Dr Komarovsky om rotavirusinfektion

Innehållet

Rotavirus intestinal infektion har inte ignorerat en enda person. Alla (oavsett tillstånd av immunitet, kön och ras) åtminstone en gång lidit denna sjukdom. Och de som nyligen kom in i världen måste fortfarande återhämta sig från rotavirus. Det är därför den berömda barnläkaren Yevgeny Komarovsky anser att det är hans plikt att berätta för föräldrarna vad denna sjukdom är och hur man ska fungera ordentligt när ett barn blir sjuk.

Om sjukdomen

Rotavirusinfektion är en typ av akut tarminfektion. Det orsakas av en speciell typ av virus - rotavirus, i folket kallas denna sjukdom ofta "tarminfluensa".

Yevgeny Komarovsky betonar att rotavirus inte har något att göra med influensaviruset eller någon av dess specifika stammar. Vilken influensa som helst kan multiplicera och existera endast på respiratoriska slemhinnor. Med rotavirus är allt annorlunda, det lever "i tunntarmen", och därför är det inte särskilt korrekt att kalla det influensa i allmänhet.

För första gången upptäcktes ett virus (under ett mikroskop som liknar ett hjul med nav och en räls, och det så kallade "rota" -hjulet (lat.) Upptäcktes av australiensiska forskare 1973. 98% av barnen under 3 år har haft denna sjukdom) befintlig medicinsk statistik.) Viruset överförs av kontakt - fekal-oral, som i allmänhet kallas "smutsig handsjukdom".

Barnet kan smittas av en sjuk person genom leksaker, dörrhandtag, tallrikar, hushållsartiklar. Viruset är extremt smittsamt. Särskild immunitet mot rotavirus, även om det produceras, men det spelar nästan ingen roll, eftersom det här medlet har många stammar och sorter. En person attackeras av helt olika "modifieringar" av rotavirus (mer än 9 av dem är kända för vetenskapen, och mutationer fortsätter).

Alla sorter av detta virus är ganska resistenta mot låga temperaturer, exponering för solljus och luft. Under ganska lång tid överlever rotavirus under våren och havsvatten.

Inkubationsperioden är den tid som passerar efter att viruset träder in i kroppen tills det akuta skedet av sjukdomen börjar. Olika barn har denna klyfta.

Viruset ackumuleras, replikerar, vanligtvis inom 3-7 dagar. Sjukdomen håller sig i ca 2-3 dagar, åtminstone ytterligare 5 dagar återställs kroppen efter återhämtning.

Barnet är smittsamt hela tiden från infektionstillfället till slutet av återhämtningsperioden. Även om barnet redan känner sig väl, fortsätter ganska livskraftiga mikropartiklar av viruset att sticka ut med avföring.

Det är därför Komarovsky rekommenderar inte starkt omedelbart efter att barnet blivit bättre, skicka honom till dagis eller skolan. Detta kommer nödvändigtvis leda till en stor infektion i barnslaget.

Sannolikheten för att kontrahera rotavirus är inte på något sätt beroende av familjens renhet. Även om mammen tvättar och dammsuger flera gånger om dagen, om hon tvingar barnet att tvätta händerna med tvål varje timme, övervakar noga kvaliteten på varje produkt som kommer till bordet, tillåter inte att de dricker vatten av tvivelaktigt ursprung - detta minskar inte risken för att få rotavirus.

Vanligtvis attackerar viruset barn mellan 6 och 2 år. I allmänhet är barn från födsel till 5 år i fara.För en nyfödd händer denna sjukdom något mindre ofta, sedan de första sex månaderna efter födseln har moderns "medfödda" immunitet en gynnsam effekt på barnet, vilket vanligtvis räcker i högst sex månader. Då blir krummen mer sårbar.

Världshälsoorganisationen citerar följande siffror: Varje dag på vår planet är cirka 125 miljoner barn smittade med rotavirus. De flesta återhämtar sig snabbt och självständigt. 2 miljoner barn är inskrivna på sjukhus, cirka 500 tusen tokens dör, men inte från rotavirusinfektionen i sig, men från allvarliga komplikationer som uppstår under sin kurs.

symptom

Följande huvudsymptom kan särskiljas:

 • Diarré.
 • kräkningar.
 • Buksmärtor
 • Ökad flatulens.
 • Ökad kroppstemperatur.
 • Flaccidity, pallor av huden.
 • Brist på aptit.

Yevgeny Komarovsky hävdar att den absoluta majoriteten av fall av oförklarlig diarré hos barn under tre år är manifestationer av rotavirusinfektion. Med andra ord, om barnet åt allt som är vanligt och han inte har några tecken på matförgiftning, visar en sjukdom i stolen i 99% av fallen en attack med denna typ av virus.

Rotavirusinfektion uppträder som vattenig diarré. Att skilja det från förgiftning (störning som orsakas av bakterier) är ganska enkelt - konsistensen av avföring bör vara den främsta ledtråden för föräldrarna. pappy diarré oftare med matförgiftning. Diarré "med lite vatten" är viral diarré, och det finns inga andra alternativ, enligt Yevgeny Komarovsky.

I viral diarré har fekalmassorna en gråaktig färg och en mycket skarp obehaglig lukt. I 2-3 dagar förvärvar innehållet i potten en lerig konsistens och en gulaktig grå färg. Sour lukt fortsätter.

Plötslig akut start är karakteristisk för rotavirusinfektion - med feber, kräkningar. Ibland kan kräkas en speciell lukt av aceton, det kan lukta som babyens mun. I nästa steg utvecklas enterit. gastroenterit, diarré (upp till 10-12 toalettresor per dag). Mindre andningssvårigheter kan uppstå - rinnande näsa, ont i halsen, smärta vid sväljning, hosta.

Om behandling

Diarré med rotavirusinfektion går vanligtvis i 2-3 dagar, men det medför en ganska allvarlig risk för uttorkning. Nästan alla dödliga fall som uppstod under denna sjukdom blev möjliga just på grund av den kritiska förlusten av vätska, stark uttorkning. Ju yngre barnet desto snabbare han utvecklar uttorkning desto farligare för honom rotaviruset. Den allvarligaste infektionen förekommer hos spädbarn.

Allvarlig komplikation, som ger rotavirus med svår uttorkning - lunginflammation. Många fall av uttorkning är komplicerade av allvarliga sjukdomar i nervsystemet. Rotavirus och dehydreringstillståndet är särskilt farliga för underviktiga barn.

Det viktigaste som föräldrarna borde lära sig att göra är inte ens att avgöra diarréens ursprung hos en bebis, utan att snabbt kunna bedöma huruvida barnen har tecken på uttorkning. Yevgeny Komarovsky rekommenderar att i alla fall av diarré hos ett barn kontakta en läkare. Men du kan inte sitta i tomgång själv - du måste titta noggrant.

Om barnets tunga blir torr börjar han gråta utan tårar, kissar inte i mer än 6 timmar och svettar nästan inte - det här är en bra anledning till ett akut samtal till ambulansen. Om barnet började förlora medvetandet, "hans ögon" sänktes och hans egenskaper "skarpt" hade han en hög temperatur - det här är extremt farliga symptom, de indikerar en stark uttorkning. Hjälp av läkare krävs omedelbart.

Vid uttorkning kan ett barn som inte kan dricka tillräckligt med vätska för att återställa balans i kroppen behöva intravenöst vatten. Sjukhusbehandling kommer att baseras på detta.

Om det inte finns några tecken på uttorkning kan föräldrarna enkelt hantera rotavirus intestinal infektion på egen hand. Och här kommer huvudterapin att vara för att förhindra uttorkning. För detta barn behöver du vatten. Ju oftare desto bättre. Dricka bör inte vara kallt eller varmt, men endast vid rumstemperatur, eftersom det är en sådan vätska som absorberas så fort som möjligt i tunntarmen. Om barnet vägrar att dricka sippor, är det nödvändigt att dricka en tesked och oftare, men han måste dricka.

Därefter råder Dr. Komarovsky att ge speciella läkemedel som borde vara i första hjälpenpaketet till varje familj där det finns barn oral rehydrering produkter (t ex "rehydron"," Humana-elektrolyt "). Om det inte finns något sådant läkemedel finns det ingen möjlighet att köpa den, Yevgeny Komarovsky rekommenderar att du använder recept som godkänts av Världshälsoorganisationen: 2 skedar socker, en sked salt och en sked full av soda tas per liter vatten. Föräldrarnas uppgift är att mata barnet med denna saltlösning till varje pris. Om det misslyckas är det bättre att omedelbart ringa en ambulans.

Första hjälpen

I allmänhet säger Komarovsky att algoritmen för rimliga föräldrahandlingar i barns diarré alltid ska se ut så här:

 • Riklig varm dryck Frekvens och fraktion. Normalt vatten och saltlösning. Om ett barn ökar var 3: e timme, betyder det att han förbrukar tillräckligt med vätska för att förhindra uttorkning. Om du inte kan bli full med en engångsspruta utan en nål, ring en ambulans.
 • Sätt ett litet barn på sin sida så att han vid en kräkningsattack inte stryker på kräkningar.
 • antipyretika - endast om temperaturen är över 38,5.
 • Övervaka barnets tillstånd, tillåta inte uttorkning. Vid de första symptomen på dehydrering - ring en ambulans.
 • Foder inte. Om du ber om det, ge flytande gröt eller potatismos i små kvantiteter.

Före doktorns ankomst att lämna en blöja med avföring eller spara ett prov av innehållet i kruken för att visa detta för läkaren. Så doktorn kommer att kunna diagnostisera sjukdomen snabbare och sannolikheten för fel kommer att minskas (rotavirus är till exempel mycket liknande i början till kolera).

Stort misstag - ge barnet antibiotika. Sjukdomen är av viralt ursprung och antibakteriella droger är helt kraftlösa mot virus. Behandling av ett barn med viral diarré är en riktig föräldrabrott, eftersom det inte bara ger fördelar, men ökar också sannolikheten för komplikationer.

Ett annat misstag som kan vara dyrt för föräldrar är det otillåtna receptet mot antidiarrheal-läkemedel (till exempel "Enterofuril»). Med rotavirus med avföring, frigörs viruspartiklar (mer exakt deras mikropartiklar). Därför innebär stopp av diarré förlängning av sjukdomen, vilket lämnar viruspartiklar i tunntarmen, där de fortsätter att förstöra användbara celler under en tid. Det är inte nödvändigt att bekämpa diarré, det är kroppens försvarsmekanism.

En annan missuppfattning är effektiviteten av antivirala läkemedel för tarminfektioner. Läkaren som kallas till huset är mer benägna att förskriva något antiviralt eftersom, enligt Komarovsky, vill ingen läkare ha långa samtal om fördelarna med att dricka mycket vätskor och därmed ta ansvar för situationen.

Oavsett om du ska ta de föreskrivna piller eller sirap är det upp till dig. Men Komarovsky påminner om att det ännu inte finns antivirala droger i naturen med kliniskt bevisad effekt. Dessutom har effektiviteten av dessa läkemedel mot en specifik patogen, rotavirus, inte bevisats.

Det är nödvändigt att överge homeopatiska läkemedel ("Anaferon"," Otsillokotsinum "). Med sin effektivitet och beprövade åtgärder är situationen ännu värre, och inköp av sådana droger, enligt Eugene Komarovskykommer bara att bli en extra börda för familjebudgeten.

Rotavirusvaccin

Många länder har redan inkluderat rotavirusvaccination mot tarminfektioner i de obligatoriska nationella vaccinationskalendarna. I Ryssland, denna obligatoriska praxis än. Rotavirusvaccinering, enligt rapporter från västerländska experter, bidrar till att minska förekomsten av sjukdom med 80% och minskar risken för dödsfall med 45%. Det innebär att infektion är möjlig, men sjukdomsförloppet blir enklare.

Idag i Ryssland kan du vaccineras mot rotavirus, men endast i privata, i betalda kliniker. Två typer av vaccin används - den amerikanska "Rotatek" och den belgiska "Rotarix".

Båda vaccinerna tas oralt (i form av droppar i munnen). Båda innehåller i sin komposition artificiellt reducerad in vitro levande rotavirus i små kvantiteter.

I de flesta fall orsakar vaccinet inte allergiska reaktioner och biverkningar, det tolereras ganska lätt även av de minsta patienterna. Rekommenderade vaccinationsvillkor - från 1,5 månader till sex månader. Barn äldre än vaccinerade olämpliga. Ett av vaccinerna tas två gånger (med en paus på 45 dagar), den andra tas i tre doser (med liknande raster) och därför är det bättre att göra det vid 2 och 4 månader och det andra vaccinet ska tas enligt planen 2-4-5,5 månader .

Naturligtvis kommer vaccinationen inte att ges till ett barn som är sjuk för tillfället, även rotavirusvaccination är kontraindicerat för barn med medfödda missbildningar i mag-tarmkanalen. Särskild förberedelse för vaccination mot rotavirus krävs inte.

tips

Under den akuta fasen av sjukdomen är det inte värt att mata barnet, om inte han frågar om mat själv.

Ska följa stränga diet inte bara under behandlingen, men också en viss tid efter återhämtning: Utesluta helt från menyn helmjölk och mejeriprodukter, söta frukter, bakverk, kött, samt feta och stekta rätter. Det är användbart att äta gröt på vattnet, grönsaksoppa, kakor från vitt bröd, bakade äpplen i ugnen. Det är nödvändigt att mata ofta och i små portioner.

Mycket små barn med rotavirusinfektion i bröstmjölk nekas inte, dietbegränsningar administreras inte, men de säkerställer att drickningen är riklig. Bröstmjölk innehåller själva naturen antiviral komponenter som hjälper smulorna i läkningsprocessen.

Ibland kan i svåra fall av rotavirusinfektion hos spädbarn uppstå en intolerans eller partiell intolerans mot bröstmjölk på grund av förekomsten av en enzymbrist. I detta fall borde du minska antalet amning och tillfälligt lägga till barnets diet (tills fullständig återhämtning) laktosfri spädbarnsformel.

Ett barn med rotavirus ska inte läggas i sängen. Om han har en hög temperatur, är bäddstöd nödvändigt. I alla andra fall måste han leda ett normalt liv - lek, gå. Naturligtvis är det värt att hålla sig borta från gårdsplatsen, för att inte sprida rotaviruset till andra barn, men en promenad i en urvuxen park eller torg kommer att vara till nytta.

Effektivt förebyggande av rotavirus, enligt Komarovsky, bör bestå av vaccination. Först då måste du tvätta händerna, alltid med tvål, tvätta grönsaker och frukter, övervaka kvaliteten på vattnet som barnet dricker. I rättvisan konstaterar doktorn att inga hygieniska tricks kan garantera en låg sannolikhet för infektion. Därför är incidensen av rotavirus i samma höga nivå i både utvecklade och civiliserade länder och i "tredje världen" -länderna.

Om du ska gå till sjöss med ett litet barn rekommenderar Komarovsky starkt rotavirusvaccin. Nyligen har denna tarminfektion blivit ganska utbredd i orter där barn smittas med vatten.Också, Rospotrebnadzors experter "signalerar" om den ogynnsamma situationen på grund av denna sjukdom på Kaukasus Svarta havskust, på Krim och vid Bulgariens kust.

Vad är rotavirus och vad är dess symptom? Hur farligt är rotavirusinfektion och hur man hjälper ett sjukt barn, hur effektivt är vaccination mot detta virus? Alla dessa frågor kommer att besvaras av Dr Komarovsky i videon nedan.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa