Basal temperatur under ägglossningen: Vi bygger en graf och analyserar dynamiken

Innehållet

Förekomsten av ägglossning bestämmer till stor del kvinnlig fertilitet (förmågan att reproducera). En kvinna kan bara bli gravid i flera dagar under en månad, eller närmare bestämt under åldern av ägglossningen. Därför är bestämningen av dagar som är gynnsamma för uppfattningen en viktig uppgift för någon kvinna, oavsett vilka mål hon eftersträvar - att bli barn eller förhindra oönskade graviditeter. . En av metoderna för bestämning av ägglossningen är metoden för basal termometri.

definition

Läkare och fysiologer kallar basaltemperaturen den lägsta kroppstemperaturen, som endast registreras under en persons vilotid, till exempel under sömnen. I tillståndet för BT (förkortad beteckning av basaltemperatur) ökas alltid. Läkare har länge märkt det hos kvinnor uppträder också en uppgång med några tiondelar av en grad under ägglossningen, och detta var grunden för metoden för bestämning av bördiga dagar.

Den cykliska karaktären hos den kvinnliga kroppen på grund av det kraftfulla hormonella stödet. Tack vare progesteron och östrogen, prolactin och gonadotropa ämnen som produceras av hypofysen och hypotalamusen, kommer kvinnorna varje månad månad, i mitten av cykeln sker ägglossningen, vilket ger kvinnor möjlighet att bli barn. Balansen av dessa hormonella substanser och dess mindre svängningar går inte obemärkt av kroppen.

Och om en kvinna inte objektivt kan känna av dessa förändringar kommer dessa processer säkert att reflekteras på grund av sin basala (bas) temperatur.

Basaltemperaturen indikerar temperaturen hos de inre organen och är sant. För att fixa det görs mätningar i de delar av kroppen som har kommunikation med bukdelarna av kroppen, till exempel i rektum, i munnen, i slidan.

Efter nästa menstruation produceras östrogen aktivt i kroppen fram till mitten av cykeln. Det är han som inte tillåter BT att stiga till höga värden. Under normal ägglossning, när oocyten lämnar follikeln och en gul kropp bildas vid mognadsplatsen, förändras förhållandet mellan hormonella krafter i kroppen - produktionen av progesteron börjar, vilket väsentligt ökar basaltemperaturen.

Ofta jämförs temperaturdiagrammet för en hälsosam, förmåga att uppföra och transportera kvinnor jämfört med en poetisk bild - en fågel vars vingar är öppna, och dess näbb är dagen för ägglossningen. Efter ägglossningen förblir temperaturen förhöjd.

Vid slutet av cykeln, om uppfattningen inte uppstod upphör corpus luteum att existera, nivån av progesteron minskar, temperaturen minskar igen, menstruationen börjar. Om graviditeten har inträffat har gödsling inträffat, temperaturen faller inte och hålls vid höga värden, eftersom nivån av progesteron, ett viktigt hormon för att fostret, fortsätter att vara högt.

Mätningen av BT och en tydlig förståelse för vad den ska vara i en eller annan period av kvinnocykeln hjälper en kvinna att bestämma ägglossningen, övervaka hennes kvinnors hälsa och vet också (gissning) om en möjlig graviditet, även innan det visas genom test.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
 • menstruation
 • ägglossning
 • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Varför behöver jag definiera BT?

Möjligheten att känna till din ägglossningsdag öppnar stora möjligheter för en kvinna. Hon kan beräkna den mest gynnsamma tiden för att unga ett barn om paret planerar en graviditet. Vanligtvis är en månad av dagliga mätningar för detta inte tillräckligt, du behöver göra basal termometri 3-4 cykler i rad, först då kommer en kvinna att få en mer detaljerad bild av de enskilda egenskaperna hos hennes cykel.

Ytterligare observationer av hur temperaturen stiger kommer att bidra till att spåra och implantera embryot i livmoderväggen och gissa eventuella problemTill exempel hotet om missfall i progesteronbrist.

Även mätning av basaltemperaturen ger en kvinna möjlighet korrekt planera preventivåtgärder om barnets uppfattning inte ingår i familjeplanerna ännu. Temperaturmetoden är givetvis inte en mycket exakt och effektiv preventivmedel, men i kombination med andra (till exempel med barriärmetoder) ger det bra resultat.

Slutligen kommer regelbunden temperaturmätning att göra det möjligt för en kvinna att uppmärksamma före-menopausala perioden, frånvaro av ägglossning under lång tid, olika inflammatoriska sjukdomar, hormonella dysfunktioner etc. och rådfråga en läkare i tid.

Dessutom behöver behovet av att ta korrekta mätningar dagligen och mata in data i scheman, en kvinna, lär henne att vara mer uppmärksam på sin egen reproduktiv hälsa.

Hur mäter man?

Efter att ha behandlat vikten av en sådan indikator som basaltemperatur är det värt att förklara att endast en korrekt mätning garanterar korrekta resultat. Det finns flera viktiga regler som kommer att mäta BT exakt.

 • Ta mätningar i någon del av kroppen, ändra inte termometerns läge. Om du bestämmer dig för att mäta temperaturen i skeden, utförs alla mätningar endast om du mäter temperaturen i ändtarmen, bär inte termometern i slidan. Om du vill mäta temperaturen i munhålan, observera att det krävs en speciell termometer.
 • Mät varje dag samtidigt (det tillåtna felintervallet är en halvtimme), omedelbart efter att ha vaknat, inte stiger upp från sängen, kastar inte och vrider, eftersom aktiviteten kan öka BT-nivån utan att referera till kvinnliga reproduktionsprocesser. På kvällen, se till att termometern ligger bredvid sängen så att du lätt kan nå den med handen utan att gå upp. Från kvällen skaka termometern så att den är helt klar för ny användning.
 • Fördjupa termometern 2-3 cm, inte djupare. Under mätningen, ligga still, var inte nervös, prata inte, kasta inte och vrid. Den totala tiden för termometri är från 5 minuter.
 • Termometern måste vara av hög kvalitet. Det är bäst att välja en kvicksilvertermometer, det är mer exakt.
 • Första gången du behöver mäta temperaturen på den första dagen av nästa menstruation och sedan dagligen, utan att ta pauser för menstruation.
 • Den bästa tiden att mäta är 5-7 am. Om du är van vid att sova före middagen, vakna vid denna tid, ta mätningar och lägg dig till sängs igen.

Det är viktigt! För att säkerställa att mätresultaten är korrekta och grafen är korrekt, kolla mängden sömn före mätningen. För ett adekvat resultat är det viktigt att sova minst 6 timmar före mätningen kontinuerligt, utan att gå upp på toaletten.

Kom ihåg det Resultatenas noggrannhet kan drabbas av kvinnors resor, förändring av klimat- och tidszoner, fysisk ansträngning och allvarlig stress. Också påverka resultatet kan samlag, hålls på tröskeln till mätningen. Om en kvinna plötsligt är sjuk, har hon en hög kroppstemperatur, då är det bättre att lämna mätningar fram till nästa cykel. Sedan cirka 10 dagar efter återhämtningen kommer resultaten från BT inte att vara objektiva.

Varje dag lägger mätresultatet till en tiondel av grafen. Bara i slutet av cykeln kan du börja avkoda den, Försök inte analysera mellanresultat och dra några slutsatser - för det här behöver du mer information.

Hur gör man rätt?

Att sammanställa ett schema är inte alls nödvändigt för att få några speciella former, du kan använda det vanligaste tetradarket i buren. Det är nödvändigt att rita två linjer på det, som det gjordes i skolan i matematiklektionerna - abscissaaxeln (horisontal) och ordinataxeln (vertikal). På den horisontella linjen markerar du menstruationsdagens dagar (du kan med datum, du kan genom DMC - menstruationscykeln, men du kan och så på samma gång). På den vertikala linjen gör markeringen, som på en termometer - från 36,0 grader till 38,5 grader, inte att glömma om tionde (36,1, 36,2, 36,3, 36,4, 36,5, 36,6 , 36,7 och vidare till 38,5).

På morgonen, efter mätningen, sätta en punkt vid korsningen av dagen och temperaturen som uppnåtts under mätningen. Koppla gradvis anslutande punkter i serie. Överst i diagrammet kan du lämna utrymme för dina förklaringar. Om det till exempel fanns sex på tröskeln till mätningen eller om du tog alkohol, notera detta i diagrammet över den dag du mäter.

Du kan inte lägga ut en bit papper i rutan och använda färdiga blanketter för att behålla BT-graferna, du kan skriva ut mallar från Internet.

Du kan hålla ett schema i online-läget, många kvinnors webbplatser erbjuder interaktiva tjänster för att upprätthålla basala temperaturgrafer. Om du väljer det här sättet kommer du fortfarande att kopiera siffrorna på papper, vilket hjälper läkaren att dechiffrera om du behöver konsultera en gynekolog eller en reproduktionsspecialist.

Analysera resultaten

Innan du går vidare till förklaringarna av dessa eller andra resulterande grafer, Det bör noteras att det finns flera temperaturkurvor som en kvinna kan få.

 • Första typkurvan - i andra fas av menstruationscykeln ökade temperaturen med högst 0,4 grader. Före ägglossningen fanns en minskning av temperaturen, en liknande minskning noterades före menstruationen. Perioden för förhöjd temperatur varade från 12 till 14 dagar. Detta är ett normalt schema, som säger att ägglossningen var, hon var normal, det finns inga hormonella störningar, en kvinna kan väl bli en mamma.
 • Kurva av den andra typen - under andra halvan av menstruationscykeln var det en temperaturökning, men den var mindre uttalad (överskred inte 0,2-0,3 grader). En sådan kvinna har en viss hormonell brist i samband med en brist på östrogen och progesteron.
 • Tredje typkurva - Den andra halvan av cykeln varar mindre än 10 dagar, varefter menstruation uppträder. Temperaturen stiger bara kort före menstruationen och det finns ingen recession före en menstruell blödning som är typisk för friska kvinnor. Ett sådant schema är en anledning att besöka en läkare och ta reda på orsakerna till att den andra fasen anses vara otillräcklig.
 • Den fjärde typkurvan är monotont. (signifikanta förändringar under hela kvinnocykeln förekommer inte alls). Ett sådant schema antyder att det inte fanns någon ägglossning, cykeln var anovulatorisk.
 • Femte typkurvan - ett kaotiskt diagram med stora svängningar, stiger och faller i BT. Diagrammet är svårt att attributa till typerna 1,2,3 och 4, det är till skillnad från någon av dem. Det finns flera alternativ - antingen kvinnan tog temperaturen felaktigt, eller hon hade en svår hormonell obalans eller ytterligare faktorer påverkat henne. Det är nödvändigt att göra andra mätningar och besöka läkaren.

Vissa situationer bör analyseras mer i detalj med förklaringar.

Norm med full cykel

De första tre dagarna av menstruationscykeln har en kvinna en temperatur på ca 37,0 grader. Detta är normalt, eftersom det finns en process att avvisa endometrium, på 5-6: e dagen av cykeln, när menstruationstiden slutar, sjunker temperaturen till 36,4-36,7 grader.

Ju längre cykeln desto längre är den låga temperaturen i den första fasen. Med en 28-dagars cykel kan fasen varar i veckan, och med en 32-dagars cykel, 1,5 veckor och en halv. Hela tiden är BT vid 36,4-36,6 (sällan upp till 36,8 grader). Du behöver inte oroa dig för att det är annorlunda varje dag: Små fluktuationer är normen.

2 dagar före ägglossningen minskar temperaturen med 0,1-0,2 grader, dagen innan ägglossningen minskar minskningen till 0,6 grader, och därför börjar en kraftig ökning av BT. Vid tidpunkten för frisättning av äggetemperaturen kan vara från 36,7 till 37,0 grader.

Om uppfattningen har kommit, är efter ovulationen temperaturen hög eller gradvis långsamt stigande, ökar. Ungefär en vecka observeras implantering, temperaturen sjunker på dagen och ökar sedan igen. Ofta beskriver kvinnor detta fenomen, enligt recensioner, som en ägglossningsökning av BT med en återkomst.

Om det inte finns graviditet minskar BT gradvis.

Vad betyder hög temperatur i första fasen?

Om redan under de första dagarna efter den färdiga menstruationen visas sådana värden som 37,0, 37,2 och mer i diagrammet, bör det förstås att Nivån av östrogen i kroppen är inte tillräckligt, i samband med vilken BT ökar. En sådan början på en cykel lovar som regel inte sin framgångsrika slutförande, och i de flesta fall är detta ett klassiskt exempel på ett diagram i frånvaro av ägglossning.

Den andra fasen av en sådan cykel är visuellt inte mycket annorlunda än den första, och ganska snäva temperaturfall är möjliga i den. Det är ingen fråga om någon smidig eller gradvis ökning av tal. Begreppet i en sådan cykel är antingen omöjligt eller extremt osannolikt. En kvinna kan känna varma blinkningar, huvudvärk, arytmi, överdriven svettning.

Var noga med att besöka läkaren och börja ta emot hormonbehandling.

Efter ägglossningen stiger inte temperaturen

Ingen temperaturökning efter ägglossningen är klar, säger om brist i kroppen av progesteron. Av denna anledning utvecklas hormonell infertilitet ofta, såväl som kronisk missfall, eftersom en liten mängd progesteron inte garanterar embryonets säkerhet. En minskning av temperaturen i den andra fasen av kvinnofasen (från 2 till 10 dagar efter ägglossningen, medan BT minskar avsevärt) indikerar att corpus luteum fungerar dåligt.

Ingen ägglossning

Tyvärr blir ju äldre en kvinna, ju oftare kommer hon att göra sådana grafer, där det inte finns någon nedgång i BT, som är karakteristisk för ägglossningen, och det finns ingen tillväxt efter den förväntade dagen för äggets frisättning från follikeln. Äggstocksreserven är utarmad, och detta är orsaken till den åldersrelaterade minskningen av kvinnlig fertilitet. I cykler utan ägglossning kan en kvinna inte bli gravid.

Dubbel ägglossning

Detta är ett mycket intressant fenomen som händer mindre ofta. När den mognar, inte en, men två ägg, och en går före den andra. Med dubbel ägglossning på diagrammet kommer att observeras två ovulatoriska "näbb" och två efterföljande uppgång. Samtidigt, på diagrammet med två ägglossningar, ser den första ljusare ut än den andra, som går mot bakgrunden av förhöjd progesteron.

Men notera att spontana ups på diagrammet inte bara kan tala om ägglossning eller graviditet, utan också om början av inflammatorisk process i kvinnokroppen.

Kan grafiken vara fel?

Temperaturmetoden för både de som planerar graviditet och de som vill undvika det rekommenderas som en hjälp, snarare än den viktigaste, eftersom fel vid mätning av BT kan vara betydande. Med tidig ägglossning eller sen ägglossning flyttas gränserna för det bördiga fönstret, Därför är det möjligt att det blir svårt att bli gravid eller tvärtom kommer en kvinna att bli gravid utan planering.

För graviditetsplanering Det rekommenderas att kombinera metoden för basal termometri med den cervicala symptomatiska metoden med att genomföra tester för ägglossning. Om huvuduppgiften är preventivmedel rekommenderas den systematiska användningen av preventivmedel utan hänvisning till livscykelns basala temperatur eller tillstånd på en given menstruationscykel.

Det är viktigt! Om du tar orala hormonella preventivmedel, är det inte nödvändigt att mäta BT eftersom resultaten inte kommer att vara tillförlitliga - läkemedlen undertrycker ägglossningen, det sker inte, därför kommer alla scheman att vara anovulatoriska.

Om du misstänker en hormonell störning i enlighet med "dans" schemat för BT eller för jämnt schema utan upp och nedgångar, ta då hänsyn till att Den exakta orsaken kommer endast att bestämmas av en läkare som kommer att förskriva blodprov för hormonprofilen, ultraljudet i bäckenorganen och i vissa fall ovariefluorografi.

Om den grundläggande temperaturen under ägglossningen, se följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa