"Paracetamol" för ammande mödrar: bruksanvisningar

Innehållet

När en kvinna ammar en baby, måste hon undvika att ta olika mediciner som kan tränga in i smulkroppen med bröstmjölk. Om en sjuksköterska får en förkylning eller har huvudvärk, vågar hon därför ofta inte att hjälpa sig med medicineringen. Men för att uthärda smärtan eller lida av feber är det inte nödvändigt, eftersom det kan påverka mängden bröstmjölk. Det bör bara välja ett säkert och effektivt medel som många läkare anser "Paracetamol."

Vad är det här läkemedlet?

"Paracetamol" kan kallas en av de mest populära drogerna. Det är allmänt tillgängligt på apotek, eftersom det produceras av många läkemedelsföretag och säljs utan recept. En annan fördel med det är ett stort antal doseringsformer, eftersom "Paracetamol" händer i tabletter, suspensioner, lösning för pricks, ljus och brösttabletter.

Verkan av någon form av läkemedlet ger substansen med samma namn, på grund av vilket "Paracetamol" kan slå ner värmen och minska smärta. Sådana terapeutiska effekter är förknippade med effekten av paracetamol vid framställning av prostaglandiner - aktiva ämnen som syntetiseras under inflammatorisk process. I synnerhet blockerar läkemedlet de enzymer som kallas "cyklooxygenas" som reglerar syntesen av prostaglandiner.

Är det tillåtet under amning?

Instruktionerna för "Paracetamol" noterade att detta läkemedel är acceptabelt att ta vid amning men under vissa omständigheter, som kommer att beskrivas nedan.

I jämförelse med analoger med analgetiska och antipyretiska effekter har Paracetamol många fördelar.

  • Läkemedlet absorberas snabbt, och effekten börjar efter 40-60 minuter efter administrering. I det här fallet lämnar läkemedlet också snabbt den kvinnliga kroppen med urin. Bokstavligen efter 3-4 timmar kvarstår endast spår av det i blodet.
  • Läkemedlets aktiva substans går in i modermjölken i en liten mängd av endast 0,04-0,23% av den accepterade dosen. Därför kommer effekten av "Paracetamol" på barnets kropp att vara minimal om du följer dosen som ordinerats av läkaren och ammar inte barnet omedelbart efter det att du tagit det.
  • Även om paracetamol har en mycket svag antiinflammatorisk effekt associerad med bristen på läkemedelsbrist på cyklooxygenas i perifera vävnader, men detta är exakt vad som orsakar frånvaron av några biverkningar som är karakteristiska för många analoger. Detta är en skadlig effekt på matsmältningssystemet och störningar i vatten-saltmetabolism, vilket leder till ödem. Paracetamol har ingen sådan negativ effekt.

Under alla omständigheter borde en vårdmamma komma ihåg om hennes ansvar för barnets hälsa, så du borde inte självmedicinera. Det är bäst att ta "Paracetamol" vid behov, först rådfråga din läkare, vilken kommer att ta hänsyn till förekomsten av kontraindikationer och välj lämplig dosering.

När används den?

Den vanligaste orsaken till att du använder Paracetamol vid amning är feber. Läkemedlet är efterfrågat influensa, förkylningar, akuta luftvägsinfektioner och andra sjukdomar som indikerar en ökning av kroppstemperaturen.

Medicinering tas också för smärta av måttlig styrka, till exempel för migrän, tandvärk, trauma eller smärta i musklerna.

Kan det skada?

De skadliga effekterna av "Paracetamol" kan uppstå i fall där detta läkemedel är kontraindicerat, till exempel om ammande mor har överkänslighet mot den valda dosformen eller i kvinnans mage finns det ulcerativa lesioner. Sannolikheten för negativa effekter av "Paracetamol" ökar med olika kroniska patologier, till exempel om patienten har sjuka njurar, bronkial astma eller leversjukdom. Dessutom är läkemedlet kontraindicerat hos nyfödda, så den första månaden efter födseln är mottagningen oönskad.

Bland de möjliga biverkningarna av "Paracetamol" i anvisningarna noteras en allergisk reaktion (utslag, klåda, hosta etc.) och symtom på matsmältningssystemet (uppblåsthet, halsbränna, illamående etc.). I detta fall är det viktigt för sjuksköterskan att noggrant övervaka reaktionen inte bara av hennes kropp utan också av barnet, eftersom alla biverkningar också kan förekomma hos barnet.

Om du, efter att ha tagit "Paracetamol", har en mamma eller en baby några biverkningar, måste du ge upp denna medicin och ersätta den med motsvarigheter med en annan komposition.

Det är lika viktigt att överväga om kvinnan tar mer medicin eftersom vissa läkemedel kan minska paracetamols terapeutiska effekt eller öka risken för biverkningar. Skada ger och för hög en enstaka dos av läkemedlet, och dess alltför långa mottagning.

För att undvika överdosering måste du noggrant följa instruktionerna från läkaren och inte ta drogen för ofta. Om en överdosering inträffade, ska du omedelbart informera läkaren.

Applikationsfunktioner

För att läkemedlet verkligen skulle underlätta sjukdomsmodernas tillstånd och dess skadliga effekt på smulorna var minimal, är det nödvändigt att ta hänsyn till sådana nyanser.

  • Nursing mödrar är vanligtvis ordinerad "Paracetamol" i piller, för att ta sådan medicin är bekväm och enkel. Doseringen av den aktiva substansen i en tablett är 200 mg eller 500 mg. Vid höga temperaturer är det vanligtvis ordinerat 500 mg per dos och för smärta kan en mindre dos (200 mg) tas, eftersom det kan vara tillräckligt och eliminerar smärtan. Om dessa doser inte hjälpte, kan de ökas, men du kan inte ta mer än 1000 mg omedelbart.
  • Förutom piller kan ammande kvinnor använda suppositorier, som också är tillgängliga i dosering för vuxna. I denna "Paracetamol" finns inga kemiska hjälpämnen, vilket kommer att minska skadan av läkemedlet till barnet. Dessutom kommer han att hjälpa till om det är omöjligt att ta emot genom munnen.
  • Den optimala tiden för användning av "Paracetamol" är perioden strax efter utfodring. Efter 40-60 minuter ökar koncentrationen av den aktiva substansen i moderns blod till ett maximum och börjar sedan falla. Av denna anledning rekommenderas att vänta minst 2 timmar tills nästa matning. Om en kvinna inte kan föda barnet i 3-4 timmar efter att ha tagit "Paracetamol", är detta ännu bättre, eftersom medicinen helt kommer att försvinna och påverkar inte spädbarnet.
  • Det rekommenderas att ta mediciner för feber endast med en hastighet av mer än 38,5 grader. Om temperaturen har stigit något, är det nödvändigt att ge kroppen själv kämpa med förkylning eller använd folkmedicinska medel, till exempel dricka te med hallon, torka eller kyla kompressor.
  • Att dricka "Paracetamol" för huvudvärk eller annan smärta bör inte alltid. Om smärtan är svag och tolerabel är det inte nödvändigt med piller eller ljus. I sådana fall kommer ammande mamma att komprimera, kamomillte eller huvudmassage. Om smärtan är ganska svår och påverkar det allmänna tillståndet, så kan du inte göra utan bedövning.
  • Om en enda dos av "Paracetamol" har lindrat smärtan eller återställt temperaturen till normal, är det inte nödvändigt att använda produkten igen. Profylaktisk administrering av sådan medication är kontraindicerad. Endast vid förnyade symptom kan läkemedlet tas igen, men inte tidigare än 4 timmar efter föregående dos.Du kan ta det 3-4 gånger om dagen och varaktigheten av behandlingen med Paracetamol vid amning bör inte överstiga tre dagar.

Vad kan ersättas?

Bland analogerna av "Paracetamol", vilken handling på grund av samma aktiva ingrediens, kan kallas "Panadol", "Efferalgan" och andra läkemedel. De presenteras i samma doseringsformer och hjälper till med samma indikationer. Eventuella biverkningar av sådana droger är också desamma. På apoteket kan du också hitta flerkomponentinfluensa och kallmedel, som inkluderar paracetamol (Grippostad, Vicks Anti-Flu Complex, Coldrex, Rinicold, Fervex och andra). Men deras mottagning under amning rekommenderas inte.

Ersättning "Paracetamol" kan vara "Nurofen"Eller något annat läkemedel som innehåller ibuprofen. Sådana läkemedel är ganska uttalade antipyretiska och analgetiska effekter, liksom en antiinflammatorisk effekt. De kan också ersättas med kombinerade preparat som inkluderar både ibuprofen och paracetamol. Sådana droger inkluderar Brustan, Nurofen Long, Ibuklin, Next och andra medel.

Du kan lära dig mer information om detta läkemedel och funktionerna i dess användning från följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa