Kolit hos barn: från symptom till behandling

Innehållet

Tarminfektioner i barndomen är vanligare än i någon annan. Och om vissa barn har tarminfluensa relativt enkelt, utan komplikationer, utvecklar andra inflammationer i tarmarna och kolit börjar. Men inte bara infektionen kan orsaka det.

Om sjukdomen

Kolit är en akut eller kronisk inflammatorisk process lokaliserad i kolon. Det åtföljs av smärta, de tunna tarmarna i tjocktarmen kan inte helt klara alla sina funktionella uppgifter. Så här utvecklar tarmdysfunktionen..

Det är anmärkningsvärt att bland unga och vuxna med diagnos av kronisk kolit började ungefär en av tio av de patologiska förändringarna i tarmarnas tillstånd i barndomen. Och det här är doktorens huvuduppgift - i tid för att upptäcka patologin och förskriva rätt behandling.

I tidig barndom har matsmältningsorganen sina egna anatomiska och funktionella egenskaper. Och för att i ren form förekommer kolit mindre ofta. Vanligtvis är kolon inflammerad samtidigt som tunntarmen, och då kallas sjukdomen enterocolit. Men redan i skolåldern finns dessa två inflammatoriska processer alltmer isolerade från varandra - det finns bara enterit (inflammation i tunntarmen) och uteslutande kolit (inflammatoriska förändringar i tarmarnas slemhinnor).

Vanliga orsaker

Med tanke på att barn har mer omfattande tarminfektioner är den vanligaste orsaken till sjukdomen infektion - det här är hur infektiös akut kolit utvecklas och ibland efter infektiös (utvecklad som en komplikation av en uppskjuten tarminfektion). Den inflammatoriska processen i tjocktarmen kan inträffa under sjukdomen hos salmonellos, dysenteri, escherichiosi, rotavirus och enterovirusinfektion.

Oftast är kolit associerad med akut gastrit i ansiktet av en infektionssjukdom, enterit eller gastroenterit. Alla avdelningar i matsmältningsorganet kommuniceras, de är inbördes samband och därför sprider den inflammatoriska processen som uppstått i en avdelning snabbt upp och når tjocktarmen.

Att provocera en attack av akut kolit hos ett allergiskt barn eller ett barn med gastrointestinala sjukdomar kan vara ett brott mot den rekommenderade terapeutiska kosten, intolerans mot vissa produkter.

Risken för akut kolit är att sjukdomen kan bli kronisk, det här förekommer oftast med kolit i samband med dysenteri. Den kroniska processen med inflammation och degenerativa förändringar i tjocktarmen utvecklas ofta mot bakgrund av långvarig helminthisk invasion, parasiter, mot bakgrund av allvarlig kemisk förgiftning.

Föräldrar kan också provocera kolit genom att ge barnet orimligt läkemedel som läkaren inte föreskrev. De mest farliga för tarmarnas hälsa är icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, laxermedel, antibiotika.

Specialister har länge märkt det psykogena triggers bidrar till utvecklingen av kolitTill exempel ökad intryckbarhet, långvarig kronisk stress hos en bebis. Även barn som föddes för tidigt födda med medfödda abnormiteter i mag-tarmkanalen och barn med patologier från centrala nervsystemet, till exempel diagnostiserade med cerebral parese, lider också oftare av kolit än andra.

Vid gymnasieskola och ungdom börjar kolit hos barn som leder en stillasittande livsstil, spenderar mycket tid på datorn, framför TV: n, bland tonåriga dåliga vanor. Med vissa hormonella störningar kan den sekundära formen av sjukdomen utvecklas. Barn med funktionell sköldkörtelinsufficiens lider oftare än andra med sådan kolit.

Typer av sjukdom

Den inflammatoriska processen i tjocktarmen är liten och storskalig. Om endast några få segment påverkas, anses kolit vara isolerat, om lesionen täcker hela kolon så säger de att kolit är utbredd.

Beroende på vilka tarmsegment som påverkas är en isolerad typ av barnkolit:

 • tyflit inflammation i cecum
 • tiflokolit - inflammatorisk och degenerativ process av både cecum och stigande tarm
 • transverzit - inflammatorisk process i tvärgående kolon
 • Angulo - processen med inflammation i isthmusen mellan den transversala kolon och nedåtgående kolon;
 • sigmoid - inflammatoriska förändringar i sigmoid-kolon
 • proktosigmoidit synkron inflammatorisk process i sigmoid och rektum
 • proktit - inflammatorisk process i ändtarmen
 • Pancole - generaliserad form

Efter att ha identifierat patogenen som orsakade inflammatoriska förändringar, ges ytterligare egenskaper hos sjukdomen - det kan vara infektiöst (bakteriellt), näringsmässigt, allergiskt, giftigt, parasitiskt, farmakologiskt, neurotiskt (psykosomatiskt, psykogent).

Beroende på hur stark inflammationen är och om det finns tecken på membrandegenerering utmärks följande:

 • katarrhal form;
 • atrofisk;
 • erosiv och ulcerös.

I en ömt ålder är akut katarrhal, kronisk kolit, ulcerös kolit och spastisk kolit mycket vanligt. Även pseudomembranös kolit (utvecklas med långsiktig antibiotikabehandling) finns också hemoragisk kolit (främst bakterie med blödning). Den allvarligaste är nekrotiserande kolit, där magsmjölk i tjocktarmen dör. Lyckligtvis är denna sjukdomsform inte lika vanlig i barndomen.

Hur känner man igen?

Ett barn med akut kolit orsakad av infektioner åtföljs vanligtvis av tecken på förgiftning - barnet har feber, han är svag, han känner sig sjuk. När inflammation i tarmslimhinnan börjar spasmer, med det resultat att barnet klagar över buksmärtor, uppmaningen att defekera, vilket kanske är felaktigt.

Diarré kan upprepas från 5 till 15 episoder per dag.. Fekala massor med inflammation i tjocktarmen har en vattnig struktur, de är skumlika, har en obehaglig lukt, ofta grönaktig, smutsig brun, de är tydligt synliga orenheter i slem och i hemorragisk form - blodigt blod.

Kravet på avföring kan vara så ofta och starkt att det är möjligt att utveckla komplikationer i form av prolaps i ändtarmen.

Men den största risken för kolit i sin akuta form ligger inte ens i detta utan möjligheten till uttorkning. Det är från honom med tarminfektioner förekommer oftast dödlig. Ju yngre barnet, desto snabbare uttorkning inträffar.. Barnets egenskaper kommer att skärpa, barnet är törstig, han är väldigt svag, hans hud förlorar elasticitet, hans läppar, tunga och slemhinnor är torra. Med allvarlig förlust av vätska finns det delirium, medvetslöshet, konvulsioner. Akut allvarlig colit är särskilt farlig för spädbarn och spädbarn.

Du kan misstänka kronisk kolit hos ett barn genom den karaktäristiska växlingen av perioder av förvärmning och lugn. Inflammation i tjocktarmen kommer huvudsakligen att vara smärta i buken och upprörd avföring.

Det gör ont i huvudsak i området nära naveln, ont i smärta, outtryckt, förekommer oftast en kort stund efter att ha ätit.Förstoppning kan alternera med diarré. Fekala massor har samtidigt ett karakteristiskt utseende, en lukt, färg och en konsistens som beskrivs ovan. Barn som är benägna att förstoppas kan ha sprickor i anusen.

Barn med kroniska former av kolit ökar långsamt och når ofta inte åldersnorm. De klagar ofta på huvudvärk, svaghet, blir trött snabbt och sover dåligt på natten.

Vad man ska göra

Kolit är ett allvarligt tillstånd, och självmedicinering är oacceptabelt här. Föräldrarna när de upptäcker de beskrivna tecknen måste visa barnet för läkaren. Om symptom observeras hos ett barn under 1 år är det nödvändigt att ringa en ambulans.. Diagnosen görs efter laboratoriemikroskopisk undersökning av kräkningar, fekala massor, blodanalys och endoskopisk undersökning.

Nästan alltid minskar hemoglobinnivån i blodet hos en baby med kolit och ett biokemiskt blodprov avslöjar elektrolytubalans.

Före ankomsten av ambulansen får barnen inte någon medicinering. Undantaget är hög temperatur (över 38,0 grader). I detta fall kan du ge en enda åldersdos av antipyretika.

Hur man behandlar

Behandling av sjukdomen kräver eliminering av orsaken till inflammatorisk process och återställande av tjocktarmen. Oavsett vad som orsakar sjukdomen rekommenderas barnet en speciell diet som inte skapar en ökad belastning på matsmältningsorganen - Detta är en svag "sekundär" buljong, gröt, "mos", omeletter, gelé.

Om kolit är infektiös eller parasitisk, förskriva lämpliga läkemedel. Med bakterieformen av sjukdomen ta antibiotika. När maskinträngningar detekteras behandlas de med anti-parasitdroger.

För att återställa den förlorade vattensaltbalansen, rekommenderas det att vattnet barnet "Regidronom", "Smektoy" rikligt. Om barnets tillstånd är svårt eller på grund av sin ålder, kan han inte vara full, barnet är på sjukhus och elektrolytlösningar administreras intravenöst.

Barn med kronisk form av sjukdomen rekommenderade en strikt diet inte bara vid exacerbationstidpunkten, men resten av tiden också. Enzymberedningar, probiotika, enterosorbenter rekommenderas för att återställa tarmfunktionen och förhindra återkommande attacker. Kliniska rekommendationer inkluderar utnämning av fysioterapi efter att en attack har stoppats.

Om behandlingen utförs i tid och korrekt är prognosen för akut kolit alltid gynnsam. Kronisk form i enlighet med kost och medicinska möten har alla chanser att fortsätta med långa perioder av eftergift.

Efter en akut sjukdom under en tid är det lämpligt att barnet ses av en barnlig gastroenterolog. Vanligtvis, om krampanfall inte upprepas i 2 år eller mer, tas barnet ur registret.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa