Encephabol för barn: bruksanvisningar

Innehållet

Många sjukdomar i centrala nervsystemet och neurologiska sjukdomar behandlas med hjälp av nootropa läkemedel. Dessa droger inkluderar Encephabol. Läkemedlet är efterfrågat hos vuxna patienter med vaskulära störningar, demens och ateroskleros. Det används också ofta i pediatrisk praxis, som förskriver utvecklingsproblem, nedsatt mentala funktioner, nervcellskador och andra indikationer.

Släpp formulär

Det finns två doseringsformer av encephabol:

 • Suspension. Det säljs i en flaska mörkt glas, inuti vilket är 200 ml av en viskös vätska. Den har en trevlig arom, söt smak och mjölkaktig vit nyans.
 • Tabletter. De är förpackade i blåsor av 10 stycken, och en förpackning innehåller 50 tabletter. De har en bikonvex rund form och ett glänsande gult skal.

struktur

Den aktiva komponenten i båda formerna av "Encephabol" är ett ämne som kallas "pyritinol". Det finns i läkemedlet i form av monohydratdihydroklorid. Varje 5 ml suspension är en källa till 100 mg sådana föreningar. Samma mängd pyritinol ingår i en tablett.

Dessutom tillsätts povidon, natriumsackarinat, glycerol, kaliumsorbat, naturlig väsen och några andra inaktiva komponenter till suspensionen. Hjälpämnen i fast form är talk, bergsvax, mjölksocker, akacagummi och andra ämnen, vars lista kan anges på förpackningen.

Princip för verksamheten

"Encephabol" påverkar i första hand de metaboliska processerna i hjärnvävnaden. I synnerhet, under läkemedlets verkan absorberas glukos bättre av nervceller, och nukleinsyrans metabolism accelereras. Dessutom, under påverkan av pyritinol, överförs nervimpulser bättre och frigöringen av neurotransmittorer aktiveras.

På grund av det faktum att läkemedlet kan stabilisera neurala membran blir hjärncellerna mer resistenta mot friradikalernas verkan och andra skadliga faktorer. Läkemedlet har också en positiv effekt på blodflödet i hjärnan, eftersom det påverkar blodviskositeten och vissa egenskaper hos röda blodkroppar (i synnerhet deras plasticitet). Användningen av "Encephabol" ökar effektiviteten i centrala nervsystemet och förbättrar mentala funktioner (minne, uppmärksamhet, talutveckling och andra).

Absorption av den aktiva beståndsdelen från det svalna läkemedlet, både i form av en suspension och i tablettform, uppträder ganska snabbt. Biotillgängligheten av pyritinol är 85% och dess maximala blodnivåer registreras 0,5-1 timmar efter administrering. Utsöndring av den aktiva ingrediensen sker huvudsakligen i urinen. Det mesta av medicinen lämnar människokroppen inom 48 timmar. Dessutom, även om patienten ges Encephabol under lång tid, till exempel, under flera månader, kommer han inte att ackumuleras i nerv och andra vävnader.

vittnesbörd

I barndomen är "Encephabol" efterfrågad:

 • med hyperaktivitetssyndrom;
 • för att eliminera effekterna av meningit eller encefalit;
 • med hypoxisk, bilirubin eller annan encefalopati;
 • i fall av apati, huvudvärk, irritabilitet och andra symtom på cerebroastheniskt syndrom;
 • med fördröjd mental eller talutveckling
 • för uppmärksamhetsstörningar
 • att eliminera den toxiska effekten på hjärnan hos olika giftiga ämnen;
 • hjärnkontusion, traumatisk hjärnskada, hjärnhjärnskakning och andra traumatiska skador;
 • med oligofreni;
 • med stora fysiska eller intellektuella överbelastningar.

Från vilken ålder utses?

"Encephabol" i suspension är tillåtet även för spädbarn. Enligt anvisningarna är denna form av medicin förskriven till nyfödda från tredje dagen i livet.

Läkemedlet i piller används vid behandling av barn över 7 år, men om det finns problem med att svälja, kan ett sjuårigt barn eller en äldre patient fortsätta att ges en suspension, eftersom tabletten inte kan delas upp i delar.

Kontra

Läkemedlet är förbjudet att använda vid överkänslighet mot dess aktiva eller någon hjälpkomponent. Det finns också många relativa kontraindikationer för att ta drogen, i närvaro av vilken behandlingens lämplighet bör avgöras av en enskild specialist. Dessa inkluderar signifikanta förändringar i perifert blod, njursjukdom, autoimmuna sjukdomar, myasthenia gravis och svår leversjukdom. Suspension på grund av närvaron av sorbitol i sådan "Encephabole" kan inte användas vid fruktosintolerans.

Biverkningar

I vissa barn framkallar läkemedlet en ökning av nervsystemets excitabilitet och kan störa sömn, orsaka sömnlöshet eller orolig sömn. Av denna anledning bör medicin inte ges på kvällen. Ibland blir användningen av "Encephabol" en orsak till minskad aptit, kräkningar, yrsel, lös avföring, trötthet, störningar i smak och andra negativa symtom. När de dyker upp måste du konsultera en läkare.

Ibland sker hudutslag eller annan allergisk reaktion på medicinen, vilket kräver omedelbar behandling.

Instruktioner för användning

Suspension ska ges till barn antingen under måltider eller omedelbart efter morgon eller lunchmåltid. För dosering använd en vanlig tesked (den innehåller 5 ml flytande Encephabol) eller någon form av åtgärd från ett annat läkemedel, till exempel en plastspruta från en febrifuge.

Tabletten ska sväljas utan att skada skalet. Att bryta eller splittra en sådan Encephabol i halvor är oacceptabel. Det är bäst att tvätta medicinen med rent vatten.

Doseringar för barn

Läkaren ska bestämma individuella doser och behandlingsregimer för varje liten patient individuellt. För att göra detta tar specialisten hänsyn till nervsystemets svårighetsgrad, barnets ålder och svaret på terapin. Nyfödda ger ofta en suspension av 1 ml i en morgonmatning. Denna dos är föreskriven från tredje dag i livet till 2 månader. Därefter ökas den dagliga dagliga dosen med 1 ml tills barnet får 5 ml flytande Encephabol per dag.

Suspensionsdosen för ett barn äldre än ett år är från 50 till 300 mg av den aktiva beståndsdelen (upp till 600 mg från sju år). Läkemedlet tas i den mängd som läkaren föreskriver en gång eller delas upp i 2-3 doser.

Om ett barn över 7 år var ordinerat "Encephabol" i fast form, ges läkemedlet vanligtvis 1-2 tabletter per mottagning, en till tre gånger om dagen.

Hur lång tid tar det?

Varaktigheten av behandlingen med Encephabolum bestäms separat för varje barn. Vid akuta förhållanden blir läkemedlets terapeutiska effekt märkbar redan den första dagen, varaktigheten av behandlingen är därför liten. Med ett kroniskt problem för utseendet av goda resultat, bör Encephabol intaget vara minst två månader, eftersom läkemedlets effekt kommer att märkas åtminstone i 2-4 veckor från början av ansökan.

Om suspensionen släpps ut till nyfödd med hjärnskada eller med stor risk för neurologiska störningar, går behandlingen normalt i sex månader.Efter tre månader behövs dock ytterligare undersökningar av barnet, varefter det bestäms huruvida man ska fortsätta ta Encephabol eller om det redan är möjligt att vägra sådan behandling.

överdos

Att ta "Encephabol" i högre doser kan orsaka diarré, irritation i centrala nervsystemet, kräkningar, feber, illamående och andra symtom. För att eliminera dem måste du tvätta barnets mage och ge en sorbent.

Interaktion med andra droger

Du kan inte använda tillsammans "Encephabol" och sulfasalazin, såväl som penicillaminpreparat eller guldpreparat. Sådana kombinationer av läkemedel hotar förekomst av biverkningar. Att kombinera "Encephabol" i piller eller suspension med andra droger (till exempel med magnesium) är inte förbjudet.

Försäljningsvillkor

För att köpa någon form av drogen i ett apotek måste du först besöka en specialist, eftersom "Encephabol" säljs på recept. För en flaska suspension måste du betala från 750 till 900 rubel och medeltalet på ett pack tabletter är ca 1000 rubel.

Förvaringsförhållanden

Förvara alla former av "Encephabol" hemma borde ha en temperatur på + 20 + 25 grader på en torr plats. Hållbarheten för tabletter och suspensioner är 5 år.

Drogen (speciellt den flytande formen) ska vara säkert dold från små barn.

recensioner

På användningen av "Encephabol" finns det oftast bra recensioner. Fördelarna med flytande medicin är möjligheten att behandla spädbarn, hög effektivitet och trevlig smak. Nackdelarna med suspensionen är dess höga kostnader, och några barn efter att ha tagit detta läkemedel har obehagliga symtom (utslag, illamående och andra).

Bland de positiva egenskaperna hos tabletterna noteras många föräldrar om deras effektiva åtgärder, skinnets söta smak, liten storlek och god tolerans. Men i vissa recensioner noteras förekomst av biverkningar, och priset på drogen kallas för en lång.

analoger

Eftersom andra läkemedel baserade på pyritinol inte är tillgängliga, så kan andra nootropa läkemedel ersätta Encephabol, eftersom de har en liknande effekt på centrala nervsystemet. Om en analog suspension behövs kommer läkaren att rekommendera:

 • Sirap "Pantogamum», som innehåller hopantinsyra och används från födseln. Det kan skydda nervceller från många negativa faktorer och förbättra metaboliska processer i hjärnvävnaden. Dessutom har denna medicin en antikonvulsiv effekt.
 • «Cortexin för barn». Detta är ett nootropiskt läkemedel i injektioner, vilket också är tillåtet i alla åldrar och kan användas även i prematura barn. Det fungerar på grund av peptider med låg molekylvikt som skyddar neuroner, förbättrar deras funktioner och främjar restaurering av hjärnvävnad vid skada. Det föreskrivs för underutveckling av tal, cerebral pares, encefalopati, epilepsi och andra neurologiska problem.
 • «Kogitum». Detta läkemedel i ampuller innefattar acetylamino bärnstenssyra, vilket har en positiv effekt på centrala nervsystemet. Det används för asteni, neuros, utvecklingsproblem (PID, ZRR), hysteri, mental retardation och andra patologier. Lösningen ges till barn över 7 år att dricka, men vissa neuropatologer ordinerar det till patienter yngre än sju år, och doseringen anpassas individuellt.
 • «Cere». Ett sådant läkemedel baserat på peptider, som har låg molekylvikt, har en specifik effekt på hjärnvävnaden, så den används för skador, depression, ADHD och utvecklingsfördröjningar. Cerebrolysin injektioner är säkra även för barn, så de är ordinerade från födseln.

En av dessa läkemedel, som också representeras av den fasta formen, kan ersätta läkemedlet i tabletter:

 • «phenibut». Basen för sådana tabletter är aminofenylsmörsyra, på grund av vilken läkemedlet har en positiv effekt på blodflödet och metaboliska processer i hjärnan, liksom på överföringshastigheten hos nervimpulser. Det hjälper också till att eliminera ångest, rädsla eller asteni. Barn är ordinerade från 3 års ålder.
 • «Aminalon». Effekten av detta läkemedel orsakar gamma-aminosmörsyra, som är en av neurotransmittorerna. Tabletter används för olika hjärnskador, utvecklingsfördröjning, huvudvärk, vestibulära störningar. De ordineras till barn äldre än 1 år.
 • "Pantokaltsin". En sådan nootrope baserad på hopantinsyra ger skydd för neuroner och förbättrar de metaboliska processerna i dem, vilket används vid traumatiska hjärnskador, neuroinfektioner och andra problem. Dessutom har detta läkemedel en antikonvulsiv effekt och används för enuresis. Han är urladdad från 3 års ålder.

På de neurologiska problemen hos barn, se följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa