Tecken och egenskaper hos embryoimplantation

Innehållet

För graviditetens början är inte en uppfattning tillräcklig, det är också nödvändigt att det befruktade ägget kan få fotfäste i livmodern och börja utvecklas. Denna process kallas implantation. I denna artikel kommer vi att beskriva hur implantering sker, när det händer, varför ett ägg inte kan implantera, enligt vilka tecken en kvinna kan gissa att implantationen har inträffat.

Vad är det

Efter att kvinnliga ägg möts med spermier, börjar en intensiv omvandling av oocyten till en zygote. Efter sammanslagningen av 23 kvinnliga och samma antal manliga sexkromosomer erhålls en fullvärdig zygotcell som innehåller 23 kromosomer - all information om framtida barn, inklusive hans kön, höjd, hårfärg, öga, möjliga talanger och ärftliga sjukdomar. Zygoten bryts ständigt upp och skickas mot livmodern.

Från äggledaren, där fertiliseringsprocessen sker, till livmodern, måste den röra sig i flera dagar. Hela denna tid växer det befruktade ägget och blir gradvis en blastocyst. Vid 7-8 dagar efter ägglossningen kommer embryot in i livmodern, där dess öde bör avgöras. Om implantationen av embryot i livmoderns vägg inträffar kommer graviditeten att komma. Om detta inte händer, börjar kvinnan regelbundet i tid och hon kan aldrig veta att hon var bara ett steg bort från graviditeten.

Efter uppfattningen bildar två skal i zygoten - det yttre och det inre. Det är den yttre - trofoblasten - som är ansvarig för fästningen av ägget. Implantationsperioden varar upp till 40 timmar under en naturlig graviditet och upp till flera dagar under IVF. Det är så lång tid som krävs för att slutföra en komplex process som består av två steg, färdigställd helt.

Det första steget är vidhäftning. Fostret är fäst vid livmoderns vägg, håller fast vid det. Det andra steget är invasion. Vid detta tillfälle omvandlas trofoblastcellerna till tunna villi, som börjar infiltrera i livmoderns endometrium, att "gräva in" in i den. Villi producerar speciella enzymer som löser upp endometrieceller. Det visar sig "mysigt bo", där det befruktade ägget går djupt. Nu när det är fast fixat fortsätter trofoblast villi att flytta djupt in i livmoderns vävnader. Det är de som bildar korionen - moderkroppens prototyp, och från det ögonblicket ligger den avgörande uppgiften - matar embryot med näringsämnen och syre från moderns blod.

Implantation av en viss kvinna kan vara sent eller tidigt. Tidigt kallas fästningen av äggstocken under veckan efter ägglossningen. Om den här ödesdigra processen försenas och inträffar först efter 10 dagar från ögonblicket, så kallas implantationen sent.

Både dessa och andra villkor är en absolut norm. Men det finns fortfarande vissa förutsättningar för sen implantation. Sålunda kan vissa äggledars patologier - till exempel smalningen av deras lumen - "fördröja" zygoten i transit i 2-3 dagar. Med en fördröjning i livmodern och embryon nedstammar, vilka har avvikelser från celldelning. Men inte sen implantation är farlig, men tidigt.

Om äggstocken har fallit i livmodern innan endometrium under hormonernas verkan blir tillräckligt löst, kan implantationen inte inträffa eller graviditeten kommer att inträffa,men kommer att åtföljas av risker för avbrott, placentainsufficiens i framtiden.

På grund av verkan av progesteron efter ägglossningen bildas så kallade pinopodier på endometrium i kvinnans kroppscellulära utsprång, vilket väsentligt underlättar implantationsuppgiften. Det tar tid att bilda dem; om det befruktade ägget klyver sig till livmoderväggen tidigare, kan implantationen inte uppstå igen och embryot kommer att dö. Om implantationen är sen, finns det risk för att pinopodi redan "löser upp" och då kan bilagan misslyckas igen. Det finns särskilda strukturer av endometrium på bara 24-48 timmar.

Efter att embryot har fästs, om allt gick bra börjar produktionen av choriongonadotropin - det samma hCG-hormonet, vilket är så viktigt för diagnosen graviditet. Men det är möjligt att upptäcka det först efter ungefär en vecka, eftersom koncentrationen ökar gradvis.

Särskilda funktioner

Implantation är en ganska individuell process, där mycket beror på kvinnans ålder, tillståndet för hennes endometrium, den hormonella bakgrunden och det allmänna hälsotillståndet. Det finns några särdrag i embryonets fästning efter naturlig uppfattning och i cykeln med in vitro fertilisering. Låt oss prata mer om det här.

Efter naturlig uppfattning

Påverka processerna efter det att en kvinnas naturliga uppfattning inte kan. Hon vet inte ens om befruktningen ägde rum på dagen för ägglossningen. Den hormonella bakgrunden är också ett mysterium, men nästan ingen frdig och hälsosam kvinna tänker på det. Implantation efter naturlig uppfattning tar mindre tid: både i den första och den tredje eller fjärde graviditeten kommer den att fortsätta ungefär lika.

Ju fler kvinnor hade graviditeter och förlossning, det tunnare funktionsskiktet i hennes endometrium, och därmed låg infästning av ägget, som då kan leda till placenta previa, är inte uteslutet. Det kan bara diagnostiseras under 12-14 veckor av graviditeten.

I IVF-behandlingscykeln

Befruktning i IVF förekommer ej i äggledaren, men in vitro under strikt övervakning av en embryologläkare. Oocyter, vars tillväxt och mognad stimuleras av hormonella preparat, tas genom punktering och befruktas med näringsmediet av spermatozoen hos mannen eller givaren. I flera dagar övervakar läkare hur många ägg har befrukat, bedömer deras kvalitet. Och sedan sätts datumet för embryoöverföring till livmodern.

Tre dagar eller fem dagars embryon tränger ut i livmodern genom en tunn kateter insatt av läkaren in i livmoderhalsen i livmoderhalsen. Men vänta på att tidig implantation inte behövs. I flera dagar kan de fritt simma i livmoderhålan, fördelen med mat i detta skede tar de från miljön.

Implantation efter in vitro fertilisering varar inte 40 timmar, men längre. Vanligen sägs sannolikheten för bindning endast från 3-4 dagar efter att embryot överförs till livmodern. Efter kryoöverföring kan processen ta ännu längre tid. Embryon i kryoprotokollet och tre dagars embryon implanteras längre. I 5-dagars embryon är adaptiva förmågor högre. De kan börja fästa på livmoderns vägg inom några timmar efter överföring. Sannolikheten för framgångsrik fastsättning av tre dagars embryon uppskattas till ca 40% och sannolikheten för implantering av fem dagar-embryon är cirka 50%. Två dagar eller sex dagar embryon rotar mycket värre.

Processen med implantering sker på samma sätt som naturlig uppfattning. I IVF-cykeln är tjockleken på endometrium mycket viktig. Om det är mindre än 7 mm eller mer än 14 mm är chansen att lyckas med en lyckad implantation låg, tyvärr. Den erforderliga tjockleken ökas artificiellt med användning av hormonpreparat och måste kontrolleras med hjälp av ultraljudsdiagnostik.

Tecken och symptom

Om du frågar läkaren om det är möjligt att känna till det ögonblick som embryoimplantationen är, är det osannolikt att han inte kan svara med något förtroende någonting förståeligt. Officiella medicinska källor beskriver inte ett enda tillförlitligt tecken på implantation. Men många kvinnor är säkra på motsatsen och hävdar att de helt klart har känt förändringarna i deras tillstånd och välbefinnande. Ur medicinens synvinkel är detta möjligt, eftersom det redan vid invasionens stadium (nedsänkning av äggstocken i endometrium) i kroppen av de rättvisa könshormonala förändringarna börjar, och det är deras konsekvenser som en kvinna kan teoretiskt känna.

I teorin betyder detta att inte alla kvinnor kommer att märka ovanliga känslor, beror mycket på individuell känslighet. Under den andra eller tredje graviditeten är chanserna att känna sig något högre än vid första, när kvinnan helt enkelt inte identifierar några mindre förändringar i välbefinnande på grund av brist på relevant erfarenhet.

Så, vilken typ av förnimmelser kan åtföljas av implantation:

  • litet obehag i underlivet (magen kan "dra", som tidigare menstruation, men något svagare);
  • kroppstemperaturen stiger till subfebrila värden (37,0-37,5 grader);
  • känsla av mild illamående, huvudvärk, svår svaghet, frossa (medan kvinnor i de flesta fall anser att de har blivit förkylda)
  • ökad sömnighet, trötthet, lätt irritation, ångest;
  • Utseendet på en märklig smak i munnen, vilken kvinna jämför med smaken av ett metallmynt.

Speciellt är det nödvändigt att vistas på ett sådant tecken som utseendet på en liten blödning från könsorganet. Detta är den så kallade implantatblödningen. Vi vet redan att invasion av äggstocken är förknippad med förstörelsen av endometrieceller. De små kärlarnas integritet är bruten - kapillärerna, det släppta blodet måste lämna kvinnokroppen. Och oftast gör hon det på ett naturligt sätt - genom slidan.

Implantation urladdning pussar ibland en kvinna, eftersom det fortfarande finns ungefär en vecka före det förväntade månatliga datumet. Men många behandlar dem lugnt och tror att menstruationen bara började tidigt, av olika skäl (stress, strid, sjukdom, trötthet, etc.). Men det är inte månatligt. Blödning stannar under dagen - högst två. Och ingen mer ovanlig utsläpp observeras.

Implantatblödning är inte farligt för moderen eller fostret, det påverkar inte den efterföljande graviditeten. Det observeras inte alls, vilket också är helt normalt. Mekanismen för sitt utseende eller frånvaro är inte fullt ut förstådd.

Basaltemperaturen efter implanteringen sker stiger och förblir på en ganska hög nivå. Detta beror på ökad koncentration av progesteron, vilket säkerställer graviditetens utveckling. Typiskt är temperaturen efter fästningen av embryot inställt på 37,0-37,5 grader. En högre basal temperatur är ett tecken på inflammation snarare än graviditet. Låg temperatur indikerar otillräckliga progesteronnivåer. Även om implantationen lyckades kan graviditeten avbrytas när som helst på grund av denna hormonella faktor.

En kvinna kan känna speciella känslor i bröstet under den kommande graviditeten bara några dagar efter implantation, när nivån av humant koriongonadotropin blir tillräckligt hög.

Livmoderhalsen efter implantationen kan något ändra sin färg från rosa till blåaktig, vilket beror på den ökade blodtillförseln till det kvinnliga reproduktionsorganet.

En gynekolog efter en vecka kan bestämma några mjukning av livmoderhalsen, cervikal slem under verkan av progesteron blir tjock och bildar själva slempluggen, vars urladdning kommer att vara en signal om arbetets start.

Varför finns inte bifogad fil?

Kvinnor som planerar en graviditet under en lång tid och hittills utan framgång, borde definitivt besöka en läkare för att ta reda på i vilket skede det finns ett problem - det finns ingen uppfattning eller implantering. Mycket ofta ligger problemet med infertilitet exakt i frånvaro av förmågan hos äggstocken att implantera och konsolidera på livmoderns vägg.

Felaktig implantation kan bero på:

  • hormonella störningar (otillräckliga nivåer av kvinnliga könshormoner, på grund av vilka mogning och tillväxt av endometrium till erforderliga 7-14 mm förekommer inte);
  • En överträdelse av en kvinnas immunstatus (när hennes egen immunitet uppfattar embryot som ett främmande föremål och försöker förstöra det).
  • embryonets icke-bärbarhet (spontana genetiska fel uppstod under uppfattningen, befruktning inträffade omedelbart med två spermier, ägget innehöll en ofullständig uppsättning kromosomer, utvecklingen minskade);
  • endometriella patologier (gallring av det funktionella skiktet efter flera aborter, kirurgisk curettage, inflammatorisk process, till exempel endometrios);
  • tumörer i livmodern (endometrium i vilken tumörprocess som helst, deformeras, vilket kan störa fostret och utvecklingen av embryot).

Orsakerna kan ligga i överviktskvinnan, eftersom det påverkar nivån på hennes könshormoner och i dåliga vanor - rökning, alkoholintag, då kärlförändringar uppstår som förhindrar invasionsteget. De påverkar processen för införandet av äggstocken och de preparat som kvinnan tar - antibiotika och antispasmodik.

Är det möjligt att öka chanserna för framgång?

Efter uppfattningen, som inträffade på ett helt naturligt sätt, kan en kvinna inte ha ett särskilt inflytande på de ytterligare processer som är involverade i fastsättning av en blastocyst. Det enda hon borde göra om hon misstänker sannolikheten för graviditet är ge upp alkohol och nikotin, akta dig för virus och förkylning. Hon kan ha sex, det påverkar inte implantationsprocessen, om uppfattningen var naturlig.

Efter embryoöverföring i IVF-behandlingscykeln är kraven för patienten helt olika. Hon kan inte ha sex eftersom orgasm och sexuell upphetsning ökar sannolikheten för ökad livmoderton, vilket avsevärt minskar risken för framgångsrik införande av embryot i endometrium. En kvinna rekommenderas sängstöd under de första dagarna efter överföringen, och sedan ett måttligt, skonsamt motorläge.

Det är nödvändigt att ta de föreskrivna hormonella preparaten av stöd, såväl som vitaminer och kärlmedel, om läkaren insisterar på dem, till exempel "aktovegin».

Det är möjligt att bedöma framgången med implantation endast 14 dagar efter embryoöverföring under IVF eller från den första dagen av fördröjning av nästa menstruation. Vid denna tidpunkt kommer ett blodprov för hCG att exakt visa närvaro eller frånvaro av graviditet.

Chanserna för framgångsrik implantering är högre, en kvinna måste ta hand om, även innan man tänker sig - att gå ner i vikt (tappa med 5% kroppsvikt ökar sannolikheten för graviditet med 45%), utesluter kaffe och starkt te från kosten, äter ordentligt och balanserat , ta vitaminer och folsyra, missbruk inte douching och olika mediciner, undersökas för könsinfektioner, inflammation i livmodern och könsorganen.

Efter IVF rekommenderas kvinnor en proteindiet i minst 10 dagar, liksom eliminering av stressiga situationer.

recensioner

Många kvinnor i deras svar på tematiska forum hävdar att de inte kände några tecken på implantation och lärde sig bara om graviditet endast vid menstruationens början. Mer uppmärksamt lyssnar kvinnor som har passerat IVF-protokollet på sin kropp - för dem en önskad och efterlängtad graviditet.De hävdar att det fanns tecken i ett framgångsrikt protokoll, men det är väldigt lätt att förvirra dem med biverkningarna av hormonella droger som måste tas under och efter hela protokollet om graviditeten har inträffat.

Det mest ovanliga tecknet, vilket läkemedel inte kan förklara, kallar kvinnor stämningen som har förändrats efter implantation. Damen blir otroligt sentimental, tårig, kan spendera timmar som rör katterna och barnen på bilden, hon börjar drömma livfulla drömmar.

För embryoimplantation: Villkor, villkor och tecken, se nästa video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa