Allt om sen ägglossning

Innehållet

När du planerar en graviditet är kvinnor vanligtvis mer angelägna om deras hälsotillstånd och tecken på övergående ägglossning, eftersom det är denna period som gör att en kvinna blir gravid. Och ibland i mitten av cykeln, när en viktig dag förväntas, finns inga tecken på ägglossning - och basaltemperaturen förblir oförändrad, och test för ägglossning ger uthålligt en enda stapel i stället för de förväntade två.

Många på detta stadium tror att de har en anovulatorisk cykel, och de försöker bestämma tiden som är gynnsam för uppfattningen. Och förgäves. De mest ihållande och ihärdiga kvinnorna vet att ibland strax före menstruationen blir ägglossningstestet plötsligt positivt och själva äggproduktionen är sen.

Vad är det

Det är generellt trodde att kvinnlig ägglossning sker exakt i mitten av cykeln och delar den i två halva faser. Kalkylmetoden för dess bestämning tyder på att subtrahera från cykeltiden 14, för att bestämma vilken dag som förväntas frigöra ett moget ägg från follikeln. Om cykeln varar 28 dagar, förväntas ägglossningen på den 14: e dagen från början av den sista menstruationen, med en cykel på 30 dagar - på den 16: e dagen med en cykel på 26 dagar - på den 12: e dagen av cykeln och så vidare. Men det skulle vara enkelt om kalendermetoden var 100% korrekt.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
 • menstruation
 • ägglossning
 • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Ägglossning är en komplex process som kan förändras under påverkan av många faktorer, både externt och internt. Follikeln växer efter slutet av nästa menstruation under påverkan av hormoner, och den hormonella bakgrunden är känd för att vara mycket känslig för olika faktorer.

Den andra fasen av kvinnocykeln efter ägglossningen varar oftast mer eller mindre en viss tid. Det anses normalt vara två veckor (14 dagar plus eller minus en dag). Denna varaktighet beror på livslängden hos corpus luteum, som bildas som en tillfällig källa till progesteron i stället för den sprängande follikeln från vilken ägget kom ut.

I förståelsen av läkare är sen ägglossning sena utgången av oocyten från follikeln, när ett viktigt ögonblick för de som planerar graviditet är senare än i mitten av menstruationscykeln. Det är svårt att säga hur sent eggets frisättning är. Mycket här är relaterat till varaktigheten av cykeln hos en viss kvinna.. När den varar från 30 till 34 dagar, anses den vara sen ägglossning, som inträffade efter den 25: e dagen av cykeln. Om kvinnans cykel själv stannar i mer än 35 dagar, sker ägglossningen alltid med en fördröjning, vilket kräver medicinsk undersökning och behandling, eftersom en sådan kvinnlig cykel inte initialt kan anses vara normal och hälsosam.

Med vanlig cykel (den vanligaste) på 28-29 dagar, bör sen ägglossning diskuteras när den faktiskt utövas efter 16 dagar från början av den första dagen av den sista menstruationen. Ibland händer det också att frisättningen av en mogen oocyt endast inträffar 20: e dagen i cykeln, det vill säga kort före menstruationen. Detta fenomen kan övervakas genom att man sammanställer ett regelbundet schema över basaltemperaturen, liksom att genomföra hemtestning med apotekets ägglossningstest.

Hormons roll

Sen ägglossning kräver ofta att vissa hormonella medel utses till en kvinna, eftersom hon alltid är förknippad med en överträdelse av det hormonella stödet hos ägglossningen. För att förstå varför ägglossningen är sen måste du tydligt förstå vilka processer som leder till det. Mekanismerna för hormonell reglering av oocytmognad och frisättning är fem steg. De inkluderar cerebral cortex, hippocampus, det limbiska systemet och amygdala.

Den överbefälhavare som är chef för ägglossningen är hypotalamusen. Det producerar friheter som stimulerar produktionen av hormoner som är nödvändiga för kvinnocykeln. Folliberin, till exempel, som en överordnad befälhavare, utlöser produktionen av FSH-follikelstimulerande hormon i en kvinnas kropp och lyuliberin är ansvarig för produktionen av luteiniserande hormon. FSH tillåter att folliklar växer, växer och LH provar ett brott av den mogna dominerande follikeln på dagen för ägglossningen. Dessutom producerar hypotalamus en grupp statinhormoner, vars uppgift är att sakta ner produktionen av andra hormoner som inte behövs för ägglossning.

Hypofysen, som lyder hypothalamus, ger FSH. Under dess verkan ökar östrogen under första halvan av kvinnocykeln. Vid rätt tidpunkt byter hypofysen till syntesen av luteiniserande hormon.

Gonaderna, äggstockarna, producerar progesteron i den andra fasen av cykeln och östrogen i den första. Varaktigheten av kvinnocykeln är förresten beroende av balansen mellan dessa hormoner.

Alla organ som har en naturlig känslighet för hormoner i allmänhet reagerar på förändringar i hormonell ackompanjemang på olika dagar av cykeln. Denna bröst och fettvävnad i kroppen, och benvävnad och jämn hårsäckar. Och det finns givetvis en reaktion från livmoderns sida - uppgiften är att bygga upp endometrium. Om uppfattningen äger rum, kommer ett tillräckligt lag av endometrium att säkerställa framgångsrik implantation av embryot, om det inte sker, kommer de förstorade cellerna att avvisas och föras ut under nästa menstruation.

Efter menstruationsperiodens slut börjar hypofysen att producera FSH och i ett lågkoncentrationsluteiniserande hormon. Om progesteronnivåerna är förhöjda i detta skede, kan ägglossningen inte förekomma alls. När du närmar dig mitten av cykeln ökar koncentrationen av östrogen, vilket ger upphov till en kraftig frisättning av LH - detta kallas en luteiniserande topp. Vanligen efter det, inom 24 timmar, brister follikeln och släpper ut en äggcell, redo för befruktning. Och här är follikeln i en mycket beroende position - eventuell obalans av LH, androgen kan leda till det faktum att ägglossningen inte sker vid rätt tidpunkt.

Koncentrationen av progesteron i honkroppen börjar öka efter ägglossningen. Hans uppgift är att förbereda kroppen för graviditet. Om det inte har kommit, minskar progesteronnivå 5-6 dagar före menstruation, östrogenivåerna stiger och premenstruella förändringar börjar, kroppen anpassar sig för menstruation.

Det är möjligt att bestämma förhållandet mellan hormoner i en kvinnas blod på vilken dag som helst i cykeln med hjälp av en laboratorieundersökning av venöst blod, vilket gör att läkaren kan bestämma i vilket av de endokrina stadierna det finns ett "misslyckande". Korrigering görs av hormonella droger som gör att du kan höja eller sänka nivån på vissa hormoner så att ägglossningen är aktuell.

skäl

Den femstegs hormonella processen kan störa av externa och interna faktorer.

De vanligaste orsakerna till sen ägglossning är följande situationer:

 • kvinnan är i ett tillstånd av kronisk stress, nervös, led en stor förlust, chock;
 • det var en förändring av klimat- eller tidszoner;
 • föregås av en abort;
 • en kvinna var skyddad av orala preventivmedel före planering, avbryta OK orsakar en hormonell "störning" i kroppen;
 • menstruationsperiodens installationsperiod efter födseln - upp till ett år
 • amma med en återställd cykel;
 • överförda infektionssjukdomar - influensa, akuta respiratoriska virusinfektioner, liksom förkylningar och andra sjukdomar som uppstod med en ökning av kroppstemperaturen;
 • premenopausala perioden
 • gynekologiska sjukdomar som förekommer med förhöjda nivåer av östrogen i blodet - endometrios, endometriehyperplasi i skiktet, bröstcancer
 • sjukdomar som uppstår med en ökning av nivån hos manliga könshormoner i kvinnans blod är polycystiska äggstockar, nedsatt funktion av binjurskortet.

Om kvinnan som helhet har en normal varaktighetscykel (28 dagar), men ägglossningen är sen, kan detta vara ett tecken på latent inflammatorisk process i livmodern, äggledarna, i äggstockarna och kan också vara praktiskt taget den enda manifestationen av infektioner som klamydia, ureaplasma.

Sen ägglossning kan förekomma hos kvinnor med någon sjukdom i hypofysen, hypotalamus, äggstockar. Ofta är fördröjd frisättning av oocyten en följd av fetma, eftersom fettvävnad också kan producera hormoner, och därför är balansen som är nödvändig för den korrekta cykeln störd.

Funktioner och indikationer

Sen ägglossning har nästan samma tecken som tidig utgång av oocyt från follikeln.

 • Mängden cervikal utsöndring ökar. Vaginal urladdning blir mer riklig, som liknar viskös rå kycklingäggvit. Vid sen ägglossning utesluts inte utseendet av små blodiga vener i livmoderhalssekretionen, utsläppet kan också bli gulaktigt.
 • Basaltemperaturen sjunker kraftigt, och stiger sedan kraftigt - Dagens nedgång är dagen för ägglossning.
 • Det finns dragningar i underlivet - inte en obligatorisk egenskap, inte sällsynt för alla.
 • Bröst blir känsligare, bröstvårtor reagera snabbare för att röra.
 • Emotionella tillstånd förändrassexuell lust ökar.

Apotekets ägglossningstestsystem visar ägglossning, även sent, med ganska hög noggrannhet, och det är också möjligt att göra en ultraljud av äggstockarna och donera blod för LH och FSH.

Graviditetens uppfattning och egenskaper

Kan jag bli gravid med sen ägglossning? Ja, detta är möjligt, men bara när själva oocytens sena utlopp inte är associerat med polycystiska äggstockar eller andra sjukdomar som i sig kan orsaka infertilitet. Också en kvinna borde vara medveten om att med sin sena ägglossning minskar hennes möjligheter till uppfattning. Med tiden är sannolikheten att bli gravid i intervallet 11-30% (bör ta hänsyn till ålder och hälsotillstånd). När sent - ca 7-15%. Men sannolikheten för graviditet är fortfarande kvar.

Om den månatliga inte började under den förväntade tiden är det möjligt att du är gravid. men Ett graviditetstest på den första dagen av fördröjning, som rekommenderas av tillverkaren, orienterad mot normala ägglossningsperioder, bör inte utföras. Efter ägglossning och befruktning behöver embryot ungefär 7-8 dagar för att slutföra implanteringen av äggstocken i livmoderns endometriska skikt.

Om ägglossningen i sig var sen så kommer implantationen att vara sen.

Graviditetstest svarar på hormonet hCG, vilket produceras av korionisk villi efter implantation. Nivån av humant korionisk gonadotropin ökar varannan dag. och eftersom tester med hög känslighet kommer att visa ett positivt resultat på 7-8 dagars menstruationsfördröjning. Före detta kan tester vara negativa på grund av den lilla mängden hCG i urinen, vilket testsystemen inte fångar.

Funktioner av graviditeten, som inträffade i cykeln med sen ägglossning, ligger i det faktum att läkare ibland kommer "skrämma" den framtida mamman med barnets möjliga fördröjning från utvecklingsnormerna.Alla obstetriska formler innebär en standardcykel med vanlig ägglossning, och i själva verket blir din bebis yngre när det gäller graviditet i en vecka eller mer.

Det kan också finnas frågor vid bestämning av det förväntade leveransdatumet - läkare kommer att anse att det ska ske tidigare. Men tiden för ägglossningens början påverkar inte barnets kön, den här frågan är inte beroende av äggcellen alls. Du kommer att ha en pojke eller en tjej, beroende på om spermatzonen med vilken genetisk set den befruktade oocyten är XX (flicka) eller XY (pojke).

Tja, om du säkert vet att ägglossningen var sent, då är missförstånd under graviditeten inte hemskt för dig, kan du alltid förklara för doktorn att utgången från oocyten var sen. Det är därför de som planerar graviditet och rekommenderas att kontrollera sin basala temperatur, samt bedriva apotekstest eller använda symptomatiska fertilitetsigenkänningsmetoder.

Om uppfattningen inträffade i en cykel med sen ägglossning kan en kvinna hotas med spontan abort på grund av en minskning i cykelns andra fas och otillräcklig beredskap hos endometriumet för implantation. Ofta vid detta tillfälle rekommenderas kvinnor att ta progesterondroger för att stödja graviditet under första trimestern.

Behandlingsperioden, som blev möjlig vid oocyten-sencykeln, bestäms av standardförlossningen, från den första dagen av den sista menstruationen, men på växelkortsskriften kan läkaren indikera att sen ägglossning har inträffat, vilket innebär att korrektionen av tidpunkten med hänsyn till detta . Kraven hos en kvinna att räkna med graviditet från dagen för hennes ägglossning, även om hon vet exakt hennes datum, kan inte vara en anledning att ändra termen.

Behöver jag genomgå behandling?

Om sen ägglossning har hänt en eller två gånger - det här är inte en anledning till behandling. Det är nödvändigt att analysera om påverkansfaktorer har ägt rum - flyg, resor, stress, kyla, viktfluktuationer och liknande. men när man upprepar sen ägglossning i tre cykler i rad eller mer, är det nödvändigt att samråda med en läkareoch endast specialist vet det exakta svaret, huruvida behandling är nödvändig i varje enskild situation.

I de flesta fall, enligt recensioner, om fenomenet inte är associerat med sjukdomar, räcker det med att upprätta en normal natts sömn, äta ordentligt och balanserat, det är tillräckligt att flytta, ha ett vanligt sexliv och ge upp dåliga vanor. Sen ägglossning är endast farlig när en kvinna inte kontrollerar henne, känner inte till funktionerna i hennes cykel. Hon kan möta missfall, brist på implantation, även med en fullständig uppfattning.

Du kan lära dig mer om kvinnors cykel i videon nedan.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa