg fetthalt. En sådan missuppfattning är relaterad till den uttryckta mjölkens färg, vars främre del verkligen har en blåaktig nyans. Denna del av mjölken är en dryck för smulorna, så det kan inte bedömas av sin färg vilken typ av mjölk som kvinnan har i allmänhet. Om mamma hade lyckats dekantera mjölk från bakstyckena i bröstet, skulle hon vara säker på dess fetthalt, men det är väldigt svårt att manuellt få den.

Myt 6. Bröst slutade fylla, vilket innebär att barnet saknar mjölk.

Denna situation uppstår ofta efter en månad eller två av utfodring, när kvinnan börjar känna att mjölken inte längre kommer i rätt mängd. Erfarenheter förvärrar situationen ännu mer och kan leda till slutförandet av laktation. Faktum är att frånvaron av heta blinkar inte på något sätt är kopplad till mängden mjölk i kvinnobrystet, eftersom mjölken börjar producera så mycket som den behöver för smulorna, 1-2 månader efter leveransen, och det kommer ofta till körteln att suga barnets mammas bröst.

Myt 7. En ammande mamma behöver äta mer än vanligt.

Utan tvekan är näringens mamma, som ammar barnet, av hög kvalitet och balanserad. För detta bör du inte öka delarna avsevärt. Barnet kommer att få alla näringsämnen från bröstmjölk, även om mamman kommer att äta mycket dåligt, men samtidigt kommer kvinnornas hälsa att undergrävas av brist på vitaminer. Så näring bör uppmärksammas, inte volymen av rätter, men deras användbarhet. Det bör också komma ihåg att barn upp till 9 månader borde inte sitta på dieter och träna hårt.

Myt 8. Blandningen är nästan identisk med bröstmjölk, så det spelar ingen roll vad som ska föda barnet.

Oavsett hur tillverkarna berömmer sina högkvalitativa blandningar och vad som helst värdefulla ingredienser de lägger till dem, kan ingen konstgjord näring matcha mjölken från det kvinnliga bröstet. En viktig skillnad mellan dessa två matalternativ för ett spädbarn är att sammansättningen av bröstmjölk förändras i enlighet med barnets tillväxt och barnets behov. Låt oss inte glömma den psykologiska kopplingen mellan en ammande mamma och en bebis.

Myt 9. Efter 6 månader behöver inte mjölk behövas

Även om den sexmånadersgubbe redan börjar introducera kompletterande livsmedel, är bröstmjölk fortfarande barnets föda. Det förlorar inte sina värdefulla egenskaper och när barnet är en eller två år gammal.

Myt 10

Om det är sprickor från att suga, är det bättre att gå till blandningen. Situationen när barnet i de tidiga dagarna av sugande gnuggar bröstvårtor till blodet, ganska frekvent. Anledningen till det är felaktig bilaga. Och efter att ha rättat det är det ganska möjligt att amma barnet länge. Den snabba läkning av sprickor bidrar också till användningen av speciella förband.

Mamma ammar

När ska stoppa GW?

Enligt experter är den bästa tiden att sluta amma perioden för involutionen. Oftast sker detta laktationsstadium vid ett barns ålder från 1,5 till 2,5 år. För att slutföra GW är det viktigt att ta hänsyn till både barnets och moderns beredskap. Den gradvisa kollapsen av laktation kommer inte att skada antingen barnets mentala tillstånd eller hennes mammas bröst.

Det finns situationer när det är nödvändigt att stoppa GW kraftigt, till exempel vid akut sjukdom hos mamman. I det här fallet bör du vägledas av läkarens råd, så att processen med att avskilja de små med bröstet och bröstkörtlarna med mjölk är minst smärtsamt för alla.

Läs mer om upphörande av laktation läs i en annan artikel.

Viktiga tips

 1. För att framgångsrikt skapa laktation är det viktigt att ta hand om barnets tidiga fästning till hennes mammas bröst. Helst bör barnet placeras på kvinnans buk och hitta bröstet direkt efter leverans. En sådan kontakt kommer att utlösa de naturliga mekanismerna för laktationsreglering.
 2. Medan du väntar på ankomsten av mogen mjölk bör du inte mata spädbarnet med blandningen. På grund av den lilla mängd kolostrum upplever många kvinnor att de tror att smulan blir hungrig. Men i kolostrum finns ämnen som är värdefulla för barnet, och tillskott med blandningen kan kraftigt skada bildningen av laktation.
 3. Byt inte mammas bröst med en dummy. Låt barnet få bröstet när han vill suga. Användningen av bröstvårtor hjälper till att avleda småbarnet, men kan påverka laktationen negativt, särskilt om det ännu inte har fastställts. Dessutom är bröstet för den nyfödda inte bara en källa till mat. Under sugande mellan barnet och mamman etableras en djup psykologisk kontakt.
 4. Om du ger ett bröst till en bebis på efterfrågan behöver du inte mata smulorna med vatten. Den första delen av sugmjölk representeras av en mer flytande del som innehåller mycket vatten, därför tjänar det som en drink för barnet. Om du ger vatten till barnet dessutom kan det minska mängden laktation.
 5. Det är inte nödvändigt att cesspit efter matning tills fullständig förödelse. Det här rådet distribuerades vid en tidpunkt då alla barn rekommenderades att foder per timme. Barnen var sällan fästa vid bröstet, och på grund av brist på stimulering producerade mjölken mindre, så det var nödvändigt att dessutom provocera mjölkproduktionen genom full dekantering. Nu erbjuder bröstmjölk på efterfrågan och under sugande ger barnen en begäran om nästa matning - hur mycket barn suger mjölk, så mycket och utvecklar det. Om du ytterligare uttrycker bröstet när krummen redan har matats, kommer nästa gång mjölken kommer fram mer än barnet behöver. Detta ökar risken för laktostas
 6. Det är inte nödvändigt att ge barnet ett andra bröst tills barnet drar det första bröstet. Under de första månaderna rekommenderas att byta bröstet inte oftare än varannan 1-2 timmar. Om du ger barnet ett andra bröst, när han inte har sugit tillbaka mjölken från den första, hotar den matsmältningsbesvär. Av båda brösten kan det vara nödvändigt att mata ett barn som är äldre än 5 månader.
 7. Ingen anledning att rusa börja mata i barnens kost. Spädbarn uteslutande om amning får tillräckligt med näringsämnen upp till 6 månader. Och även efter ett halvt år är mjölken huvudmaten för spädbarnet, och med hjälp av alla nya produkter känner smulan först de smaker och konsistens som skiljer sig från mjölken.
 8. Ta reda på vad utfodring utgör. eftersom en förändring av kroppshållning under dagen kommer att bidra till att förhindra mjölkstagnation, eftersom i olika positioner kommer barnet att suga mer aktivt från olika bröstbenen. De huvudsakliga kroppsställningar som varje omvårdnad mamma ska behärska är att mata ligga och mata i sittande läge från under armhålan.
 9. Läkarna ringer minimaltiden för amning 1 år, och experter tror att den optimala varaktigheten av fodring för kvinnors mjölk är 2-3 år. Tidigare avvänjning kan gå igenom med svårigheter både för barnets psyke och för kvinnans bröst.
 10. Det är inte nödvändigt att vägra amning för någon sjukdom hos moderen. Till exempel, om en kvinna har ARVI, bör du inte avbryta matning, eftersom smulan kommer att få antikroppar från sin mammas mjölk. Amning kan förhindra endast de sjukdomar som vi har angett i kontraindikationer.
Mamma kramar älskling

WHO rekommendationer

För framgångsrik amning rekommenderar Världshälsoorganisationen:

 • Bifoga barnet för första gången till mammas bröst i den första timmen efter födseln.
 • Att ge barnkistor på begäran av barnet.
 • Mata barnet på natten.
 • Följ exklusiv amning upp till 6 månaders ålder.
 • Foder inte barnet med vatten före införandet av kompletterande livsmedel.
 • Börja med att introducera ytterligare mat, fortsätt HB till en ålder av minst 1 år.
 • Använd inte medel som imiterar kvinnligt bröst (sår, flaska med bröstvårtor) under HB.
 • Express inte bröst i onödan.

Vad tycker Dr Komarovsky om amning?titta i hans överföring.

Amning är kraft! Behöver jag barnmat på 5 månader? Barnmeny på 6 månader Barnmeny på 7 månader Meny baby i 8 månader Barnmeny vid 9 månader Barnmeny på 10 månader Barnmeny på 11 månader Meny baby i 1 år Menybarn på 2 år Menybarn på 3 år Förskolans meny Rätt näringsstudent Funktioner av korrekt näring av ungdomar De bästa vitaminerna för barn
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa