På vilken dag faller navelsträngen hos en nyfödd som vanligtvis av och vad beror det på?

Innehållet

Barnet under sitt prenatala liv är "anslutet" till moderen genom en speciell "bro" - navelsträngen. Efter att barnet är födt, avslutas denna anslutning. Denna artikel kommer att berätta om vilken dag navelsträngen hos en nyfödd brukar falla ut och vad det beror på.

Särskilda funktioner

Under sitt prenatala liv kan barnet inte ensöra sig själv. Det tar emot alla ämnen som är nödvändiga för tillväxt och utveckling i upplöst form. De tränger in genom navelsträngen som finns i navelsträngen. Också det syre som är nödvändigt för cellulär andning kommer in i barnens organism genom dem.

Navelsträngen förblir i en gravid kvinnas kropp fram till födseln. Efter barnets födelse är navelsträngen "född". Därefter skär en obstetrikare-gynekolog navelsträngen och därmed "separerar" barnet från sin mamma. Nu kommer barnet att andas på egen hand.

Innan du skär navelsträngen placerar doktorn speciella terminaler på den. Detta är nödvändigt för att navlens kärl ska stoppa sin pulsation. Detta är en slags "signal" för barnets inre organ, så att de börjar sitt fulla arbete. Efter att pulsningen av navlens kärl stannar, skär obstetrik-gynekologen navelsträngen.

Obstetricians använder olika metoder för vidare bearbetning av navelsträngsstubben. Den första är att ett speciellt klämma ("klädnyp") utan att ett fästband är applicerat på navelsträngen. Därefter bearbetas stubben med väteperoxid, kaliumpermanganat eller briljantgrönt. Denna behandling bidrar till att stubben i navelsträngen torkar ut och läker. Också tack vare denna metod reduceras sannolikheten för sårinfektion.

Läkarna rekommenderar att du behandlar navelsträngen innan du matar barnet. I det här fallet kommer han att överföra proceduren mycket lugnare. Vid behandling av navelsträngsstubben behöver föräldrarna inte oroa sig. Under proceduren bör man komma ihåg att det är mycket viktigt för barnet. Behandla såret bör vara mycket noggrant, alla rörelser ska vara smidiga.

Om barnet släpps ut från sjukhuset med en klädnyp på navelsträngen, ska den behandlas. Mikrober kan också ackumuleras på klädnypen, vilket kan leda till efterföljande av navelsträngen. Hantera klädnypen ska vara noga.

När navelsträngen kläms fast med en klädnyp, förblir det återstående fragmentet av navelsträngen på barnets kropp som regel inom 4-6 dagar.

Denna behandling har ett antal nackdelar. Så, efter att ha födt och tills såret läker fullständigt, ska moderen noga titta på hur barnets navel ser ut och hur det läker.

Hygienregler är mycket viktiga. Det är viktigt att komma ihåg att navelsträngens helande stubbe är en såryta som kan fästa. För att förhindra infektion bör moderen komma ihåg att hon alltid ska ta barnet endast med rena händer.

Det finns ett annat sätt att hantera navelsträngsstubben. I det här fallet tar läkare bort navelsträngen kvar på andra dagen efter barnets födelse. I detta fall pålägger de ett speciellt kompressionsbandage på stubben.

Under de allra första timmarna appliceras ett tätt bandage så att det klämmer fast snittet av navelsträngen ganska starkt. Därefter minskar trycket gradvis. Efter 24 timmar avlägsnas ett sådant bandage i regel.Efter det kräver såret noggrann vård vid användning av väteperoxid. I detta fall fördröjs såret vanligtvis en vecka efter leverans.

Vad påverkar läkning?

Varaktigheten av läkning av navelsträngen beror på många faktorer. Det händer ofta att en kvinna som just blivit en mamma börjar oroa sig för att hennes barn har en navel som läker för långsamt. Vanligtvis ledde den föregående konversationen med en vän, i vilken barnets navelsträngen hade läkt lite tidigare, till utseendet av denna tanke.

Varje barn är unikt från födelsetiden. Vävnadsläkning är en individuell process och beror på ett stort antal faktorer. Vikten och tillståndet hos barnets immunitet kan sålunda även påverka sårets sårläkning. I en för tidig bebis med låg födelsevikt kan naveln läka mycket längre än en fullfödd bebis.

Korrekt vård kan ha en positiv effekt på navlens sårläkning. Så, för att navelsträngsstubben på naveln ska läka snabbare, rekommenderar läkare inte för hårt att sväva barnet.

Ingången av vatten till navelsträngsstubben med en klädnyp kan hjälpa såret att läka något längre. Därför väljs torkmedel för torkning och bearbetning av såret.

"Stickpunkten" när du lämnar är ofta en klädnyp överlagrad på navelsträngen. Recensioner av många mumier indikerar att det var hon som orsakade dem den verkliga skräcken när de behandlade stubben av navelsträngen. Många kvinnor börjar oroa sig för att klädnypen kan bryta och någonting fruktansvärt och irreparabelt kommer att hända. Bekymrad över detta är inte värt det.

Läkare noterar att med korrekt hygienhantering kommer klädnypen kvar på navelsträngsstubben att försvinnas på egen hand. Men tiden som detta kommer att ta kan vara annorlunda. För vissa fortsätter det för ett par dagar, och för någon försvinner det inte i en vecka. I det här fallet är det inte dags att hitta klädnypen på navelsträngsstubben, men försiktig hygienisk vård. Vid korrekt bearbetning av navelsträngen och själva stiftet är risken för infektion av naveln i det nyfödda minimal.

Hur ser babyens navel ut?

Utseendet på navelsträngen i de första dagarna efter födseln kan verkligen skrämma unga och fortfarande oerfarna föräldrar. Naveln hos ett nyfött barn är normalt under de allra första timmarna efter födseln, det är ännu inte helt format. Den representerar endast en såryta med en avstrykning av navelsträngen. Detta är dock bara ett tillfälligt fenomen. Allmänt, i regel, kommer rester av navelsträngen att försvinna, och barnets navel kommer att se mycket bättre ut.

Ett annat symptom som kan varna och skrämma unga föräldrar är utseendet på en liten blödning från navelsträngsstubben. Denna situation kan också vara. En tillräcklig tid måste passera för att läka naveln. I vissa barn läker vävnad långsamt, så det tar längre tid att läka.

Mekanisk skada på naveln kan åtföljas av utvecklingen av mindre blödning. Unga föräldrar i de första dagarna efter deras efterlängtade bebis är så mycket oroliga och oroliga att de kommer att göra något fel, vilket genom sina handlingar kan bidra till skador på navelsträngen. Således kan bloddroppar på stubben hos en babys navelsträng uppträda när de slarvigt lägger på blöjor eller vårdslös hygienisk hudvård av ett nyfött barn.

Vård av nyfödda barn bör utföras mycket noggrant och försiktigt. Barnets hud är mycket mild och lätt skadad, så alla åtgärder som utförs i förhållande till honom bör vara mycket försiktiga.

När en liten mängd blod uppträder i navel såret under de första dagarna efter födseln krävs ingen behandling. Detta symptom kommer att passera självständigt och utan medicinsk ingrepp.

Om föräldrarna upptäcker att barnet har pus i naveln, då är det i detta fall viktigt att barnet visas till barnläkaren. I denna situation, utnämning av speciella läkemedel av lokal åtgärd, som har antibakteriella och sårläkande effekter.

För information om hur du hanterar en nyfödds navelsträng, se följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa