När börjar en bebis att höra och hur man kontrollerar en nyfödd hörsel?

Innehållet

En nyfödd baby kan sova även i högt ljud, och det stör inte honom alls. Men föräldrar undrar samtidigt om barnet hörs alls. I den här artikeln behandlar vi funktionerna vid hörseln av nyfödda, liksom metoder för att bestämma det hemma.

Bildande av hörselfunktion

Du kan bli förvånad, men höra barn börjar fortfarande i livmodern. Hörselorganen bildas tidigt - även vid 5 veckors graviditet, bildas rudimenten av framtida öron, eller snarare inneröret. Vid 7 veckor bildas mellanörat, och sedan öronet. Fasta öron är bara kort före födseln.

Viktigt för att få förmågan att höra inre örat fullbordar sin bildning under en period på cirka 19 veckor. Och öronen fortsätter att förbli ganska mjuka efter födseln, öronkanalen är smal, och detta kommer att rätta sig endast efter det första året av livet.

Bebisar börjar hämta de första ljuden i mors mage efter 14 veckor. Men medan dessa ljud är mer som öronen på en reptil, lyfter frukten upp vibrationerna som följer med ljudvågorna. När bildandet av det inre örat är avslutat och labyrinten hårdnar, visas förmågan att höra bättre. Detta händer efter 20 veckor, den 26: e gravidveckan hör barnet i magen nästan som oss, men med ändringen att han fortfarande är i vattenmiljön.

Han hör hennes mors hjärta slår och blod strömmar genom kärlen, hur hennes tarmar fungerar. Han hör hennes röst och blir snabbt van vid det. Ljud från utsidan börjar intressera barnet endast under de senaste veckorna av graviditeten. Barnet hör musiken som låter hos mamma hörlurar, men bara om hörlurarna sätts på direkt i magen. Om de är på mammas öron kan barnet inte höra ljuden.

En baby är född att höra. Om synen på en nyfödd är väldigt ofullkomlig, och endast suddiga fuzzyfläckar uppfattas av en smula, så är allt bra med hörsel.

Naturligtvis förutsatt att under pågående läggning och utveckling av hörselorgan i den prenatala utvecklingsperioden fanns inga fel och problem som kan påverka hörselnivån.

Screening efter födseln

Under de första dagarna av livet (vanligtvis efter andra dagen) genomförs en särskild undersökning på modersjukhuset för alla nyfödda - hörselhjälpmedel eller ljudsökning. En speciell apparat fixar hårcellens respons till ljudstimuli. Den andra gången screening rekommenderas i en månad, 3 månader, ett halvt år.

Det är svårt att säga hur pålitlig en sådan studie är. Om det gav de mest exakta uppgifterna, skulle det vara möjligt att diagnostisera hörselpatologier upp till ett år.

Under tiden upptäcker de flesta fall av mindre sensorineural hörselnedsättning och ensidig hörselnedsättning eller dövhet (om du inte hör ett öra) mycket senare. Det vill säga, ett barn som framgångsrikt har passerat en ljudscreening kan vara svår att höra.

Modersjukhuset använder en metod för försenad otoakustisk emission.. En bärbar enhet med en liten tunn flexibel sond kallas en audiometer. En del av sonden placeras i ett barns öra. Enheten skickar ljud genom sonden. Hårcellerna i inre örat plockar upp dem och ökar dem om barnet hör.Om inte, får hårcellerna inte en signal, det finns ingen impuls. För mer exakta resultat anses det optimalt om barnet matas och sover.

I utdraget från sjukhuset, om du tittar noga kan du hitta följande notation: D (+) = S (+). Det innebär att barnet har blivit framgångsrikt screenat för både höger och vänster öra. Han hör.

Om istället för plusser finns en minus, visade screeningen ingen reaktion av hårcellerna, och därför kommer en ytterligare undersökning definitivt att tilldelas barnet.

Screening av prematura barn har sina egna nyanser. Han utförde en akustisk undersökning inte den andra dagen, med tanke på orörligheten hos alla organ och system, inklusive hörselorgan, men på vilken som helst dag efter 2-4 veckors liv.

Riskgruppen för möjliga patologier inkluderar barn födda till döva eller hörselskadade föräldrar, liksom barn som föddes från en graviditet där en kvinna har haft smittsamma virussjukdomar, särskilt om det hände i tidiga skeden.

inre öronhårceller

Hur man kolla hemma?

Alla föräldrar till nyfödda, på ett eller annat sätt, försöker förstå för sig hur barnet ser och hör. Hemma, hjälp en sådan metod som att övervaka barnets reaktion på ljud. Beteendemetoden är bara ungefärlig, felaktigt, eftersom det inte kan visa hur stor hörselnedsättningen är, huruvida det uppstår några avvikelser. Men från ett hem kontroll är inte nödvändigt.

Föräldrar kan kontrollera sin hörsel för att konsultera en läkare om man får tvivelaktiga eller otillfredsställande resultat. Inget behov av att vänta på att barnet växer upp. För normal mental utveckling och utveckling av tal är det viktigt att höra och därför är hörselkorrigering möjlig i spädbarn: barn är hörapparater (öronkorrigenter), utför kirurgi för att återställa aurikeln, om det finns defekter i ytteröret.

Det finns många sätt att hjälpa ett barn, men hjälp blir mer användbart om det tillhandahålls så tidigt som möjligt.

Om barnet redan har en månad kan du försöka tillämpa beteendemetoden. Det bygger på vissa reaktioner från barnet till ljuden. Det är viktigt att barnet är i vila, torrt och välmått..

Först gör du olika ljud från höger öra, och sedan från vänster. Börja med klapphänder på ett avstånd av ungefär en halv meter. Kolla sedan hur din baby upplever tystare ljud, till exempel ljudet av en skrammel (välj ett leksak med ett ursprungligen mjuk ljud). Höga frekvenser kan kontrolleras med semolina, vilken mamma kan hälla i en tom metallburk. Skaka en sådan burk nära örat - barnet kan bara fånga högfrekvent ljudet från spannet från nära håll.

Hur man förstår att ett barn uppfattar ett eller annat ljud:

 • han är animerad av ljudet av den synkrona vågen av armarna och benen;
 • han fryser och försöker hitta källan till det underliga ljudet;
 • Barnet öppnar sina ögon brett, ändrar sitt uttryck;
 • smulorna förändrar frekvensen och djupet av andningen.

Hemtest för hörselprov utförs aldrig för barn som är sjuka, som har kramper eller har tandklipp.om barnet är hungrig eller inte tillräckligt med sömn. Eventuellt obehag som barnet känner ökar sannolikheten för felaktiga beteendehänsyn på ljud.

Under den första månaden av livet skiljer barnen nästan inte lågfrekvenser, för dem är högfrekvensområdet mer bekant. Om testen utförs för barn från 3 månader och äldre, läggs ett viktigt tecken som att vrida huvudet till ljudkällan i listan över reaktioner.

Ett hörapparat baserat på reproduktion av olika ljud i frekvens kallas Kalmyko-metodentjut. För ett sådant test behöver du tre plastbehållare, som är en tredjedel som föreslås fylla med semolina, bovete och ärter. Detta kommer att vara hög, medium och låg frekvens.För att checka in måste assistenterna locka pappa eller mormor. Medan man distraherar barnets uppmärksamhet med en ljus leksak, ett ovanligt föremål, den andra är en halv meter från höger och skakar sedan från vänster öra med en burk. De börjar med semolina (det vill säga med högfrekventa ljud), då tar de bokhvet och allra sista - ärter. Mellan byte av burkar gör en paus i ett par minuter.

Testet anses framgångsrikt om barnet, även om det inte distraherar sig från leksaken, reagerar (även kortfattat) på ljudet av croup i banker.. Han kan stå still för en sekund, vända på huvudet och titta på burken, börja leta efter ljudkällan genom ögonen, ändra sitt uttryck. Om det inte finns någon reaktion alls, ska du visa barnet hos ENT och audiologen.

Möjliga problem

  Hörselproblem hos nyfödda och spädbarn kan variera. Orsaken till bristen på hörsel i ett allvarligt fall ligger i avvärjningsnerven eller hörselns hörselcentrum, och kanske resultatet av mekanisk skada - modern renade barnets öron med öronpinnar och skadade membranet.

  I det andra fallet är det ibland ganska nog att rensa de hörselvägarna, släppa dropparna och allt passerar. Men oftare i fall av hörselnedsättning är läkemedel ineffektiva, speciellt om hörselnedsättning är medfödd. Prognoser, tyvärr, en besvikelse. Det är omöjligt att bota sjukdomen, men det är möjligt att avsevärt förbättra barnets livskvalitet, ge honom en chans att utvecklas normalt, lära sig tala och anpassa sig till samhället. Detta hjälper audiologer och hörapparater.

  Hörselhjälpmedel, cochleär implantatoperation kan ge barnet möjlighet att höra. Recensioner av sådana metoder är bra, eftersom de ger hörselskadade barn en verklig chans till ett normalt och uppfyllande liv.

  Specialisten i videon nedan berättar om tidig diagnos av hörselnedsättning.

  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa