Talterapi klasser för barn 4-5 år

Innehållet

Idag är många föräldrar som bryr sig om barnets fulla utveckling, det är känt att utvecklingen av färdigheter i litteratiskt skrivande och läsning bidrar till barnets normala talutveckling. Innan klassens början är det nödvändigt att göra en undersökning av barnets tal, för att hitta alla brister i uttalet.

Detta är kännetecknet för ett barn i denna ålder:

 1. Vid en ålder av 5 år måste barnet ha alla ljudspråk, förutom de ljudande ljuden och "P", ibland ljudet "L", som barnet fortfarande kan tala dåligt
 2. Barnet i lexikonet måste ha en adekvat ordförråd så att han kan göra en mening om 5-7 ord.
 3. Barnet ska kunna använda orden i singular och plural.
 4. Barnet ska kunna beskriva vilket objekt som helst som pekar på dess kvalitet.
 5. Möjligheten att genomföra en dialog är en annan av de normer som är karakteristiska för barn i en given ålder. När han kommunicerar med vuxna, bör hans tal vara förståeligt, inte bara för föräldrar, utan också för främlingar.
 6. Barnet måste snabbt ge sitt namn, efternamn, ålder, föräldrarnas namn, smeknamnen på djur som bor i närheten.

Om barnet inte vet hur man gör något av ovanstående kommer det att vara användbart för honom att delta i talterapiklasser. De kommer att inriktas på utveckling av fina motoriska färdigheter, ordförrådets berikning, utveckling av luftstrålar och naturligtvis korrigering av kränkningar av ljuduttalandet.

I privata talterapicentra genomför en talterapeut konsultationer och lektioner. Dessutom är hans arbete inte billigt. Men föräldrar som har möjlighet att studera hemma med sin bebis kommer att kunna spendera den här tiden med fördel. Speciellt i en hemtrevlig, avslappnad atmosfär känns barnet bekvämare: det finns ingen orimlig stress från att kommunicera med en främling.

Talterapi klasser hemma

Moms kommer till hjälp av olika litteratur.

En av de fördelar som kan användas hemma är "Talterapi läxor för barn med ONR för 5-7 år gamla" Teremkova N.E. Dessa uppgifter kan erbjudas ett barn som inte fyllt 5 år.

Vi föreslår att man använder två manuella handböcker - det här är Bardysheva T. Yu. Och Monosova Ye.N. De erbjuder vårdgivare och föräldrar ett stort antal förmåner för barns utveckling 3sommaråldern.

För att läxorna ska lyckas måste du följa vissa regler:

 • Alla klasser måste genomföras på ett lekfullt sätt så att barnet är passionerat över allt som händer, och förstår inte övningarnas sanna innebörd.
 • Klasser måste begränsas i tid. Till en början är det 3-5 minuter, sedan ta till 15-20.
 • Antalet lektioner per dag är ca 2-3, så materialet lär sig snabbare.
 • Beröm barnet för varje framgång, fortsätt de goda orden. Använd inte ordet "fel" - barnet kan dra sig tillbaka och inte längre göra kontakt.
 • Klasser hålls bäst i timmar när barnet inte är trött. Den bästa tiden för detta är efter frukost och efter en tupplur.
 • När du pratar med ett barn, vänd dig mot honom, uttala tydligt alla ljud. Kom ihåg att du är ett föremål att följa.
 • Om du, när du utför ett uppdrag, känner till ett eller annat naturfenomen, är det nödvändigt att göra det vid den tidpunkt då dessa fenomen är karakteristiska (på vintern - studier av vinterfenomen, på sommaren - sommar).

Läxa steg

Låt oss förtydliga förfarandet för att genomföra klasser hemma:

 • Finger gymnastik.
 • Gymnastik för artikulationsorgan.
 • Spel på onomatopoei, hörselutveckling, logorytmik.
 • Utvecklingen av tal, ordförråd.

Tänk på varje steg i klasserna hemma.

Gymnastik för fingrarna

Det är känt att det finns ett starkt samband mellan människans och hjärnans hand. Därför utövar vi små rörelser med handen, därmed tränar vi områdena i hjärnbarken. Tja, om dessa rörelser kombineras med tal, då kommer fördelarna med sådana övningar att vara mycket större.

Föräldrar, som gör fingergymnastik med sin bebis, borde inte bara be att göra några handlingar, men lära sig ganska korta vers, ord och låtar med barnet.

Varianter av övningar för fingrar, det finns ett stort utbud. I bokhandlar kan du hitta en stor mängd litteratur med hela uppsättningar övningar om utvecklingen av motilitet. Dessa publikationer kan använda någon mamma.

I allmänhet kan ett antal rörelser som bidrar till utvecklingen av fina motoriska färdigheter särskiljas:

 • sträcker den ena handen med en annan;
 • massage av ena sidan fingrar med den andra handen;
 • kombinationen av tummen med andra fingrar;
 • kombinera med varandra två fingrar av två pennor.

En stor fördel är spelet med den "magiska väskan" där moderen häller spannmål. I varje väska kan det finnas både grytor av en typ och olika. Vanligtvis används buckwheat, ärter, bönor, ris.

Barnet blir ombedd att röra med sina fingrar små och stora inneslutningar. Ett annat alternativ är att använda spannmål: Blanda bara olika typer på en tallrik och be barnet att sortera ut det.

Huvudövningarna visas i den här videon:

Articulation gymnastik

Dessa övningar syftar till att förstärka musklerna i den artikulatoriska apparaten, utvecklingen av rörelsens amplitud. Eventuella efterföljande ljudförklaringar föregås av artikulationsövningar.

Övningar är indelade i dynamisk och statisk. När du utför den första tungan utför läpparna övningar, det vill säga att de ständigt rör sig. När du utför den andra - måste artikulationsmyndigheterna "ta" en viss position och hålla den i flera sekunder. Sådana övningar är svårare för barnet, det är viktigt att lära barnet att göra detta.

Det finns olika övningar som alltid kan göras och alla barn. De bidrar helt enkelt till utvecklingen av rörelserna i alla apparatens muskler.

Det finns övningar som "förbereder" de muskler som är nödvändiga när man uttalar det ljud som barnet talar sjuk.

Bland övningarna är följande:

 • på utveckling och förstärkning av tungens muskler
 • på utveckling och förstärkning av läpparnas muskler;
 • på utveckling och förstärkning av kindernas muskler;

Här är några av dessa övningar:

"Smile". Sträcka starkt läpparna i ett leende, men tänderna ska inte vara synliga. Håll leendet i 30 sekunder.

"Fence". Smile starkt, så att tänderna är synliga, behåll leendet.

"Vi kommer att straffa den stygga tungan." Lätt öppna munnen, lägg tungan på underläppen och stryk läppar över den, uttala "fem-fem-fem ...".

"Tube". Öppna din mun, stick ut tungan och försök att böja sina sidokanter uppåt i form av ett rör, håll det i denna position i 30 sekunder.

"Lick fastnat." Långsamt, utan att riva av tungan, slickar du först överkanten från hörnet till hörnet och upprepar sedan proceduren med underläppen.

"Watch - tick-tick". Gör ett leende, öppna din mun, sedan med munstyckets spets röra på munstyckets hörn.

"Vi rengör tänderna." Smile, öppna munnen något, sedan med spetsen av tungan, tryck på det tillräckligt hårt, borsta inuti tänderna på den nedre raden (7-10 gånger). Denna övning upprepas med tänderna på den övre raden (7-10 gånger).

"Swing". Smile och öppna hans mun bred. Därefter sänka spetsen av tungan genom den nedre raden av tänder en i taget och lyft av två i de två översta. Upprepa - 4-5 gånger.

Att göra övningarna är inte lätt på begäran. Intressera din bebis Ge honom en resa till ett magiskt land där huvudpersonen är en tunga.Drömma upp tillsammans, och dessa aktiviteter kommer att ge många fördelar för barnet.

Glöm inte att alla övningar på utvecklingen av artikulationsorgan måste utföras framför en spegel. Barnet ska inte bara känna var tungan är och vad svampen gör, men också att se allt.

Huvudövningarna visas i följande videor.

Utvecklingen av fonemisk hörsel

Eftersom barnet mästare talet inte är i sig själv och uppfattar ljudet från andra, är det nödvändigt att de boende som bor i närheten talar korrekt.

Dessutom kan de omgivande personerna på utvecklingsstadiet av barnets tal spela en stor roll vid bildandet. Många studier om hörselutveckling bygger på imitation.

Tänk på vilka övningar du kan göra med din baby hemma:

 • Gissa vilket objekt som ringer. En vuxen erbjuder barnet att överväga objekt som kan göra ett ljud. Visar hur de ringer. Därefter gömmer han bakom objektet ett ljud (trumma, sked, glas) och ber barnet att gissa vad som ringer.
 • Gissa vart ljudet är. Vuxen bakom barnet rör sig runt i rummet och ringer klockan på olika ställen. Barnet måste visa den plats där han hör ringen.
 • En efterbildning av de ljud som djur gör. För att utföra denna övning är det önskvärt att använda berättande och motivbilder. Du kan överväga de små djuren, diskutera hur och var det bor. Och uttala det ljud som det gör. (Groda, bi, katt etc.)
 • Efterliknande av inhemska ljud. Motion bygger på upprepningen av ljud som vi hör av olika objekt. (vatten droppande: CAP-CAP, tågresa: TU-TU, etc.)

En stor roll i utvecklingen av hörsel och känsla av rytm spelar logaritmiska övningar. Det här är övningar som kombinerar rörelse, tal och musik. Denna typ av aktivitet är väldigt populär hos barnet. En vuxen visar barnets rörelse och uttrycker orden, allt detta görs under kompetent utvald musik. Det viktigaste är att förbereda i förväg. Hur kan ett yrke trots allt vara intressant om en vuxen ständigt gör misstag i ord?

Talutveckling

Arbetet med utvecklingen av barnets tal omfattar två områden:

 1. Ordförråd, där barnet klargör världens idé om objekt och fenomen, förhållandet mellan människor.
 2. Utvecklingen av språket grammatiska strukturen - barnet lär sig att använda orden i rätt form, gör meningsfullt kompetens.

Ordbokens arbete löser följande uppgifter:

 • Förtydligande av förståelsen av orden i barnets lexikon;
 • anrikning av lexikonet med nya ord;
 • Skapandet av färdigheter att använda nya ord i självständigt tal.

Barnet utvecklar världen runt honom, och för att detta arbete ska vara intressant och användbart för honom är det nödvändigt att använda byggsatser, leksaker, barnböcker, ämnes- och ämnesbilder.

Jag skulle vilja rekommendera för hemundervisning på utvecklingen av tal demonstrationsmaterial som utvecklats av författarna Olga Gromova och Galina Solomatina. Den presenteras med bilder med tydliga och levande illustrationer som är begripliga och intressanta för barn.

Glöm inte, när du arbetar med en bild måste du ställa frågan korrekt så att barnet kan hitta ord för att indikera ämnets kvalitet.

Det är viktigt att förstå att detta ord inte får användas i tal. För detta ändamål måste nya ord upprepas i kombination med andra välbekanta ord. När du till exempel läser Surikovs "Vinter" -vers, erbjuds barnet att tänka på vad som annars kan kallas ordet "fluffigt": en kattunge, en handduk. Upprepa det i kombination med bekanta ord börjar barnet använda det i självständigt tal.

Materialet som du ska arbeta med måste motsvara barnets ålder. För en 4-årig kan det finnas sagor "Ryaba Chicken", "Kolobok" och andra. Sagan uppmuntrar sympati för allt gott, det är nödvändigt för utvecklingen av tal och för moralisk utbildning.

Att läsa sagor borde åtföljas av visning av levande illustrationer. Tja back up läs vacker tecknad film.Detta kommer att fördjupa intrycket av en saga.

Vid fem års ålder kan barnet erbjudas att jämföra tecknen på objekt, sammanfatta (grönsaker, frukt), göra upp meningar baserat på ord (tjej, skog, korg). Konsolidering av material förekommer i didaktiska spel, ordspråken och tunga twisters har stor hjälp i detta.

Här är en provlista över ämnen som erbjuds barnet: "Delar av människokroppen", "Kläder", "Årstider", "Grönsaker, frukter och bär", "Hus och dess delar", "Möbler", "Djur", "Transport" och andra.

Utvecklingen av talets grammatiska struktur uppträder med berikningen och aktiveringen av ordboken, bildandet av sammanhängande tal. Oftast har barn fel i att ändra substantiv i fall och i nummer (inga stövlar, pennor, kattungar och goslings). Dessa svårigheter och måste vara uppmärksamma när du utför enskilda lektioner med barnet.

Här är några typer av övningar som utförs med ett barn: "En är många" (hand till hand), "Vad ska jag visa?" (Blommor, lampa) "Till vem - vad? (en hunds ben), "Vem äter vad?" (ett kogräs), "Call it sweet" (en katt är en katt, en ring är en ringle), "Split ett ord i två" ? "(Apple är rund, söt)," Vems del är det? "(Rävs svans har en rävsvans)," I går är det nu "(igår gick jag till parken, nu spelar jag med en docka) och andra.

I butikshyllorna finns det idag en stor mängd litteratur där övningar och aktiviteter för att utveckla ett sammanhängande tal av en baby beskrivs i detalj, som kan användas hemma.

Glöm inte, barnet växer och kommer snart att gå till första klassen. Och om hur hans tal kommer att bildas beror på skolans framgångar. Perioden från 4 till 7 år är den mest gynnsamma för utveckling och korrigering av tal.

På detta utvecklingsstadium, ägna så mycket tid som möjligt till ditt barn och dig, och därigenom lägga en stark grund för barnets framtida framgång.

Ett exempel på talterapi klasser du kan se i nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa