Symtom och behandling av influensa hos spädbarn och barn upp till 3 år

Innehållet

Skolbarn och även äldre förskolebarn kan väl berätta för sina föräldrar vad och hur de skadar. Spädbarn och småbarn av ung ålder har inte sådana möjligheter, och därför kan föräldrar inte alltid känna igen influensan och vidta de rätta åtgärderna. I denna artikel kommer vi att beskriva hur man bestämmer influensan hos spädbarn och barn upp till 3 år, liksom hur man behandlar barnet.

Vad är det

Influensan orsakas av specifika influensavirus, därför är denna sjukdom villkorligt relaterad till ARVI. Sjukdomen är en akut respiratorisk sjukdom som orsakas av virusets penetration i övre luftvägarna. Influensaviruset är mycket aggressivt, det ständigt muterar, och därför är det ganska svårt att klara det, dessutom är viruset extremt smittsamt.

En egenskap hos sjukdomen i tidig barndom är selektiviteten av virusinfarkt.. Enligt observationerna av läkare har den nyfödda betydligt mindre chans att fånga influensan än en bebis om 2-3 år. Detta beror på det faktum att barnet under de första sex månaderna har passiv (medfödd) immunitet, som han ärvt från moderen - en viss mängd antikroppar mot vanliga virus, skickar mamman till barnet under sin fosterutveckling med blod. Många antivirala antikroppar finns också i bröstmjölk, och därför är barnet, som ammar, bättre skyddat inför ett virushot än den artificiella barnen.

Förekomsten av medfödd immunitet garanterar emellertid inte att barnet inte kan få influensa under de allra första månaderna av livet. Om "promenader" -stammen i säsongen är muterad, har kanske inte moderns immunitet ännu haft tid att utveckla antikroppar mot honom, och därför fick inte barnet det.

Influensavirus överförs av luftburna droppar. Källan till infektion är den sjuka personen, även om sjukdomen är lätt och han lider av det, som de säger "på hans fötter". För unga barn betraktas influensan som en av de farligaste sjukdomarna, eftersom deras immunitet ännu inte har blivit fullständigt bildad, det har långt mindre möjligheter att ge ett anständigt immunsvar mot invasionen av viruset.

Influensa i en tidig ålder är farlig på grund av dess hemska och allvarliga komplikationer, som kan vara dödliga eller irreversibla patologiska processer i barnets kropp.

Symtom och tecken

Från det ögonblick som viruset infekteras tills de första symptomen uppträder i barnet, kan det ta från flera timmar till 1-2 dagar. Inkubationsperioden för influensa hos spädbarn upp till 2,5-3 år är alltid betydligt kortare än hos äldre barn. Viruset påverkar primärt cilierade epitelceller i övre luftvägarna. Och bara när de döende epitelcellerna börjar exfoliera, kommer viruset in i blodomloppet och sprider sig genom kroppen, vilket orsakar de välkända klassiska symptomen på alla - muskelsmärta, feber, huvudvärk och muskelsmärta.

Barnets immunitet kommer gradvis att bilda antikroppar. Denna process tar cirka 3-5 dagar, varefter influensasymtomen börjar försvinna, eftersom viruspartiklar förstörs av immunceller.

Om en baby är sjuk är det mycket svårt att bestämma influensan, eftersom barnet inte kan klaga på huvudvärk eller muskelsmärta, kan inte berätta för sin mamma att han har ont i halsen. Följande symtom kan indikera infektion av influensa:

  • barnet har en hög temperatur - värmen kan nå värden på 38-40 grader;
  • Barnet är lustfullt, han är trög och sover rastlöst;
  • ångest under äta kan indikera nasal trafikstockning - barnet tar bröstet, men kastar nästan omedelbart det och börjar gråta;
  • baby ögon vattnig.

Även i det allra första skedet kan ett barn under 6 månader bli mycket blek, hög feber kan leda till försämring av barnets medvetenhet, kortvarig medvetslöshet, konvulsioner. Från och med sex månader är ganska frekventa samtidiga symtom på förgiftning som orsakas av viruset i blodet kräkningar och diarré. För barn från 10-12 månader och äldre präglas influensan av en torr hosta.

Näsan hos barnet med influensan förblir nästan alltid torr, flytande snott sticker inte ut, men det betyder inte att det inte finns trängsel och klåda i näsan. Barnet kan ofta nysa, barnet kommer att försöka skrapa näsan i ett år, utan att inse att känslan kommer inifrån.

Vissa åldersgrupper av spädbarn har sina egna symptomatiska bilder av influensainfektion. Så, hos barn från födsel till halvår, ser alla symtomen något bort, det är mycket svårt att känna igen dem. Uppkomsten av influensainfektion i dem är inte lika skarp och akut som hos äldre barn.

Oavsett ålder uppträder oftast de första tecken på influensa på natten. Barnet vaknar och mamman finner honom med feber, andfåddhet, en kränkning av nasal andning. Hos barn under 3 år är influensan alltid svårare än hos andra barn. Sällan registreras allvarliga, toxiska och hypertoxa former av sjukdomen.

behandling

Ingen självbehandling för influensa hos en baby, en årig baby eller ett treårigt barn kan inte ens troas. Med tanke på immunitetens svaghet är sannolikheten för komplikationer för hög och, tyvärr, för verklig. När de första tecken på influensa uppträder, ska föräldrarna omedelbart ringa en ambulans. Inte en läkare från en poliklinik som inte är bekant med en läkare som bor intill, men en "ambulans", eftersom svåra och giftiga former av influensan kan leda till att barnet snabbt dör.

Behandling av influensa hos barn under 3 år tas på ett sjukhus. Anledningen är likadan - sannolikheten för komplikationer är så stor att ingen förnuftig läkare tar ansvar för livet för ett barn som har stannat hemma. Endast dygnet runt observation på sjukhuset hjälper till att skydda barnet från utvecklingen av extremt negativa konsekvenser.

Barnets behandlingsregim innehåller avgiftningsterapi, symptomatisk behandling och en rehabiliteringsperiod.

Den första uppgiften av läkare är att förhindra utvecklingen av konvulsivt syndrom. Barnet kommer att reduceras i kroppstemperatur med antipyretika i ljus och om paracetamolbaserade läkemedel inte verkar, kommer speciella formuleringar att administreras intramuskulärt till barnet - blandningar av Papaverine (för muskelavslappning), Suprastin (för att lindra förgiftning och sensibilisering) och Analgin "(för smärtlindring av huvud och muskelsensor).

Samtidigt är det viktigt att förhindra uttorkning, vilket hos spädbarn utvecklas snabbt på grund av temperaturen, speciellt om den åtföljs av kräkningar eller lös avföring. Ett barn äldre än 2 år kan teoretiskt dricka sig, yngre barn injicerar intravenös saltlösning och vitaminer på sjukhuset.

Antivirala medel är endast effektiva vid det tidigaste skedet av sjukdomen. För spädbarn kan läkemedel användas direkt mot antivirala effekter vid injektioner. Offentliggjort "Anaferon", "Viferon", "Immunal»Och andra medel saknar effektiviteten visad i kliniska tillstånd, många är homeopatiska, och därför är användningen ur rimlig synvinkel oskälig.

Antibiotika ordineras endast för barn om komplikationer börjar. Vissa läkare försöker arbeta före kurvan och förskriva antibiotika omedelbart, rädd att inte känna igen komplikationerna i tid.Denna position ökar sannolikheten för negativa konsekvenser.

komplikationer

Influensavirus i sig kan inte skada barnet, men bör vara rädd för de komplikationer som orsakar influensainfektion. Minskad immunitet, förutom ganska "förvirrad" av influensa, är en gynnsam mark för anslutning av en sekundär bakterieinfektion, svampinfektioner. Barn har oftast komplikationer i andningsorganen - bronkit, lunginflammation, ett 1,5-2-årigt barn är mer benägna att utveckla kors och akut andningssvikt i samband med det.

Barn från födelse till 3 år som har influensa är mer benägna att få komplikationer i öronen (otitis media, hörselneds neurit, hörselnedsättning), konjunktivitbakteriell rinit ont i halsen, ventrikelabs, meningit och meningoencefalit.

I det akuta skedet av sjukdomen utvecklas febrila anfall på grund av hög temperatur, asfyxi som ett resultat av kräkningar i luftvägarna, om barnet är sjuk i en dröm. Ofta utvecklar spädbarn hemorragisk syndrom - ett brott mot kärlväggens integritet med utseende av mikrokrom.

Influensan kan "slå" på njurens och barnets hälsa, vilket leder till glomerulonephritis, akut njursvikt och inflammation i hjärtmuskeln. För ett spädbarn är influensan också farlig eftersom det ofta orsakar allvarliga störningar i nervsystemet.

Sannolikheten för komplikationer under och efter influensa hos barn från 3 år uppskattas generellt till 15%, hos komplikationer hos spädbarn förekommer ungefär tre gånger oftare. Starkare än andra kan drabbas av för tidiga barn, barn som är födda med systemiska sjukdomar eller immunförsvarets sjukdomar, störningar i centrala nervsystemet, hjärtkärl, njurar och lever. I sådana barn uppskattas sannolikheten för komplikationer från influensan till ca 60%.

Att skydda ditt barn från en farlig sjukdom i andningsvägarna kommer att bidra till att föräldrarna får rätt förebyggande och ansvariga attityder till försiktighetsåtgärder - Det är viktigt för alla att inte smitta barnet. För att göra detta är det under säsongerna med ökad förekomst inte värt att besöka kliniker med honom, du behöver inte ta med dig barnet till affärerna för att bära i kollektivtrafiken.

För promenader är det bäst att välja avskilda platser där det inte finns många människor.

En snabb reaktion hos föräldrarna hjälper till att minska sannolikheten för komplikationer. I akut ambulans ökar chansen att barnet kommer att återhämta sig från influensan utan allvarliga komplikationer.

I nästa video kommer Dr Komarovsky att svara på alla föräldrars frågor om influensa och dess behandling.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa