Hagtorn för barn

Innehållet

Hagtorn har länge varit känt för sina fördelaktiga egenskaper och används ofta av vuxna för hjärtsmärta, asteni, neuros, arytmi och andra indikationer. Många mödrar, med tanke på växtberedningar för att vara säkrare och effektivare än läkemedel med kemiska komponenter, är intresserade av att hagtorn tillåts i barndomen. Och för användningen av infusioner, avkok och andra medel på grundval av denna medicinska växt hos barn finns det vissa begränsningar.

Särskilda funktioner

Hagtorn är en växt av Rosaceae-familjen och är ett litet träd eller en hög busk som växer på norra halvklotet. Den har vita blommor, skarpa spines på stammarna och orangefärgade frukter. Den har använts för medicinska ändamål sedan 1500-talet: först som en astringent för diarré, sedan för att rensa blodet och stärka hjärtat.

Från hagtorn får två typer av råmaterial.

  • Frukt. De samlas helt mogna och torkas i en torktumlare eller i ett varmt rum. I torkad form har de en sfärisk eller något långsträckt form, skrynklig brunaktig, orange eller till och med svart hud. På apoteket kan du ofta köpa packar med 50 gram. torkade bär, samt förpackningar med 10-20 filterpåse innehållande 2,8 g vardera. råvaror (pulveriserad frukt) i varje påse.
  • Blommor. De samlas i början av blomningen, torkas i luft eller i en torktumlare. Sådana delar av växten säljs också i förpackningar om 50 gram vardera och finns även i påsar om 2 gram vardera.
Klar "Hawthorn tincture", som finns i de flesta apotek, är gjord av frukter. För en liter medicin tar 100 gram. bär, och den enda hjälpkomponenten är 70% etylalkohol. I en flaska av detta läkemedel finns 25, 40, 50 eller 100 ml klar vätska med en gulaktig, rödaktig eller brunaktig kant och en karakteristisk arom.

Egenskaper och åtgärder

Hagtorn innehåller många flavonoider, karotenoider, pektiner, vitaminer, glykosider och organiska syror, vilket ger kardiotoniska egenskaper till preparaten framställda från denna växt. Förutom att stärka hjärtklemmens sammandragningar och minska dess upphetsning, förbättrar hagtorn blodflödet i kärl som matar myokardiet och hjärnan.

En ytterligare antispasmodisk effekt som orsakas av triterpenföreningar och flavonoider leder till en minskning av blodtrycket och en minskning av hjärtfrekvensen, vilket krävs för takykardi och högt blodtryck. Hagtorn har också en lugnande effekt: den här växten minskar excitabiliteten i centrala nervsystemet och hjälper till att eliminera sömnlöshet.

Ger de barn?

Eventuella hagtornbaserade produkter, oavsett infusion, kompot eller alkoholtinktur som bryggs från frukten, rekommenderas inte före 12 års ålder.

Att förutse hur en sådan helande växt kommer att påverka ett barns kropp, till exempel en bebis, är svårt, så du borde inte riskera det.

Ja, och ungdomar bör ges det endast efter att ha hört en läkare, så att drogerna inte skadar, men ger endast en positiv effekt.

Bland andra kontraindikationer för användning av torrhagtorn hos ungdomar är endast överkänslighet för denna växt noterad. Tinktur på grund av närvaro av etanol är inte heller föreskriven, om patienten har leversjukdom, traumatisk hjärnskada eller någon slags hjärtsjukdom.

Även om sällsynta, tinkturer och infusioner väcker en allergisk reaktion i form av klåda eller urtikaria, och om du dricker dem på tom mage kan det finnas buksmärtor och illamående.

Det är också viktigt att inte överskrida den dos som doktorn föreskrivit, eftersom detta kan leda till bradykardi, lägre blodtryck, sömnighet, yrsel eller tremor.

När används den?

På grund av de positiva effekterna av hagtorn på hjärtmuskeln och kärl av tinkturer och infusioner från en sådan växt, är det speciellt ofta föreskrivet för funktionella störningar i hjärtat, som uppenbaras av smärtsamma känslor och obehag i bröstet. Hagtorn kan ingå i den komplexa behandlingen av många hjärtsjukdomar eller användas för att förebygga dem.

Eftersom hagtorns preparat har en lugnande effekt, ordineras de också för neuros och astheniska tillstånd.

Sådana medel föreskrivs för svåra påfrestningar och känslor, liksom för konstant fysisk eller emotionell överbelastning. De är också efterfrågade efter allvarliga infektioner som hade en dålig effekt på hjärt-kärlsystemet och orsakade utmattning av patienten.

Instruktioner för användning

Från den torkade frukten behöver du infusion, för vilken ta matskedar av råmaterial (ca 15 gram.), Häll 200 ml vatten och lägg i ett vattenbad. Ta bort behållaren efter 15 minuter, låt vätskan svalna i 45 minuter. Torka lösningen och pressa bären, du måste fylla på infusionen med så mycket kokt vatten för att göra 200 ml. Drogen ges till att dricka en halvtimme före måltid 2-3 gånger om dagen, 1/3 eller 1/2 kopp.

Om du tar pulverformiga bär i portionspåse, då för beredning av infusionen du behöver 2 påsar och 200 ml kokande vatten. När lösningen har varit på plats i 15 minuter under locket, bör du klämma på påsarna med en sked och häll kokt vatten till en volym av 200 ml Verktyget tas i ett halvt glas före en måltid, två gånger eller tre gånger om dagen.

Förberedelse av infusion av torkade blommor innebär användning av 1 filterpåse och 200 ml vatten. Brewprocessen är densamma som för krossade bär, men dosen är mindre: en sådan lösning bör tas i 15-30 ml under måltiden en gång om dagen.

Om barnet är äldre än 12 år, utses "Hawthorn tincture", då är det ett botemedel före måltider tre gånger eller fyra gånger om dagen. En engångsdos av läkemedlet (10-15 droppar) späds med en kvart kopp vatten. Varaktigheten av användningen av något medel med hagtorns innehåll är upp till 30 dagar.

Inköp och lagring

För att köpa hagtorn i form av torkade frukter, blommor eller färdig tinktur på apoteket behöver du inte visa läkares recept. För förvaring av Hawthorn-tinktur är en torr plats lämplig där barnet inte hittar produkten och temperaturen inte överstiger +25 grader. Hållbarheten hos ett sådant läkemedel är vanligtvis 2 år. Lagringsförhållandena för torkad hagtorn är desamma, och den färdiga infusionen bör användas inom två dagar efter bryggning. Hållbarhet för torkade bär eller blommor - 2 år.

recensioner

På den torkade hagtornen finns många bra recensioner, där denna växt kallas användbart för hjärtat och nervsystemet. Infusionen som framställts av den, enligt patienter, har en trevlig smak, så det är lätt att ta.

På "hagtornens tinktur" svarar också det mesta positivt. Fördelarna med sådana läkemedel inkluderar lågpris, vegetabilisk bas och en bra effekt. Bland nackdelarna nämns oftast alkohol i kompositionen och begränsningen för barn, ibland - en obehaglig smak.

För mer information om fördelarna och riskerna med hagtorn och tinkturer av det, se följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa