Pantogam för barn: bruksanvisning

Innehållet

Nootropa läkemedel har en positiv effekt på nervsystemet och ordineras ofta för neurologiska patologier. Ett av dessa verktyg är Pantogam. När det ordineras för barn, vilka doser ordineras, hur länge ges de i barndomen, och vilka analoger är de ersatta för?

Släpp formulär

Läkemedlet finns i två versioner:

 • sirap. Det är en tunn transparent vätska med en lukt av körsbär, packad i glasflaskor på 100 ml. En plastsked sätts fast på flaskan, som innehåller 5 ml sirap och har uppdelningar för 1,25 ml och 2,5 ml.
 • tabletter. De är plana och runda, vita i färg, är i fara. Det finns 10 tabletter i en blister och en förpackning innehåller 50 stycken.

struktur

Båda formerna av läkemedlet innehåller hopantinsyra som huvudkomponent. En sådan syra presenteras i Pantogam som gopantenat. kalcium. Denna förening patenterades och kallades "pantogam". En milliliter sirap innehåller 100 mg av den och en tablett i en dos av 250 mg eller 500 mg.

Förutom kalciumhoppantat innehåller sirapen sorbitol, glycerin, natriumbensoat, aspartam, renat vatten, citronsyra och körsbärsmakning. Hjälpämnen i den fasta formen är magnesiumhydroxikarbonat, talk, kalciumstearat och metylcellulosa.

Princip för verksamheten

Pantogam har en nootropisk effekt, eftersom kalciumgopantenat skyddar neuroner från sådana skadliga faktorer som giftiga ämnen eller brist på syre. Användningen av läkemedlet har en positiv effekt på de metaboliska processerna i hjärncellerna, med resultatet att läkemedlet förbättrar prestanda och normaliserar excitabiliteten hos hjärnvävnaden.

Pantogam har också några antikonvulsiv effekt vad som används vid behandling av epilepsi.

Dessutom noteras att behandling med en sådan nootropisk inhiberar gallblåsningsreflexen (om den är patologiskt förhöjd) och sänker blåsens detrusorton.

Både sirap och tabletter absorberas mycket snabbt i matsmältningssystemet, varefter hopantinsyra överförs till cellerna i hjärnan, njurarna, huden och andra. Detta ämne i kroppen metaboliseras inte och i ungefär 48 timmar utsöndras fullständigt oförändrat. I detta fall går 1/3 av drogen in i avföring, och det mesta av drogen lämnar kroppen med urin.

vittnesbörd

Läkemedlet föreskrivs för:

 • mental retardation;
 • uppmärksamhet-underskott hyperaktivitetsstörning
 • stamning;
 • nervös tikah;
 • epilepsi;
 • Cerebral pares;
 • neurologiska sjukdomar i urinering
 • utvecklingsfördröjning;
 • reducerad prestanda;
 • schizofreni;
 • hjärnskakning;
 • extrapyramidala störningar;
 • perinatal hjärnskada
 • enures;
 • mental överbelastning
 • problem med att komma ihåg nytt material
 • traumatiska hjärnskador
 • Kognitiv försämring orsakad av neuroinfektion;
 • giftiga föreningar i hjärnskador.

Hur gammal är tillåtet?

Pantogam i sirap har ingen åldersgräns och kan ges till spädbarn och förskolor och barn i skolåldern. Läkemedlet i tabletter används inte hos patienter yngre än 3 år. Om barnet inte är tre år gammalt kan han bara ges likvärdig Pantogam.

I det fall då patienten är äldre än 3 år, men det är svårt för honom att svälja fast medicin, används sirap också.

Kontra

Båda formerna av Pantogam är inte föreskrivna:

 • Med intolerans mot någon av komponenterna i den valda medicinen.
 • Med allvarliga patologier i njurarna.

Sirap bör inte heller ges med fenylketonuri eftersom aspartam är en av dess ingredienser.

Biverkningar

Under mottagandet av Pantogam kan negativa symtom på nervsystemet uppstå, till exempel sömnlöshet, upprörd tillstånd, huvudvärk, buller i huvudet. Vissa barn, tvärtom, blir lustiga, inhiberade, dåsiga. Oftast, när dessa biverkningar detekteras reduceras dosen och den oönskade reaktionen försvinner.

Ibland när man behandlar pantogam på en sådan sirap eller piller allergisk reaktion. Om barnet efter första användningen eller flera doser har en konjunktivalinflammation, hudutslag, rinnande näsa eller annat allergi, ska medicinen stoppas.

Användning av

Instruktioner för användning rekommenderar att du tar sirap eller pantogamtabletter endast efter en måltid. Enligt anmärkningen är det bäst att dricka medicinen 15-30 minuter efter att barnet har haft frukost eller lunch. Reception senare än 17:00 rekommenderas inte.eftersom det kan påverka barnets aktivitet på kvällen och störa hans sömn.

Sirap doseras med en sked, som tillverkaren fäster på flaskan. Du kan också använda en spruta som inte har en nål för att mäta milliliter av flytande pantogam.

Utspädning av läkemedlet är inte nödvändigt, men ibland är det lättare för barnet att svälja sirapen, till vilken det tillsätts lite rent vatten. Tabletten sväljes och tvättas med vatten.

Pantogam vanligtvis avladdas under lång tid. Minsta behandlingstiden är 1 månad. Oftast är läkemedlet ordinerat i en period av 30-60 dagar, men vissa barn får läkemedlet längre (upp till 6 månader och ibland upp till ett år). Om du behöver upprepa kursen rekommenderas att du gör det, minst 1-3 månader efter avslutad tidigare behandling.

Vid behandling av pantogam som används speciell behandling. De första dagarna av läkemedlet som ges i den lägsta dosen och gradvis i 7-12 dagar ökar den till den maximala dosen som föreskrivs för en viss patologi. Acceptans av en sådan hög dos fortsätter, beroende på behandlingens varaktighet, från 15 dagar (med en månadskurs) till 40 dagar (om läkemedlet är ordinerat i 60 dagar). Då börjar mängden medicinering gradvis minska. Det tar 7-8 dagar att sänka doseringen tills Pantogam helt avskaffas.

En gång och dagdos av läkemedlet påverkas också av barnets ålder och hans diagnos. Den genomsnittliga enstaka doseringen av sirap är 2,5-5 ml och tabletter - 0,25-0,5 g. Sirap ges till barn i en mängd från 5 till 30 ml per dag och den fasta formen - från 0,75 till 3 g. läkaren.

överdos

Om en risk av en dos av Pantogam överstiger, kan vi förvänta oss en ökning av biverkningarna av detta läkemedel från nervsystemet. Detta är slöhet, buller i huvudet, sömnighet, nervös spänning och andra symtom. När de uppträder på grund av en överdosering, rekommenderas att spola magan, ge barnet aktivt kol och, vid behov, ordinera andra symtomatiska läkemedel.

Kombination med andra läkemedel

Tillverkare anger följande:

 • Pantogam ordineras ofta med antikonvulsiva läkemedel, eftersom det ökar deras terapeutiska effekt och samtidigt minskar allvarlighetsgraden av biverkningarna.
 • Samma interaktion framgår av Pantogam och barbiturater.
 • Om du förskriver en sirap eller piller med "glycin", Effekten av användningen av Pantogam stärktes.
 • Användningen av läkemedlet samtidigt som andra nootropiska medel eller CNS-stimulanser bör övervakas av en läkare för att förhindra alltför stimulerande effekter.
 • Vid behandling med antipsykotika eller efter behandling med sådana läkemedel förhindrar Pantogam biverkningarna eller eliminerar de negativa effekterna av deras användning.
 • Pantogam kan kombineras med "Magne B6". Denna kombination av droger används för FER, tics, ADHD och andra problem.
 • Pantogam noterar också fastigheten för att öka effekten av användningen av lokalanestetika.

Försäljningsvillkor

Båda formerna av Pantogam säljs på apotek på recept, vilket bör erhållas från en neurolog, barnläkare eller annan specialist innan du köper. Kostnaden för packning av 250 mg tabletter och en flaska sirap är 370-400 rubel och kostnaden för 500 mg tabletter ligger i intervallet 600-700 rubel.

Förvaringsförhållanden

Håll tablettformen av läkemedlet rekommenderas på en torr plats där temperaturen inte stiger över 25 grader Celsius. Det bör också vara gömt från barn. Denna plats är lämplig för förvaring av en förseglad flaska sirap. Om flaskan öppnas ska den förvaras i kylskåpet.

Pantogams hållbarhet varierar beroende på dosform:

 • Oöppnad sirap lagras i 2 år från tillverkningsdatum.
 • 250 mg tabletter lagras i upp till 4 år.
 • Tabletter med en dos av 500 mg förvaras i 3 år från utfärdandedatumet.

Från det ögonblick som sirapen öppnas kan den användas i endast 1 månad. Om mer tid har gått efter första användningen måste läkemedlet kasseras, även om det fortfarande finns kvar i flaskan.

recensioner

Om användning av Pantogam hos barn med nervös tickning, fördröjd talutveckling, ADHD, enuresis och andra problem finns det oftast bra recensioner från föräldrarna. Enligt dem har läkemedlet en positiv effekt på minne och uppmärksamhet, minskar trötthet, eliminerar effekterna av de skadliga effekterna av olika faktorer på centrala nervsystemet. Tabletter kallas en lämplig form för skolbarn, men väljs ofta för yngre barn (3-6 år), för de har inte aspartam och smak

Bland fördelarna med sirap fira det säkerhet för barn i alla åldrar, även för nyfödda, liksom flytande form (det är lätt att svälja), men många mammor anser att förpackningen av sådan Pantogam är obehaglig. Enligt dem är flaskens hals väldigt bred (medicinen är lätt att spilla), och det är svårt att dosera sirapen med en sked (märken är svåra att se, och ibland ges mindre barn en dos). För att avhjälpa dessa brister använder föräldrar ofta en plastspruta för något antipyretiskt läkemedel för att hämta ett läkemedel.

Minuserna av sirap anses vara en mycket söt smak, behovet av kylförvaring och en kort hållbarhet efter öppnandet. Tolerans mot Pantogam kallas bra för mödrar, även om negativa biverkningar ibland finns, speciellt om läkemedel ges på kvällen. Även några barn visade sig ha allergier, varför behandlingen måste stoppas.

Läkare talar om Pantogam annorlunda. De flesta recensioner av neurologer om ett sådant botemedel är positiva, eftersom de noterar en bra effekt när man skriver ett sådant läkemedel för barn med hjärnskador, talutvecklingsretardation, nervös tics, minnesförlust och andra problem.

Men det finns många läkare som anser nootropa droger, även om de är ofarliga, men meningslösa. Dessa inkluderar den populära läkaren Komarovsky, som hävdar att den positiva effekten av Pantogam inte har bevisats.

analoger

Istället för Pantogam kan du ge barnet Pantokaltzin, eftersom detta läkemedel också innehåller hopantinsyra och efterfrågas av samma indikationer. Det är emellertid endast tillgängligt i tabletter, därför är det tillåtet från 3 års ålder, såväl som den tabletterade Pantogam. Byt inte denna analoga sirap.

Byte av Pantogamu kan också bli ett annat läkemedel från gruppen av nootropics. Läkaren får ordinera:

 • «encephabol». Detta läkemedel används för mental retardation, huvudskador, encefalopati och andra patologier i nervsystemet.I form av en suspension kan den ges från tredje dagen efter födseln och tabletterna släpps från 7 års ålder.
 • «glycin». Detta läkemedel i form av smaksättningstabletter används från födseln. De bör lösas under tungan. Läkemedlet är efterfrågan på normalisering av sömn, stimulering av hjärnan, skydd av centrala nervsystemet från överbelastning och stress.
 • «Kogitum». En sådan banansmakad lösning innehållande acetylamino-bärnstenssyra ges till ett barn att dricka under neuros, utvecklingsfördröjning, intrakraniella skador och andra sjukdomar. Det är tillåtet att använda det från 7 års ålder, men ibland föreskriver läkare sådana ampuller och yngre patienter.
 • «Anvifen». Dessa aminofenylsmörsyrakapslar används för barn med sömnlöshet, stammar, enuresi, asteni och andra neurologiska problem. De är föreskrivna från 3 års ålder. Analoger av detta läkemedel är "phenibut"Och"Noofen».
 • «Cortexin». Detta läkemedel hjälper till att bota många neurologiska patologier och har en positiv effekt på hjärnan. Det representeras av ampuller (läkemedlet administreras intramuskulärt) och är ordinerat vid vilken som helst ålder, även med prematuritet.
 • «Aminalon». Sammansättningen av dessa piller innehåller GABA, så de är ordinerade för hjärnskador, depression, rörelsesjukdom, cerebral parese och andra neurologiska diagnoser. Barn ger dem från 1 år.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa