Dr Komarovsky om antivirala droger

Innehållet

Så snart kylan kommer, börjar ryssarna köpa antivirala läkemedel i apotek i hopp om att använda dem för att skydda sig från influensa och SARS. Många föräldrar hanterar barnprofylax med speciell diligens - antivirusdroppar i näsan hos ett barn droppar, ger piller med samma effekt. Och om virussjukan fortfarande träffar barnet börjar de ge alla samma antivirala droger, men bara i stora mängder. Oavsett om det är nödvändigt att göra detta och om sådana mediciner bidrar till att skydda barnet mot infektion, säger den välkända barnläkaren Yevgeny Komarovsky.

Antivirala droger

Medicin mot virus, det finns många. I farmakologi är de uppdelade i flera grupper:

  • influensa;
  • antiherpethetical;
  • M2-kanalblockerare;
  • neuroaminidashämmare;
  • förlängda åtgärder droger.

Åtgärden av vissa droger är baserad på aktiveringen av immunförsvaret av organismer, andra läkemedel som direkt dödar viruspartiklar. I den första gruppen finns det medel som stimulerar produktionen av interferon, ett speciellt protein som aktivt deltar i immunförfarandena och innebär att "leverera" till kroppen denna interferon, erhållen från donatorblod och redan "bekant" med viruset tack vare laboratorier av genen ingenjörer

Ryssland är ett av de få länder där antivirala droger i apotek kan köpas utan receptbelagda läkemedel. Dessutom är marknaden för droger mot virus i vårt land extremt bred. Om det bara finns fem anti-influensaläkemedel i USA, så kan vi räkna ett par dussin av dessa. En sådan bred reklamkampanj, som vi har, antivirala piller och sirap har inte i något annat land i världen.

Faktum är att det finns få medel med bevisad effektivitet i Ryssland. Den överväldigande massan av att reklam är placerad som "ett effektivt sätt att skydda mot influensa och ORVI" är inget annat än en marknadsföringskampanj, som under den kalla årstiden gör det möjligt för tillverkarna att få miljarder dollar i vinst.

Virusinfektioner står för cirka 90% av alla barndomssjukdomar, säger Yevgeny Komarovsky. Och majoriteten av barn under 7 år lider inte en gång, inte två gånger om året, men upp till 10 gånger. Sådana sjukdomar är särskilt farliga för barn som ännu inte fyllt 3 år. även billig droger för virus kostar ca 100 rubel per låda. Du behöver inte vara en akademiker för att utföra enkla beräkningar och förstå hur lönsamt det är för apotekare och intresserade personer i hälsovårdsministeriet att marknadsföra och sälja barns antivirala läkemedel.

effektivitet

Många läkemedel, betecknade av apotekare, som antivirala, kan verkligen förstöra virala partiklar. Men bara i laboratoriet, in vitro. Denna förmåga tillverkare ger effektivitet. Och i kliniska tillstånd är testresultaten inte så ljusa. I de flesta fall har drogerna inte samma "slakt" -effekt på viruset om viruset är i människokroppen och inte i laboratorieteströret.

Däremot indikerar tillverkare att läkemedlet testas. Visst, ingenstans, även på den officiella webbplatsen för denna tillverkare, kommer lidandet inte att hitta den sanningsenliga rapporten om de genomförda kliniska prövningarna.

Många läkemedelsproducenter föredrar att investera pengar i att annonsera ett nytt läkemedel för "influensa och andra farliga virus" än att beställa högkvalitativ och korrekt testning av deras medicin för en stor grupp människor. Inte för att det tydligen är att det är väldigt läckert av pengar, men för att de förstår helt väl vad resultaten av detta test kommer att vara: ingen, noll eller otillräcklig för en övertygande konklusion, vilket krävs av bevisbaserad medicin. Och jag vill inte skriva "Effektivitet är inte bevisad" på lådan.

säkerhet

Funktioner av något virus ligger i det faktum att han inte kan reproducera sin egen typ. Replikation av viruset sker endast i cellerna i människokroppen. Inbäddning i dem förändrar viruset med hjälp av dess DNA det, gör det "arbete" på sig själv. För att förstöra viruset måste du förstöra cellen som påverkas av "invaderaren". Och detta, allt som man kan säga, passerar inte för organismen utan spår.

Således, enligt Komarovsky, finns det få antivirala medel med beprövad effekt som kan påverka medelsinfekterade celler, men de existerar. Men de kan inte kallas ofarliga.

Typiskt används dessa läkemedel på sjukhus, många av dem kräver intravenös administrering. Av de lätta lådorna på apotekets hyllor, som apotekaren flitigt erbjuder föräldrar under perioden med total sjuklighet, har dessa "allvarliga" medel inget att göra.

För behandling

Läkemedel med antivirala effekter har i regel ett strängt begränsat handlingsområde. Ett specifikt verktyg fungerar på en strikt specifik typ av virus, och ingen annan. Bland de medel med beprövad effektivitet som hör till kategorin "allvarlig" och förresten inte fullständigt annonseras, inkluderar sådana droger:

  • Mot influensaviruset - Ribavirin, Oseltamivir.
  • Mot herpesviruset - "acyklovir»,
  • Mot retroviruset - "Adefovir", "Indinavir."

Ett universellt antiviralt läkemedel som skulle fungera på virusinfektioner i allmänhet existerar inte.

Alla andra mediciner, inklusive homeopatiska, hjälper inte längre ett sjukt barn, men hans upprörda mor. Hon ger piller och är lugn för att göra allt för sitt barn. Läkare vet detta, och vill därför ordinärt föreskriva sådana medel som "Anaferon"," Otsillokotsinum "," Viferon "med tecken på SARS eller influensa.

Skada dessa droger till barnet kan inte heller mycket av fördelarna med dem.

En viral sjukdom kommer att passera 4-5 dagar, vid denna tid kommer immuniteten helt att klara av den främling "invaderaren". Samma 4-5 dagar anges i instruktionerna för tabletter och tillverkare av antagligen "antivirala" läkemedel.

När barnet återhämtar sig kommer det aldrig att uppstå för någon att räkna ut exakt vad som botade honom - piller eller egen immunitet. Läget för apotekare är helt win-win.

För profylax

Det finns ingen mening att använda antivirala läkemedel för profylax, säger Yevgeny Komarovsky. De påverkar inte på något sätt möjligheten att begå ett virus.

Barn "hämtar ofta" infektionen av luftburna droppar - i barngrupper, i kollektivtrafik, i butiker. Ju mer runt andra människors barn är desto större är sannolikheten för att fånga SARS. Och inga piller och sirap som mamma ordentligt matar barnet varje morgon kan inte ändra det.

Detsamma gäller för virus som överförs genom kontakt - herpes, till exempel. Förebyggande, som sådan, i samband med herpesinfektioner finns inte alls och medicinering - i synnerhet.

Virus som kommer in i barnets kropp genom munnen, med vatten, är osannolikt att förlora aktivitet om barnet regelbundet dricker antiviralsirap.

Vem som helst kan bli smittade, det kan hända när som helst.Men ett barn med starkare immunitet kommer att bli sjuk snabbt, och den andra kommer att lida längre, och efter några månader eller till och med tidigare kommer han att bli sjuk igen. Lösningen är att stärka immunförsvaret. Men inte med piller, utan genom att skapa de rätta förutsättningarna för utveckling och tillväxt av en bebis.

Det bästa sättet att förhindra virusinfektioner är vaccination. När immunitet konfronteras med ett försvagat virus som ingår i ett vaccin, produceras antikroppar mot detta virus, och om sjukdomen börjar, kommer återhämtningen att bli snabbare, eftersom immunförsvaret känner igen fienden snabbare och inaktiverar det.

interferoner

Idag är ordet "interferon" känt för alla föräldrar, och tack vare reklamfilmer tror de att han definitivt kommer att bota barnets influensa. Yevgeny Komarovsky säger att interferon i sig - ett specifikt protein - inte kan påverka viruset på något sätt. Hans uppgift är att aktivera andra celler som är involverade i immunsvaret mot kampen och han är en befälhavare i processen.

Det är därför små doser av interferon, som finns i näsdroppar, i tabletter, inte tvingar kroppen alls och stora doser finns i preparat som endast används när en allvarlig sjukdom hotar en persons liv - en tumörkomplicerad hepatitAIDS. Sådana injektioner görs på sjukhuset, ofta i intensivvård. Interferon i sådana kvantiteter tolereras mycket dåligt av patienter, men det utför sin funktion.

Allt som erbjuder apotek för behandling av barn hemma på grundval av interferon - läkemedel med okänt effekt. Att droppa dem eller inte är upp till föräldrarna. För din egen sinnesro kan du pokapat, det kommer ingen skada, men du kan inte heller räkna med speciella fördelar.

Homeopatiska medel

Med dessa verktyg är sakerna ännu mer komplicerade. Officiell medicin känner inte igen homeopati kategoriskt, eftersom den inte överensstämmer med bevisprinciperna. Komarovsky anser att effekten av sådana droger är baserad på den så kallade "placebo-effekten".

För mer information om antivirala läkemedel, se Dr Komarovsky's program.

Tips från Dr Komarovsky

De mest effektiva åtgärderna för att behandla virusinfektioner är regelbundna promenader ute i luften, bort från folkmassan, i parken, fuktar nässlimhinnorna, dricker tungt och minimerar mediciner. Vid förhöjda temperaturer - sängstöd. Det är viktigt att det sjuka barnets rum inte är varmt - inte högre än 18-19 grader av värme. Relativ luftfuktighet bör bibehållas vid 50-70%.

Det bästa sättet att förebygga - att avstå från att besöka massmedia hos människor under en period av ökad förekomst av ARVI. Det är också viktigt att observera rätt mikroklimat (beskrivet ovan) och ge barn godkända vitaminer. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt förebyggande av barn i åldern 2 år och äldre som redan har börjat delta i dagis. Tiden för att få influensaskott.

För mer information om antivirala läkemedel, se Dr Komarovsky's program.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa