Födelse i den 34: e veckan av graviditeten

Innehållet

Även mycket ansvarig och att uppfylla alla rekommendationer från läkarkvinnorna är inte försäkrade från förlossningen i förväg, eftersom orsakerna kan vara mycket olika. I denna artikel kommer du att lära dig varför förlossningen börjar vid den 34: e gravidveckan, liksom hur de går vidare och vad som är farligt för mamman och fostret.

Synpunkter av läkare om termen

33-34 veckors graviditet är nästan åtta kalendermånaders graviditet. Det finns fortfarande cirka 6 veckor, nästan en och en halv och en halv, till födelsedatum, som identifierades som den avsedda. Och det är uppenbart att en kvinna inte tänker på möjligheten att gå till moderns sjukhus just nu. Men omständigheterna kan uppstå på ett sådant sätt att förlossningen börjar spontant, annars kommer läkarna att få ett brådskande behov av att avsluta graviditeten, eftersom det kan vara en dödlig fara för kvinnan eller hennes barn.

Oavsett anledningen till att en kvinna kommer att vara på sjukhuset i vecka 34, födseln anses vara för tidig. För att barnfödsel ska betraktas som brådskande är det nödvändigt att informera barnet i minst 37 hela veckor. Men trots att det fortfarande är önskvärt att barnet spenderar flera veckor i livmodern, kommer det inte att vara lika farligt som att föda i den nuvarande terminen, till exempel två veckor tidigare.

Idag tillåter återupplivningsutbildning och nivån på återupplivningsutrustning även barn med djupa grader av prematuritet i allvarligt tillstånd och med extremt låg vikt (från 500 gram och ibland ännu lägre). Vid 34 veckor har barnet tillräckligt med vikt för att överleva, men det finns några nyanser, eftersom för tidiga barn är en speciell kategori.

Barnutveckling och vitalitet

Vid 34 veckor går barnet snabbt och det här är en väldigt viktig process. Närvaron av tillräcklig kroppsvikt, en tillräcklig mängd subkutan fettvävnad, hjälper barnet efter födseln att upprätthålla inre kroppsvärme och förhindra allvarlig och farlig systemisk hypotermi. Därför kommer läkare att försöka göra allt för att förlänga graviditeten även under några dagar om kvinnan går in på sjukhuset i hotar eller börjar prematurt arbete. Om födseln redan hör till den kategori som startats, stoppar eller sakta ner dem inte fungerar.

I veckan har de flesta barn en genomsnittlig vikt på 2 kilo, det finns hjältar som redan väger över 2,5 kilo. Men det finns också små barn, vars vikt inte kan nå upp till en och en halv kilo. Ofta har ogynnsamma faktorer som framkallar arbetets inbrott före starten av den föreskrivna perioden också påverka fostret, och därför har prematura barn inte alltid genomsnittlig statistik för höjd och vikt.

Om ett barn uppträder under denna period kommer han att kunna behaga sin mamma i måttligt rundade former, närvaro av små kinder och till och med en plumpa byte. Vid denna vecka hade en viss mängd subkutan vävnad redan deponerats, och därför stannade barnet hypotrofiskt.

Det är nästan ingen tvekan om att barnet kommer att födas i ett ostliknande smörjmedel, det är hon som täcker barnens kropp tills huden mognar. Vid den här tiden börjar smörjmedlet gradvis minska. Även barnet kan födas med rester av ljus och mycket tunt hår på kroppen - lanugo har inte helt lämnat barnets hud.

I hjärnan hos ett barn är processen för differentiering av cortex nästan komplett, men nyckelordet är "nästan". Födelsen av ett barn vid denna tidpunkt kommer något att sakta ner och störa dessa subtila processer, vilket kan uttryckas av de neurologiska sjukdomarna hos en mängd olika arter.

Ett barn har alla reflexer som är nödvändiga för överlevnad i en annan livsmiljö. Men på grund av att hjärnan är otillräcklig i samband med födseln vid denna tidpunkt, är inte svaghet i manifestationen av reflex "färdigheter" utesluten.

Om en pojke är född, är det högst troligt att hans testiklar redan fallit ner i pungen. Inre organ växer, deras bildning slutfördes under första trimestern. Ett barn som är född vid denna tidpunkt kan äta, dricka, skriva, hans lever och hjärta, liksom andra organ, jobba non-stop. Men huvudet, ur synpunkt av neonatologer, sker processen i lungorna.

Lungvävnad vid 33-34 veckor ackumulerar tensid - ett ämne som producerar små bubblor - alveolerna. Ju mer ytaktivt ämne ackumuleras vid tidpunkten för barnets födelse, ju högre sannolikhet att vid tiden för den första oberoende inhalationen kommer barnens lungor att öppna, inte hålla sig ihop, kommer att kunna utöva sina grundläggande funktioner för gasutbyte, kommer barnet att kunna andas.

Om du anländer till mödrarsjukhuset i tid, kan läkare fortfarande ha tid att förbereda barnets lungor för födseln. Om det enligt ultraljudet inte finns tillräcklig mognad, kommer kvinnan att få droger med ett konstgjort ytaktivt ämne. Samma kommer in i barnet efter att han är född.

Barn som inte kan sitta i mammas livmoder och som har bestämt sig för att födas vid 33-34 veckor anses vara ganska lönsamma. I de flesta fall tilldelas de en andra grad av prematuritet enligt internationell klassificering. Det innebär att förutsägelserna för framtiden inte är lika bra som hos barn från den första gruppen, men inte heller lika alarmerande som hos barn i grupp 3 och 4 när det gäller graden av prematuritet.

Hemfödsel och vägran av medicinsk hjälp vid denna tidpunkt kan döda barnet. Han kan inte utan specialistvård. Under förutsättningar för ett modernt sjukhus eller perinatal centrum överlever 97% av barnen födda vid 33-34 veckor. I de flesta fall, efter att ha gjort tidig neonatalvård, växer de ganska starka och friska. 5% av barn som är födda vid denna tid har fortfarande abnormiteter, huvudsakligen av neurologisk art. 1% av barnen födda mellan 33 och 34 veckor är inaktiverade på grund av total och irreversibel skada. Andelen stillbirth vid denna period är ca 0,6%.

En bebis född vid 34 veckor är mer sannolikt att behöva hjälp av resuscitatorer och neonatologer. Han kan tillbringa flera dagar i en speciell spjälsäng med värme, eftersom han behöver ytterligare uppvärmning. Vid behov kan en artificiell andningsapparat anslutas, syreförsörjning och sondmatning organiseras.

Orsaker och egenskaper hos arbetskraften

Födda vid 33-34 veckor kan börja spontant. I detta fall kan kvinnan antingen känna utseendet av regelbundna livmoderkontraktioner, vars frekvens och styrka kommer att öka, eller kommer omedelbart att utsättas för urladdning av vatten. Enligt statistiken lämnar fostervätskan i början av arbetet 10% av kvinnorna under full graviditet. Vid prematuritet övervakas anslutningen mer störande: 40% av det förtidiga arbetet börjar med urladdning av vatten.

Hur som helst - det är omöjligt att försena. Ju tidigare en kvinna ringer till en ambulans och går till modersjukhuset, desto bättre: det är möjligt att läkare fortfarande har möjlighet att förlänga graviditeten.

Av anledningarna till att arbetet börjar för tidigt är det vanligtvis:

  • infektiösa och icke-infektiösa sjukdomar i livmodern, äggstockarna, livmoderhalsen;
  • multipel graviditet (svängning av tvillingar, tripletter);
  • endokrina störningar
  • kroniska sjukdomar hos moderns inre organ
  • onormal utveckling av barnet, inklusive kromosomala
  • virusinfektionssjukdomar som drabbats under graviditeten
  • röka, ta alkohol eller droger
  • ogynnsam ekologisk situation
  • påkänning;
  • faller, tråkigt abdominalt trauma.

Inverkan och förutsägelser

För kvinnor är födelse vid 34 veckor nästan detsamma som vid full graviditet. Riskerna med komplikationer i samband med förlossningen är nästan lika, men vissa av dem ökar fortfarande. I synnerhet är cervikala och perineala sprickor hos prematura barn mer benägna att uppstå på grund av fysiologisk omogenhet och oförmåga hos könsorganen för förlossning. Risker för generisk svaghet eller snabb leverans ökar.

För spädbarn kan effekterna vara större. Med låg kroppsvikt är det möjligt att termoreguleringen kommer att försämras. Om det finns brist på ytaktivt ämne kan andningsproblem uppstå. Båda dessa problem kan behandlas av tidig sjukvård. Ofta hos prematura barn, på grund av att hjärnstrukturerna är oförmåga, uppträder blödningar i vissa delar av organet, vilket kan ha mycket sorgliga konsekvenser i proportion till graden av skador på centrala nervsystemet: från mindre neurologiska abnormiteter till utveckling av cerebral pares, pares, hjärtsjukdomar, mental och mental avvikelser.

I allmänhet är det ganska svårt att förutsäga någonting. Varje för tidig bebis är individuell och den har sina egna riskfaktorer och förvärrande omständigheter. Men i allmänhet anpassar barnen just nu till nya förutsättningar, och därför finns det all chans att barnet kommer att vara levande och hälsosamt.

recensioner

Kvinnor vars födelse inträffade vid den 34: e gravidveckan, på temat forum på Internet, skriver att allt slutade bra. I modersjukhusen hade jag naturligtvis ljugit längre, och även neurologen följde sedan barnen i minst ett år - det här är reglerna. Men i det hela taget blir barn som är födda i en sådan tid viktiga, tar bröstet snabbt och med sex månader fyller de sig helt och hållet i vikt och höjd, liksom i deras jämnåriga utvecklingsstandarder.

Rykten, utbredd bland folket, att den åtta månaden överlever sämre, bekräftar medicinen inte.

Om föregående födelse vid 34-36 vecka, se följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa