Allt om manlig fertilitet

Innehållet

Vanligtvis börjar sådana begrepp som "fertilitet" att tänka för första gången när man tänker ett barn efter långa försök misslyckas. Och många misstänker samtidigt att anledningen ligger i en kvinna, men det här är en vanlig missuppfattning. Andelen manlig infertilitet hos äktenskap, enligt statistiken, närmar sig 40%, och därför är frågor om manlig fertilitet inte mindre viktiga än kvinnors frågor.

Vad är det

Begreppet "fertilitet" kommer från det latinska ordet fertilis, som översätts som "fruktbart". Enkelt uttryckt betyder denna term En mans förmåga att befrukta den kvinnliga reproduktiva cellen och ha barn. Fertiliteten hos män bestäms av spermiernas kvalitet, liksom könsorganens hälsotillstånd, vilket säkerställer oförhindrad transport av spermier i kvinnans kropp, där befruktning och vidareutveckling av embryot äger rum.

Fertila representanter för det starkare könet börjar övervägas från det ögonblick då puberteten börjar. Det är från denna period som pojken börjar utveckla spermier, vilket får honom att flytta till reproduktiv ålder. Detta sker vanligen om 10-12 år. Testiklarna ökar i storlek, de börjar aktiv produktion av könshormoner, mognad av spermier. Penis börjar förlängas lite senare. Från 13 års ålder betraktas pojkar som potentiellt bördiga, och från och med 16 år anses de vara fullt bördiga.

Fertilitet hos män är längre än hos kvinnor, och det beror lite på ålder, och i 70 år kan en man bli en pappa, som inte kan sägas om det svagare könet.

Frisk ålder för en man är den tid då han kan befrukta ett ägg. Fertiliteten är hög, medelstor eller låg.

Med låg befruktning på ett naturligt sätt är uppgiften svår eller omöjlig. På en normal nivå av fertilitet kan en man befruktas på vilken dag som helst medan han är i reproduktiv ålder. Ökad fertilitet är ett sällsynt fenomen, varför det ofta kallas ett fenomen. Med honom bidrar inte preventivmedel till partner, och ofta blir en kvinnas graviditet även när man tar preventivmedel.

Sannolikheten för en oplanerad graviditet är högre hos par där hög fertilitet observeras hos både män och kvinnor. I praktiken är detta mycket sällsynt.

Hur är det bestämt?

Att bestämma manlig fertilitet är bara ett sätt - Genomföra en laboratorie kvantitativ och kvalitativ studie av sammansättningen och egenskaperna hos hans sperma. Denna analys kallas semen. Det kan göras på nästan vilken reproduktionsklinik som helst i vilken region som helst, kostnadsanalysen är låg och därför anses en sådan undersökning vara tillgänglig för alla. En analys utarbetas från dag till tre dagar, och resultaten anses vara mycket exakta.

För att få pålitliga resultat, en man före analysen i 5 dagar är det nödvändigt att begränsa sexlivet och onani, i 7 dagar före undersökningen är det värt att vägra att sola, bada och bastu, alkohol, vilket minskar antalet rökade cigaretter. Spermier levereras av onani eller avbruten samlag, som hålls i en speciell medicinsk kondom.Vidare bestämmer de mikroskopiska metodspecialisterna många indikatorer som i slutändan gör det möjligt att bestämma fertiliteten hos en man och lyfta fram det enskilda indexet för hans fertilitet.

Manlig fertilitetsindex - vad händer?

Indexet bestäms idag på två sätt:

 • Kruger metod;
 • teknik av farris.

Kruger-metoden innebär en bedömning av de morfologiska egenskaperna hos manliga könsceller, beroende på deras struktur. Alla celler med förändrade former, svansstorlekar, huvud, halsen av spermacellen avvisas. Endast referensceller kvarstår som motsvarar referensegenskaperna som beskrivs av Kruger. Fruktbar med ökade förmågor är en man, i vars sperma är sådana referenskiemceller inte mindre än 40-45%.

Detekteringen av minst 15% av sådana celler indikerar genomsnittlig fertilitet och mindre än 15% om den låga förmågan att reproducera. Kruger kriterier är mycket strikta. De passerar inte könscellerna, som även har mindre brister i huvudet, nacken och svansen. 30% indikatorn är baserad - det anses vara kriteriet för fertilitet hos män.

Farris-metoden är ett sätt att räkna grupper av spermier med olika rörlighet. Fyra typer av bakterieceller kan vara närvarande i den seminalvätska:

 • EN - den mest elit, mobil, aktiv, rör sig direkt vid hög hastighet
 • den - mobil och aktiv, men lite långsammare än deras A-samling
 • C - Motila, men inte effektiva celler, som inte går framåt, men i en cirkel, i en zigzag, som du vill, men inte i riktning mot ägget.
 • D - fasta celler, som kan vara både levande och döda.

Farris-indexet innebär att en hälsosam och fertiliserbar man har minst 25% av typ A-celler eller minst 50% av typ A- och B-celler i halvvätska, i solidaritet. Ofta anges Farris-indexet med siffror. Om en man ser i analysens resultat:

 • mindre än 20,0 - detta indikerar låg fertilitet
 • 20-25 – Detta indikerar normal fertilitet;
 • över 25,0 - Det talar om hög fertilitet.
Rörlös sperma under mikroskopet

Ett högt index av fertilitet i spermogrammet innebär att en man lätt kan bli en pappa även efter ett enda samlag och han behöver inte någon medicinsk ingrepp för detta. Vi kan tala om degens standard för en bördig man enligt genomsnittliga standarder.

Normal fruktbarhetstabell baserad på semingsresultat

indikator

norm

volym

2 ml

viskositet

Högst 2 centimeter

grumlighet

Nuvarande eller "+"

Röda blodkroppar

Saknas eller "-"

Vita blodkroppar

Saknas eller mindre än 0,3

slem

ingen

Likriktningstid

10 till 40 minuter

surhet

7,1-8,0

Antal könsceller

Över 40 miljoner

Varav är aktiva

Inte mindre än 25%

Av dem fortfarande

Högst 50%

Av dessa, morfologiskt normala av Kruger

30% eller mer

aggregation

Saknas eller "-"

Förekomsten av spermierantikroppar

Saknas eller "-"

Spermivarabilitet

Minst 50% av levande celler i provet.

Analysen visar endast spermiernas tillstånd vid nuvarande tidpunkt. Han svarar inte på frågan varför mannen har minskat fertiliteten och vad man ska göra åt det.

Åldersfunktioner

En mycket viktig faktor vid bedömningen av kvinnlig fertilitet är ålder, för det är med sin ökning att kvinnornas reproduktiva funktion kommer att blekna. Hos män observeras en tydlig korrelation av fertilitet med ålder inte, men en minskning av fertiliteten med åldrande uppstår fortfarande, det är förknippat med en minskning av mängden könshormoner, i synnerhet testosteron. Även med ålder ökar risken för genmutation därför kan spermatozoa bära DNA med defekter, vilket ökar sannolikheten för att ha en baby med kromosomala abnormiteter.

Läkare tror att den bästa åldern för fertilisering hos män är från 16 till 35 år.Efter 50 år sker en gradvis hormonell omarrangemang, det endokrina systemet blir mer "lat", spermatogenes saktar ner.

Antalet referenscellenceller i manliga spermier kan börja minska gradvis vid 35 års ålder. Men med låg fertilitet kan en man gödsla ett ägg. Om en man är över 40 år vid tidpunkten för uppfattningen, är en kvinna mer sannolikt att missa abort, missfall, kromosomala abnormiteter hos fostret.

Men det bör förstås att Pappa kan vara en man på 80 år, om det behövs. Och för detta är det inte nödvändigt att han hade en erektion och han kunde genomföra full samlag. Moderna mediciner kan ta sin spermier med hjälp av sina vas deferens, och om det är av anständig kvalitet, kan IVF, ICSI och andra behandlingscykler genomföras med hjälp av reproduktiv teknik.

Orsaker till nedgång och överträdelser

Det är nödvändigt att lära sig att skilja mellan begreppen "nedsatt fertilitet" och "minskad fertilitet". I det första fallet talar vi om oåterkalleliga förändringar av människans hälsa. I den andra - om tillfälliga, överflyttbara.

Manlig reproduktiv funktion är ganska sårbar och kan försämras under påverkan av olika faktorer. Orsakerna kan ligga både i medfödda egenskaper, genetiska avvikelser (detta är det mest ogynnsamma alternativet) och i förvärvade störningar i reproduktionssystemet. De vanligaste orsakerna till minskad fertil fertilitet är följande.

 • Sjukdomar i reproduktionsorganen (varicocele, prostatit, prostata adenom och andra).
 • Disorders relaterade till transport av spermier längs vas deferens (retrograd ejakulation).
 • Infektionssjukdomar - könsorganinfektioner, venerala sjukdomar, könsorganherpes, kuddar som överförs i barndomen (infektiös parotit).
 • Skador eller medfödda defekter - hänvisar till skador eller defekter i penis, testiklarna.
 • Endokrina sjukdomar och sjukdomar som orsakar en förändring i balansen mellan hormonella nivåer - diabetes, fetma, hypotyroidism eller hypertyreoidism i sköldkörteln. Utvecklingen av normal sperma och männs förmåga att reproducera påverkar bristen på GnRH, testosteron.
 • Förekomsten av antispermantikroppar - detta beteende hos immunsystemet är inte uteslutet om en operation tidigare utfördes eller det fanns orena skador på könsorganen där spermatozoa trängde in till var de inte är - immunitet kom ihåg dem för alltid som "utomjordiska kroppar" och nu försöker förstöra.

Minska spermogrammen och visa minskad fertilitet kan överföras till en mans influensa eller ARVI, om sjukdomen var ett par månader innan provet togs. Allt som är förknippat med hög kroppstemperatur, som är skadlig för utvecklingen av spermier och deras rörlighet.

Om sjukdomen inträffade, bör planering av graviditet börja inte tidigare än efter 3 månader, och det är också bättre att göra sperma efter en sådan tidsperiod. Uppgradering till spermier tar upp till 90 dagar.

Funktionerna i det moderna livet har också sitt avtryck på kvaliteten på manlig fertilitet.

 • ekologi - Stora städer med ett överflöd av avgaser, med smutsig luft ökar sannolikt sannolikheten för minskad fertilitet.
 • påkänningar - Kronisk stress leder till överdriven produktion av stresshormoner, och minskar därigenom produktionen av könshormoner och spermkvaliteten lider.
 • Arbetsfunktioner - kontakt med radioaktiva ämnen, lacker, färger, toxiner och gifter, närvaron av vibrationer i zonen har nästan alltid sitt eko om reproduktiv manlig hälsa. En negativ faktor anses vara arbete på nattskiftet - för en normal hormonell bakgrund är sömn viktig.
 • Dåliga vanor - Rökning, alkohol, droger. Sådana hobbyer leder inte bara till försämringen av spermogrammets allmänna egenskaper, men också till mutationen av DNA från bakterieceller.Särskilt farligt är rökning marijuana - cannabinoider har en mutagen effekt på manliga könsceller.

Även män som försöker leda en aktiv livsstil kan vara bland dem som har låg fertilitet. Sexuell funktion kan lida av steroidhormoner, vilka idrottare använder för att kontrollera kroppsvikt, för muskelmassa. Minskad fertilitet finns ofta hos män, som ofta närmar sig bad, bastur, solarium med nöje och även uppvärmda säten i sina bilar - termiska effekter på pungen leder till försämring av spermogrammet.

Hur ökar du?

I den överväldigande majoriteten av fallen är minskad manlig fertilitet inte en dom, utan bara en grund för förändring av livsstil, vilket eliminerar påverkan av de mycket negativa faktorer som anges ovan. Men utan en läkarundersökning kan jag inte göra det. Innan du planerar en graviditet är det viktigt att bota alla upptäckta infektioner, en man kan inte ens gissa om många av dem, eftersom de är helt asymptomatiska.

Vid varicocele och nedsatt patency av vas deferens hjälper kirurgiskt ingrepp.

För att förbättra fertiliteten är det bara möjligt med strikt överensstämmelse med läkarens rekommendationer. Grundläggande tips är som följer.

 • Att ta vitaminer och kosttillskott rekommenderas för att förbättra spermatogenesen och förbättra spermkvaliteten ("Viardot", "SpermaAktiv" och andra). Bland dem är zink, selen, folsyra och B-vitaminer mest användbara.
 • Begränsa värmeexponering till könsorganen och pungen - vägran att besöka bad, bastur, från användning av biluppvärmda säten, från att ha på sig snäva tryckunderkläder och snäva byxor.
 • Korrigering av näring och livsstil. I kosten bör man ange mer proteiner (kött, fisk, mjölk). Kraftig och ansträngande fysisk aktivitet är kontraindicerad, medan måttlig fysisk aktivitet uppmuntras. Avslag på dåliga vanor.

Mer information om orsakerna till minskningen av fertiliteten hos män berättar en specialist i videon nedan.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa