Användningen av cerebrolysin vid behandling av barn

Innehållet

"Cerebrolysin" är ett läkemedel från gruppen av nootropics, har förmågan att påverka hjärnans tillstånd och funktion. Detta läkemedel är efterfrågat i praktiken av neurologer, som ofta föreskrivs för vuxna med Alzheimers sjukdom, stroke eller demens. Förskriv detta läkemedel i barndomen.

Släpp form och sammansättning

"Cerebrolysin" är endast tillgänglig för försäljning i injicerbar form, så sirap, tabletter, kapslar, droppar och andra läkemedelsalternativ med detta namn existerar inte. Läkemedlet placeras i ampuller av 1, 2, 5, 10 och 20 ml, såväl som i ampuller med 30 ml. Ampuller är gjorda av brunt glas och säljs i en låda med 5 eller 10 stycken. Flaskorna är gjorda av samma material och kan säljas individuellt eller i 5 flaskor i ett förpackning.

Lösningen i sig är en klar vätska med en gulaktig brun färg. Dess huvudkomponent är cerebrolysinkoncentrat, extraherad från hjärnan hos grisar. Mängden i 1 ml lösning är 215,2 mg. Dessutom finns sterilt vatten och natriumhydroxid närvarande i läkemedlet.

Princip för verksamheten

Cerebrolysinkoncentrat representerat i läkemedlet är ett komplex av peptider med låg molekylvikt (högst 10 tusen dalton). En sådan liten storlek tillåter dem att korsa blod-hjärnbarriären och påverka nervceller. Sådana molekyler kallas neuropeptider på grund av deras specifika effekt på hjärnan. De kan:

 • förbättra energiomsättningen i hjärnceller
 • stimulera syntesen av proteinmolekyler i neuroner (inuti celler), vilket är särskilt värdefullt under perioden med aktiv hjärnutveckling eller under dess åldrande;
 • skydda neuroner från skadliga effekter av fria radikaler, laktatacidos och andra skadliga faktorer;
 • förhindra nervcellernas död på grund av ischemi eller hypoxi
 • minska den neurotoxiska effekten av aminosyror med en stimulerande effekt;
 • stimulera utvecklingen och tillväxten av nya nervceller (sådan aktivitet kallas neurotrophic);
 • förbättra memoriseringsprocessen och andra kognitiva funktioner.

Är barn förskrivna?

Enligt instruktionerna kan lösningen "Cerebrolysin" appliceras på patienter i alla åldrar. Till skillnad från många andra neuroprotektiva och vasoaktiva läkemedel, passerade läkemedlet kliniska prövningar även i de yngsta patienterna (nyfödda och spädbarn i det första levnadsåret). De bekräftade säkerheten för denna medicinering, så injiceringen av Cerebrolysin är ordinerad för barn från födseln, både till spädbarn och skolåldern och ungdomar.

vittnesbörd

Orsaker till att läkare kan ordinera cerebrolysin för barn kan vara:

Kontra

Behandling med cerebrolysin är förbjuden om:

 • barnet har allvarliga patologier av njurarna, på grund av vilken allvarlig brist på funktionen hos detta organ har uppstått;
 • epilepsi diagnostiseras hos en bebis
 • Patienten har tidigare identifierats överkänslighet mot lösningens aktiva substans.

Användningen av läkemedlet hos barn med allergisk diatese kräver ökad kontroll av läkaren.

Biverkningar

I vissa unga patienter kan Cerebrolysin provocera förlust av aptit, agitation, sömnlöshet, aggressivt beteende. På grund av införandet av lösningen för snabbt kan svettning, yrsel, känsla av värme, ökad hjärtfrekvens eller arytmi uppstå. Ibland finns det en lokal reaktion på injektionen i form av klåda, brinnande eller rodnad.

I mer sällsynta fall orsakar Cerebrolysin injektioner diarré, allergisk reaktion, epilepsi, kräkningar, frossa, feber, ryggsmärta, andfåddhet och andra åkommor. Om några negativa symptom uppstår, kontakta en läkare.

Instruktioner för användning

Introduktionen av cerebrolysin i praktiken är möjlig på flera sätt, vars val beror på den föreskrivna dosen. För införandet av 1-5 ml av läkemedlet väljs vanligtvis intramuskulära injektioner och injiceras vid behov intravenöst jetinjektion 5-10 ml.

Läkemedlet i en större volym (mer än 10 ml) administreras som en intravenös droppinfusion. För droppare spädas läkemedlet ofta i en fysiologisk lösning och tar den i en volym av 100 till 200 ml, beroende på mängden Cerebrolysin. Läkemedlet injiceras i en ven i minst 15 minuter, men droppar vanligtvis inom en timme, eftersom den snabba frisättningen av läkemedlet i blodet kan orsaka oönskade negativa effekter.

Dosen av "Cerebrolysin" för barn beräknas av patientens vikt. För att göra detta multipliceras barnets kroppsvikt i kg med 0,1-0,2 och får antalet milliliter lösning, vilket måste anges per dag. Till exempel, om läkemedlet administreras till en nyfödd med en vikt av 5 kg, blir den önskade dosen 0,5-1 ml Cerebrolysin, det vill säga administreringen kommer att vara intramuskulär.

Varaktigheten av användningen av "Cerebrolysin" beror på sjukdomen, men vanligtvis ges injektionerna dagligen i 10-20 dagar.

Om det behövs, efter en tid, upprepas behandlingen tills patientens tillstånd förbättras.

Kompatibilitet med andra läkemedel

"Cerebrolysin" kan blandas med 0,9% NaCl-lösning, 5% glukos eller dextroslösning, såväl som Ringers lösning. Det är emellertid oförenligt med lösningar som kan ändra pH eller innehålla lipider. Användning tillsammans med MAO-hämmare eller antidepressiva läkemedel kräver försiktighet, eftersom det kan orsaka en ökning av blodtrycket.

Läkemedlet kan administreras samtidigt med vitaminer och läkemedel som har en positiv effekt på blodcirkulationen (till exempel med "aktoveginom"), Men bör inte blandas med dem i samma spruta. Det rekommenderas inte att lägga till några aminosyralösningar i sprutan för Cerebrolysin.

Försäljningsvillkor och lagring

För att köpa ampuller eller ampuller i ett apotek måste du först få recept på Cerebrolysin från din läkare. Priset på läkemedlet påverkas av volymen av lösningen i en ampull och antalet ampuller i förpackningen. I genomsnitt, för 10 ampuller med 2 ml eller 5 ampuller med 5 ml måste du betala 1000-1100 rubel.

Förvara läkemedlet måste skyddas mot direkt solljus. Den rekommenderade lagringstemperaturen är inte högre än +25 grader Celsius. Läkemedlet ska inte vara tillgängligt för små barn.

Om lösningen har förlorat sin transparens under lagring, kan den inte användas för injektioner, men bör kasseras. Hållbarheten för Cerebrolysin i ampuller är 4 år, i ampuller - 5 år.

recensioner

På behandling av barn "Cerebrolysin" som föräldrar och experter inom neurologi talar det mesta bra. De bekräftar läkemedlets positiva effekt när det gäller ZRR, hyperaktivitet, mental retardation eller hypoxisk hjärnskada vid förlossningen.

Nackdelarna med läkemedlet innefattar huvudsakligen dess doseringsform (skott) och den höga kostnaden.Biverkningar på injektioner är mycket sällsynta hos barn, men i några recensioner klagar mammor om utseende av nervös agitation, allergier, yrsel, dyspepsi och andra negativa symtom hos spädbarn.

analoger

Om nödvändigt ersätt "Cerebrolysin" med ett annat läkemedel, kan läkaren ordinera ett nootropiskt medel med en liknande effekt på hjärnan, till exempel:

 • «semaks». Detta läkemedel frigörs som näsdroppar. Den positiva effekten på hjärnan beror på en syntetisk peptid. Barndrog med en koncentration på 0,1% avladdad från 7 år. Det är efterfrågan med minskat minne, hyperaktivitet, enuresis, sömnstörningar och andra problem.
 • «Cortexin». Detta läkemedel, som Cerebrolysin, produceras i en injicerbar form. Det innehåller också lågmolekylära polypeptider som kan påverka nervceller, så det är föreskrivet för hjärnskador, utvecklingsförseningar och många andra neurologiska problem. Detta läkemedel får administreras intramuskulärt från födseln.
    • «phenibut». Denna tablettberedning innehållande aminofenylsmörsyra är föreskriven för sömnstörningar, stammar, asteni, rörelsesjuka och andra problem. Det är tillåtet att ge till patienter äldre än 3 år.
    • «Pantogamum». Detta läkemedel på basis av hopanteninsyra kan ges till barn i alla åldrar. Den finns i två former: sirap och tabletter. Läkemedlet används för nervös tik, neuros, problem med uppmärksamhet och andra indikationer.

    På de neurologiska problemen hos barn, se följande video.

    Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

    graviditet

    utveckling

    hälsa