Fertilitet: Allt om kvinnors och mäns fertilitet

Innehållet

Procreation frågor anses vara mycket viktiga för både kvinnor och män. Förr eller senare kommer alla till att de vill ta hand om barn, höja avkommor, satsa hela sin själ på dem som är kvar efter dig. Och här, för första gången, konfronteras många med en sådan term som "fertilitet".

Vad är det

Fertilitet är män och kvinnors förmåga att framkalla. Namnet på detta begrepp kommer från den latinska gödseln - fruktbar, produktiv. I enkla ord bör fertilitet förstås som en mans förmåga att bli en far och en kvinna - en mamma. Om det inte finns någon sådan förmåga talar de om infertilitet eller sterilitet, i enkla ord - om sterilitet.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
 • menstruation
 • ägglossning
 • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Fertilitet hos män och kvinnor är av tre typer: hög, medel och låg.

 • hög - ofta är detta fenomen kvalificerat som ett naturfenomen, eftersom partner med hög fertilitetsnivå kan ta ett barn även trots de antikonceptionsmetoder som används. Kvinnor med hög fertilitet kan bli gravid, bära och framgångsrikt föda barn med korta raster mellan födseln. Män med hög fruktbarhet präglas av ökad vitalitet och rörlighet hos spermier, vilket ökar sannolikheten för uppfattningen.
 • normal - Detta är fertilitet, som skrivs av inom ramen för medicinska standarder. Ett par kan framgångsrikt skyddas mot oönskade graviditeter med hjälp av preventivmedel, men när man planerar uppfattningen lyckas de nå målet redan inom 6-12 månader.
 • Låg - Dessa är låga reproduktiva förmågor som gör det svårt att bli gravid, bära och föda en baby i en kvinna, bli en man.

Ibland är det inte tillräckligt med sjukvård och modern assistans inom reproduktiv teknik.

Fertilitet är en viktig term inte bara för läkare, men också för hela samhället som helhet, används det ofta av sociologer, experter inom ekonomi, demografi, statistik och politik. Födelsetal som en makroekonomisk indikator är nära kopplad till befolkningens fertilitetstakt. Beräkna den totala fertilitetsprocenten i ett visst land.

Enligt statistik från Världshälsoorganisationen, Upp till 5% av kvinnorna runt om i världen är karga och 15% av gifta par kan inte självständigt bli barn. I 40% av fallen ligger orsaken till infertilitet i minskningen eller kränkningen av manlig fertilitet, och därför att hävda att endast en kvinna är skyldig i frånvaro av barn är ett stort misstag. I Ryssland står 40 miljoner kvinnor idag för 6 miljoner kvinnor med låg fertilitet, med infertilitet. Bland män är andelen infertilitet upp till 4-5% av den totala hanepopulationen.

Under de närmaste åren förutser experter på reproduktiv hälsa en minskning av fertiliteten hos män och kvinnor av reproduktiv ålder, och detta är förknippat med försämrade miljöindikatorer, näring, stress och omlokalisering av människor till storstäder.

kvinnor

Till skillnad från män är kvinnlig fertilitet kortare. Och om representanterna för det starkare könet kan befruktas (om de är friska) på en viss dag, så är konceptet fruktbarhet i nära samband med ägglossningen hos en kvinna. Nyfödda tjejer har ett stort lager av omogna ägg i sina äggstockar - det här är en äggstocksreservat. En del av det kommer att dö av effekterna av negativa faktorer, sjukdomar, ekologi. De återstående äggen och kommer att ge kvinnlig fertilitet.

Under livet med början av den första menstruationen kommer varje månad att mogna 1 (sällan mer) ägg. Och med varje regelbunden menstruation minskar ovariereserven gradvis, och fertiliteten minskar därför med åldern. När beståndet av ägg torkar ut, kommer det att finnas ett klimax.

Ägglossning sker i mitten av cykeln. Follikeln, som har mognats under hormonella inflytanden, spricker, oocyten släpps, som är redo för möte med manliga sexceller. Om detta händer, kommer uppfattningen att ske och graviditet uppstår. Ägglossningsprocessen tar ungefär en timme, och äggets livskraft förblir i ungefär en dag. Detta är toppperioden för kvinnlig fertilitet i en cykel. Efter äggets död är uppfattningen och graviditeten omöjliga.

Friska kvinnor har anovulatoriska cykler när ägglossningen inte uppstår. I sådana cykler kan du inte bli gravid. Speciella ovulatoriska tester som bestämmer koncentrationen av luteiniserande hormon i urinen hjälper till att bestämma ägglossningen, vilket leder till bråk i follikeln.

Sannolikheten för graviditet hos en frisk kvinna med en normal fertilitetsnivå under en cykel är 30% i genomsnitt. Med ålder minskar den (vid 20 år - 33% och vid 40 år - ca 3%). Detta förknippas med en ökning av anovulatoriska cykler (1-2 per år i det normala intervallet 20-35 år, ca 6 per år efter 35 år) och försämringen av äggkvaliteten med ålder.

För varje kvinna bestäms nivån av fertilitet genom ett speciellt test, som kallas "fertilitetsprognosen". Testet innehåller två steg: Ultraljudsdiagnostik och laboratorieblodprov för innehållet i vissa hormoner.

 • Ultraljud av äggstockarna görs på 5-6 dagars menstruationscykel - omedelbart efter menstruationstiden. Storleken på folliklarna är deras aktivitet bestämd. Ställ in äggstocksreservatet.
 • Under laboratorieförhållanden bestäms nivån av follikelstimulerande hormon (FSH) i en kvinnas blod, liksom nivået av LH ett par dagar före förväntad ägglossning (mittcykel).

Resultatet av fertilitetsprojektionen beskrivs i numeriska termer:

 • «-2» - fertiliteten är låg, äggstocksreserven är uttömd, naturlig uppfattning är nästan omöjlig;
 • «0» - Medel, normal äggreserv, normal fertilitet, anses en kvinna kunna uppföra, bära och föda ett barn utan hjälpåtgärder från läkarnas sida.
 • «+2» - Det innebär att en kvinna har ökad eller hög fertilitet, en stor äggbehållare, en stor sannolikhet för graviditet inom 1-2 cykler, en stor sannolikhet för fenomen (graviditet uppstår när man tar orala preventivmedel eller när den intrauterina enheten är installerad).

Om blodprovet för hormoner uppvisar förhöjda FSH-nivåer och minskat LH, har läkaren all anledning att anta att fertiliteten är låg. Fertilitetstemperaturen (om en kvinna mäter basaltemperaturen) är också viktigt och kan vara ett hjälpmedel för en kvinna som planerar en graviditet, men ersätter inte fertilitetsprognosen, eftersom den är mycket mindre informativ än den är.

Det bör förstås att låg kvinnlig fertilitet, som bestäms av en läkare, är inte en mening alls, fördömer en kvinna till en barnlös existens. Detta föreslår bara att damen behöver behandling, och ibland assisterad reproduktiv teknik - donorägg, IVF, stimulering av ägglossning genom hormoner.Behovet av sådan teknik, enligt statistik, förekommer hos cirka 6% av kvinnor med låg fertilitet.

De återstående 94% som klarar av problemet lyckas med konservativ behandling och efterlevnad av läkarens rekommendationer för att förbättra fertiliteten.

Reproduktiv kvinnlig ålder, när förmågan att bli gravid och föda barn är hög, anses vara från 20 till 49 år.

Herr

Det finns många myter om manlig fertilitet, men inte alla är sanna. Och den första handlar om förekomsten - någon trodde att kvinnor är oförmåga oftare än män. Det är det inte. Men förtroendet att "frågan i hustrun" ofta blir orsaken till försummade fall av manlig infertilitet, eftersom mannen inte har bråttom att konsultera en läkare, hoppas att makan "på något sätt kommer att lösa problem med uppfattningen om avkommor".

Om kvinnor reproducerar huvudsakligen på grund av ägglossning, då för män - spermier kvalitet och normal tillgång till deras destination. Det innebär att inte bara spermier ska vara av hög kvalitet, men även hälsoproblemet hos det manliga reproduktionssystemet ska inte störa normal utlösning.

Under lång tid troddes det att huvudorsaken till manlig infertilitet är impotens. Idag är medicin redo att hjälpa till även män med en bestående minskning av erektionen, förutsatt att hans spermatozoer är friska och normala. De kan vara IVF-procedur.

Och män med låg fertilitet kan leda ett fullvuxet sexliv med normal erektion, ejakulation, bara uppfattningen är osannolik eller omöjlig.

Det enda sättet att kontrollera manlig fertilitet är spermaanalys för kvalitativa och kvantitativa indikatorer, som kallas spermogram. Det här är en överkomlig och billig analys, den utförs på många kliniker i olika regioner i landet, och det finns inga problem med att undersöka en man som vill testa sin fertilitet.

För analys används seman som erhålles som en följd av onani i en steril behållare. Studien utförs i flera steg:

 • mikroskopiskt fastställer spermiernas grundläggande egenskaper - antalet ejakulerade, antalet levande och mobila celler i det, deras morfologiska egenskaper (struktur, defekter);
 • beräknat manligt fertilitetsindex.

Det finns två metoder för detta - Krueger-metoden och Farris-metoden. Enligt Farris beräknas antalet motila spermier i seminalvätska. Det finns fyra typer av spermier: A-elit, aktiv och mobil, rör sig direkt och snabbt (aktiv-mobil), B-aktiv, mobil, men flyttar lite långsammare än eliten typ A, C-mobil, men rörelsen är inte direkt, på plats, i en cirkel, zigzags (icke progressivt mobil), D - rörlösa och icke-progressiva.

Om hög fertilitet hos män säger detekteringen av minst 25% av celler av typ A eller 50% - den blandade närvaron av spermierna A och B. Andra resultat tyder på minskad fertilitet.

Krueger-indexet innebär en bedömning av de morfologiska egenskaperna hos manliga könsceller. Inom ramen för en sådan studie bestäms olika indikatorer - huvudets bredd, längden och formen på svansen, dess böjning. En fruktbar man utan reproduktiva problem i sperma har mellan 25-30% helt friska, standardspermatozoa.

Detekteringen av minst 15% av sådana celler indikerar genomsnittlig fertilitet och mindre än 15% om den låga förmågan att reproducera. Kruger kriterier är mycket strikta. De passerar inte könscellerna, som även har mindre brister i huvudet, nacken och svansen. I detta fall bestäms indexet numeriskt och står i proportion till sannolikheten för befruktning.

Om det enligt Kruger visade sig vara 10%, är sannolikheten att befruktning en mogen kvinnlig reproduktiv cell i en viss man sämre ungefär densamma.

Generellt är spermierna för en frisk man:

 • volym - inte mindre än 2 ml
 • viskositet - högst 2 centimeter
 • grumlighet - positiv eller "+";
 • röda blodkroppar - frånvarande
 • leukocyter - saknas eller inte mer än 0,3;
 • slem - är frånvarande
 • flytande tid - från 10 till 40 minuter;
 • surhet – 7,1 -8;
 • spermier - mer än 40 miljoner
 • aktiv sperma - inte mindre än 25%
 • fast sperma - högst 50%
 • med normal morfologi - mer än 30%
 • aggregation - är frånvarande
 • antisperm antikroppar - frånvarande

Eventuella avvikelser i sperma måste utvärderas av en läkare.

Förutom denna analys, en man behöver undersökas av en urolog, och ibland en endokrinologs samråd, om det till exempel finns problem med produktionen av testosteron.

Manlig fertilitet är stabilare och hållbar än kvinnlig. Teoretiskt sett kan pojkar redan befruktas från puberteten till mycket gamla åldrar, eftersom nya bakterier utvecklas ständigt under hela livet. Självklart försämras spermiekvaliteten med åldern men i sig finns åldersfaktorn för en man inte - han kan lätt bli en pappa vid 50 år och 70 år gammal.

Likheten av kvinnlig och manlig fertilitet ligger i det hormonella stödet i reproduktionssystemet. Under årens lopp producerar de hormoner som behövs för reproduktion av både män och kvinnor mindre, vilket nödvändigtvis påverkar könkörtlarna. För män är nedgången i fertilitet för hormonella orsaker indikerad av minskad libido, minskad muskelmassa, ökad förekomst av erektil dysfunktion, fettavsättning och skallighet.

Enligt statistiken är den manliga reproduktiva åldern från 12 till 65 år. Men efter 55 år reduceras chanserna för befruktning tillsammans med en minskning av spermieregenskaper. Men bristen på erektion, som många anser att det största hindret för uppfattningen har inget att göra med det. En 65-årig man kan också bli en anständig spermadonator, även om han inte har haft en libido och erektion länge och inte kan få ett fullvärdigt samlag.

Läkemedlet är också redo att erbjuda representanter för det starkare könet olika metoder för att öka fertiliteten, och i de flesta fall återställs fertiliteten med konservativa metoder, bara en liten andel män att bli fäder behöver metoder som IVF, ICSI. Även om en man inte har en enda rörlig spermacell, har läkare möjlighet att extrahera DNA från immobilen för att komma in i äggcellen.

Moderna metoder för reproduktiv hjälpteknik hjälper till att lösa problemet i de allra flesta av de allvarliga fallen av manlig infertilitet.

Orsaker till nedgång och överträdelse

I folket kallas låga reproduktiva förmågor automatiskt nedgång eller försämring, utan att gå in i nyanser av terminologi. I själva verket är en tillfällig och reversibel minskning av reproduktiva förmågor hos män och kvinnor en minskning av fertiliteten, men oförmågan att bli gravid, bära och föda, irreversibel och inte föremål för korrigering - detta är ett brott mot fruktbarheten. Och läkarens taktik i båda fallen kommer att vara annorlunda.

Det bör noteras att fertilitet är ett ganska ömtåligt fenomen, och en mängd olika negativa faktorer kan påverka det både i starkare kön och kvinnor. Vi listar de viktigaste.

 • ålder - En faktor som är viktig främst för den kvinnliga hälften av mänskligheten. Som vi redan vet kommer kvinnornas fertilitet att blekna av med utarmningen av äggstocksreserven. Män är mindre mottagliga för denna faktor och behåller friska förmågor längre. Men med ålder är partners av båda könen mer benägna att mutera genetisk information, som är innesluten i bakterieceller. Därför är åldersföräldrarna mer benägna att få barn med kromosomala abnormiteter - Downs syndrom, Turners syndrom, neuralrörsdefekter etc.
 • vikt - En faktor som lika påverkar båda könen.Extra pounds orsakar hormonella obalanser och metaboliska misslyckanden. Hos kvinnor med fetma eller övervikt störs ägglossningsprocessen, hos män med samma problem minskar testosteronproduktionen, vilket blir märkbart i de växande mammakörtlarna och en minskning av sexuell lust. Det är bevisat att även viktminskning av partner med 5% av den totala massan bidrar till en snabbare framgångsrik uppfattning om avkomma.
 • Stress, psykologisk och känslomässig nöd - nervös eller psykogen faktor påverkar väsentligt spermatogenesprocessen hos män och de ovulatoriska processerna hos kvinnor. Stresshormoner blockerar delvis produktionen av könshormoner, och därför, mot bakgrunden av långvarig kronisk stress, utvecklas oftast den mest otrevliga formen - psykogen sterilitet. Skälet till det kan till och med ligga i att parterna i djupet av sina hjärtan inte vill ha barn, är rädda för ansvar, och här är medicin, som de säger, maktlös.
 • Medicinsk intag - för kvinnor anses det vara oönskat att ta hormoner och smärtstillande medel under ägglossningen. Man tror att dessa läkemedel kan störa den naturliga kursen hos den ovulatoriska processen och minska kvaliteten på oocyter. För män är antibiotika och steroidhormoner särskilt farliga. Många människor är beroende av sport eller för att reglera kroppsvikt. De bryter mot morfologin hos manliga könsceller.
 • Sjukdomar i samband med hormonella störningar - detta inkluderar diabetes, polycystiskt äggstockar hos kvinnor, problem med sköldkörtelns funktion hos män och kvinnor.
 • Infektionssjukdomar - Detta bör inkludera genitala infektioner, genital herpes. Även vanlig influensa och akuta luftvägsinfektioner är farliga för män eftersom de är förknippade med hög feber, vilket påverkar spermatogenesens tillstånd negativt. Denna friska nedgång är emellertid tillfällig, och inom 3 månader återgår spermogrammet normalt till normalt.
 • Inflammatoriska sjukdomar i könsorganen. Hos män betyder det prostatit, uretrit, hos kvinnor - inflammatoriska sjukdomar i livmodern, appendages, vagina, rör.
 • Non-inflammatoriska sjukdomar i reproduktionsorganen. Hos kvinnor, fibroider, cystor, polyper, endometrios, hos män, varicocele, prostata adenom och andra störningar som inte är förknippade med inflammation.
 • Dåliga vanor - Rökning, alkohol, droger minskar särdrag hos spermier hos män, oocyter - hos kvinnor. Långtidsanvändning av nikotin eller alkohol orsakar DNA-mutationer, vilket ökar sannolikheten för att få ett barn med anomalier. Spermatogenes hos män påverkas starkt av kanabiods, och därför orsakar rökning marijuana oåterkallelig skada på reproduktiv hälsa.
 • Arbetsvillkor, yrkesrisker - exponering för vibrationer, strålning, kontakt med lacker, färger, kemikalier, nitrater och nitrit ökar risken för att inte bara minska fertiliteten utan även dess tidiga utrotning. För reproduktionssystemets normala funktion har både män och kvinnor en god natts sömn, och därför anses nattskiftarbete vara en riskfaktor för utveckling av infertilitet.
 • Ätstörning - vanan att äta snabbmat, dricka stora mängder läsk, ett överflöd av produkter med konserveringsmedel och färgämnen leder inte bara till metaboliska störningar och övervikt, men också skadlig effekt på morfologin hos spermier och kvinnor.
 • Miljöfaktor - En mycket viktig, ofta underskattad faktor. Ju större och mer gasade staden där paret lever, ju högre är sannolikheten för svårigheter när det gäller att fatta avkomma. Ibland kan par bara ta en semester i några veckor och lämna landet, och problemet löses av sig själv.
 • Immunologiska störningar - Det här är en stor lista över immunitetsproblem, där kvinnor och män producerar antispermantikroppar i sina kroppar, vilket uppfattar spermatozoa som ett främmande föremål och förstör dem.

Detta är möjligt om en kvinna praktiserar analsex med utlösning i endotarmen, med oralt kön med sperma i matsmältningsorganet.

De säger om fertilitetsminskning om ett par som är i optimal ålder inte kan bli gravid naturligt under året, förutsatt att kvinnan inte är mer än 35 år gammal. Om en kvinna är äldre än 35 år, kallar fertilitetsminskning fruktlösa försök att bli barn inom sex månader. I båda fallen, efter utgången av dessa perioder, måste du konsultera en läkare.

Båda parter måste göra detta. Detta kommer att bidra till att snabbt identifiera den friska prognosen för var och en av dem, identifiera problem, orsaker, eliminera dem.

Sätt att öka fertiliteten

De flesta män och kvinnor kan uppnå optimal fertilitet om du följer de grundläggande rekommendationerna från läkaren. Examination krävs. Det är nödvändigt att bota alla infektioner, inflammationer, annars kan alla försök att föreställa ett barn förbli ineffektivt.

Kvinnor och män som är generellt friska och redo att planera en graviditet rekommenderas:

 • att ha sex regelbundet, minst två gånger i veckan, att inte använda något medel mot preventivmedel, att vägra smörjmedel, smörjmedel, byte av partner är inte välkommen;
 • överge en kost riktade mot viktminskning (vi pratar om någon kost som innebär att äta låga kalorier, monodiet), var noga med att äta kött, fisk, mjölk, grönsaker och frukt;
 • Ge upp svåra vanor några månader innan du planerar en graviditet - sluta röka, till exempel ökar risken för uppfattning med 15%.
 • börja ta vitaminer (viktig folsyra, vitaminer i grupp B, askorbinsyra, magnesium, zink, selen är av särskild betydelse för män);
 • överge överdriven utmattande fysisk ansträngning, men fyll livet med tillräckliga dagliga laster, till exempel gå mer, gå i frisk luft, cykla;
 • eliminera användningen av kaffe, starkt te och andra produkter med högt innehåll av koffein;
 • Med tillstånd av en läkare kan du ta kosttillskott för att öka fertiliteten - "Ovariamin", "Pregnoton" för kvinnor, "SpermActive", "Viardot" för män, örter som förbättrar kvaliteten på spermier och oocyter.
 • utan tillstånd av läkaren och hans utnämning är förbjuden att ta hormonella, antibakteriella och smärtstillande medel;
 • män bör undvika att bära hårt linne, uppvärmning av pungen.

Med tanke på att det nya ägget mognar varje månad, och spermatogenesen varar upp till 90 dagar, är det värt att ta hand om att observera sådana åtgärder 3-4 månader före den avsedda uppfattningen.

Om vad ett par fertilitet, se följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa