Roseola symptom hos barn och riktlinjer för behandling

Innehållet

Det finns sjukdomar i världen som skadar nästan alla - till exempel skinkor. Sådana sjukdomar kallas vanligtvis barn för en bred spridning i barndomen. Roseola är också en typisk barnslig - en mystisk sjukdom i alla avseenden.

Vad är det

Roseola, för barn, det är en roseola, plötslig, plötslig utslag, pseudorasnuha, tre dagars feber och den sjätte sjukdomen - alla dessa är många namn för samma oberoende infektionssjukdom. Vissa virus orsakar sjukdomar - herpesvirus typ 6. De fem kända virusen i herpesvirusfamiljen är kända för medicin, vilket medför karaktäristiska utslag på läpparna (första typen), könsorgan (andra typ), vattkoppor (tredje typ), infektiös mononukleos och kronisk trötthetssyndrom (fjärde typ) och cytomegali (femte typ).

När det gäller den sjätte, sjunde och åttonde herpesvirusen är vetenskapen inte så mycket känd som vi skulle vilja, men det har redan visat sig att det är herpesviruset av den sjätte typen som blir orsaken till pediatrisk rosola. För numrering av patogenen i klassificeringssystemet för herpesvirus kallas sjukdomen den "sjätte sjukdomen", och för sina karakteristiska kliniska tecken kallas roseola ofta "tre dagars feber".

Varje person, oavsett kön, ålder, ras eller nationalitet kan infektera ett virus. Men av någon anledning föredrar han barn, och i en viss ålder - från sex månader till två år. Äldre barn lider av denna infektion, men upp till 95% av alla fall av plötsligt exantem uppstår i början av barndomen.

Vid ett års ålder är upp till 45% av barnen sjuk med rosola, efter ett år, i en ålder av upp till två år - upp till 75% av tots. Upp till 80% av barnen drabbas av sjukdom med 4 år och i nästan alla ungdomar och vuxna (upp till 93% av befolkningen) detekteras antikroppar mot det sjätte viruset i blodet vid vilken ålder som helst under hela livet.

På tal om rosenolus bör det inte förväxlas med roseola i termens dermatologiska mening.. I det första fallet talar vi om en virusinfektionssjukdom, i det andra - det här är bara en viss typ av hudutslag som händer med en mängd olika dermatologiska sjukdomar. De har bara en sak gemensamt: ett utslag på huden har en viss storlek - inte mer än fem mm i diameter, det ser ut som rosa fläckar med ett litet utsprång ovanför huden.

Pediatrisk rosola förekommer oftast under en viss årstid - på våren och hösten. De är sjuka av det bara en gång i livet, som vattkoppor. Efter sjukdomen ger en beständig livslång immunitet mot patogenen.

Hur överförs det?

Liksom alla medlemmar i herpesvirusfamiljen, sker VG-6, som orsakar roseola till plantskolan, en gång för alla. Viruset som kommer in i människokroppen förblir i livet. Medan barnets immunitet är tillräckligt stark, betecknar viruset sin närvaro, men om kroppens naturliga försvar försvagas på grund av sjukdom, beriberi, efter operationen och herpiruset "vaknar".

VG-6 har sitt eget dubbelsträngade DNA, och virusets favorithabitat är immunsystemets celler. På grund av det faktum att viruset inte förstör cellen till slutet, utan snarare bygger sitt eget DNA i det, existerar det i symbios med bärarens organism i år och årtionden.

Viruset av den sjätte typen har två sorter - VG-6A och VG-6B.Den första typen föredrar att integrera i cellerna i nervsystemet och leder vanligtvis till vissa autoimmuna sjukdomar, även om direktlänken ännu inte har bevisats. Rozeolu plantskola orsakar VG-6V. Nya studier har visat att den sjunde typen av herpesvirus kan vara orsakssambandet till ett plötsligt barnexanthem. Men det händer bara i 7% av fallen.

Detta virus sprids oftast av luftburna droppar. Kontaktmetoden för överföring är inte utesluten.. Viruset är mycket smittsamt, mycket smittsamt, sprider sig snabbt. Forskare föreslår att infektion kommer från vuxna som bär bärare av VG-6 under hela livet, men den exakta infektionsmekanismen är fortfarande föremål för vetenskaplig forskning av specialister.

Inkubationsperioden för infektion är från 5 till 15 dagar. Under den här tiden multiplicerar viruset på näsofarynks slemhinnor, barnets struphuvud multipliceras och denna process åtföljs inte av några manifestationer - barnet beter sig som vanligt.

När virala partiklar börjar gå in i blodet genom tunna kapillärer, stiger barnet snabbt och plötsligt högtemperaturen. Detta är det första tecknet på sjukdomen.

Tecken på

Ett barns plötsliga utslag utvecklas strikt i vissa steg, och detta är dess huvudsakliga skillnad från någon annan virusinfektion. På den första dagen, då barnet har en hög temperatur (upp till 40,0 grader) efter inkuberingsperiodens slut, finns det ingen skillnad från ORVI. För att förstå att barnet har exakt Roseola, är det i detta skede nödvändigt att göra ett serologiskt blodprov eller PCR-analys, vilket kommer att visa en hög akut immunitet mot viruset.

Som regel temperaturen är allt och begränsad. Det finns ingen ont i halsen, ingen hosta, ingen rinit. Barnet har inte diarré, förstoppning, buk distans och kräkningar. Sällan svalar halsen, ögonlocken sväller något. Temperaturen är svår att minska, snabbt stigande igen. Barnet upplever förgiftning på grund av sådan värme. Han blir trög, förlorar sin aptit, dåsighet ökar, barnet är styggt. EN om tre dagar passerar temperaturen exakt så plötsligt som det såg ut.

Och så snart föräldrarna andas ut med lättnad, och tror att sjukdomen har receded, börjar sjukdoms andra steg, där barnets kropp blir täckt av utslag som rosolautslag. Utseendet uppträder vanligen inom 10-20 timmar efter att kroppstemperaturen blir normal..

Utseendeens karaktär är ganska ljus - det är litet, peka ut, dess enskilda element slår inte samman med varandra.. Varje element är ljus, rosa, något utskjutande över huden utan purulenta, vattna eller andra "huvuden" på varje element. Utseendet täcker buken, benen, armarna, baksidan av barnet, kan observeras på huvudet, på ansiktet, nacken. Det avskalar inte, kliar inte, ger inte smulorna några besvär. Om du trycker på utslaget med ditt finger lyser det i några sekunder, men då blir det rosa igen.

Förutom utslaget kan föräldrar upptäcka lite förstorade lymfkörtlar. De är inte inflammerade, deras palpation skadar inte barnet. Till beröringsknappar hårt, tätt.

Det är nödvändigt att förstå att ett barn är infektiöst för andra barn och vuxna som inte hade herpesvirus av den sjätte typen (om någon) tidigare, endast med en temperaturökning. När ett utslag uppträder på huden, det vill säga i andra etappen av sjukdomen är barnet inte smittsamt, han kan säkert kontakta någon.

Hudutslag varar upp till fem dagar. Sedan börjar de gradvis lysa, bli blek och efter ungefär en vecka passera helt. Där det fanns beståndsdelar av utslag finns inga ärr, inga fläckar eller skalning. Ibland kan det finnas ljusare fläckar som skiljer sig från den allmänna kutana tonen, men de försvinner på egen hand inom några veckor.

Kan det finnas komplikationer?

I de flesta fall orsakar herpesinfektion i sjätte och sjunde typen inga komplikationer hos barn eller hos vuxna.Men detta gäller bara för dem som har en normal immunstatus. Om barnet har en diagnosen HIV-infektion, om det finns andra medfödda eller förvärvade immun- och autoimmuna sjukdomar, om barnet nyligen har genomgått organtransplantation, är komplikationer sannolikt men inte nödvändiga. I detta fall ökar sannolikheten för hjärnhinneinflammation och meningoencefalit.

I ett normalt friskt barn kan den enda typen komplikationer vid rosol vara konsekvenserna av felaktig vård under den första infektionsperioden, det vill säga i hög värme. Hög temperatur leder snabbt till överhettning av kroppen, till dess uttorkning. Ju yngre barnet är, desto farligare för honom är den höga febern.

Om du svarar på temperaturen korrekt, ge antipyretiska läkemedel i tid, ge ett barn gott om vatten, mäta temperaturen var tredje timme för kontroll, ring en ambulans, om värmen blir out of control, så kommer det inte att bli några negativa konsekvenser.

Förhindra förekomsten av febrila anfall, vilket nyligen visade studier visar är nästan omöjligt. och eftersom Föräldrar, även om de gör allt rätt, bör noggrant övervaka barnet under hela den första perioden av herpesinfektionså länge som temperaturen är hög.

Åldersegenskaper hos sjukdomen

Självklart förekommer sjukdomen hos barn under ett år gammal. Den första etappen åtföljs av hög feber. Om det i genomsnitt anses att den speciella temperaturen för pediatrisk roseola ligger i intervallet 39,7 grader, då hos spädbarn, uppträder sjukdomen ofta i temperaturer över 40,0-41,0 grader.

Det kan vara svårt för föräldrar att skilja rosenol från allergier hos spädbarn. Kunskap om flera särdrag kommer att hjälpa dem i detta:

  • ett rasheolautslag verkar strängt efter en tre dagars feber;

  • Det är inte associerat med förändringar i kost, allergens påverkan.

  • utslag orsakar inte barnet obehag.

För att hjälpa till att skilja bilder med förklaringar. Jämför två snapshots. På den första - ett allergiskt utslag. Det är benäget för fusion, åtföljd av lokalt ödem runt elementen. På andra - Roseola för barn. Utsläpp separat, ej avlopp, ej edematöst.

Upp till 6 månader händer rosola sällan för att barnet skyddas av medfödd maternal immunitet - en uppsättning antikroppar som moderen delade med barnet under perioden för sin prenatala utveckling. Därefter försämras den medfödda immuniteten, i samband med vilken från och med sexmånadersperioden uppstår roseola oftare.

Hos barn äldre än 3 år fortsätter sjukdomen vanligtvis hårdare än hos spädbarn när det gäller berusning på grund av temperaturen. Dessutom, ju äldre barnet blir, desto sannolikt blir den atypiska kursen av infektionen. Hos barn äldre än tre år kan temperaturen inte vara tre dagar, men 1-2 dagar och hos barn äldre än sju år kan sjukdomen vara nästan asymptomatisk - antingen utan feber eller utan hudutslag.

Varför är sjukdomen så sällan diagnostiserad?

Det är svårt att hitta ett barn eller en vuxen på jorden som inte har fått barn rosenola, men det är lika svårt att hitta ett barn som har en sådan inskrivning i sin journall. Varför? Situationen med roseola är paradoxal, eftersom barnläkare i praktiken inte kan avslöja ett plötsligt utslag eller "sjätte sjukdom". Detta betyder inte att de saknade den relevanta delen av läroboken under sina studier vid ett medicinskt universitet. Anledningen till den svaga diagnosen ligger i särdragen hos sjukdomen i sig, eftersom föräldrarna orsakar läkaren i början av sjukdomen, när det första steget med hög temperatur uppstår.

Läkaren kommer, undersöker, upptäcker inte andningsproblem, och om han finner en röd nacke är han ännu mer övertygad om att sjukdomen är viral och sätter den automatiskt på SARS-kortet.Varför frågar du, för det finns ingen kall eller ingen hosta? Och det här är den andra frågan som någon barnläkare kommer att svara på, att han sätter in kortet inte bara "ARVI" utan "ARVI med en atypisk kurs". Samvetet hos doktorn är tydligt - och sant är hög feber speciell för virala sjukdomar. Brist på hosta är ett atypiskt symptom.

Där Roseola diagnostiseras mer noggrant för barn på 4-5 dagar, när barnets kropp är täckt av ett karakteristiskt pittoreskt utslag.. Men problemet är att vid denna tid så många läkemedel från antivirala läkemedel till antipyretiska och antihistaminer har blivit fyllda i barnet på barnläkarens begäran, betecknas det att utslag mot samma läkare anses vara en allergisk reaktion mot läkemedlen.

Observera att de flesta barnläkare på detta stadium inte ens antar att frågan här inte alls är allergisk. Det beror på att i vårdcentraler anses barnomsorg av en plantskola endast teoretiskt, i praktiken visas inte eleverna Roseola. Vad kan krävas från barnläkaren om han aldrig såg Roseola själv!

Om denna sjukdom utgjorde en viss fara för barn, var det troligtvis att inställningen till det på universitet och sjukhus skulle bli allvarligare. Men sjukdomen bär inte fara, det kräver ingen särskild behandling. Därför är dess misslyckande att avslöja inte ett brott, eftersom det medicinska "misstag" i det här fallet inte kommer att förvandlas till några farliga konsekvenser.

behandling

Som du kanske har gissat, löser sjukdomen på egen hand, utan användning av någon specifik behandling. Allt tar ungefär en vecka, och därefter återkommer symtomen inte längre. Därför är uppgiften för föräldrarna i alla stadier av behandling att skapa ett barn de förhållanden där kroppen kommer att återhämta sig snabbare. Vi behöver sängstöd, riklig varm dryck, brist på stress och närvaron av lätt mat som inte kräver mycket energi från barnets kropp för matsmältning.

Eftersom den största faran för barnet ligger i uttorkning under hypertermi, du måste få honom att dricka mycket. Om du inte dricker - drick med våld, från en engångsspruta, riktade en ström av fluid längs kinden för att spotta mindre. Om han inte dricker och spottar ut allt eller allt, behöver han ringa en ambulans och infiltrera barnet. På sjukhuset, för att undvika uttömning, kommer barnet att matas genom ett rör eller injiceras intravenöst.

Men oftast med uppgiften att ge en drink till barnet klarar de flesta föräldrar sig självt. Vad kan jag ge? Te, kompote, hemgjord juice, mineralvatten utan gas, dogrosebuljong, vanligt rent dricksvatten.

Det viktigaste är att vätskan inte var varm och inte kall, bättre än rumstemperatur, så att vätskan absorberas snabbare av kroppen.

Att mata barnet du behöver på hans förfrågan. Om det inte är fråga, tvinga inte det. Amning för sjukdomstiden är bättre att eliminera laktation från kosten, lämna endast bröstmjölk eller formel, och efter ett år bör barn ges lätta måltider, spannmål, grönsakspuréer, soppor, som inte belastar kroppen för mycket.

Det rum där patienten är sjuk bör luftas varje timme i 10-15 minuter., även om det är vinter. Försök att inte överhettas rummet, den optimala lufttemperaturen för ett sjukt barn med hög feber är cirka 21 grader Celsius.

Försök att rädda barnet från alla varma kläder, från varma filtar. Låt honom ligga i trosor under ett ljusark - så att du undviker hypertermi. Temperaturen, om den leder till barnets lidande, kan slås av av åldersbeslutna antipyretiska medel, till exempel Paracetamolum. I frånvaro av effekten av sådana droger kan du ge ditt barn droger från linjen av antiinflammatorisk nonsteroid, till exempel "Ibuprofen".

Men experter rekommenderar att de bara ges när barnet inte tolererar hög feber, i andra fall är det bättre att avstå från läkemedel, eftersom hög temperatur behövs för ett mer effektivt immunsvar hos kroppen.

Smörj utslaget på huden, som kommer att visas om tre dagar, det finns inget behov. De kliar inte, skadar inte, kliar inte, leder inte till några obehagliga känslor och den enda personen som behöver behandling för ett sådant utslag hos spädbarn är hans mor, som inte kan titta på den rosa strejvade bebisen utan att skaka. Mamma kan ta valerian.

Om barnläkaren föreskriver antivirala läkemedel, ange varför även om barnet har Roseola. Kommer barnet att dricka homøopatisk "Anaferon" eller inte, kommer sjukdomen att vara så länge som den borde vara. Andra antivirala medel under test visade inte någon effekt mot de flesta virus, inklusive herpesvirus av den sjätte typen, och därför är det bara föräldrarna som kan behandla dem med roseola eller inte. Om du inte vill ge barnpiller, ge inte, inget kommer att hända. Är det att producenterna av antivirala läkemedel med tveksam effektivitet inte räknas med vinst.

Det enda antivirala läkemedlet som kan vara plats att vara - "Acyclovir", men det rekommenderas i tablettform för en mycket allvarlig sjukdomssjukdom, och i form av salvor för hudutslag - främst för föräldrarssedning. Smörj utslag eller inte - spelar ingen roll, det tar fortfarande 5-7 dagar, inte tidigare.

Du kan bada barnet efter att febern har sjunkit, men försök att inte gnugga den med en tvättduk och se till att vattnet inte är för varmt. Du kan också gå med barnet så snart temperaturen sjunker. Trots utslagen är det inte längre smittsamt för andra.

förebyggande

Enligt föräldrarna lär de sig oftast om pediatrisk rosola efter att barnet har haft det, ibland kan tecknen på antikroppar i blodet (immunsystemet blir livslångt) detekteras genom en immunologisk undersökning, och ibland läser mamman bara om sjukdomen och plötsligt kommer ihåg att något var fel med dem för några år sedan. Baserat på detta skulle förebyggande problem vara ganska konstigt. Hon är inte. Roseola är nästan lika oundvikligt som minst en episod av diarré i barndomen. Vaccination mot herpesvirus existerar inte.

Därför rekommenderas sjukdomen filosofiskt, som något oundvikligt. Kom ihåg, Roseola ser bara skrämmande ut, det leder inte till en stor skada på barnets kropp.

Mer om Roseola kommer att berätta för Dr Komarovsky, i nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa