Födseln vid 41-42 veckor av graviditeten

Innehållet

Om födelsedatumet, definierat som det uppskattade, har gått länge, och födelsen inte inträffar, då efter 41 veckors graviditet är frågan vanligen en kant. Trots allt är en uppskjuten graviditet oönskade för antingen mamman eller barnet. Hur är födseln vid 41-42 födselsvecka, oavsett om de har särdrag, i vilka fall stimulering av arbetsaktivitet är tillåten - vi kommer att berätta om detta i detta material.

Läkarnas yttrande om termen

I förståelsen för de flesta vanliga människor är 40 veckor tidsgränsen för graviditet. Om förlossning inte uppstår under denna period börjar kvinnor oroa dig. Deras ångest uppvärms av släktingar, flickvänner och Internet, som skrämmer en gravid kvinna med konsekvenserna av en graviditet efter graviditeten. Faktum är att inget hemskt i 41-42 veckan av graviditeten inte är. Överdriven, enligt medicinska normer i Ryssland, anses vara en graviditet på 42 fulla obstetriska veckor.

Oftast hamnar de primiparösa barnen före en sådan period, eftersom deras födelsekanal och livmoder är mindre elastiska, och kroppen förbereder sig för födseln längre. Ofta fördröjning i moderns livmoder, barn är stora, med en fast vikt. Orsaken till fördröjningen vid förlossningen kan också vara en felaktigt definierad graviditetsperiod (oftast sker detta hos kvinnor med oregelbunden menstruationscykel och hos dem vars cykel vanligtvis varar mer än 32 dagar). Låg rörlighet för kvinnor, minskad fysisk aktivitet, psykiskt deprimerad stämning och stress, rädsla för förlossning bidrar inte heller till arbetets start.

Statistiken säger att i veckan 41-42 är upp till 6% av barnen födda och detta är en solid figur. Om den 41: e veckan har gått och den 42: e har börjat, är det viktigaste att hålla sig lugn. I de flesta fall rekommenderas en kvinna att gå till sjukhuset för att fatta ytterligare beslut med läkarna.

Leveranser kan börja när som helst och kanske inte börja även då, efter en preliminär undersökning på modersjukhuset, kommer det att beslutas vad man ska göra nästa: fortsätt att vänta eller uppmuntra arbetskraft.

Hur känns barnet?

Vid 42 veckors graviditet anses barnet vara fullt moget. Den långvariga graviditeten hos moderen skadar inte hans tillstånd, även om moderkakan redan har avsevärt förtunnat och klarar av sitt ansvar för näring och gasutbyte allt värre. En gravid kvinna kan dock inte oroa sig - kompensationsmekanismer fungerar i magen med makt och huvud, och hon får allt som behövs.

Vid åldrandet av moderkakan är det också ett stort plus: det blir en dålig barriär, och barnet börjar få fler och fler antikroppar mot olika patogener från moderns blod. Därför, enligt barnläkare, barn som föddes efter 40 veckors svangerskap har vanligtvis en starkare immunitet än sina kamrater.

Vid vecka 41-42 flyttar barnet väldigt lite. Till honom nära, upptar han hela livmoderhålan, mängden vatten har minskat till lägsta tröskelvärdet. Barnens vikt vid denna tidpunkt kan vara annorlunda - från 3,5 till 4,5 kilo och ännu mer.

Tillväxten överstiger 53 centimeter. Alla organ och system i barnets kropp fungerar som en klocka. Barnet sover och är vaken, men oftast sover denna vecka oftare. Det sparar också energi i uppkomsten till födseln.

Barn i denna period ser väldigt attraktiva ut: de är klumpiga, söta, huden har en delikat rosa färg. På grund av att krummen bestämde sig för att stanna kvar, hade han ackumulerat tillräckligt subkutan fettvävnad, tillräckligt med ytaktivt medel bildades i lungorna för att andas självständigt efter födseln. Allt detta minimerar riskerna för det i tidig neonatalperiod. Barnet följer alla tecken på termen.

Nackdelen är att det fortfarande fortsätter att växa och få massa. Detta kan komplicera födelseprocessen, speciellt om huvudets diameter redan var ganska stor. I 95% av kvinnorna under denna period befinner sig barnen i livmoderns nedre del, genom att ha pressat huvudet till utgången från det. Denna position innebär att barnet är redo för födseln. Om krummen inte har fallit, kan orsaken till detta vara polyhydramnios, liksom de enskilda egenskaperna hos strukturen i den framtida moderens bäcken.

Barnet växer aktivt hår och naglar, så när barnen fylls i vecka 42, glädjer barnen vanligtvis släktingar med märkbart hår och en lyxig lång och ganska skarp manikyr.

Valet av taktik obstetrisk hjälp

Världshälsoorganisationen rekommenderar inte att uppmuntra förlossning till hela 39 veckors graviditet. I Ryssland är hälsovårdsministeriet mer "patient" och därför är aktiva obstetriska åtgärder endast berättigade för 42 veckors graviditet om det finns anledning att tro att fostret är lidande eller om den framtida moderen förvärras på grund av den förvärrade kroniska sjukdomen, till exempel.

Därför anses taktiken för observation och väntning vid 41-42 veckor föredras. Dagliga undersökningar på sjukhuset eller varannan dag - i samråd, om kvinnan vägrade att bli sjukhus, är de utformade för att fastställa i vilken takt livmoderhalsen mognar. Under graviditeten är det ganska lång och tufft, tätt stängt. När födseln närmar sig mjukas den och förkortas till 1-1,5 centimeter. Under denna period är längden på livmoderhalsen ofta mindre än en centimeter.

Aktiv inblandning utförs om halsen är omog eller inte mogen. I denna situation, vid nuvarande tidpunkt, göres förberedelsen av livmoderhalsen: hormonella droger i form av injektioner eller en lokal gel ordineras till livmoderhalsområdet på sjukhuset för en gravid kvinna.

Sådan behandling bör påskynda processen att mjukna och dildera livmoderhalsen. Ibland föreslår läkare en introduktion till kelpens livmoderhalscancer. Dessa är pinnar av torkade kelpalger (helt enkelt tång) som sväller vid kontakt med vätskor, ökar i storlek och orsakar mekanisk expansion av livmoderhalsen.

Om det vid 41-42 veckor inte finns några tecken på livmoderhaltig mognad och samtidigt har behandling för beredningen inte den önskade effekten, är en kejsarsnitt ordinerad. För operativ leverans vid denna tidpunkt kan det finnas andra indikationer från både kvinnan och barnet. Orsaker kan vara placenta previa, sammanfogning av navelsträngen runt barnets nacke, för stort foster med smalt bäcken, liksom många situationer relaterade till försämringen av barnets tillstånd. För att bestämma sistnämnden övervakas en gravid kvinna denna vecka med CTG, och vid behov görs en ultraljud med en doppler för att fastställa egenskaperna hos blodflödet i placentan och navelsträngen.

Induktion av arbetskraft

Stimulering av födseln vid 42 veckor hemma är omöjlig, de kallas vid behov endast i modersjukhuset. Alla indikationer och kontraindikationer för arbetskraftsinduktion beskrivs genom det kliniska protokollet från Ryska federationens hälsovårdsministerium, ändrat 2016. Detta dokument är det viktigaste för läkare som måste fatta beslut om att orsaka eller inte ge upphov till födelse.

Induktion är den konstgjorda stimulansen av arbetskramper, som bör leda till början av födelseprocessen genom de naturliga fysiologiska vägarna.Enligt detta dokument föreskrivs läkare induktion mellan 41 veckor + 0 dagar till 42 veckor + 0 dagar.

Grunderna för stimulering beskrivs också tydligt i protokollet:

 • bristning av membran (bristande vatten eller gradvis läckage);
 • preeklampsi, preeklampsi, högt blodtryck hos den förväntade mamman, som inte reduceras eller inte reduceras tillräckligt med droger;
 • chorioamnionit (inflammatorisk process av chorioniska och amniotiska membraner samtidigt);
 • återkommande kroniska sjukdomar i hjärtat, lever, njure i mamman;
 • Rhesus-konfliktmor och -barn
 • fostrets försämring enligt CTG (PSP 2 och fler poäng).

De stimulerar inte födseln på grund av att svåra oönskade konsekvenser för moder och foster kan utvecklas i följande situationer när man åberopar sammandragningar:

 • placenta previa och navelsträng
 • skrå och tvärgående presentation av barnet i livmodern;
 • Förekomsten av ärr på livmodern (kejsarsnitt i historien eller andra kirurgiska ingrepp som utfördes med livmoderns öppning);
 • svåra rupturer (från 3 grader) av livmoderhalsen och födelsekanalen i tidigare födelser;
 • genital herpesinfektion i det aktiva skedet;
 • skadade eller deformerade ben i bäckenet.

Obligatoriska förhållanden enligt vilka läkaren kan stimulera födseln vid denna tidpunkt:

 • Förekomsten av en mogen cervix, redo att öppnas under sammandragningar (enligt biskopskalan på 8 punkter och högre);
 • förekomsten av patientens informerade skriftliga samtycke
 • barnet borde vara i huvudpresentationen.

Stimuleringsmetoder är mekaniska och läkemedel. Den första är den laminar som redan beskrivits ovan, liksom den intra-cervikal Foley-kateteren. Båda är in i nacken för en dag. Efter det hämtas de.

För läkemedelsinduktion godkände hälsovårdsministeriet sådana läkemedel som Mifepristone, Dinoprostone gel och Misoprostol. Om en arbetsaktivitet inte börjar på en dag, överförs kvinnan till patrimonialavdelningen och en amniotomi utförs - en punktering eller en manuell bristning av membranet i fostretsblåsan. Under passage av vatten aktiveras speciella enzymer som kan påverka livmoderhalsen.

I 50% av fallen efter en amniotomi börjar sammandragningar efter 2-3 timmar. Om detta inte händer rekommenderar hälsovårdsministeriet att man börjar göra injektioner av "oxytocin", vilket får livmodern att komma överens. "Oxytocin" administreras intravenöst enligt vissa system och i en viss dosering. Om det inte finns någon effekt efter 12 timmar, fattas beslut om att utföra en cesareisk sektion.

Det finns en annan manuell metod där obstetrikern separerar den nedre delen av fetusblåsan från livmoderhalsen. Samtidigt förblir bubblan intakt, varken blod eller vatten ska vara normala.

Användning av "Mifepriston"

Detta läkemedel är avsett för medicinska aborter i tidig graviditet. Det blockerar helt produktionen av progesteron och aktiverar sammandragningen av livmodern. Läkemedlet fungerar ganska aggressivt: exfolierar placentan, varefter födelsekanalen öppnar och barnet lämnar livmoderhålan.

Det finns professionella åsikter som anger att det är farligt att använda Mifepriston för stimulering av två skäl:

 • ökar risken för störning av fostret på grund av en kraftig avlägsnande av placentan;
 • kvinnans hormonella bakgrund störs, vilket ofta orsakar problem med bildandet av laktation.

Drogen har många kontraindikationer och biverkningar. Hälsovårdsministeriet anser officiellt att läkemedlets negativa effekt är fullt täckt av dess positiva effekt - barnlossning kommer. Enas om detta läkemedel eller överge det till förmån för andra läkemedel för induktion, för att bestämma en kvinna.

Det är viktigt att bara komma ihåg att tillverkare rekommenderar att använda verktyget för abort. De inrättade inte gravida försök, kliniska data om effekterna på fostret och mamman var otillräckliga.

Funktioner av födelseprocessen

Födseln vid 41-42 veckor fortsätter vanligtvis utan funktioner.Risken för komplikationer ligger på en grundläggande nivå och är inte associerad med graviditeten. Men faktumet av induktion kan orsaka komplikationer, såsom livmoderhormon, snabb leverans, livmoderutbrott på grund av för starka sammandragningar. Det finns möjlighet till blödning, såväl som försämring av fostret som redan är i färd med att förlossas. I vissa fall utvecklas primär svaghet efter stimulering, där sammandragningarna inte har tillräcklig rytm och styrka och nästan inte leder till att halsen öppnas.

Stimulering av arbete betraktas som ett ingrepp i den naturliga processen, och därför ökar dess faktum sannolikheten för komplikationer både under arbetet och i postpartumperioden.

Efter stimulerat arbete finns det ofta problem med livmoderns involution - dess omvänd utveckling. Livmodern är sämre minskad, vilket ökar risken för att införa infektioner som ett resultat av stillastående lochy.

Patientrecensioner

Enligt recensioner av kvinnor föds barn med 41-42 veckor av graviditet ganska stor, vissa - med tecken på eftermognad, men ganska friska. Det viktigaste, säger erfarna mödrar, är inte att dricka mjölk och att inte konsumera mycket kött under de senaste veckorna av svangerskapet, för att förhindra tidig härdning av benens fosterskalle. De flesta, enligt recensioner, vid denna tid var tvungna att gå igenom induktion av arbetskraft.

Ca 41 veckor av graviditeten, se nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa