Vid vilken ålder kan yoghurt ges till barn och hur man förbereder det?

Innehållet

En sådan fermenterad mjölkprodukt som yoghurt är en favorit för många vuxna och barn. Det erhålls i processen med att sura mjölk med speciella bakterier - bulgariska stavar och termofila streptokocker. Detta skiljer det från andra mjölkprodukter och ger sina fördelaktiga effekter.

Vid vilken ålder är det värt att introducera ett barn med detta samtidigt som det har en god och positiv inverkan på hälsoprodukter, vad är dess användbarhet för barn och har yoghurt en skadlig effekt på barnens organism? Kan barn shoppa yoghurt och hur man väljer det? Är matlagning hemma möjligt? Låt oss ta reda på svaren på dessa och andra frågor om yoghurt i ett barns kost.

Yoghurt med frukt
Yoghurt är användbara för både barn och vuxna.

Fördelarna

 • Yoghurt innehåller proteiner som absorberas väl i barnens kropp.
 • Yoghurt är en stor källa till kalcium, viktigt vid benbildning och förstärkning av tänderna.
 • Också i yoghurt innehåller många vitaminer och mineraler som är viktiga för barnets tillväxt.
 • Med yoghurt kommer probiotika in i barns kropp, vilket har en positiv effekt på matsmältning och immunitet. På grund av den goda bakteriella floran rekommenderas sådana produkter speciellt efter en antibiotikabehandling.
 • Baby yoghurt kan vara flytande (drickande) eller tjockare (med användning av pektin), vilket gör yoghurt locket ganska olika.

Skada och kontraindikationer

Yoghurt för barnmat har kort hållbarhet, så det finns alltid risk för att barnet får dålig kvalitet eller utgått mat om moderen glömmer att kontrollera villkoren på förpackningen eller lagra produkten felaktigt. Dessutom, på grund av det stora utbudet av mejeriprodukter på hyllorna, kan du enkelt göra misstag och erbjuda en mjölkprodukt som inte rekommenderas för barn. För att förhindra sådana fel kan endast föräldravård.

Kan det finnas allergi?

Barnet kan reagera på yoghurt med allergier i fall där smulorna erbjuder en produkt med frukter eller bär. Allergiska reaktioner på yoghurt utan tillsatser är mycket sällsynta om barnet har intolerans mot mjölkproteiner.

Flicka äter yoghurt
Yoghurt kan ätas till nästan alla barn.

Hur många månader kan jag lägga in foderet?

Spädbarn som är flaskmatad yoghurt kan ges från 8 månaders ålder, och barn som får bröstmjölk, är introduktionen av denna produkt i kosten rekommenderad av läkare vid 9 månader.

Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Kosttillskott

För det första testet av yoghurt bör du välja morgonmatning för att följa barnets tillstånd fram till slutet av dagen och omedelbart ta reda på om barnet har överfört den nya produkten normalt. Därefter ges yoghurt oftast i den fjärde matningen (eftermiddagsmat), som kombinerar med frukt, keso och kex.

"Live" yoghurt, där det inte finns något "för barn" -märke, får ges till barn inte tidigare än två år. Yoghurtvolymen, som rekommenderas för tidig barndom, bör vara upp till 50% av de dagliga rekommendationerna för mängden fermenterade mjölkmatar.Ett barn under ett år behöver 100 ml av produkten, och en 1-3-årig bebis kan ha upp till 200 ml

Hur lagar man hemma?

Gör yoghurt hemma är enkelt nog, men för det här måste du köpa ett speciellt surdej. Yoghurt behöver också mjölk, som bör kokas. Det är viktigt att använda sterila rätter för att göra yoghurt.

Hemlagad yoghurt
Hemlagad yoghurt är bäst tillagad med en speciell förrätt.

I yoghurtmakare

Kokt mjölk, där jäsning införs, bör ha en temperatur på ca + 40 °. Om det är högre, kommer bakterierna inte att kunna föröka sig och yoghurt kommer inte att fungera. Den främsta fördelen med yoghurtmakaren är det långsiktiga underhållet av den temperatur som behövs för "sura" mikroorganismernas "arbete".

Oftast i en sådan enhet är yoghurt beredd i 8-10 timmar, så det är ganska möjligt att sätta mjölk med jäst i en yoghurtmakare på kvällen och på morgonen ta bort den färdiga produkten i kylskåpet. Att ge en sådan yoghurt till ett barn borde vara inom 4-5 dagar efter beredningen, och bäst av allt - under de två första dagarna (förmånen blir maximal).

Yoghurt i yoghurtmakare
Yoghurt bör vara i varje persons kost.

I långsam spis

Framställning av yoghurt är möjlig i denna anordning i närvaro av ett lämpligt sätt. För en servering används vanligen 2 liter mjölk med en fetthalt på upp till 3,2%. Den bör kokas och kylas sedan till en temperatur av ca 42 ° C. Efter tillsats av en lämplig surdeig till mjölken och blandningen hälls blandningen i långsam spis, täckt med lock och inställt på "yoghurt" -läge. Produkten är klar om tio timmar, då den ska hällas i glasbehållare och skickas till kylskåpet i minst 3 timmar.

Yoghurt i en multivariat
När du köper en multicooker, var uppmärksam på funktionen att laga yoghurt

I en termos

Efter att ha kokat mjölken och kyla den till ca + 40 + 45 ° С, tillsätt surdjuren till den och blanda väl, Häll sedan omedelbart i en termos, som måste behandlas med kokande vatten (detta förhindrar utveckling av mjölk från andra bakterier utom mejeri). Wrap en termos i en varm trasa och placera den på en varm plats, till exempel nära batteriet i uppvärmningssäsongen eller på en solig plats på sommaren.

Häll yoghurten i krukor och håll i kylskåpet i minst 2 timmar efter att ha hållit termos i värmen i 4 till 7 timmar. Kölden kommer att stoppa bakteriens tillväxt och kommer att vara ett hinder för ytterligare syrande av mjölk. Den färdiga produkten kan blandas med frukt, sylt, sirap och andra ingredienser.

Thermos yoghurt
Yoghurt kan tillagas hemma även i frånvaro av en yoghurtmakare eller en långsam spis. Thermos hjälper!

Recept för barn upp till ett år

Efter bekantskap med en baby med yoghurt utan tillsatser, blir det bra om en smula kommer att gilla denna produkt utan extra komponenter. Men många barn är mer angelägna om att äta yoghurt, till vilken frukt och andra läckra ingredienser läggs till.

Hemgjord yoghurt eller köpt babyprodukt går bra med:

 • Äppelmos.
 • Persikorpuré.
 • Banana.
 • pumpa.
 • Päron.
 • Stugaost.
 • Barnens kakor.

Kom ihåg att när du blandar yoghurt med färsk frukt, ska produkten ätas omedelbart. Men du kan lägga färdiga potatismos i yoghurt i förväg.

Färsk frukt yoghurt
Yoghurt med dina favorit frukter kommer säkert att njuta av smulorna

Frukt yoghurt sallad

Att använda yoghurt som ett dressing för baby fruktsallad är en bra idé. Dessa sallader rekommenderar att krummer är äldre än ett år. Eftersom det är mest användbart att äta säsongsbetonade frukter, kan dessa sallader delas in på sommar och vinter. Tänk på exemplen på deras recept.

Lägg till frukt till din smak och ta bort de som inte är till hands. Fruktsallad visar sig alltid utsökt!

För en sommarfruktsallad med yoghurt, ta:

 • 1 äpple;
 • 1 päron;
 • 3 plommon;
 • melonskiva;
 • 10 druvor.

Skär de tvättade skalade frukterna, tillsätt yoghurten till dem och mixa. Om så önskas kan du sötna en liten mängd honung.

Vinter sallad

För en vintersalatsalad med yoghurt behöver du:

 • 1 äpple;
 • 1 Kiwi;
 • 1 persimmon;
 • 1 banan;
 • 1 mandarin.

Ta bort skalen från frukten, ta bort frön, skära sedan i kuber och skiktad, vart och ett vattnas med yoghurt och strö (men inte nödvändigtvis) med en liten mängd socker.

Servera dessa sallader på bordet till barnet direkt efter tillagningen, så att frukterna inte förlorar sina värdefulla egenskaper. För att öka aptiten kan du ordna dem vackert, till exempel i form av ett djur eller en skrivmaskin.

Titta på ett videoprecept för att göra fruktsallad med yoghurt, filmad av Recipeshare-kanalen.

Hur man väljer surdjurs?

Det är inte nödvändigt att förbereda barn yoghurt, jäsning av mjölkberedning, eftersom fyllmedel och mikroflora av produkten kommer att ge dig ett oförutsägbart resultat. Det bästa valet är att köpa ett surdeor, vilket innehåller de bakterier som behövs för att göra yoghurt.

Köpa sura bör finnas i en affär eller ett apotek, se till att det lagras i kylskåpet. Var noga med att se till att utgångsdatumen på startpaketet inte överskrids. För att göra yoghurt som du kommer att ge till spädbarn (speciellt om produkten är avsedd för barn under ett år gammal), rekommenderas det att använda en ny sats sura varje gång.

För att diversifiera sura mjölkmatar, försök att laga inte bara yoghurt hemma utan även använda andra surdekor, till exempel bifivit, vitalact eller streptosan.

Hemlagad yoghurt
Yoghurt och andra sura mjölkdrycker kan beredas hemma utan stora svårigheter.

Hur man väljer yoghurt i affären?

 • Ordet "yoghurt" måste finnas på produkten.
 • Läs alltid produktetiketten, fråga om förekomsten av förtjockningsmedel, sockerarter, smaker eller färger. Sådana komponenter i barnens yoghurt bör inte vara. Den bästa produkten för ett barn är en där det endast finns mjölk och surdeg.
 • Frukttillskott är tillåtna, men sådana yoghurt bör ges mycket noggrant på grund av risken för allergier. Om du vill behandla din baby med fruktjogurt, är det att föredra att kombinera yoghurten utan tillsatser och fruktpuré.
 • Köp unga barn yoghurt upp till 3,2% fetthalt. Krämiga yoghurt med högre fetthalt rekommenderas endast för barn över 2 år. Fettfri produkt anses olämpligt för utfodring av barn, om det inte rekommenderas av en läkare.
 • När du köper är du säker på att titta på villkoren för lagring. Barn bör köpa yoghurt, som lagras i upp till fem (högst sju) dagar. Kasta också produkten, som är tillåten att lagra utan kylskåp.
 • Yoghurt av sådana kända märken av fermenterade mjölkprodukter som Miracle, Actimel, Aktivia, Imunele, Hermann, Rastishka och liknande, rekommenderas inte att ge till barn under 3 år.
 • Om yoghurt placeras som en bioprodukt bör dess etikett innehålla data om koncentrationen av mikroorganismer. Vanligtvis vid slutet av hållbarhetstiden för innehållet bör de vara minst 107 CFU.

För hur man väljer yoghurt, se TV-kanalen.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa