Vad är fertilitetsprocenten?

Innehållet

Begreppet "fertilitet" används allmänt inte bara av läkare som behandlar reproduktionsproblem, eftersom termen i sig betyder förmågan att reproducera. Detta koncept drivs av sociologer, politiker och specialister inom demografiområdet. Men de använder en sådan sak som "fertilitetshastighet".

Vad är det

Fertilitet är förmågan hos män och kvinnor som har nått puberteten och har ännu inte kommit från reproduktiv ålder för att få avkomma. Kvinnlig fertilitet innebär förmågan att bli gravid, bära och föda ett levande barn. Man är orsakad av förmågan att befrukta kvinnliga sexceller. För att bestämma fertilitetsnivån hos enskilda representanter för det manliga och kvinnliga könet i medicin finns ett system med test och analyser.

Fertilitetshastigheten individuell reproduktionskapacitet mäts inte.. Detta är en makroekonomisk indikatoruttryckning Antalet levande födda barn i förhållande till antalet kvinnor som är av reproduktiv ålder. Denna indikator är mycket viktig för ekonomiska och sociala prognoser, för beskrivning av vissa politiska och demografiska positioner på ett visst land, region, stad, region etc.

I referensböcker betecknas fertilitet oftare av ett annat begrepp, vilket är synonymt med - genomsnittlig total fertilitetshastighet.

Om du är intresserad av födelsetal i ett visst land kommer referensböcker och statistiska portaler att utfärda exakt denna koefficient som svar på begäran.

Innan politikerna i ett visst land antar några sociala lagar, långsiktiga statliga program, måste de jämföras med den totala fertilitetsprocenten och demografernas prognoser för de kommande åren.

Hur beräknas det?

För att beräkna koefficienten används en speciell formel: K = N \ n * 1000. I det är K fertilitetshastigheten (eller total fertilitetshastighet), N är antalet nyfödda under en viss tidsperiod, n är antalet kvinnor som är i reproduktiv ålder (15-49 år). Svaret uttrycks i ppm.

Den genomsnittliga nivån på fertiliteten är 2,33. När det är samhället förblir stabilt. En hög koefficient anses vara högre än 2,4 - det finns befolkningstillväxt, överbefolkning är inte utesluten. Låg - 2,15 ppm och under. Befolkningen i denna takt minskar.

Låg fertilitetsnivå - En ogynnsam prognos för landets demografiska tillstånd (region), låga ekonomiska prognoser, eftersom arbetskraften, om koefficienten inte stiger, snart kommer att bli liten. Den höga koefficienten är förknippad med andra problem: sannolikheten för brist på arbetstillfällen, den långsiktiga utsikterna att tömma naturresurser i en utpekad del av världen.

Därför är fertilitetshastigheten en slags handledning för kommunerna. Med ett lågt värde - introducerar de åtgärder av demografiskt stöd, med höga - begränsningar av fertilitet.

Situationen i världen

Den globala trenden under de senaste decennierna är en minskning av den totala fertilitetsprocenten. Världsdata är sådan att 60 år sedan var det 4,95 ppm. Och 2010 var det 2,57 ppm. Födelsetal har minskat nästan två gånger. Experter tilldelar detta till ekonomiska faktorer, till massförflyttning till stora städer, liksom till försämringen av kvinnors reproduktiva hälsa.Utvecklingen av preventivproduktion spelade också en roll.

Världen har den högsta fertilitetsprocenten i Afrika idag. I Niger är det till exempel 7,16 ppm. Den lägsta fertilitetshastigheten registrerad av demografer i Singapore - 0,78 ppm.

Världsgenomsnittet för 2015 är 2,36 ppm. I Ryssland beräknas Rosstat att fertilitetsgraden för 2015 är 1,78 (mycket låga värden). I städerna är det ännu lägre - 1,67 ppm, och i byarna - 2,11 ppm.

I vilka regioner i Ryssland föds mer?

Om vi ​​överväger statistiken från Rysslands regioner under de senaste åren (för perioden 2014-2017) då kommer fertilitetshastigheten att vara heterogen.

  • Ledaren i födelsetal är Republiken Tyva - koefficienten år 2017 var 3,19 per tusen.
  • Topp 10 är följande: Tjetjenien (2.37), Altai (2.36), Nenets autonoma distrikt (2.35), Chukotka Autonom Region (2.08), Buryatia (2.06), Sakhalin (2, 03), Yamal-Nenets Okrug (1,95), Republiken Sakha (1,93), Dagestan (1,91).
  • Lägsta födelsetal registrerades 2017 i Leningradregionen (1,22 ppm), liksom i republiken Mordovia (1,26 ppm).

I allmänhet är det i alla regioner jämfört med 2014 en nedgång i födelsetal., och bara republikerna i norra Kaukasus visar en viss ökning av fertilitetsprocenten.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa