Vegetabilisk olja i barns kost: i vilken ålder ska man ge och vad man ska överväga?

Innehållet

Vegetabilisk olja - en av de produkter som barnet möter under det första levnadsåret. Därför bör alla mödrar vid början av introduktionen av kompletterande livsmedel veta från vilken ålder de får ge vegetabiliska oljor till spädbarn, varför de ingår i barnmenyn, och vilken olja är bäst lämpad för att mata barn.

Fördelarna

Att tillföra vegetabiliska oljor till barns kost är motiverat och nödvändigt, eftersom dessa produkter:

 • Inkludera fördelaktiga fettsyror som har en positiv effekt på nervsystemet och hjärnfunktionens funktion.
 • absorberas snabbt och ger energi;
 • hjälp att rengöra kroppen av skadliga föreningar;
 • är en källa till fettlösliga vitaminer;
 • hjälp normalisera avföring och förhindra förstoppning
 • kuvera väggarna i magen, förhindra deras skada;
 • ändra smak av rätter till det bättre;
 • har en positiv effekt på hudens tillstånd.

Möjlig skada

 • Vilken typ av vegetabilisk olja som helst kan prova en allergisk reaktion. Även om det är mycket sällsynt, händer det i form av utslag, förändringar i pall, rodnad i huden och andra obehagliga symptom. När de uppstår är en ny produkt tillfälligt utesluten, och senare försöker man introduceras i kompletterande livsmedel igen.
 • En alltför stor mängd olja i kosten har negativ inverkan på matsmältningen, skadar blodkärl och sköldkörteln. Dessutom är denna produkt ganska hög i kalorier och förbrukning med överskott kan prova viktökning.
 • Förlängd värmebehandling av vegetabiliska oljor leder till bildandet av transfetter. Sådana föreningar är farliga för barnets kropp och kan orsaka olika patologier, så deras användning i en tidig ålder är strängt begränsad.
 • Förfallit olja eller en produkt som lagrats utan att man observerar rätt temperatur, kan också skada barnet och orsaka förgiftning.

Från vilken ålder, hur mycket och hur man ger?

Oftast läggs vegetabilisk olja till vegetabiliska eller kötträtter. Till alla näringsämnen bevaras så mycket som möjligt, maten bör vara något avkyld.

Äldre barn erbjuds sallader från färska grönsaker, kryddat med smör. Stekt mat ska inte ges till tre års ålder.

Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

amning

Enligt barnläkare är det möjligt att bekanta barn med vegetabilisk olja från 7 månaders ålder. Fram till den tiden behöver inte barn som tar emot modermjölk en sådan produkt.

 • På 7 månader En del vegetabilisk olja för smulor bör vara bara 1 gram (det vill säga bara några droppar, inte mer än 1/5 tesked).
 • Vid 8 månader gammal det kan ökas till 2-3 gram, det vill säga, ge pjäsen ungefär en halv tesked olja per dag.
 • Från 9 månader Den dagliga delen av vegetabilisk fettprodukt är 5 gram (en tesked).
 • Från 10 månaders ålder - 6 gram (lite mer än en tesked).

När artificiell utfodring

Vegetabilisk olja kan erbjudas en konstgjord konstnär lite tidigare - från 5 månader.

 • Vid 5 månaders ålder Den dagliga delen blir 1 gram av denna produkt.
 • På 6-7 månader artificiell matning till barn ger dessutom 3 gram smör.
 • På 8-9 månader - 5 gram per dag.
 • Från 10 månader - Som barn, 6 gram per dag.

Vilken olja ska man välja i foderet?

De vanligaste typerna av vegetabiliska oljor för barnmat är olivolja och solros. Det är deras första rekommenderade att inkludera i barnens kost upp till ett år.

Båda produkterna är raffinerade och oraffinerade. Den första av dem är renare, men sällan provocerar allergier, därför införs den först i tillägget. Dessutom har orefinerad olja en uttalad lukt och smak, så kanske inte gillar småbarnet.

 • Olivolja Den erhålls från olivträdets frukt och har många positiva egenskaper. Det är användbart för immunitet, kardiovaskulär, matsmältning och syn.
 • Solrosolja Den extraheras från solrosfrön och är nästan lika bra som olivolja, eftersom den innehåller många vitaminer och har en positiv effekt på huden och tarmarna.

Mindre vanliga, men kan inkluderas i barns kost och sådana oljor:

 • majs - En näringskälla för E-vitamin och linolsyra, som är fördelaktigt för hudceller och immunsystemet.
 • kokos - innehåller mättade fettsyror, inklusive laurinsyra, som har en antimikrobiell och antiviral effekt, liksom triglycerider med medelkedja
 • rapsfrö - Rik på enomättade fetter, fosfor, E-vitamin och omega fettsyror, har en positiv effekt på cirkulations- och matsmältningssystemen.
 • linfrö - En värdefull källa till omättade syror, bidrar till normalisering av metabolism, god matsmältning och immunitet, men har en viss smak.
 • sesamfrö - behaglig för smaken, innehåller mycket kalcium, fosfor och fettsyror, bidrar därför till att stärka tänderna och benet.
 • jordnöt - En källa till omega-6 och omega-9 fetter, olika vitaminer och mineralämnen, många barn gillar det med sin ursprungliga smak, som är användbar för hjärt-kärlsystemet.
 • sojaböna - Rik på tocotrienoler och tokoferoler, lecitin, C-vitamin, olika mineraler, neutraliserar toxiner, förbättrar metaboliska processer och minskar kolesterolnivåerna.
 • havtorn - innehåller karotenoider, vitamin C, tokoferol, K-vitamin och andra substanser, hjälper till att stärka immunsystemet, har en positiv effekt på levern, främjar läkning av sår när den appliceras externt.

Dessa typer av oljor rekommenderas att lägga till menyn med barn från 1 år och med en tendens till allergier - även senare. Jordnötsoljor kräver särskild uppmärksamhet, eftersom de ofta har biverkningar. I recensionerna av deras användning hos barn finns det ofta klagomål om allergier.

Efter införandet av olika typer av oljor i barnens kost bör de alterneras i kosten så att barnen får maximalt näringsämnen från olika livsmedel.

Använd med förstoppning

Vegetabilisk olja är en av de ofarliga naturläkemedel som har en laxerande effekt. I de flesta fall används förstoppning. solrosolja. Detta är den vanligaste oljan och efterfrågan på kränkningar av tarmrörelser. Dess effekt på evakueringen av stolen uppmärksammades i antiken.

Denna produkt kan användas för förstoppning hos spädbarn, men med tillräcklig dosering. Oljeintag kommer att ha en positiv effekt på tarmmotiliteten, lindra smidig muskelspasmer och påskynda främjandet av fekala massor på grund av smörjning av tarmväggarna och en ökning av plastens avföring.

Men under de första 6 månaderna av livet kan detta verktyg inte användas. Därför, om förstoppning uppstod hos en nyfödd, rekommenderas att man kontaktar en barnläkare och inte ge oljebrytor, eftersom barnets tarmar ännu inte är fullt mogna för att smälta denna produkt.

1-2 droppar betraktas som en säker dos av olja för förstoppning hos spädbarn.Att ge produkten är bekvämare med en pipett, droppvätska på barnets tunga. Du kan också olja nippeln (om barnet äter från flaskan) eller bröstvårtan (om barnet är ammande).

Hudbehandling och olje sterilisering

Ett annat användningsområde för vegetabilisk olja hos spädbarn är smörjningen av ett barns känsliga hud. Applicera en sådan produkt på barnets hud är tillåtet från födseln. Det kommer lätt att lindra smulorna av torrhet och irritation, och många mammor anser det säkrare än speciella kosmetika.

Oljan, som behandlar huden hos spädbarn, måste först steriliseras. Detta hjälper till att göra produkten säker för barnen.

Först sterilisera glasbehållaren i vilken oljan kommer att lagras. Därefter måste du värma burken med olja i ett vattenbad och sätta en liten bit trasa på botten. Vattnet i kastrullen ska vara 1-2 cm högre än oljenivån i en burk.

Ständigt rör smöret med en träpinne, det måste kalcineras i minst 20 minuter. För bättre effekt kan produkten kokas lite längre (30-40 minuter) tills små bubblor visas i den.

Den resulterande sterila produkten kan appliceras på barnets hud omedelbart efter kylning. Förvara den måste vara ordentligt stängd med lock.

Det är inte värt att sterilisera en stor volym på en gång, det är bättre att koka en ny sats som du använder den om några dagar.

Urval och lagring

Frågan om att välja en bra vegetabilisk olja för ett barn är mycket viktigt. Köp inte billiga matar för barnmat. Som regel är de av lägre kvalitet, till exempel är de dåligt rengjorda.

När du väljer en produkt läser du noggrant på förpackningen, kontrollera utgångsdatum, flaskintegritet och lagringsförhållanden. När du köper olivolja, var uppmärksam på närvaron av "organiska" eller "extra jungfru" märken på förpackningen.

Kom ihåg att olja inte ska hållas i solljus. Välj en cool och mörk plats för att lagra ditt hem, till exempel ett köksskåp.

Håll koll på lagringsperioder, efter att du har öppnat flaskan, använd produkten inte längre än 5 veckor. Den lämpligaste behållaren är glas. Förvaringstemperaturen får inte överstiga +20 grader.

Innan du ger oljan från den nya förpackningen till barnet, kontrollera lukten och smaken. Om den luktar obehaglig eller rancid bör den inte användas för att föda barn.

Information som tillhandahålls för referensändamål.Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa