Vid vilken ålder kan du ge soppa till ett barn och vilka recept är lämpliga för en enårig bebis?

Innehållet

Fram till sex månader behöver inte barnet någon extra mat än bröstmjölk, men när smulorna blir 6 månader gamla rekommenderar läkare att de ska mata barnet med grönsakspuré eller spannmål. Därefter blir disken på bordsbarnet mer varierande. Soppor förekommer bland dem. Men för att de ska kunna jämställas utan problem och bara ge fördel för barnens kropp är det viktigt att veta vilka som är tillåtna i barns kost under ett år och när det är möjligt att laga dem i buljong.

Hur gammal kan du laga mat?

I genomsnitt är spädbarn redo att prova soppor i en ålder av 9 månader eller 10 månader, men man bör fokusera på den enskilda utvecklingen av smulorna. Vissa barn kan ges sådana måltider efter 8 månader, och någon vägrar dem i upp till ett år.

Om barnet är blandat eller formelmatat, kan soppen i menyn visas lite tidigare - från 6-7 månader. Det erbjuds barn yngre än ett år. vid lunchtid upp till 150 ml. Efter ett år ökar delen till 200-250 ml.

Luresoppa började från 8 månaders ålder
Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Fördelarna

 • Återställer vattenförsörjning och fungerar också som en källa till olika näringsämnen, bland vilka det är lätt smältbara proteiner, mineraler, fibrer och vitaminer.
 • Stimulerar matsmältningen, i synnerhet, en sådan maträtt aktiverar utsöndringen av matsmältningssaft, varför det kallas "första".
 • Dessa första kurser är huvudsakligen kostmjöl som kan konsumeras med övervikt.
Soppa är bra för barn, som en extra källa till vätska och användbara element.

Vad är det?

Beroende på grunden och komponenterna i barnmenyn finns sådana typer av soppor:

 • Grönsak. Detta är den första soppan för ett barn upp till ett år, som endast är tillagat av grönsaker. För mycket ungdomar är den kokad i form av en puréssoppa, slipning av alla ingredienser tills en homogen halvvätskemassa erhålls. För barn från 1 år gammal kokas grönsaker i bitar så att barnet lär sig att tugga. Grönsakskurser från pumpa, från broccoli och även från blomkål är särskilt populära.
 • Mejeri. Deras ingredienser kokas, till exempel, vermicelli eller grits, hällt kokande mjölk (före två års ålder, mjölk späds två gånger med vatten). Denna soppa är rik på proteiner, stärkelse och vitaminer, det är väldigt närande och gillas av många barn.
 • Spannmålspasta eller pasta. Denna maträtt är ganska tillfredsställande och ger barnet mycket kolhydrater, vegetabiliska proteiner och vitaminer från grupp B. För barn risar eller buckwheatssoppa oftast kokas och lägger grönsaker till sådana spannmål.
 • Från baljväxter. För barn yngre än ett år kan du göra en grön ärtsrämsoppa eller från en pod. bönor. Dessutom kan unga bönor och ärtor tillsättas i små kvantiteter i grönsakens första kurser. Torr ärtsoppa visas i barns kost från 3 år.
 • Ost. En sådan maträtt kan förberedas på vatten, vegetabilisk eller kycklingsbuljong. Dess ingredienser är ganska ofta grönsaker och kokt kyckling, men den viktigaste "höjdpunkten" är ost.En liten mängd riven hård ost läggs till i slutet av bryggan och väntar på att osten smälter. Detta ger disken en speciell smak och känslig konsistens. Ostens första kurser rekommenderas att vara förberedda för barn äldre än ett år, men behandlad ost ska inte läggas till dem förrän 3 år.
 • Med kött. Pureed kokt kött läggs till barnens grönsaks soppor från det ögonblick som köttfärser infördes. Barn över 10 månader kan lägga till lite buljong till grönsaksoppa och laga dem på köttbuljong rådad från en ålder. Kött i dem för ett barn på 2 år kan redan vara små bitar. Sådana diskar kokas ofta från kanin eller nötkött. Även för barn över 1,5 år gamla soppor med köttbullar är populära.
 • Chicken. För barn yngre än ett år är denna matlagning förberedd med tillsats av låg fetthalt kyckling kött, varefter allt är slipat för att få puree. Barn äldre än ett år börjar koka soppa i kycklingbuljong, för vilken lättmjölk kyckling används. Från en ålder av 1,5 år börjar barnen erbjuda första kurser med kycklingbettbollar och från 3 års ålder kan de kokas på hela kyckling. Inte mindre välsmakande de erhålls från Turkiet.
 • Fish. Denna version av den första maträtten introduceras i barnens kost från 1 år. Först använder han flodfisk, rengörs noga av stenar. Den kokas separat och läggs sedan till soppan med grönsaker eller spannmål i slutet av tillagningen för att göra en krämsoppa. Lite senare kan barnet behandlas med soppa med fiskbettbullar som kokas separat, och börjar också laga soppen i en lös fiskbuljong.
 • Svamp. De är ganska svåra att smälta, därför rekommenderas de inte för barn i förskoleåldern. Även till soppor, som inte är värda att försöka i en tidig ålder, inkluderar pickle, hodgepodge och kharcho. Inkludera dem i barnens kost bör inte vara tidigare än 3 år.

Hur man lagar mat

För att göra soppen användbar för barnet är det viktigt att överväga följande principer när man förbereder det:

 1. Koka dem endast för barn från de produkter som barnet redan har försökt. Om du vill lägga till en ny ingrediens som ännu inte har tillsatts till kompletterande livsmedel, borde den vara den enda nya ingrediensen i en maträtt som presenteras i mycket små kvantiteter, till exempel 1 sked buljong.
 2. Används för tillagning av speciellt rent vatten avsedd för barn (flaska). För småbarn, laga inte soppan i kranvatten, även om det kokas.
 3. När du väljer grönsaker, se till att de är färska. Det är oacceptabelt att använda skadade, överripta eller ruttna grönsaker för att föda barn. Före matlagningen ska alla grönsaker tvättas ordentligt, skällas av och skäras till inte för små bitar (om det är krossat, förstörs näringsämnen snabbare). Fry grönsaker i matlagningsprocessen ska inte vara upp till 3 år.
 4. Om du ska laga babysoppa med kött, bör den här produkten vara minst fet. Vid kokning av buljong rekommenderas att du använder det andra eller det tredje vattnet (dränera det första vattnet efter kokning och häll köttet med rent vatten).
 5. Barn får endast matas med färsk soppa, så laga inte för stora portioner. Ge inte ett litet barn en maträtt som har lagrats i kylskåpet i mer än en dag.
 6. För att bevara värdefulla föreningar i produkter, koka inte dem för länge. En stark eld är tillåten endast för att sätta i vatten eller buljong, varefter värmen ska vara minimal.
 7. Fram till tre års ålder rekommenderas starkt kött-, fisk- eller kycklingsbuljong att undvikas. Också för barnens första rätter får man inte använda bouillonbitar.
 8. I färdig maträtt kan du lägga till lite grönsak eller smör, äggula. Från årets soppa till ett barn kan strösas med hackade örter.
 9. Om barnet inte vägrar osaltad soppa är det inte nödvändigt att tillsätta salt. Ju mindre salt kommer att vara i rätter för barn yngre än 3 år, desto bättre.Men med barnets kategoriska motvilja att äta osyrad soppa är en liten mängd salt acceptabelt.
Soppor till spädbarn ska alltid vara färskberedda, mätta och lågsaltade

recept

Från zucchini

Ta 100 gram grönsak, tvätta grundligt, ta bort frön och skal, och skäda sedan i små bitar. Koka zucchini tills den är kokt och varm genom en sikta eller hacka med en mixer. Späd puréen med buljong och koka den, och tillsätt sedan en bit smör eller mashed vaktel äggula till soppen.

Från kanin

Skölj och skiv sedan 100 g kaninkött och koka sedan till kokt. Därefter skalla och hugga potatis och alla grönsaker att smaka (blomkål, korg, spritar, gröna bönor, morötter och andra i det totala handfullt). Koka grönsakerna i vatten tills det är mjukt, tillsätt kokt kaninkött och hugga blandaren till en halvvätskpuree.

Från frukt

Ta ett äpple, en persika och 3 aprikoser, skala frukten och ta bort fröna. Koka dem i en liten mängd vatten tills det är mjukt, torka sedan med en sikta. Efter att ha tillsatt en tesked semolina till fruktpuréen, koka i 3 minuter, lägg sedan den pounded äggulan och 100 ml mjölk i soppan, omrör skålen kontinuerligt. När det kokar, ta omedelbart av skålen från värmen. Du kan ge det till ett barn både varm och kyld.

För barn äldre än ett år

borsch

En sådan maträtt i barnversionen kan endast kokas från grönsaker, med tillsats av kokt kött eller i köttbuljong. Att laga mat borsch kan vara både på spisen och i multikökan. Ta för en maträtt av betor, morötter, lök, tomater, några potatis och 100 g hackad kål. Efter tvättning av alla grönsaker, skalning och slipning, lägg dem i kokande vatten, med hänsyn till varaktigheten av deras värmebehandling.

Koka först potatis och lök, sedan riven morötter och betor, och lägg till i slutet kål och skivad tomat utan hud. Lägg salt och örter i din maträtt. Om barnet redan är 2 år kan borschik fyllas på med fettsyror med låg fetthalt.

Med nudlar och kyckling köttbullar

För denna näringsrika soppa, ta en lök, morot och 2 potatis. Skär grönsaker och koka i lite saltat vatten i 10-20 minuter. Lägg sedan i en kokande maträtt med köttbullar från hakad kyckling, blandad med ägg och salt. Efter 5 minuter tillsätt vermicelli till maträtten. Koka tills alla ingredienser är klara och stänk med hackade grönsaker före servering.

Pumpa med semolina

Skala och gräsk pumpan, och koka det tills hälften kokas. Lägg till soppan ett halvt glas mjölk och en tesked semolina. Koka ingredienserna tills det är mjukt, ta bort från värme och passera genom en sikt. Torka allt med kokt vatten, tillsätt en tesked socker och koka disken i ca 3 minuter. Avsluta färdig maträtt med smör.

Mjölk med havregryn

Häll 20 g flingor i 150 ml vatten och koka i några minuter. Därefter tillsätt 200 ml kokt mjölk och laga soppen i ca 20 minuter. På sista steget av matlagningen, tillsätt socker och salt till smak, samt lite smör.

Receptet på lök soppa med grädde och kalkon skinka, se överföringen av Dr Komarovsky.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa