"Bepanten" för ammande mödrar: från användning till behov av sköljning

Innehållet

"Bepanten" är känt för många unga föräldrar, eftersom det hjälper till när barnet har sticka värme, blöjautslag och andra hudproblem. Detta verktyg kan användas även hos nyfödda, eftersom det endast fungerar lokalt och inte innehåller skadliga komponenter. Det är inte kontraindicerat för ammande mödrar som använder "Bepanten" för smärtsamma förnimmelser som orsakas av bröstvårtor.

Läkemedelsegenskaper

Bepantin tillverkas av Bayer läkemedelsföretag i form av två läkemedel. En av dem är en läkningskräm som har en ljusare konsistens, vit färg och snabb penetration i huden. Den andra formen av läkemedlet är en salva, som kännetecknas av dess större viskositet och gulaktighet.

Båda produkterna säljs utan recept i rör på 30 och 100 gram och innehåller dexpanthenol som huvudingrediens. Hjälpämnen i olika typer av "Bepanten" skiljer sig, men de är säkra och orsakar allergier i enskilda fall.

Dexpanthenol efter att ha trätt in i hudcellerna blir pantotensyra, vars andra benämning är "vitamin B5". Denna vitaminförening har fördelaktiga egenskaper på grund av vilka det stimulerar läkning av huden, fuktar den och ger skydd mot skadliga effekter (vind, låg temperatur etc.). Under påverkan av pantotensyra blir kollagenfibrer starkare och regenerering av epidermala celler accelereras.

Används amning?

Under amning är många läkemedel förbjudna att använda, eftersom deras aktiva substanser kan tränga in i bröstmjölk och därigenom påverka barnets omogna kropp. Men med avseende på "Bepanten" finns det inga begränsningar. Både grädde och salva med detta namn kan säkert användas både hos ammande och nyfödda.

Den aktiva beståndsdelen av sådana läkemedel har en lokal effekt. och absorberas inte i blodet.

Endast i sällsynta fall kan "Bepanthen" skada en kvinna - om hon har överkänslighet mot dexpanthehol eller någon inaktiv del av läkemedlet.

Det finns inga andra kontraindikationer för salvor och krämer, även om deras användning inte heller rekommenderas för infektion i huden, eftersom de aktiva komponenterna i Bepanten inte kan förstöra patogenerna.

När utses?

Cremen används oftast för överdriven torr hud, liksom för irritation, till exempel om en kvinna har dermatit eller solbränna. Denna form rekommenderas också för förebyggande av torkning och hudskador. Om du snabbt behöver bota repor, brännskador, insektsbett, stickig värme, nackdelar och liknande problem, brukar du köpa en salva.

Amningsmödrar använder ofta Bepanten för att behandla eller förebygga bröstvårtor. För detta ändamål kan båda formerna av läkemedlet användas, eftersom andelen av den aktiva substansen i dem är densamma. De appliceras om ytan på bröstvårtorna är rodnad eller knäckt till följd av felaktig fastsättning av barnet mot bröstet.

Ett sådant problem är inte ovanligt för unga mödrar. Kvinnor kan stöta på det redan under de första dagarna av amning, om krummen inte kommer att greppa bröstvårtan ordentligt eller moderen kommer att använda bröstpumpen.Utseendet av sprickor kan också orsakas av felaktig hygienvård, till exempel om en mamma ofta tvättar hennes bröst med tvål.

Hur man använder med krackade bröstvårtor?

Bröstbehandling med "Bepantenom" utförs efter varje matning. Skölj av nippeln i det här fallet före nästa utfodring, barnet är inte nödvändigt. Enligt anvisningarna absorberas läkemedlet snabbt i huden och skadar inte barnet. Både dexpanthenol och alla inaktiva ämnen i båda formerna av medicin är säkra och presenteras i små mängder, så att de inte ger några negativa effekter i barnets kropp.

I de flesta fall reagerar inte barnen på något sätt på de bröst som behandlas av "Bepanten", eftersom salva och grädde saknar stark lukt och smak. Därför kan du inte vara rädd för att glömma att gnugga bröstet innan du matar, för när du använder "Bepanten" behöver du inte detta.

Om mamman inte vågar mata barnet, tvätta inte av kräm eller salva från bröstvårtorna, så måste du återanvända läkemedlet så snart som möjligt - så snart den lilla avslutar sin måltid.

Tillsammans med behandling med "Bepanten" rekommenderas att man observerar sådana åtgärder som hjälper till att bråka sprickor läka snabbare och förhindra nya utseende.

  • Lär dig att fästa barnet ordentligt och ta försiktigt bort bröstet från munnen. Om du inte eliminerar den här orsaken, vilket är den främsta orsaken till bröstvårtskada, kommer alla kostnader för Bepanten att vara obehöriga, eftersom problemet snart kommer att hända igen.
  • Tvätta inte dina bröst för ofta och använd inte för hårt underkläder För normal vård av bröstkörtlarna är det tillräckligt med daglig hygienisk dusch. Under inga omständigheter ska bröstvårtor behandlas med lysande grön, eftersom det leder till starkt torkning av huden och utseende av nya sprickor. Tvätta brösten efter varje matning bör endast göras när sprickorna utlöses av en infektion.
  • Använd din bröstpump korrekt. Mamma ska välja en lämplig enhet för bröstet och rådfråga en specialist om hur man använder den. Om det redan finns sprickor, ska bröstpumpen skjutas upp tills de är helt läka. Medan såren på bröstvårtorna inte läker, bör du bara uttrycka bröstet med händerna.
  • Applicera foder. Om bara en bröstvårt knäcks kan moderen amma barnet med det andra bröstet och uttrycka mjölken från den sjuka körteln. Du kan också ge den första sucka friska bröst och bröstvårtan med en spricka för att erbjuda den andra, som en hungrig baby suger med stor ansträngning. När sprickor förekommer på båda bröstvårtorna, bör en kvinna använda foderet, men efter återhämtning från dem är det lämpligt att omedelbart ge upp så att sådana hjälpmedel inte påverkar amning.

Ansökan om andra indikationer

Om "Bepantin" används av en kvinna med nötning, frostskada, dermatit, streckkänslor och i andra fall rekommenderas behandlingen 1-2 gånger om dagen. Huden förrensas och sedan appliceras en salva eller kräm i cirkelrörelse tills läkemedlet absorberas helt i det drabbade området. Läkemedlet används oftast på morgonen och före sänggåendet till fullständig läkning.

Om det inte finns någon effekt efter 1-2 veckors användning eller om huden började festa, ska du omedelbart informera din läkare.

recensioner

De flesta kvinnor kallar Bepanthen en effektiv lokal lösning som gör huden mindre torr och mindre skador försvinner snabbt. Cremen är berömd för sin konsistens, enkel applicering, ingen uttalad lukt, säker åtgärd och sällsynta biverkningar. Endast i vissa fall uppstod en allergi på ett sådant läkemedel, vilket tvingar vårdmor att överge användningen.

Fördelarna med salva inkluderar snabb hjälp för mindre brännskador, dermatit, nackdelar, sprickor och andra problem. Detta verktyg är lätt att applicera, lämnar inte fläckar på kläder och händer, tvättas snabbt, om det behövs.Men många kvinnor gillar det här "Bepanten" mindre på grund av större fettinnehåll och viskositet, även om det bara är hans ammande mödrar som använder den för att behandla bröstvårtor oftast.

Nackdelen med båda formerna brukar kallas den höga kostnaden, eftersom det genomsnittliga priset på ett rör med 30 g av något läkemedel är 350-450 rubel. På grund av detta föredrar kvinnor ofta mer överkomliga fuktgivande och sårläkningsprodukter som presenteras i apotek och barnaffärer i ett ganska stort sortiment.

analoger

Om möjligheten att använda "Bepanthen" saknas kan kvinnan använda andra droger som också innehåller dexpanthenol. Dessa läkemedel innefattar "Panthenol", "D-Panthenol", "Pantoderm", "Panthenol-Teva", "Dexpanthenol", "Pantenolsprey" och andra droger. De finns i form av salvor, krämer och aerosoler. Alla dessa läkemedel kan användas säkert hos kvinnor som ammar.

Om vårdmammens skadade hud har blivit inflammerad och risken för infektion är det bättre att ersätta den vanliga "Bepanten" med ett läkemedel som kallas "Bepanten Plus". Dess huvudsakliga skillnad är närvaron i sammansättningen av den andra aktiva substansen, som har en antiseptisk effekt. Denna aktiva beståndsdel är klorhexidin. Läkemedlet kan användas för amning, men innan du använder det är det lämpligt att rådgöra med din läkare.

K motsvarigheter "Bepanten" med en annan sammansättning, men en liknande effekt på huden, inkluderar "Desitin", "Sudokrem", "Tsindol", "Purelan", "Elidel", "Solkoseril" och andra medel. De hanterar effektivt inflammation och mindre skador, men varje av dessa läkemedel har egna kontraindikationer och användningsområden, därför är det bättre att överlåta valet av sådana analoger till en specialist.

Instruktioner för läkemedlet "Bepanten" ges i följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa