Cortexin för barn: bruksanvisning

Innehållet

För att förbättra hjärnans aktivitet, intensifiera metaboliska processer i hjärnvävnader och eliminera olika neurologiska patologier, föreskrivs ofta nootropa mediciner för barn. En av dem är läkemedlet för det inhemska läkemedelsföretaget Geropharm, kallat cortexin. När är det ordinerat för ett barn och hur man behandlar barn på ett korrekt sätt med denna medicin?

Släpp form och sammansättning

Cortexin presenteras endast på apotek i en form - injektion. Det säljs i lådor, inom vilka det finns 10 glasflaskor med vitt eller gulvitt pulver (lyofiliserad). Det kan också se ut som en porös likformig gulaktig eller vit massa.

Huvudingrediensen hos ett sådant pulver är polypeptidfraktioner, vars molekylvikt inte överstiger 10 tusen Da. Sådana proteinmolekyler med en liten längd och massa är ett vattenlösligt komplex och kallas också cortexin. Deras nummer i en injektionsflaska kan vara 5 mg eller 10 mg. Dessa polypeptider extraheras från hjärnan hos grisar eller nötkreatur (från barken).

Glycin läggs till läkemedlet som en stabilisator. Dosen är 6 mg i ampuller med 5 mg av det aktiva komplexet (läkemedlet innehåller totalt 11 mg och volymen av flaskan är 3 ml) och 12 mg i preparatet med 10 mg cortexin (22 mg pulver är inuti och volymen på flaskan är 5 ml) .

Princip för verksamheten

Efter injektionen passerar lågmolekylära proteinmolekyler Cortexin genom blod-hjärnbarriären och har en sådan effekt på hjärnan:

 • Både nervceller och neurotrofiska faktorer stimuleras, på grund av vilken information som är bättre och snabbare överförd genom fibrerna, och balansen mellan excitatoriska och hämmande mediatorer normaliseras.
 • De skyddar neuroner från olika skadliga faktorer, till exempel från hypoxi, fria radikaler eller kalciumjoner. Denna terapeutiska effekt av läkemedlet kallas cerebro eller neuroprotektiv. Det gör nervcellerna mer resistenta mot yttre påverkan, inklusive stressiga situationer och olika psykotropa läkemedel.
 • De aktiverar metaboliska processer i hjärnvävnaderna och påskyndar regenerering av nervceller, vilket resulterar i att den totala tonen och funktionen hos CNS förbättras.
 • Positivt påverka förmågan att lära sig nytt material och arbete. En sådan åtgärd kallas nootropisk. Det består i att förbättra tankens funktioner, bland annat uppmärksamhet och minne är särskilt viktiga.
 • Minska anfallsaktiviteten i hjärnvävnadssår. På grund av denna effekt kan Cortexin hjälpa till att förhindra anfall.
 • Oxidativa processer i hjärnceller är saktade, det vill säga de fungerar som en antioxidant.

vittnesbörd

Cortexin i barndomen är föreskriven:

 • Med traumatisk hjärnskada eller för att eliminera deras effekter.
 • När encefalit eller encefalomyelit.
 • När talet är försenat.
 • Med epilepsi.
 • När neuroinfections orsakas av virus eller bakterier.
 • Med fördröjd psykomotorisk utveckling.
 • När cirkulationsstörningar i hjärnan.
 • När encefalopati.
 • Med hydrocefalinsyndrom.
 • Om du har problem med minne eller med uppmärksamhet.
 • När astheni.
 • Vid cerebral parese.

Hur gammal är tillåtet?

Cortexin kan ges till barn i alla åldrar, inklusive spädbarn under det första levnadsåret. Ett sådant verktyg används även i prematura barn om det finns allvarliga indikationer på detta, till exempel vid födelsetrauma, neuroinfektion eller hypoxi under arbetet.

Kontra

Läkemedlet används inte hos barn med intolerans mot dess komponenter. Andra kontraindikationer för sådana droger saknas. Om barnet är sjuk under behandlingsperioden är det dock nödvändigt att rådgöra med en läkare och diskutera avbrytandet av läkemedlet. I regel, för förkylningar, gör influensa och andra akuta respiratoriska virusinfektioner inte, och lider av behandling för den period då barnet är helt återhämtat.

Biverkningar

Ibland provar behandling med Cortexin en allergisk reaktion, såsom utslag eller kliande hud. Om injektionsstället är rött, det finns utslag eller barnet klagar över smärta och brinnande, ska barnet visa sig för läkaren.

Instruktioner för användning

Cortexin administreras endast intramuskulärt. Före injektionen måste det frystorkas. Utspädning av pulvret utförs omedelbart före injektionen. För detta ändamål applicera sterilt vatten avsedda för injektion, såväl som steril saltlösning.

En medicin kan också spädas med en 0,5% lösning av novokain, men detta lösningsmedel används mycket mindre ofta. Även om det minskar procedurens smärtsamhet, när den späds med ett bedövningsmedel minskar den terapeutiska effekten av cortexin och risken för en allergi mot en injektion ökar. Av denna anledning rekommenderas användning av novokain endast om barnet är svårt att tolerera injektioner och de är mycket smärtsamma för honom och allergin mot novokain hos en liten patient är frånvarande.

För att utspäda Cortexin måste du först samla ett lösningsmedel i en volym på 1-2 ml med en steril spruta, ta bort folien från flaskan av lyofilisat och punktera gummiproppen. Därefter skall lösningsmedlet släppas försiktigt i flaskan så att inget skum bildas (för detta ändamål rekommenderas det att skicka en ström av vätska till väggen så att lösningsmedlet strömmar långsamt på pulvret).

Efter att ha släppt allt vatten eller saltlösning och inte tar bort nålen, är det nödvändigt att skaka flaskan försiktigt tills pulvret är helt upplöst. Så snart lösningen blir homogen och transparent insamlas den tillbaka med samma spruta och därefter utförs intramuskulär injektion.

Det är viktigt att komma ihåg att för en injektion spolas hela lyofilisatet och sedan samlas den nödvändiga medicineringen. Att dela upp pulvret i delar och sedan späda är endast en av dem oacceptabelt.

Läkemedlet rekommenderas att gå in i axlarna eller lårens muskler. För att minska smärta ska injektionen göras med en tunn nål och läkemedlet ska injiceras mycket långsamt. Nästa injektion är klar, avgår från föregående plats minst 1 cm.

dos

 • Barn som väger upp till 20 kg måste beräkna dosen efter vikt. För att göra detta multipliceras antalet kilo med 0,5, till exempel om ett barn väger 8 kg vid 10 månader, då behöver han 8 x 0,5 = 4 mg cortexin per dag. För en sådan bebis ska du ta injektionsflaskor med 5 mg av den aktiva beståndsdelen, späd 2 ml vatten för injektion och injicera ett korn av 1,6 ml färdigmedicin (det är från denna mängd att barnet kommer att få 4 mg av det aktiva komplexet). Om läkemedlet späds med 1 ml saltlösning eller sterilt vatten, måste barnet gå in i 0,8 ml. Återstoden av läkemedlet kasseras.
 • För ett barn som väger mer än 20 kg, ordineras Cortexin 10 mg per dag. En flaska med innehållet i det aktiva komplexet späds med 1 ml vatten för injektion eller saltlösning.
 • Läkemedlet administreras dagligen 1 gång i tio dagar. Injektionen rekommenderas att göra på morgonen, eftersom medicinen har en stimulerande effekt. Efter en 10-dagars behandling tar de paus i 3-6 månader, varefter behandlingen kan upprepas.
 • För stroke tas 2 injektioner på 10 mg dagligen. En av dem ges på morgonen och den andra - på dagtid, eftersom injektionen på kvällen kan förhindra att somna.
 • Om det av någon anledning saknades injektionen, nästa dag behöver du inte gå in i läkemedlet i dubbel dos.I en sådan situation utökas kursen för att göra totalt 10 skott.

överdos

För hela användningen av läkemedlet hos barn har inga fall av överdosering rapporterats.

Läkemedelsinteraktion

Cortexin har ingen negativ effekt på andra droger, så det kan användas tillsammans med olika läkemedel. I detta fall ska läkemedlet inte blandas i samma spruta med andra lösningar, utom godkända lösningsmedel. Om flera injektioner ordineras ska de ges i separata injektioner.

Försäljningsvillkor och lagring

Att köpa Cortexin på apotek är endast möjligt om du har recept på ett sådant läkemedel, erhållet från en barnläkare, en neurolog eller en annan specialist. Genomsnittspriset på 10 ampuller, som innehåller 10 mg av den aktiva föreningen, är 1200 rubel. Separat bör du köpa ett paket med ampuller av saltlösning eller vatten för injektion med en volym på 1-2 ml.

Håll en flaska flaska hemma rekommenderas vid temperaturer under +25 grader på ett ställe där verktyget kommer att döljas från solens strålar och otillgängliga för barn. Hållbarhet för förseglade flaskor med pulver - 3 år från tillverkningsdatum. Förtunnad medicinering kan lagras i högst 20 minuter. Om, efter blandning med lösningsmedlet av någon anledning, mer tid har gått, måste sprutan med läkemedlet kasseras och spädas därefter och uppsamlas lyofilisat från en ny flaska.

recensioner

På behandling av barn hittade Cortexin många bra recensioner. I dem konstaterar mödrar att barnet efter injektionerna talar bättre, lär sig lätt poesi, memorizes ny information, blir mindre nervös, utökar sitt ordförråd. Den minsta medicinen accelererar motorutvecklingen. Enligt föräldrarna lär sig barnen efter injektionerna att rulla snabbt över buken, sitta, stå, hålla en sked, lära sig att krypa och så vidare.

Vid behandling av skolbarn bekräftar mödrar den positiva effekten av Cortexin på tänkande, uppmärksamhet och minne. Hos barn i denna ålder bidrar läkemedlet effektivt till lågt lärande, svårigheter med assimilering av materialet, problem med tal. Läkare understryker också att injektionerna hjälper till att eliminera de negativa effekterna på hjärnan av stress, hypoxi, trauma och andra faktorer. Men många läkare, bland vilka Komarovsky, inkluderar Cortexin och andra nootropics till läkemedel vars effektivitet inte är bevisad.

Det tolereras väl av de flesta unga patienter. Lokala reaktioner på injektioner sker mycket sällan och ofta när de späds med Novocain-pulver. I de negativa recensionerna klagar man på den höga kostnaden för behandling, en stark smärta vid injektioner, och hos vissa barn finns det ingen positiv effekt på nervsystemet. Också många föräldrar gillar inte att drogen släpps endast i en injektionsform, så de väljer analoger i tabletter.

analoger

Istället för cortexin kan barn ges andra läkemedel med liknande terapeutisk effekt:

 • Kogitum. Denna medicinering i form av en söt bananlösning i ampuller är efterfrågan på ZRR, asteni, perinatal CNS-skada, neuros och andra problem. Det föreskrivs från 7 års ålder.
 • Cere. Verkan av detta läkemedel i ampuller för intravenösa eller intramuskulära injektioner tillhandahålls av peptider som erhålls från hjärnan hos grisar. Läkemedlet används för barn med traumatiska hjärnskador, organiska eller metaboliska hjärnsjukdomar. Barn förskrivs vid vilken ålder som helst, om det finns indikationer på detta.
 • Aminalon. Sådana belagda tabletter verkar på grund av gamma-aminosmörsyra. De släpps ut för problem med uppmärksamhet, cerebral parese, mental retardation, depression, sömnighet, rörelsesjukdom, förskrivning för barn äldre än ett år.
 • Pantogamum. Denna produkt, i form av sirap eller tabletter, innehåller hopantinsyra och används vid vilken ålder som helst.Läkemedlet är indicerat för mental överbelastning, neuros, uppmärksamhetsstörningar, stammar, enuresis och andra problem.
 • gliatilin. Dessa kapslar eller ampuller för injektioner innehåller kolinfosfat och är ordinerade för cirkulationssjukdomar i hjärnvävnaden, minnesförlust, hjärnans födelseskador, hydrocephalus, tics, utvecklingsfördröjning och andra problem. Läkemedlet är tillåtet vid vilken ålder som helst.
 • vinpocetin. Ett sådant läkemedel i injektioner eller tabletter som används för encefalopati, stroke, autism, epilepsi och andra sjukdomar. Hos barn används den endast under överinseende av en läkare.
 • nootropil. Basen för detta läkemedel är piracetam. Läkemedlet framställs i tabletter, lösningar, injektioner och kapslar. Barn förskrivs från 1 års ålder med nedsatt inlärning, hjärnskador, stroke och andra neurologiska störningar.
 • glycin. Ett sådant läkemedel i piller används för stress, uppmärksamhetssjukdomar, utvecklingsfördröjning och andra problem som förskriver det till barn från födseln.
 • Fezam. Kompositionen av sådana kapslar innefattar två komponenter som påverkar hjärncinnizin och piracetam. Läkemedlet rekommenderas för barn 5 år och äldre med rörelsesjukdom, tinnitus, minnesförlust, asteni och andra störningar i centrala nervsystemet.

Några ord om effekten av nootropa droger på hjärnan och reglerna för antagning i följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa