Soligt och enkelt: Ryssland firar Internationell Människodag med Downs syndrom

21 mars är en världsomspännande dag för en person med Downs syndrom. Datumet grundades 2005, Ryssland gick med i dag 2011. Denna dag finns i kalendern för att samhället var uppmärksam på andra speciella barn och vuxna.

Down syndrom är knappast en sjukdom. Därför kallas barn med en sådan diagnos inte sjuk, men "solig", "oskyldig".

Syndromet utvecklas på kromosomivå och orsakas av närvaron av extra kromosomer i 21 par, den tredje trisomien utvecklas. Det är därför som ett sådant datum väljs 21-21 mars varje tredje månad.

Trots det speciella utseendet, liknar mongoloid, ser ansiktet något utplattat, det finns ytterligare veck på nacken, lederna är överdrivet rörliga och muskelunderutvecklingen kan observeras.

"Soliga" barn utvecklas långsammare än andra, men de är fullt kapabla att lära sig och kreativitet. Alla barn med en sådan diagnos kännetecknas av otroligt bra humor, godhet och enkelhet, enorm kärlek till sina föräldrar och människor i allmänhet. Aldrig en person med Downs syndrom är ond, aggressiv.

På tröskeln till det betydande datumet, ryska forskare kallade faktorer som påverkar sannolikheten för att ha en baby med Downs syndrom. Enligt RIA Novosti kan en sådan bebis födas i absolut vilken familj, ras och social status som helst som påverkar den. Huvudfaktorn är mammas ålder. För kvinnor vid 40 års ålder ökar denna sannolikhet med 9 gånger jämfört med trettioårsåldern. För kvinnor vid 30 år uppskattas denna risk till 1: 1000, och vid 40 är redan 9: 1000.

I Ryssland har ett prenatalt screeningsprogram antagits och är i kraft, det administreras till alla kvinnor som är registrerade hos prenatalkliniken. Under graviditetens första och andra trimestern är det möjligt att upptäcka möjliga markörer genom ultraljud samt resultaten av blodprov. Som en del av screeningen är det möjligt att anta hur hög risken att ha ett barn med syndromet är hos en viss kvinna.

Det är den här screeningen som visade att barnet på TV-presentatören Evelina Blödance kommer att födas med en kromosomal abnormitet. Men hon hade inte abort, och en underbar pojke, Semen, föddes. På dagen före dagen lanserade 49-årige Evelina en flashmobbe kallad Massor av sockor, som översättas som "många strumpor". Deltagarna bär ljusa men olika strumpor för att locka allmänhetens uppmärksamhet åt människor som inte är som alla andra.

Åtgärden stöddes av TV-presentatören Ekaterina Strizhenova, sångaren Olga Orlova, Zapashny bröderna och många andra stjärnor.

Också i Ryssland lanserade idag en stor flash mob med en hashtag # hela tiden, förenad med många stjärnor av bio, pop, teater, liksom tusentals vanliga ryssar. Dess väsen är densamma - att passera dagen i olika ljusa strumpor, för att locka uppmärksamhet hos andra, att fråga dem att fråga varför, och som svar, berätta för dem vad vi är alla olika och det är helt normalt.

graviditet

utveckling

hälsa