Otitis media i ett barn: från symptom till behandling

Innehållet

Ett barn som har nått skolåldern och har aldrig lider av otitis är en sällsynthet. Denna inflammatoriska sjukdom i hörselorganen är oerhört utbredd i barndomen.

Hörselorganet har tre avdelningar, beroende på placeringen av den inflammatoriska processen, utmärker sig interna, yttre och mellersta former av otit. Den senare är den vanligaste.

Om sjukdomen

Otitis media eller otitis media - den sjukdom som barnläkare och ENT-läkare oftast stöter på. Statistiken säger att vid en ålder av 5 år förekommer minst en episode av mellanörront inflammation hos 80% av barnen och vid 8-9 år anges denna diagnos i läkarregister över 95% av barnen.

Otitis media är ganska skonsam: endast vid första anblicken är det ofarligt och lätt besegrat, även i hemförhållanden. Det kan faktiskt bli återkommande, och ibland kan det leda till obehagliga följder, komplicerade av ansiktsnervlamning, hjärnhinneinflammation, abscess.

I nästan en fjärdedel av fallen orsakade otitis media, som överfördes i barndomen, hörselnedsättning i en mer mogen ålder fram till utvecklingen av hörselnedsättning.

Otitis media börjar oftast hos barn i spädbarn. Detta beror på åldersegenskaperna hos hörselorganens anatomi. Upp till ca 3 år är hörselröret kortare än vuxna, och är större i diameter. I detta avseende kan från nasofarynx i mitten av hörselorganet enkelt få en vätska, bakterier, virus. Det kan uppstå när du sniffar, med gråt, med amning, med samtidig andningssjukdom.

Inom mittöret finns en gynnsam miljö för snabb reproduktion av mikroorganismer, och därför utvecklas inflammation snabbt. När de mognar, minskar det rörliga röret, sträcker sig och frekvensen av otit minskas.. Vissa vuxna lider aldrig av öroninflammation, men i barndomen har de lidit mer än en gång.

Typer och orsaker

De åldersrelaterade egenskaperna hos öronsstruktur hos barn förklarar i stor utsträckning varför sjukdomen oftast utvecklas i barndomen. Men för att inflammationen ska börja, behövs en utlösare - en provocerande faktor.

Otitis media hos barn är oftast en komplikation av andningssjukdomar. Det utvecklas oftast på bakgrund av akut virusinfektion, influensa och mässling och skarlagris.

Under en akut infektion hos ett barn ökar mängden näsminskning av naturliga skäl (det här är ett slags skydd av kroppen), och genom ett kort och brett hörselrör tränger bakterier eller virus lätt in i mitthörselorganet, där de orsakar en stark inflammatorisk process.

Ofta utvecklas otitis media hos barn med adenoidit.: deras näsandning störs av förstorade tonsiller, det finns ingen ventilation av det hörande röret och i avsaknad av tillräcklig ventilation blir mediet för reproduktion av patogener mycket fördelaktigt. Av samma anledning börjar sjukdomen hos barn med kronisk rinit, sinusit, med bakgrund av ont i halsen eller i faryngit.

Barnen är nyfikna och kan bra skjuta ett främmande litet objekt i örat och gömma det. Gradvis utvecklas mekanisk inflammation i mellanörat.Om det av någon anledning skadas trumhinnan som skiljer det yttre örat från mellanörat, är det möjligt att patogenerna faller ut genom yttre örat.

I mitten av barnens öron, pneumokocker, haemophilus baciller, moraxella bakterier, hemolytisk streptokocker och olika svampar känns mest "lätta". Det finns oftast i laboratorier, när de analyserar öratutsläpp från ett barn med otitis.

Otitis media är annorlunda, det fortsätter och behandlas i detta sammanhang på olika sätt:

  • Ensidig (det vanligaste alternativet) - endast ett öra påverkas. På plats finns det höger och vänster sida otitis media;
  • tvåvägs (det händer ganska sällan) - båda öronen påverkas;
  • skarp - utvecklat nyligen, bara. Det kan vara purulent (med bildandet av pus i mellanörat), bullous (med bildandet av bubblor) eller catarrhal (icke-purulent), allergisk.
  • kronisk - upprepas ofta. Det kan vara exudativt, purulent och självhäftande.

En ENT-specialist hjälper till att bestämma den exakta typen av barnets öroninflammation.

Symtom och tecken

Otitis media, som förekommer i akut form, förekommer i de allra flesta fallen. Att känna igen dess tecken är inte svårt. Uppkomsten av sjukdomen åtföljs av allvarlig plötslig smärta i örat och feber. Termometern kan visa upp till 39 grader och ännu högre.

Med akut inflammation hörs hörseln (det här är reversibel om det inte finns några komplikationer), barnet känns väldigt dåligt totalt - han har huvudvärk, det finns tecken på berusning. När man vrider huvudet, nickar och talar, är öronvärdet märkbart sämre.

Smärtan minskar, febern sjunker och i allmänhet förbättras tillståndet markant efter det att det purulenta eller serösa innehållet börjar gå ut genom perforeringen i trumhinnan. Så den genomsnittliga avdelningen för hörselorganet blir av med externa ämnen som ackumuleras där. I detta skede kommer hörapparat, mage eller tinnitus att fortsätta. Från örat börjar "flöda".

Så snart öratutsläppet kommer ut, börjar trumhinnan återhämta sig, till ärr. När dess integritet är helt återställd, kommer förmågan att höra normalt återvända. Hela processen från uppkomsten av sjukdomen till återhämtning kan variera från 2 till 4 veckor.

Om episoder av otisk inflammation återkommer i en viss bebis flera gånger om året, talar de om återkommande otitis media, där riskerna med komplikationer ökar markant. Men sådana upprepade anfall är alltid enklare än akut otitis media - smärta är mindre uttalad.

Om otitismedia är lim eller exudativ, kan barnet inte klaga över smärtan alls - han får bara ha klagomål om hörselnedsättning och hörselnedsättning (tinnitus), medan minskningen blir progressiv.

Medium kronisk suppurativ otitis media anses vara den svåraste i terapi, där trumhinnan inte har tid att läka och urladdningen av pus från örat blir periodisk eller konstant. Med denna form av inflammation utvecklas hörselnedsättningen, och botemedlet är nästan omöjligt. Temperaturen stiger endast under exacerbationsperioden.

Tecken på spädbarn

Ett barn med en medveten ålder kan väl visa och förklara föräldrar och en läkare exakt var han har ont. Och det förenklar uppgiften att bestämma otitis. Med spädbarn är saker lite mer komplicerade. Gissa att barnets mellanörat har blivit inflammerat, mamma måste självständigt och noggrant övervaka barnets beteende.

Barnet reagerar på en skarp smärta, inte bara med gråt, men med en hysterisk gråta, och barnet börjar skrika skarpt, plötsligt, så fort det finns en skarp skarp öronvärk. Varken den bärande händerna eller rörelsens sjukdom eller de ljusa leksakerna som för några timmar sedan intresserade honom så mycket hjälper till att lugna barnet.

Barnet ropar inte bara av smärta, utan också av hunger, för att han inte helt kan äta: När man suger ett bröst eller bröstvårtor blir smärtan i mellanörat värre, vilket tvingar honom att sluta äta och fortsätta gråta. Nästan samma sak händer med viloläge. Även om krummen somnar, håller vagnet inte länge - bokstavligen till nästa angreppssmärta i örat. Men för ett sådant skrik i ett spädbarn kan det finnas andra orsaker, och smärtan kan vara i en annan del av kroppen.

För att försäkra dig om att det är öronen som skadar, måste du lägga barnet på en plan yta och lätt med ditt pekfinger på det lilla brosket som ligger vid ingången till örat från ansiktet. Det kallas en tragus. Först trycker en vuxen på höger tragus, då - till vänster.

Om det är ett medelvärde av otitis, då när du pressar, ökar smärtan, och barnet vet att det är känt genom att kasta upp armarna, benen och återuppta ett hjärtslagande gråta. För att inte vara felaktigt är det bäst att utföra sådan testning i stunderna av "lugn" när barnet lugnade sig lite, trött.

Efter sex månader har barnen i sina arsenal fler möjligheter att visa smärta. Sådana barn med otitis media börjar inte bara oroa sig och gråta, men drar också i det öra örat med en penna och stänger den med handflatan. Med utseendet av en sådan beteendereaktion är det nödvändigt att mäta temperaturen, för att utföra ett test med tryck på tragusen.

Oregelbundna öron skadar på kvällarna och på natten. Ingen vet varför, men så är fallet. Därför, efter att ha hört en piercing skrik mitt på natten, bör du definitivt ta ett test med en bock för att omedelbart utesluta eller misstänka otitis media.

Vad är farlig sjukdom?

Otit är farlig på grund av dess komplikationer, sannolikheten för vilken ökar med olämplig eller felaktig behandling. De senare föräldrarna börjar behandla otitis media, ju högre sannolikheten är att det inte kommer att göra utan komplikationer. Dessutom ökar sannolikheten för negativa konsekvenser med en svår sjukdom, även om behandlingen påbörjades i tid.

Den inflammatoriska processen i mellanörat är farlig för det första genom att det lätt passerar till inre örat, fångar labyrinten, vilket leder till störning av den vestibulära apparaten, yrsel, utveckling av ihållande örontinnitus (brus), illamående och en kraftig minskning av hörselfunktionen tills fullständig förlust hörsel.

Med komplicerat otitmedium kan det tidsmässiga benet och ansiktsnerven påverkas.

Glöm inte att mellanörat ligger i närheten av hjärnan, och därför kan inflammationsprocessen i meningerna utvecklas.

Vad man ska göra

För en baby eller ett litet barn måste du ringa till en läkare. Äldre barn bör omedelbart gå till receptionen till ENT. Öron undersöks med hjälp av en speciell enhet - ett otoskop. Detta gör det möjligt att ta reda på om det finns pus i mellanörat, hur svår den inflammatoriska processen är. Läkaren kommer också att se om barnets trumhinnor är intakt.

Om det finns pus, skickas öronkanalen till laboratoriet för bakteriologisk undersökning, vilket gör det möjligt att fastställa exakt typ av inflammationspatogen och dess resistens mot antibiotika. Detta är viktigt för att förskriva en exakt behandling.

Radiografi av de tidsmässiga benen kan rekommenderas. Om den objektiva orsaken till inflammationen inte detekteras, rekommenderar de kliniska riktlinjerna från hälsoministeriet att en CT-skanning av de tidsmässiga benen utförs.

Om otit upprepas ofta och doktorn föreslår att sjukdomen har blivit kronisk, är det absolut nödvändigt att genomföra en hörselstudie med hjälp av audiometri.

Hur man hjälper till med akut smärta?

Med tanke på att smärtan kommer plötsligt är föräldrarna intresserade av vilken typ av hjälp de kan ge till barnet innan de undersöks av en läkare. Skynd dig att göra dig besviken: Det finns inget sådant läkemedel som kan ges till ett barn om otitismedia är misstänkt innan det undersöks av en läkare.

Droppar i öronen med anestesi eller antiinflammatorisk effekt är en bra och nödvändig sak, men det är tillåtet att bara droppa dem när trumhinnan är hel, inte perforerad. tyvärr hemma är det omöjligt att i princip bedöma hur bra det är hela, och därför är det nödvändigt att avstå från att gräva i öronen.

Efter att ha fastställt vilken sorts öra som gör ont kan du ta barnet i dina armar och trycka på ditt öra öra mot dig själv - kroppsvärmen kommer att tillåta att minska smärtan intensivt. Före doktorns ankomst kan denna åtgärd vara tillräckligt.

Uppvärmning och andra kompressorer är inte heller en metod för att göra första hjälpen, särskilt eftersom uppvärmning intensifierar purulenta inflammatoriska processer, och närvaron eller avsaknaden av suppuration i örat kan inte heller gissas självständigt.

Från läkemedel Endast febrifuger är tillåtna om värmen överstiger 38,0 grader. Det är bättre att ge ett botemedel, vars huvudämne är paracetamol.

Något minska smärtan i örat innan inspektionen hjälper till att inställa nasal vasokonstriktionsmedicin i näsan - "Nazivin", till exempel, minskar delvis ödemet i hörselröret.

behandling

I den akuta formen ordnas droppar i öronen oftast på basis av fenazon och lidokain - de bedövar och minskar inflammation. Om det finns pus, rekommenderas antibiotiska droppar. Vid allergisk otit är förskrivning av antiallergisk behandling ordnad med hjälp av en antihistamin.

Om otitis media är purulent, men trumhinnan under trycket av purulenta massor från insidan har inte bråttom att perforera, är membranet punkterat för att underlätta utflödet av pus. Denna procedur kallas paracentes av trumhinnan. Efter rengöring av kaviteten tvättas den med droger i ett medicinskt kontor.

Efter den akuta inflammatoriska perioden är kvar, pneumomassage i trumhinnan rekommenderas för att förbättra hörsel, fysioterapi, öra blåser.

Det är mycket viktigt att bota samtidigt ENT-sjukdomar, såsom rinit eller adenoider. Med sin närvaro ökar även den aktuella behandlingen av akut otitis media sannolikheten för att öron sjukdomen blir kronisk, och barnet kommer helt eller delvis att förlora sin hörsel.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa