Havregryn för barn

Innehållet

Havregryn är mycket populär hos många vuxna och anses vara en hälsosam mat. Och när tiden kommer att utfodra på spannmål är mammor intresserade av hur gammal du kan ge havremjöl till en baby och hur man lagar en sådan maträtt rätt för ett litet barn.

Fördelarna med havregryn

 • Från havregryn tar barnet komplexa kolhydrater, vilket ger honom den energi som krävs för aktivitet och utveckling.
 • Sådan gröt innehåller vegetabiliska proteiner och dietfibrer, liksom många vitaminer (B9, PP, H, E och andra) och mineralföreningar (järn, kalcium, magnesium, kalium, kisel, klor och andra).
 • Införandet av havregryn i barnmenyn tillåter dig att diversifiera det. Dessutom är en sådan spannmål väldigt närande och eliminerar hungern under lång tid.
 • Användningen av havregryn har en positiv effekt på nervsystemet, tillståndet hos huden och håret.
 • Havregryn innehåller friska vegetabiliska fetter, tack vare vilka kolesterolnivåer normaliserar.
 • I havregryn noteras egenskaperna för att förbättra tarmperistalmen, därför rekommenderas det för personer med en tendens till förstoppning.
Havregryn i barnmenyn är en källa till viktiga kolhydrater, kostfiber, mineraler, vitaminer och proteiner.

skada

 • På grund av närvaron av gluten i havremjölkornet på grund av det kan det orsaka allergier.
 • Gröt kan inte användas för celiaki.
 • På grund av innehållet i fettsyra i havregryn leder dess alltför frekventa konsumtion till problem med kalciumabsorption. En sådan negativ effekt av havregryn kan minimeras om du ger det inte mer än 2-3 gånger i veckan, och också ta hänsyn till hur mycket gröt det finns i en viss ålder.
 • Eftersom havregryn är hög i kalorier och bidrar till en ökning av glukosnivån är en sådan maträtt begränsad för fetma och rekommenderas inte för diabetes.
Havregryn är kontraindicerad hos barn med glutenintolerans, fetma, diabetes och celiac sjukdom

När kan jag ge till barn?

Bekantskap med spannmål som innehåller gluten, som inkluderar havregryn, rekommenderas att börja inte tidigare än 8 månader. Innan det borde barnet vara bekant med glutenfria spannmål - ris, bovete, majs. Sådana spannmål kan ges från 6-7 månader. Om du är utsatt för allergier bör havremjöl erbjudas barnet efter ett år.

Havregryngröda för ett barn kan vara mjölkfritt om det kokas i vatten eller späds med rent vatten, såväl som mjölkigt, om mjölk används vid beredningen. När du lagar mjölkgröt för barn 10-11 månader komjölk späds med vatten 2-3 gånger tills barnet är ett år gammalt. Ett ettårigt barn kan koka gröt i helmjölk, om smulan överför denna mejeriprodukt väl.

Det är möjligt att försöka introducera havregryn i matar från 8 månader, från och med minimum
Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Hur man går in i kosten?

Precis som någon ny produkt, bör havremjöl ges för första gången i en mängd av högst en sked. Med normal tolerans ökar diskens volym gradvis till den ålder som krävs. För det första ges havregryn i form av en enda komponenträtt, och när barnet blir vant med det, kan sådant spannmål blandas med andra spannmål, frukter och till och med med grönsaker.

Barn äldre än ett år kan diversifiera havregryn med bär och frukt (tillåtet efter ålder)

Klar gröt

Havregryn, som ges till ett barn av det första levnadsåret, kan inte bara kokas självständigt, men också ur lådan (industriproduktion). För att lösa den färdiga vasslan för en bebis som försöker det för första gången brukar man använda bröstmjölk eller barnmorska. Om barnet kommer att ges mjölkgröt ut ur lådan, används även renat vatten för odling, vilket är tillåtet för barnmat.

Hur lagar man på vatten?

För att laga den första havregrynsgröt hemma från havregryn, bör den krossas till mjöl. Koka 100 ml vatten i en tesked av sådant mjöl och rör om i 20-30 minuter. I den kylda skålen tillsättes 15-30 ml av barnets vanliga blandning eller modermjölk.

Hur lagar man på mjölk?

Mjölk för att laga havremjöl börjar använda från 7-8 månaders ålder. Först kokar barnet gröt från flingor, som krossas till mjöl, och från år till år kan du använda flingor och hela korn.

Här är ett recept som passar till att laga havremjöl för ett barn äldre än ett år:

 • Häll i en kastrull ca 100 ml vatten, salt och koka.
 • Häll en sked av kokande vatten 7 msk. skedar av havregryn.
 • Koka disken över medelhögt värme med konstant omrörning tills havremjölet kokar.
 • Häll sedan 250 ml barnmjölk i vattnet, koka och simma i 5 minuter över en liten eld under ett slutet lock.
 • Häll lite kall gröt i en tallrik och tillsätt en smör till det, liksom bär eller fruktstycken till smak.

Mjölkgröt från havregryn är också mycket bekvämt att laga i en långsam spis, eftersom det inte finns något behov av att ständigt röra skålen och se till att gröt inte "rinner".

Hur man väljer havregryn för barnmat?

När du köper spannmål, spannmål eller omedelbar gröt till ett barn, var uppmärksam på produktens hållbarhet och förpackningens integritet. Öppna packet, titta på havremjölns utseende och dess lukt. En kvalitetsprodukt kommer att vara gulaktig eller krämig, och det kommer ingen obehaglig lukt.

Vad händer om barnet äter rå havregryn?

Några barn gillar att äta rå havregryn. Det är inte farligt och skadar inte barnens hälsa, men kan indikera en brist på B-vitaminer eller nedsatt hemoglobin. Därför, om ditt barn ständigt frågar efter oatmjölk, ta en hänvisning från en läkare till ett blodprov.

Du kommer lära dig mer om egenskaperna hos havregryn genom att titta på "Live Healthy" -programmet.

Ta reda på vad som är mer användbart - bukvete, havregryn och ris, du kan från nästa överföring.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa