Vad är en riktig navelsträngsknut och hur är det farligt för ett barn?

Innehållet

Bland de olika patologier som är förknippade med förekomst av defekter i navelsträngen finns också ganska farliga. En sann navelsträngsknut är en sådan förförisk patologi. Den här artikeln kommer att berätta vad en äkta navelsträngnod är och hur farligt det är för ett barn.

Vad betyder detta?

Normalt är navelsträngen eller navelsträngen en långsträckt "sladd". Den sträcker sig från baby till placenta. Navelsträngen kan betraktas som en slags "bro" som förbinder en aktivt utvecklande baby med sin mor under graviditeten.

Navelsträngen är ganska lång. Under normal graviditet är längden på en hälsosam navelsträng 50-70 cm. Tjockleken på navelsträngen är vanligen ca 2 cm. En så stor längd gör navelsträngen snurra i loopar eller till och med knutar. Läkare kallar sådana knölar sanna.

Det bör noteras att Denna patologi är ganska sällsynt i obstetrisk träning. Om du fokuserar på statistik kan det noteras att sanna noder på navelsträngen förekommer i cirka 1% av alla fall. Detta patologiska tillstånd är dock extremt farligt. Det kan väsentligt förvärra graviditeten och även bidra till utvecklingen av farliga patologier i fostret.

Skäl till utbildning

En mängd olika faktorer kan leda till att nodulerna uppträder på navelsträngen. Den vanligaste orsaken till utvecklingen av denna patologi är barnets intensiva fysiska aktivitet. Vanligtvis är fostret som utvecklas i livmodern mer mobil under första hälften av graviditeten. Ju mindre barnet är desto lättare är det för honom att flytta.

När barnet växer börjar antalet aktiva rörelser gradvis minska. Detta beror på att barnet gradvis blir trångt i livmodern. En sådan egenskap bestämmer det faktum att sanna knölar på navelsträngen bildas huvudsakligen upp till 3 trimester av graviditeten. Detta faktum bekräftas av recensioner av mammor som mötte detta problem medan de bär barn.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

diagnostik

Omedelbart bör det noteras att definitionen av sanna knölar på navelsträngen - en ganska svår uppgift. Vanligtvis upptäcks sådana förändringar av läkare redan efterhand - efter barnets födelse. Efter efterföljden och navelsträngens födelse kan läkare undersöka dem noggrant. Med denna inspektion upptäcks som regel sanna knutor.

Tyvärr är det omöjligt att misstänka förekomsten av patologi endast för vissa kliniska tecken eller symtom. Det finns inga specifika tecken som absolut skulle ange närvaron av knölar på navelsträngen, nej.

Det bör noteras att ibland finns navelsträngsnollarna fortfarande under ultraljud. Vanligtvis blir detta möjligt när forskningen utförs på expertens nivå, av en erfaren och kvalificerad specialist. Svårigheten att hitta sanna knölar på navelsträngen är att navelsträngen är ganska lång. Undersökande ultraljudspersonal kan inte alltid undersöka varje tum av honom.

Man kan misstänka närvaron av en nod på navelsträngen genom dopplerografi. Denna metod möjliggör att utvärdera blodflödet i navelkärlen.En minskning av blodflödet i vissa delar av navelsträngen är en av de tecken som kan indikera närvaron av en nod.

Om, under graviditeten, hittades i navelsträngen i framtida mamma under ultraljud, kommer hon i framtiden noggrant att övervakas. Under tiden som återstår före leveransen undersöker läkaren nödvändigtvis fostrets tillstånd. För detta används kardiotokografi ofta. Genom detta diagnostiska test kan du bestämma hjärtfrekvensen hos en bebis, samt bedöma dess motoraktivitet.

Övervakning av barnets aktivitet kan utföras av den förväntade mamman själv. Under andra hälften av graviditeten känner hon som regel redan en baby ganska bra i magen.

Om en gravid kvinna konstaterar att hennes barn har drastiskt förändrat sin fysiska aktivitet, bör hon definitivt varna sin obstetrikare-gynekolog om detta.

Inverkan på barnet

Föreställ dig barnets fulla utveckling utan att navelsträngen är omöjlig. Med hjälp av detta unika organ, som endast förekommer i kvinnokroppen under graviditeten, får fostret alla nödvändiga näringsämnen för tillväxten. En bebis i livmodern kan inte äta på egen hand. Han tar emot alla nödvändiga proteiner, fetter och kolhydrater genom blodet från sin mamma. Näringsämnen kommer genom blodkärlen som ligger direkt inuti navelsträngen.

Genom navelsträngsblod får barnet upplöst syre i blodet. Under barnets lungfödds liv fungerar inte funktionen. Andningsorganet fungerar fullt ut först efter att barnet är födt och gör sitt första andetag i livet. Fram till den här tiden får barnet upplöst syre genom systemet av navelsträngskärl - från sin mor.

Navelsträngen spelar en annan viktig roll: den är inblandad i användningen av metaboliter. Genom systemet med navelskålar blir fostret "av med" de avfallskemikalier som inte är nödvändiga för organismen. Att säkerställa navlesträngens funktioner är möjlig om under graviditeten inte utvecklas några abnormiteter eller defekter i navelsträngen. Närvaron av noder bidrar till det faktum att blodkärlen i navelsträngen, nypa. I detta fall försämras blodtillförseln till barnet och placentan.

Brist på syre i blodet bidrar till att barnet utvecklar ett extremt farligt tillstånd - intrauterin hypoxi. Det är farligt eftersom blodtillförseln till barnets inre organ reduceras kraftigt. Detta leder till störningar i deras funktion.

Hållbar intrauterin hypoxi är också farlig på grund av att barnet kan utveckla en störning av hjärtaktiviteten. Denna situation är extremt farlig och kräver akut intervention av läkare för att bevara fostrets liv.

I vissa fall är det möjligt att bestämma effekterna av förlängd intrauterin hypoxi hos en bebis endast efter födseln. Barn som har upplevt denna patologi under sin prenatala utveckling kan ha mindre vikt vid födseln, låg immunitet, liksom ett antal medföljande medfödda sjukdomar. I vissa fall kan uthållig intrauterin hypoxi bidra till bildandet av ett antal nervsystems patologier.

Trombosering av navelsträngen är en annan möjlig komplikation som kan utvecklas om det finns sanna noder på navelsträngen. I navelsträngens klämsektion reduceras blodflödet avsevärt. Långsam blodflöde bidrar till det faktum att blodplättarna (blodplättar) börjar klibba ihop snabbare med varandra, vilket leder till bildandet av blodproppar.

Genom tromboserad navelsträng är inte möjligt fullt blodflöde. I en sådan situation får barnens kropp inte tillräckligt med näringsämnen och syre. Ju starkare lumen i navelsträngskärlen är stängd, desto mer ogynnsam är prognosen för den fortsatta graviditeten. Tyvärr är det i denna situation hög risk för abort (och till och med stillbirth).

prognoser

Det är viktigt att notera att närvaron av sanna noder inte alltid är en mening. Graviditetens prognos beror på många faktorer. Nudlar på navelsträngen kan förekomma under olika graviditeter. Om de kom fram tidigt, borde den förväntade mamman inte oroa sig i förväg. Ofta händer det att barnet helt enkelt "unravels" självständigt. I en sådan situation är resultatet ganska fördelaktigt, och även en naturlig födelse kan utföras.

Om knölar på navelsträngen föreföll närmare födseln, är det i detta fall ganska sällsynt att möjligheten till självständig "disentangling" är låg. Men i detta läge kan barnet födas i en helt hälsosam värld. Förekomsten av flera knölar på navelsträngen och de medföljande indikationerna kan leda till att läkare tillgriper att utföra en kejsarsnitt.

Obstetricians och gynekologer väljer vanligtvis en kirurgisk metod för obstetriskt hjälp om det under graviditeten är komplicerat av ett antal vissa villkor. En kejsarsnitt utförs med en onormal presentation (eller om fostret är för stort). Den stora storleken på barnet med ett smalt bäck av moderen är också en indikation på kejsarsnittet. I detta fall kan självständig förlossning vara mycket farlig.

Under passagen genom födelsekanalen kan barnet fastna i navelsträngen eller pressa det hårt. I det här fallet upphör plötsligt blodflödet genom navelkärlen, vilket kan leda till olika farliga förhållanden, inklusive hotet för livet för fostret. För att undvika sådana farliga komplikationer, läkare och tillgripa att utföra kejsarsnitt.

Urvalet av obstetrisk hjälp taktik för gravida kvinnor med äkta noder på navelsträngen utförs individuellt. För att göra detta tar läkare hänsyn till alla faktorer som påverkar graviditeten.

För information om hur blodtransfusionen av blod flyter under graviditeten, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa