Vid vilken ålder kan du ge barnsaltet?

Innehållet

Attityd till sådan den vanligaste krydda i världen, som salt, är tvetydig. Det är viktigt för människokroppen och kan samtidigt orsaka olika störningar i dess funktion. Men är salt bra för barn, är det tillåtet att inkludera det i spädbarns kost och varför det inte ska ges för tidigt?

Fördelarna

I sammansättningen av bordsalt är natrium huvudelementet, som kombineras med klor. Utan natrium kan många fysiologiska processer inte äga rum i ett barns kropp. I synnerhet är detta element viktigt för nervvävnad och muskelarbete. Klorens huvudsakliga funktion kommer med saltet att producera saltsyra.

Dessutom, inklusive salt i kosten av barnmat, kommer det att vara användbart:

 • För reglering av vatten-saltbalans. Denna egenskap av salt används vid uttorkning, inklusive den i rehydreringslösningar.
 • För metaboliska processer i celler, under vilka näringsämnen träder in i vävnaderna och sönderfallsprodukterna avlägsnas.
 • För bukspottkörteln och matsmältningssystemet.
Huvudelementet i salt hjälper till att flödet av fysiologiska processer i kroppen sker korrekt.

skada

Den negativa effekten av natriumklorid beror främst på överdriven saltintag.

Många sådana kryddor är kontraindicerade hos barn, eftersom salt kommer att vara:

 • Behållar vatten i vävnaderna, vilket orsakar svullnad, och belastningen på excretionssystemet ökar.
 • Öka blodtrycket, hårdare hjärtat arbete.
 • Påverka kalciummetabolism, vilket resulterar i spröda ben och tänder försämras.
 • Att provocera törst och öka aptiten, vilket leder till överspädning.
 • Det har en stimulerande effekt på nervsystemet, vilket uppenbaras av irritabilitet, rastlöst beteende och nervositet.
För mycket saltintag är skadligt inte bara för barn utan också för vuxna.

Vid vilken ålder kan du lägga till lite mat för dina barn?

Spädbarn under de första sex månaderna får salt från mjölk från människa eller från en blandning. I dessa två produkter är innehållet av klor och natrium balanserat och representerat av koncentrationen som inte skadar barnen. I konsumtionsmjölk är salthalten flera gånger högre, så det rekommenderas inte som ersättning för modermjölk för spädbarn under ett år.

När smulan börjar prova kompletterande mat, har varje mor en fråga - är det nödvändigt att salta maten för dottern eller sonen? Barnläkare rekommenderas inte att tillsätta salt till barnens måltider förrän minst 9 månader.

Det är ännu bättre om föräldrarna inte saltar maten för barnet under 1 år. Krummer kommer att vara tillräckligt med salt från grönsaker, kefir, kött, spannmål och andra produkter som introduceras i kosttillskott. Dessutom protesterar spädbarn inte mot färsk mat tills de försöker salt mat. Och mamma ska låta smulorna lära känna produktens naturliga smak.

Saltfat för spädbarn bör startas så sent som möjligt, det är bra om denna krydda kommer att användas tidigare än ett år.
Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Yttrande från Dr Komarovsky

Den kända barnläkaren betonar att varje baby behöver salt, speciellt om barnet svettas och förlorar natriumklorid med svett. Komarovsky betonar dock att barnens behov i salt är mycket lägre än hos vuxna.En populär läkare råder mammor att använda sin egen smak när man tillsätter salt i mat till barn - disken ska vara lite saltad men inte längre blid.

En kort kommentar från läkaren om salt i barnets diet, se videon nedan.

Hur mycket salt behöver en bebis?

Barn under 9-10 månader ska inte ges mer än 0,2 g salt per dag. Eftersom denna mängd krydda barn kommer från mat, rekommenderas att man inte tillsätter salt till mat.

Mängden salt för spädbarn äldre än 10-12 månader är 0,35 g per dag. - I soppor rekommenderas spannmål, grönsaker, kött och andra rätter att tillsätta endast några få saltkristaller. För barn äldre än ett år är det tillåtet att öka den dagliga dosen av salt till 0,5-1 g, och från 3 års ålder kan mängden av sådan krydda gradvis ökas till 4-5 g per dag.

Strängt observera dosen genom att tillsätta salt till barnens rätter.

Vilket salt ska ge barnet?

I ett barns diet kan äldre än ett år läggas till:

 • Rock salt Det är gråkristaller som inte bara innehåller natrium och klor utan också andra mineraler (selen, jod, zink, kalium). Sådant salt tillsätts till disken för barnet efter värmebehandling.
 • Raffinerat salt. Sådan krydda har en fin slipning och en vit nyans. Den innehåller bara natriumklorid.
 • Jodiserat salt. Denna krydda är dessutom berikad med jod, och dess slipning kan vara annorlunda - både mycket fin och stor. Det rekommenderas att ge det till barn som bor i områden där jorden är dålig i jod.
 • Havsalt För att få det förångat havsvatten. Som ett resultat bildas kristaller rik på jod, kalcium, magnesium, järn och kalium. På grund av den höga koncentrationen av mineraler rekommenderas inte sådant salt att ges till 5 år.
 • Hypo natriumsalt. Dess funktion är en minskad mängd natrium. Sådant kryddningsbart barn föreskrivs endast av en läkare.

Om de oväntade riskerna med saltintag, se "Live Healthy".

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa