Varför kan underlivet göra ont under ägglossningen?

Innehållet

Obehagliga känslor som uppträder hos kvinnor i mitten av menstruationscykeln under ägglossningen, kallas i ovulationssjukdom. Och det händer långt ifrån varje kvinna. Uttalad smärta under ägglossningen kallas smärtsam ägglossning, och det kan ha många orsaker.

Ägglossning, enligt information från medicinska referensböcker, har inga specifika symptomatiska tecken, och de flesta kvinnor gör det smärtfritt.

En liten ägglossningssmärta, enligt statistiken, är typisk för cirka 15% av kvinnorna. Under perioden för frisättning av ett moget ägg från en sprängande follikel upplever sådana kvinnor att dra smärta i underlivet, små stickningar i livmodern, som under menstruationen.

Mer allvarlig smärtsam ägglossning påverkar regelbundet upp till 5-7% av kvinnorna. De släpper ägget åtföljs av smärta i höger eller vänster sida (i de flesta fall beror det på follikeln på vilken äggstocken perforeras - vänster eller höger). Skarpa smärtor vanligen på dagen för ägglossning observeras inte, men det kan finnas undantag.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
  • menstruation
  • ägglossning
  • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vad händer

Efter inrättandet av en regelbunden menstruationscykel (18-20 år) börjar kvinnor vanligtvis gradvis märka att i mitten av cykeln förändras deras tillstånd något. Ökad libido kan uppstå, ökningen av vaginalt utlopp ökar, och bröstet kan öka något. Denna funktion av hormoner, eftersom själva processen med ägglossning regleras av förhållandet mellan östrogen, follikelstimulerande hormon och LH (luteiniserande hormon). När koncentrationen av östrogen och LH når toppvärden, follikeln på äggstocken som har vuxit i den första halvan av cykelbytet och frigör oocyten, redo för befruktning.

Orsakerna till ägglossande smärta är inte alltför tydliga för läkare och forskare, eftersom de processer som förekommer i den kvinnliga kroppen är mikroskopiska, cellulära. Fakta är dock en envis sak, och läkarna nekar inte förekomsten av en smärtsam ägglossning.

I det ovulatoriska syndromet, när nedre delen av buken gör ont en gång varje cykel i 1-2 dagar, sänker nedre delen av ryggen, är det vanligtvis inget hemskt. I överväldigande majoriteten av kvinnor beror detta på vissa naturliga fysiologiska skäl. Det finns dock cirka 20% av kvinnorna som har månatliga, regelbundet återkommande svåra smärtor på dagen för ägglossningen - en signal om reproduktionssystemets patologiska tillstånd.

skäl

Förlossningsprocessen är förknippad med bråk i follikeln. Om den är stor, intensiv, då uppstår smärtan på grund av partiell irritation av ytan på äggstocken. Nerverna hos någon kvinna hämtar follikelbrytningen under ägglossningen, men inte alla känner smärta, men bara de som har en individuell egenhet sedan barndomen - låg smärtgräns, intolerans mot ens smärtsmärta.

Det är mycket viktigt att kunna särskilja smärtsam ägglossning från andra möjliga smärtor som inte är relaterade till frisättning av ett moget ägg. Detta kan göras genom att bestämma dagen för ägglossningen korrekt - hem ägglossningstestsystem kommer att hjälpa till, metoden att mäta basaltemperaturen, samt ett besök till doktorn och en ultraljud av äggstockarna.

Det kan vara sjuk både till vänster och till höger, men i en cykel uteslutande från ena sidan - den där äggcellen har mognat. Det är omöjligt att förutsäga om sidan kommer att förändras under nästa cykel. Denna process kan inte styras. Vissa kvinnor på dagen för ägglossning upplever yrsel (mild), misshandlingsmissbruk (kort). Kroppstemperaturen förblir normalt stabil vid normala värden.

Ökningen är en signal om en eventuell inflammatorisk process, som inte är direkt sammankopplad med ägglossningen.

Follikelskalet har ett nätverk av små blodkärl. När dess integritet bryts på dagen för äggets frigöring, spränger dessa kärl, en liten mängd blod tränger in i bukrummet och kan irritera det och orsaka smärta, så att bukhålans nervändar reagerar på närvaron av främmande vätska.

Det bör förstås att frågan om huruvida den smärtsamma ägglossningen är patologisk hos en viss kvinna bestäms individuellt. Om en kvinna har låg smärtgräns kan en sådan ägglossning vara en variant av normen.

Smärta vid ägglossning hos kvinnor med normal smärtgräns kan vara förknippad med sådana orsaker.

  • endometrios - tillväxten av endometrieceller utanför livmodern. Dessa celler är hormonkänsliga, de reagerar på förändringar i förhållandet mellan östrogen och LH-koncentrationen och som de börjar öka, orsakar de obehag i området där de befinner sig.

  • adhesioner - Närvaron av vidhäftningar efter operation i bukhålan, gör gynekologiska operationer ofta processen att släppa ett ägg smärtsamt, men med yrsel och illamående, är den vidhäftande sjukdomen nästan aldrig manifesterad.

  • Hormonal obalans - Vanligtvis är det inte bara smärtsam ägglossning utan även andra avvikelser under kvinnocykeln - oregelbundenhet, skarpa eller tunga perioder, kort eller långvarig menstruation, brukar tala om "störning" i den endokrina sfären. Efter födseln under året är sådana "hoppar" av hormoner ganska tillåtna som en variant av normen, speciellt om kvinnan ammar, men efter slutet av laktationsperioden, om cykeln inte är inställd, föreskrivs behandling.

  • Follikulära cyster - de är bildade av folliklar, som inte kunde brista av någon anledning, och kan vara närvarande på en kvinnas könkörtlar under ganska lång tid.

  • Uterin fibroids och andra neoplasmer - hos dem är smärtsyndrom också associerat med känsligheten hos tumörvävnaderna till hormonell ägglossning "ackompanjemang".

Det är också viktigt hur länge smärtan fortsätter. Om den endast följer med ägglossningstiden, tar det ungefär en timme. Det är också möjligt att bevara smärtsyndromet och under hela perioden av äggets livskraft - upp till 24-36 timmar. Om smärta är närvarande i 48 timmar eller mer, bör du kontakta en gynekolog med klagomål.

En kvinna bör genomgå en undersökning av reproduktionssystemet, såväl som testning av hormonella störningar, om hon har ägglossat åtminstone de senaste tre cyklerna tillsammans med illamående, ökad svaghet, feber, diarré, yrsel i yrsel, svår smärta innan man förlorar medvetandet.

Med allvarlig smärta, som finns i höger sida, behöver du ringa en ambulans. Tyvärr är problem som blindtarmsinflammation, bräckning av en follikulär cysta, akut inflammation i reproduktionsorganen och oregelbunden apoplexa inte uteslutna.

Det är högt noggrant att säga att smärtor under ägglossningen är patologiska och behöver ordineras behandling om kvinnans cykel är trasig, menstruationen är riklig, smärtsam, om det finns smärtor under sexuella handlingar, om det inte finns någon sexuell lust.

Det är viktigt! Det finns en annan fysiologisk orsak till smärtsam ägglossning - ålder. Hos kvinnor under premenopausala perioden innebär utseendet på obehagliga känslor i ägglossningens dagar att fertiliteten försvinner, men menstruationen blir oregelbunden, sällan och slutar helt och hållet. Utstoppad ovariereserv.

Andra symptom

Lågryggsmärta under ägglossningen är det inte alltid i deras grund att processerna för frigöring av ägget. Ryggsmärtan gör ofta ont vid östrogenkoncentrationens topp i njurpatologi, i vissa tarmsjukdomar. Detta händer på grund av det faktum att nervnoderna i ländryggsregionen skickas omedelbart från flera närliggande organ. Och en av dem, patienten, kan väl skicka och distribuera en smärtsignal till ländryggen.

Många kvinnor som upplever smärtsamt ägglossningssyndrom hävdar att de känner sig huvudvärk och anslut det med vädret, och med ökat tryck och av andra skäl. Faktum är att orsakerna ligger igen i förhållandet mellan hormoner - före ägglossningen i kroppen finns en ökning av östrogen, men strax efter bråket i follikeln börjar deras stöd minska. Detta hormon bör ersättas med progesteron som åtföljer andra delen av menstruationscykeln.

En kraftig minskning av östrogen orsakar en liten vasospasm. Särskilt drabbade kärl i hjärnan, som ger blod och syre till sin struktur. Det är deras inskränkning och orsakar huvudvärk.

Hur man klarar av smärta?

Det stora misstaget för kvinnor som upplever allt smärtsamt ägglossningssyndrom är att de sväljer smärtstillande piller i partier. Det är denna anledning att ibland också bryter mot de ovulatoriska mekanismerna, vilket kan manifestera sig som avsaknaden av den önskade graviditeten. Det rekommenderas inte att dricka smärtstillande medel för planering av uppfattningen även med smärtsam ägglossning.

Först måste du fråga gynekologen hur mycket den här smärtan är naturlig för dig. Detta ska göras på dag 6 i cykeln när nästa menstruation är klar. På denna dag kommer det att finnas en informativ follikulometri (ultraljud av äggstockarna), lite senare kommer läkaren att förskriva hormonprofilprov och andra tester som gör det möjligt att bedöma kvinnornas hälsotillstånd.

Om smärtan orsakas av en patologi, ett smärtsamt tillstånd, är det viktigt att få den behandling som kommer att inriktas på att eliminera befintliga problem. Här beror behandlingen på diagnosen - de kan rekommendera hormonella droger, antibakteriell behandling, antiinflammatoriska läkemedel. Ibland att inte göra utan operation.

Om läkaren inte hittar patologiska orsaker på basis av ägglossningssyndrom, kan icke-steroidbehandling rekommenderas för att lindra de obehagliga symptomen under ägglossningsperioden, om en kvinna inte planerar på denna konceptionscykel. antiinflammatoriska läkemedel Ibuprofen är exempelvis ofta ordinerat Tamipul och Solpadein.

Om en kvinna planerar att bli gravid, måste hon vara nöjd med att ta antispasmodika, till exempel "No-Shpy" eller "Papaverina" i form av tabletter eller rektala suppositorier.

En kvinna med smärta under ägglossningen får ta värmeapplikationer, värmekuddar, ta ett varmt bad, men först efter att doktorn bekräftat att hon inte har en inflammatorisk process, hotet av en cystbrott.

För tidpunkten för smärtsamma symptom rekommenderas det att minimera fysisk aktivitet, att avbryta träningspasset, till gymmet, jogging och simning och om det finns möjlighet att ta ledig dag eller ledig tid ska du använda den.

Se följande video för orsakerna till ägglossningssmärta och hur du kan lindra det.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa