Födelse i den 38: e gravidveckan

Innehållet

Utsikterna till födseln vid 38 veckors graviditet borde inte vara skrämmande. Denna period står för en betydande andel av födelseprocesser av ganska fullmåne och mogna barn. I den här artikeln kommer vi att prata om vad som är arbetets egenskaper vid den här tiden, hur man förstår att de började och i vilka fall stimuleringen kommer att genomföras.

Läkarnas yttrande om termen

Födelsen av en baby på strängt den avsedda födelsedagen är en relativt sällsynt förekomst. Ofta föredrar barn att vara födda antingen före DA, eller efter, medan under perioden 38-40 veckor faller det största antalet andra och tredje i födelsekontot. Den första födelsen kan också börja vid 37-38 veckor och i hela 38 veckor.

Prövar förlossning under denna period en uppsättning startfaktorer:

  • livmodern får tillräckligt med vikt, myometriumet förvärvar förmågan att komma i kontakt
  • placenta åldrar och börjar producera oxytocin;
  • minskar koncentrationen av progesteron;
  • livmoderhalsen under fostrets tryck, vatten och även under påverkan av förändrad balans av hormonella substanser i kroppen börjar förkortas, släpas ut och expanderas.

Om förlossning börjar under hela 37 veckors svängningsdag, kommer de inte att betraktas som för tidiga, och därför finns det all anledning att tro att de kommer att passera enligt det klassiska systemet utan komplikationer och en ganska mogen, frisk och stark bebis kommer att födas.

Men det finns en viktig nyans: Leveranserna med hela 38 veckor anses vara mer gynnsamma än om födelseprocessen börjar 37 veckor och några dagar. Men den första och den andra har vanligtvis inga signifikanta negativa konsekvenser.

Vid vecka 38 kan arbetskraft stimuleras och godtyckligt. Spontan börjar oftare, behovet av att artificiellt stimulera arbetets start under denna period förekommer inte så ofta. Spontant arbete vid 37-38 och i hela 38 veckor börjar vanligtvis med multiparösa, liksom kvinnor som är gravida med tvillingar eller tripletter. Sådana faktorer som polyhydramnios, stora foster, endokrina störningar kan också påverka arbetets start.

Hur som helst, oavsett vad som orsakar början på arbetet i den nuvarande termen, finns det inget tal om patologiska födelser. De kommer att passera i vanliga termer.

Barnets utveckling och skick

Ett barn som har nått denna graviditet är utan tvekan redo att bli född. I genomsnitt väger barn vid 38 veckor gamla från 3,2 kg till 4 kg, beroende på kroppsstorlek, ärftlighet och individuella egenskaper. Barnens höjd - ca 48-50 centimeter. Stora barn kan nå en höjd av 55 centimeter vid 38 veckor och små - endast 47 centimeter med en vikt av 2600 g.

Barn födda den 38: e veckan är fullformade och nästan inte annorlunda än de födda vid 40 veckor. Barnen är ganska klumpiga, fräcka, från lanugo, rynkor på huden och original smörjning lämnas inte ett spår. Rynkor är bara på palmer och klackar, men de måste utjämnas av den andra månaden i livet.

I pojkarna drog testiklarna sig i pungen. Barn är väldigt olika - det är hårigt, och det är skalligt, det är känslomässigt, och det är lugnt och tyst. Nästan alla av dem mästerar perfekt konsten att göra grimaser, eftersom de mimiska musklerna är välutvecklade.

De inre organen är utvecklade, fungerande, i lungorna har tillräckligt med ytaktivt medel ackumulerats - en aktiv specifik substans som inte tillåter alveolerna att "kollapsa" efter den första oberoende utandningen av lungorna. I vissa fall (ganska sällan) under denna period är lungvävnaden inte tillräckligt utvecklad, men återupplivare som kan ansluta till ventilatorn kan hjälpa sådana barn.

De grundläggande processerna för nervsystemet bildningen har slutförts, men barnet kommer att skärpa de nervösa reaktionerna och färdigheterna långt efter födseln. Barnet har alla nödvändiga reflexer för överlevnad. Barnet skiljer helt klart ljud, smakar, han har bildat visuella funktioner.

Förflyttningen blir mindre, eftersom barnet blir trångt. Nio av tio frukter vid denna förlossningsperiod är i huvudpresentationen, optimalt för födelseprocessen.

Funktioner av födelseprocessen

Födslar vid denna tidpunkt har inte särdrag som skulle bero direkt på graviditetsåldern. Men ändå blir det ibland nödvändigt att påskynda barnets utseende till världen artificiellt. Och det här handlar inte om att stimulera barnfödsel efter vilja. För att välja taktik för nuvarande term, måste det finnas vissa medicinska indikationer.

Världshälsoorganisationen - en organisation vars yttrande lyssnas av läkare över hela världen, råder inte utan onödigt behov av att stimulera födseln till hela 39 veckor. Det ryska hälsoministeriet fastställer en annan ram - upp till 41-42 veckor om stimulering utan indikationer, ingen kommer att tala.

De kommer att tänka på att artificiellt provocera födseln vid 38 veckor eller endast ha en kejsarsnitt om graviditetens eller barnets tillstånd är väsentligt komplicerat, och ytterligare fortsättning på svangerskapet äventyrar deras liv och hälsa.

Sådana orsaker inkluderar fall av plötslig akut hypoxi hos fostret, uppkomsten av det dekompenserade stadiumet av kronisk hypoxi, Rh-konflikt med utvecklingen av hemolytisk sjukdom hos fostret i livmodern, mekanisk hypoxi på grund av sladdförstängning. Tidig födsel indikeras i strid med kvinnans tillstånd, till exempel på grund av förvärring av en kronisk sjukdom.

För kejsarsnitt vid denna tid brukar det finnas indikationer hos kvinnor som har flera graviditeter, särskilt om graviditet har uppstått genom in vitro fertilisering.

I andra fall, om kvinnan i arbete kommer till sjukhuset med sammandragningar eller utsläpp av vatten denna vecka kommer det inte att överraska någon. Födseln kommer att tas enligt de klassiska system och kliniska protokoll från hälsovårdsministeriet med fokus på situationen.

Om en kvinna går in med hotande förlossning, där som sådant inte har arbetat ännu, kan hon bli inlagd på ett gynekologiskt sjukhus för att rädda graviditeten, förlänga den ytterligare en vecka, eftersom det blir lite bättre för barnet.

Tecken på början

En gravid kvinna vid 38 veckor ska vara redo att gå till sjukhuset när som helst. I början av arbetets aktivitet talar nu passage av vatten och utseende av sammandragningar. Kontraktionerna börjar 90% av arbetet, med utstötning av fostervätska - resterande 10%.

Vanligtvis brukar kvinnor vänja sig på det här faktum att ländryggsåren, bäckenbenen skadar, träningstrider händer, och därför räddar de sig för att de kan missa början av det verkliga förlossningen. Hoppa över det här är omöjligt. Huvudsymptomet är utseendet på rytmiska, livmoderkontraktioner som upprepas med jämna mellanrum.

Om vattnet har avledats måste du omedelbart gå till matsjukhusets sjukhus, om kontraktionerna har börjat, kan du stanna hemma tills intervallet mellan dem når fem minuter vid första barnets födelse och 10 minuter vid det andra eller tredje barnets födelse.

Ibland får kvinnor så kallade "prekursorer" före födseln - abdominal prolaps, diarré, sömnlöshet, näsningssyndrom, samt utsöndring av slempropp från könsorganet.

När behövs stimulans?

Födseln stimuleras, om nödvändigt, bara på sjukhuset. Om graviditeten inte kan fortsätta i fostrets och moderns intresse, föds de bara uteslutande inom mödrarhospitalets väggar under vakande övervakning av läkare.

Stimuleringsprocessen kallas induktion. Rysslands hälsovårdsministerium rekommenderar induktion från 41 till 42 veckors graviditet, men vid behov kan leveransen stimuleras tidigare om:

  • fostrets urinblåsning, fostervätskan började läcka, eller deras fullständiga utstötning inträffade);
  • tillståndet hos den gravida kvinnan har förvärrats på grund av preeklampsi, högt blodtryck, preeklampsi
  • påbörjades inflammatorisk process av membranen (chorioamnionit);
  • kvinnans tillstånd har förvärrats på grund av ett återfall eller en akut period av några sjukdomar;
  • avslöjade tecken på ökad Rh-konflikt och utveckling av hemolytisk sjukdom hos fostret;
  • Enligt resultaten från CTG indikerar fostrets statusindikator ett problem (PSP = 2 eller mer).

Stimulering vid vecka 38 är kontraindicerad kategoriskt när placentan och navelsträngen är på plats, om fostret befinner sig i felaktigt läge i livmodern, om det finns orm i livmodern (från CS eller gynekologisk verksamhet), ärrbildning på födelsekanalen och livmoderhalsen om luckorna i föregående födseln var tyngre tredje graden, med bäcken deformiteter och närvaron av genital herpes i det akuta scenen.

Kommer inte att stimulera naturlig förlossning och vid otillgänglighet och oändlighet i livmoderhalsen (mognadsgrad mindre än 8 poäng på biskopskalan).

Stimulering kan vara mekanisk och medicinsk. I det första fallet tvingar cervikal dilatation att orsaka en expansion av livmoderhinnan med kelp eller en Foley-kateter. I andra fallet ges kvinnan hormonella droger (geler, piller, injektioner), vilket kan orsaka arbetsproblem. I avsaknad av effekt utförs amniotomi - punktering eller bristning av fostermembran för urladdning av vatten).

Om stimulering inte är möjlig eller fysiologiskt arbete är farligt för kvinnan och fostret, är en kejsarsnitt ordinerad och utförd.

Eventuella komplikationer

Sannolika komplikationer vid förlossning vid 38 veckor skiljer sig inte från en liknande vid 39 och 40 veckors graviditet. Om födelsen var naturlig och ostimulerad är riskerna grundläggande, mindre. När induktion påläggs kan alltför snabbt arbete utvecklas, generisk svaghet kan utvecklas, ibland stimuleras arbetskraft med en nödsituation CS.

Patientrecensioner

Enligt kvinnor var födelse vid 38 veckor oupphörlig, barn föddes på full sikt och det fanns inget behov av återupplivningstjänster. Amning blir bättre snabbt - mjölk kommer 2-3 dagar efter att barnet är födt.

Läs mer om barnets utveckling vid den 38: e gravidveckan i nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa