Symptom och behandling av förkylning hos spädbarn, förebyggande: hur man inte smittar barnet

Innehållet

Tyvärr finns förkylningar hos mycket små barn, tyvärr ganska ofta. Deras fara är att i händelse av sen diagnos kan de vara ganska svåra och åtföljas av farliga komplikationer. Denna artikel kommer att berätta om de viktigaste symptomen på förkylning och dess behandling hos spädbarn, du kommer också att lära dig om förebyggande av förkylning i barndomen.

Första tecken

Spädbarn är benägna att kyla ganska mycket. Detta beror till stor del på det faktum att termoregulering inte fungerar tillräckligt bra hos nyfödda och spädbarn. Att ändra temperaturen kan bidra till den snabba överkylning av barnets kropp, vilket i regel leder till sjukdomstillväxt.

Kall symptom kan vara olika. Deras intensitet beror på olika faktorer:

 • barnets ålder
 • Förekomsten av samtidiga sjukdomar;
 • prematuritet vid födseln;
 • baslinjeimmunitet.

Vanligtvis uppstår de första negativa symtomen på förkylning inom några dagar av hypotermi. Försvagade barn kan dock snabbt bli sjuka. En sådan snabb utveckling av negativa symptom påverkas av minskad immunitet.

Det finns förkylning hos spädbarn på olika sätt. De vanligaste symptomen är följande:

 • Rinnande näsa Det är vanligtvis slimigt. Vissa barns rinnande näsa kan vara ganska starka och till och med försvagande.
 • Nästäppa. Uppsamlingen av slem i näspassagerna bidrar till att barnet har nasalt andning. Som regel kan detta symptom lätt märkas från sidan - barnet börjar aktivt andas genom munnen.
 • Rödhet i hals. Vanligtvis blir hela väggen i struphuvudet röd. Mot bakgrund av sådan inflammation blir barnet svårt att svälja. Vanligtvis fortsätter rodnad i halsen av ett barn under hela akutperioden.
 • Hosta. I de flesta fall förekommer det samtidigt med en rinnande näsa, men det kan vara försenad med 1-2 dagar. Som regel är värmen under kyla torr. I vissa fall, speciellt när en bakterieinfektion sammanfogas, förändras hostens natur - den blir våt med sputum.
 • Ökad kroppstemperatur. Den inflammatoriska processen som framkallar hypotermi manifesterar sig ganska snabbt av förhöjd temperatur. Hennes tal bestämmer svårighetsgraden av sjukdomen. På sjukdomshöjden kan barnets kroppstemperatur nå 37-38,5 grader.
 • Nedsatt avföring. I vissa fall, när du är förkyld kan din baby ha diarré. Detta symptom uppträder som regel vid ARVI eller annan virusinfektion mot bakgrund av en förkylning.

Förändringar i beteende och utseende

En sjuk baby ändrar också beteendet. Att misstänka att krummen har blivit förkyld kan föräldrarna och enligt de karakteristiska tecknen på en förändring i hans vanliga humör. Så, en sjuk baby minskar vanligtvis aptit. Barn börjar överge mammas bröst.

Barnet är lätt upphetsat eller omvänt blir för trögt. Med förkylning är sömnen störd. Barnet börjar sova rastlöst, vaknar ofta.

Ändra barnets utseende. Integreringar blir vanligtvis bleka. Mot bakgrunden av hög kroppstemperatur i smulorna kan kinderna rodna. Ögonen blir lite grumliga.

Värme kan åtföljas av kraftig svettning. Barnens hud blir kladdig vid beröringen. Detta är särskilt märkbart i hår- och nackområdet. En dålig förkylning kan göra barnets andning frekventare.

Föräldrar kan märka detta symptom helt enkelt genom att vända sig till rörelserna i barnets bröstkorg. Den kommer att stiga och falla med en ganska stor frekvens. Vanligtvis syns detta symptom hos mycket små barn, liksom en ökning av andfåddhet.

Unga och oerfarna föräldrar till spädbarn som ännu inte har blivit 2 månader gamla är det ibland ganska svårt att skilja förkylningar från andra sjukdomar. Moms och daddies av äldre barn kan "skriva av" symtomen på en förkylning.

Det händer ofta att de självständigt börjar engagera sig i behandlingen av smulorna, även utan att ringa en läkare till huset. Att göra detta är absolut omöjligt. Kall symtom hos spädbarn är verkligen ganska lätt att förvirra med andra farliga infektioner. Inte för alla sjukdomar är behandlingsalgoritmen densamma.

För att inte fördröja behandlingen och göra den korrekta diagnosen är det mycket viktigt att föräldrarna nödvändigtvis konsulterar barnläkare. Först efter att ha exkluderat ett antal allvarliga infektioner i barndomen kan en kyla behandlas hemma.

Vid försämring av barnets tillstånd är det mycket viktigt att omedelbart kontakta en barnläkare.

Hur man behandlar en baby?

Gör en behandlingsplan för barnet ska ha en läkare. Före ankomsten av en specialist, först och främst bör föräldrarna lugna sig. Det är viktigt att komma ihåg att för agiterade beteenden hos föräldrarna snabbt kan överföras till barnet. Han kommer bli mer angelägen och spänd.

Under den akuta perioden av sjukdomen bör du inte tvinga mata barnet. Sådan utfodring kan orsaka uppkomsten av kräkningar hos ett barn och i vissa fall även bidra till en ännu större ökning av kroppstemperaturen. Dr Komarovsky anser att en sjuk baby ska ges tillräckligt med vätska. Du kan ge ditt barn lite vatten - i genomsnitt ½ tsk varje 20-30 minuter. I framtiden kommer dricksordningen att bestämmas av en barnläkare som kommer att undersöka den sjuka barnen.

Titta på hur barnet är klädd. Om barnets hud är för varm och ljusröd, bör du inte svaddra den för mycket. I en sådan situation rekommenderar läkare oftast att välja en mindre varm väst. För mycket förpackning av barnet förstärker endast hans tillstånd.

Om barnkammaren är cool och barnets hud känns kall att hålla på, då ska du i så fall täcka barnet med en filt. Under frysningar blir barnet oftast blekt och dumt.

Det händer så att många mödrar med hög kroppstemperatur börjar gnugga sina barn med en lösning av ättika eller alkohol. Gör inte det här. Ättiksyra kan ha en skadlig effekt på huden. För att gnugga huden lämpligt vanligt varmt vatten (28-35 grader).

För att lugna barnet, ta honom i dina armar. Försök hålla barnets huvud något högre än hans kropp. I detta läge blir barnet lite lättare att andas.

Med en ökning av kroppstemperaturen i ett barn bör inte bada honom. Alla vattenprocedurer diskuteras nödvändigtvis med läkaren. Vid första gången, då kroppstemperaturen hos smulorna är ganska hög, är långa badningsmetoder uteslutna. De kan bidra till kränkning av termoregulering hos barnet, vilket kan förvärra hans tillstånd.

Förbättrad nasal andning

För att förbättra näsanandningen är det nödvändigt att rengöra barnets näsa från slamet som ackumuleras där. För detta kan du använda speciella apparater eller små bomullsflaggel - turund. De säljs nu i nästan alla apotek.Det är också nödvändigt att rensa näsan före alla matningar.

För att rengöra barnets näsa är det nödvändigt att fukta en bomullsuldsturunda och sätt in den i näsborrens näsborre ca 7 mm. Vidare ska lätta men säkra rörelser rullas flera gånger och sedan dras ut. Liknande åtgärder utförs med andra näsborrar.

Om slem är tjock och lämnar ganska dålig kan du droppa 2 droppar kokt vatten eller saltlösning i näsan. Därefter bör du upprepa proceduren med rengöring näsborrar med bomullsrundor.

Näsvingsmassagen kan också förbättra näsanvändningen. Det hålls genom att sträcka rörelser från näsan till näsens botten. Det är mycket viktigt att du konsulterar barnläkaren före någon massage.

Förbättrad nasal andning är möjlig med hjälp av droger. En av dessa läkemedel är interferon. Det har framgångsrikt använts av läkare för behandling av rinit, även i de minsta patienterna. Med en förkylning används detta läkemedel vanligtvis upp till 5 gånger om dagen. Genomsnittlig behandlingstid är vanligen 3 dagar.

Vad ska man göra med öroninflammation?

Om smulan ofta gnuggar örat och också gråter mycket, då kan detta vara en signal till föräldrar att han hade otit på grund av förkylning. Kolla in det är ganska enkelt. För att göra detta ska föräldrarna trycka lite eller dra örat tragus. Om barnet har inflammation i örat, kommer han att reagera mycket kraftigt på denna åtgärd.

Det är viktigt att notera att det är omöjligt att behandla otit hos ett barn. Inställning av olika alkoholhaltiga lösningar kan juicer och andra folkmedicinskmedel bidra till sjukdomsprogressionen samt utveckling av farliga komplikationer.

Vid första tecken på smärta i örat ska omedelbart visa barnet för läkaren. Efter att ha undersökt barnet kommer läkaren att avgöra om han har otitis tecken och vid behov skriva ut antiinflammatoriska läkemedel.

Sådana medel inmatas vanligtvis med en pipett eller injiceras med en turunda genomvattnad i en medicinsk lösning. I regel administreras läkemedel för behandling av otit hos barn 3-4 gånger om dagen. Den totala behandlingstiden bestäms individuellt, baserat på barnets ålder och svårighetsgraden av sjukdomen.

Folkmekanismer

Observera att val av denna behandlingsmetod bör vara mycket försiktig. Du bör inte tänka på populära metoder. Innan du väljer ett botemedel bör du alltid kontakta en läkare. Ett antal populära recept kan orsaka allergisk reaktion hos en baby.

Bland de många olika metoderna kan du hitta mycket användbara. En av dem är ett avkok från kamille. Det kan användas om ögonens ögon har ont mot barnet mot bakgrund av en förkylning. I detta fall blir barnets ögon röda, med ett klart synligt ytnät av blodkärlen.

För att förbereda lösningen behöver du 1 matsked kamilleblommor. Denna mängd växtmaterial måste hällas med ett glas kokande vatten. Insistera bör vara 45-60 minuter, sedan belastning. Därefter kyls den resulterande infusionen till en bekväm temperatur.

För att torka barnets inflammerade ögon används bomullsplattor doppade i kamillebuljong. Du kan göra denna procedur 3-4 gånger om dagen. Om inflammationen inte passerar, kan det i detta fall krävas speciella medicinska salvor. De är redan skrivna ut av läkaren, eftersom de har ett antal kontraindikationer för användning.

Är det möjligt att mata bröstmjölk?

Med förkylning är det inte värt att beröva en baby med naturlig amning. Om barnets mor inte är sjuk kan du utföra amning. Det är bara viktigt att inte vara alltför ivriga med detta, och inte att tvinga barnet. Vid amning får ett barns kropp alla näringsämnen som är nödvändiga för dess utveckling, liksom skyddande antikroppar - immunoglobuliner.

Hos barn som redan får kompletterande livsmedel är situationen något annorlunda. Som regel, mitt i en kall sjukdom, vägrar barnet helt enkelt till sin favoritmat. Det blir verkligen ganska svårt att mata barnet, men du behöver fortfarande göra det.

Proteiner är helt enkelt nödvändiga för en snabbare återhämtning av en sjuk baby. De är strukturella komponenter i immunoglobuliner. Det är viktigt att alltid övervaka mängden proteinprodukter som ingår i barnens kost.

Behandling är en väsentlig del av behandlingen. För att ett barns kropp ska snabbt bli av med toxiner som uppträder i kroppen under en period av akut inflammation, behöver den vatten. Du kan lägga en baby till vanligt kokt vatten. Bebisar som redan har druckit fruktdrycker och juicer före en förkylning kan fortsätta att ge dessa drycker. Föräldrar måste övervaka temperaturen på vatten eller komposit, vilket de ger till deras bebis.

Drycken ska vara varm, men inte kall. Juicer och fruktdrycker ska inte välja sura. Den bästa drycken för att mata ett barn betraktas fortfarande som vanligt kokt vatten.

förebyggande

Under säsongen av förkylning och andningssjukdomar är det mycket viktigt för barnets föräldrar att observera förebyggande åtgärder. Enkla regler hjälper dem att rädda sina smulor från förkylning. De flesta virala andningsorganen sänds genom luften. De minsta virusen är ganska väl bevarade under svåra förhållanden och överförs genom andning från föräldrar till barnet.

För att skydda ett barn från förkylning bör föräldrar följa följande rekommendationer:

 • Håll rena i huset och speciellt i plantskolan. För att göra detta bör barnkammaren regelbundet utföra våtrengöring. Under perioden med säsongsvirusinfektioner och förkylningar kan du använda speciella produkter som innehåller antimikrobiella komponenter. När du väljer sådana verktyg, var uppmärksam på att de är säkra för användning i barnrum.
 • Håll babyhygien. Hälsabarnets hud hjälper till att skydda den från många sjukdomar. Bathe din baby med råd från din barnläkare.
 • Följ bearbetningen av barnens rätter. Alla rätter som är avsedda för barnet ska alltid vara rena och väl torkade. I dåligt behandlade redskap sätts mikrober ganska lätt, vilket kan orsaka ett barns sjukdom.
 • Följ reglerna för personlig hygien. Föräldrar bör inte heller glömma att tvätta händerna med tvål. Det är särskilt viktigt att inte glömma detta objekt under influensan och säsongens kalla. Överensstämmelse med denna enkla regel hjälper inte att infektera barnet med infektioner som är farliga för honom.
 • Glöm inte tidsplanen för ventilation. I rummet där barnet befinner sig måste det nödvändiga mikroklimatet bibehållas. Försök att bära barnet ut ur rummet vid luftning. Lämna inte ett nyfött barn i ett rum med ett öppet fönster. Detta kan provocera hypotermi och förkylning.
 • Håll koll på temperaturen i plantskolan. Optimalt var det 24 grader. Se till att temperaturen i rummet inte faller under 20 grader.
 • Kom ihåg fuktigheten. För torr luft i rummet är farligt för barnet, eftersom det kan provocera överdriven av de ömtåliga slemhinnorna i luftvägarna. För att skapa optimal fuktighet i barnrummet kan du använda speciella enheter - luftfuktare.
 • Håll amning. Forskare tror att barn som får bröstmjölk har bättre immunitetsindikatorer än sina kamrater som äter färdiga formuleringar. Bröstmjölk är en utmärkt källa till immunoglobuliner som skyddar barnens kropp från olika infektioner.
 • Följ den rekommenderade dagregimen för barn. Regelbunden anpassning till rutinen är nödvändig för barnets kropp för optimal prestanda och tillväxt.
 • Glöm inte att gå. De är nödvändiga för barnets kropp för härdning. För promenader med barnet, välj bekväma varma kläder, där krummen inte blir för heta. Försök att täcka barnets nacke och hans ansikte från den starka vinden.

Hur skyddar barnet från sjukdomen om mamman är sjuk?

Denna fråga är ganska komplex, men förekommer ofta i praktiken. För att minska sannolikheten för att infektera en bebis ska en sjuk mor följa följande rekommendationer:

 • Under den akuta perioden av sjukdomen är att minska kontakten med barnet.
 • Innan du tar barnet i hennes armar, ska en kvinna tvätta händerna med tvål och vatten.
 • Om orsaken till sjukdomen var en virusinfektion, bör du inte försumma slitage på en vanlig gasvävmask. Det bör ändras varannan timme.
 • Det är nödvändigt att starta behandlingen i tid. Kvinnan borde inte försenas med en överklagande till läkaren. Vid höga temperaturer är det inte värt att gå till kliniken. I en sådan situation skulle det vara mer rationellt att ringa en läkare hemma.
 • Glöm inte att lufta rummet. Sjukmodern kan orsaka spridning av virus i hela lägenheten. För att minska antalet mikrober i ett bostadsområde måste det luftas.
 • Stärka immuniteten är inte bara barnet, men hans mamma. Det är oerhört viktigt för en kvinna med ett spädbarn att få tillräckligt med sömn, att äta gott och äta bra, och även om det behövs för att få de vitaminer som doktorn har ordinerat.

Regelbundna promenader i friska luften och efterlevnaden av den dagliga behandlingen är viktiga hjälpmedel för att stärka immuniteten.

För information om vilka medel som ska användas för att förhindra förkylning hos barn, se följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa