Varför kan du dra nedre delen av buken efter ägglossningen?

Innehållet

En frisk icke-gravid kvinna ska inte uppleva någon smärta i buken efter ägglossningen. Den andra fasen av menstruationscykeln är normalt smärtfri och därför är utseendet på nagande smärta i underlivet efter mitten av cykeln ett skäl att gå till gynekologen, det kan finnas flera orsaker till detta fenomen.

Vad händer

Ägglossning - frisättningsperioden för ett moget ägg från follikeln. I de kvinnliga könkörtlarna finns det många första-order-oocyter, och endast en (sällan två) lyckas med mogning inom en menstruationscykel. Ägglossning gör det möjligt att bli gravid, för en kvinna är bara bördig under denna period. Äggcellen lever för en dag, varefter den dör om befruktningen inte har inträffat: den faller genom äggledaren i livmodern och två veckor efter ägglossningen börjar en annan menstruation och cykeln börjar på nytt.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
  • menstruation
  • ägglossning
  • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Kvinnor i olika åldrar har ett visst normalt antal anovulatoriska cykler när ägglossningen inte alls inträffar.

Om en flicka i 20 år har sådana cykler per år är 1-2, då redan vid 35 år kan antalet "tomma" menstruationscykler nå 5 eller 6 per år - det är därför med ålder det blir svårare att bli barn, de fertila förmågorna hos det rättvisa könet minskar.

Under en normal menstruationscykel kan en kvinnas välbefinnande förändras under ägglossningen - vaginal urladdning blir mer riklig, sexuell lust ökar, bröstvårtor kan bli känsligare, vissa kvinnor säger att de känner ägglossning, follikelbrottet med lite smärta från höger eller vänster sida av underlivet, i området av äggstockarna. Läkemedlet känner inte till de objektiva symptomen på ägglossningen, men det är möjligt att bestämma den här punkten - genom laboratorieblodprov för hormoner, genom ultraljud och i hemmet ägglossningstester.

Normalt sker den andra halvan av menstruationscykeln under verkan av progesteron på kroppen. Ingen smärta borde vara. Mängden urladdning efter att ägget släppt börjar minska, den så kallade torrperioden börjar, vid vilken progesteron verkar tjock och skarp i munnen.

Om underkroppen gör ont i magen, drar den i magen efter ägglossningen, du behöver rådgöra med en läkare och förstå orsakerna till detta fenomen. De kan vara olika.

Möjliga orsaker

Observation av kvinnan själv hjälper till att fastställa orsakerna till utseendet att dra smärta i underlivet efter slutet av ägglossningen. Det är mycket viktigt att bestämma tidsintervallet efter den förväntade dagen med ägglossning, de första obehagliga upplevelserna uppträdde. Beroende på detta kan det antas (det finns en rätt att hävda endast hos läkaren!) Vissa skäl.

Ovulatorisk syndrom

Med detta begrepp i medicin menas ett visst symptomatiskt komplex, vilket är karakteristiskt för kvinnor med en hög individuell nivå av känslighet. De börjar vanligtvis känna smärtor av varierande intensitet även under follikelbrytningsperioden.I den andra fasen av cykeln ökar koncentrationen av progesteron i honkroppen efter ägglossningen, kärlens väggar blir lösare och sannolikheten för skada ökar. Basaltemperaturen hålls vid höga värden.

Många hävdar att de känner uppblåsthet, uppblåsthet, och sådana känslor är förknippade med verkan av progesteron, vilket bland annat också bibehåller vätska i vävnaderna. Om en kvinna har en stor follikelmognad (i medicin kallas den spänd), så uppträder mikrotrauma på grund av dess brist på ytan av gonadalkörteln, vilket också teoretiskt kan bero på smärta. I det här fallet uppträder obehaget på dagen för ägglossningen, varar drygt en timme och med mindre intensitet varar upp till 3-4 dagar efter ägglossningen.

folliklar på ultraljud

Ovidukterna, höger och vänster äggledarrör, kontrakt som ägget rör sig inuti röret, oavsett om graviditeten har inträffat eller ej. Vanligtvis reduceras rörets muskulatur där oocyten ligger mer aktivt. men ibland reduceras båda äggledarna samtidigt, och då kan den uppfattas av kvinnan som nagande smärtor, som liknar smärta under menstruationen. Sådana smärtor uppträder vanligen 1-2 dagar efter ägglossningen och sist omkring en vecka.

Livmoderhalsen, något ångrör under ägglossningen, stänger, stängs efter att ägglossningsprocessen är avslutad. Ibland finns det en ökad ansamling av vätska i den, vilket också kan kännas som en dragande smärta i nacken, vissa beskriver det som "dra livmodern".

Mindre nagande smärtor kan vara associerade med den vanligaste förstoppningen.I vissa kvinnor utvecklas progesteron efter ägglossningen i andra fas av menstruationscykeln.

Enligt WHO är ovulatoriskt syndrom på något sätt annorlunda för varje femte kvinna på planeten. Men damerna brukar bara uppmärksamma det bara när obehaget är ganska uttalat. I endast 5% av fallen har sådana kvinnor intensiva smärtor, de klagar på att de dra och ömma starkt, till exempel under en attack av blindtarmsinflammation.

Om det redan finns flera cykler i rad med sådana symtom, ska du besöka läkaren efter nästa menstruation, som kommer att ge rekommendationer, förskriva smärtstillande medel och antiinflammatoriska läkemedel samt antispasmodiska droger.

Sen ägglossning

Ägglossning är ett variabelt värde, och det följer inte några kalenderlagar. Trots det faktum att det vanligtvis uppstår i mitten av cykeln är det ganska möjligt att flytta tidpunkten för follikeln till ena sidan eller den andra. Om magen blev sjuk om några dagar efter ägglossningen, är det möjligt att dess timing har skiftats, och oocyten lämnar bristfollikeln just nu.

En kvinnas välbefinnande, hormoner, stress, resor, flygningar, klimat- och tidszoner, samt katarrhal och andra sjukdomar som är förknippade med feber kan påverka tidpunkten.

Sen ägglossning är ett fenomen som oftast förekommer hos kvinnor med etablerade gynekologiska sjukdomar, infektioner, liksom hos friska kvinnor under det första året efter leverans. Sen ägglossning förekommer hos kvinnor som har abort, men inom 3-4 månader efter abort. Då blir menstruationscykeln stabil.

Ibland är sen ägglossning ett individuellt drag i samband med långsam hypofys och hypofysen. Du behöver besöka en endokrinolog och göra test för en hormonell profil.

Premenstruellt syndrom

En vecka efter ägglossningen kan smärta och förvärring i underlivet uppträda på grund av tidig inledning av premenstruellt syndrom.PMS för var och en av de rättvisa könsflödena med egna egenskaper, vissa människor har inga tecken på att närma sig menstruation, vissa visas bara 3 eller 4 dagar före menstruationsblödning men det finns också en ganska stor grupp kvinnor som börjar känna tecken på premenstruellt syndrom på ca 6- 7 dagar före menstruationens början.

Vanligtvis är mjuka smärtor inte det enda tecknet. De flesta kvinnor säger att deras mage blir svullen, illamående kan plågas, humöret under verkan av progesteron börjar förändras, emotionellt tillstånd blir väldigt instabil och oförutsägbar. Bröstkänslighet ökar, förstoppning kan vara närvarande eller omvänt blir avföring ofta och flytande. Många drabbas samtidigt av huvudvärk och värk i nedre delen av ryggen. Dessa är symtomen på uppfattningen som kallas de tidiga tecknen på graviditet, och många kvinnor är övertygade om att de blev gravida fram till menstruationsdagen.

Alla dessa symtom är nära besläktade med effekterna av progesteron på kvinnokroppen. Och det finns ingen skillnad om graviditeten har uppstått under den aktuella cykeln eller inte - progesteron produceras fortfarande. Anledningarna till att vissa kvinnor känner PMS och andra inte, rådgör läkare att leta efter ärftlighet - den här funktionen är vanligtvis ärvd.

Det vanligaste PMS startar hos kvinnor med brist på vitamin B, kalcium och magnesium, övervikt, hos kvinnor med svår stress som leder till en otillräcklig aktiv och mobil livsstil.. PMS är en frekvent följeslagare i cykelns andra fas för kvinnor som inte kan föreställa sig sitt liv utan kaffe.

Om dessa symtom upprepas från cykel till cykel, ska du besöka en gynekolog., gör de nödvändiga analyserna, byt mat system, mätta din kost med fullkornsprodukter, mejeriprodukter, grönsaker och frukter. Ett besök på poolen, gym kommer också att vara fördelaktigt, det är viktigt att övervaka din vikt. Från choklad bör starkt te och kaffe överges.

Smärta lindrar anti-icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.. Om smärtan är allvarlig och regelbunden kan hormonella preventivmedel rekommenderas - vid undertryckande av ägglossningen minskar symtomen på PMS vanligtvis.

Ny graviditet

Om vanligtvis inte den andra delen av cykeln åtföljs av några obehagliga känslor, och i den nuvarande de har dykt upp, kan det här väl tala om graviditetens början. Naturligtvis är detta uttalande bara ett gissning, för även om det känsliga testet inte kan känna igen en intressant position på så kort tid. I detta fall drar magen efter ägglossningen i 2-3 dagar på grund av sammandragning av oviduktens smidiga muskler, och en vecka efter ägglossningen kan dragproblemen innebära implantation av embryot i livmoderns endometriska skikt.

Det drar nedre delen av ryggen och buken, ofta i kombination med ett karakteristiskt tecken - implanteringsblödning - med en diskret blodig spotting, som vanligtvis passerar 1-2 dagar utan spår. Bröstkörtlarna kan vara blåmärken, bröstvårtorskänsliga. Att fortsätta i buken kan vara länge under hela första trimestern. Så du borde vänta och göra ett graviditetstest den första dagen av förseningen. eller ta ett blodprov för hCG omkring 10-11 dagar efter ägglossningen.

Om smärtan är mycket orolig, sjuk och det finns anledning att tro att graviditet kunde ha inträffat, undvik smärtstillande medel. Det är bättre att klaga till läkaren, glöm inte att varna en specialist som du kan vara gravid.

Follikelcyst

Utveckling av en follikulär cysta uppträder vanligtvis som en följd av ofullständig ägglossning - follikeln har mognat men inte burst - antingen efter ägglossningen, om en hålighet fylld med vätskeinnehåll bildas på gonaden. Om cysten bildar sig ganska stor kan den göra ont, dra. Ofta förekommer sådana cystor hos kvinnor efter 30 år, de skadar inte alltid och går ofta obemärkt.

Om vätskekaviteten är fysiologisk i naturen, löser det sig självständigt. Under andra halvan av cykeln, under verkan av progesteron, ökar även funktionella cyster i storlek. Skarp smärta kan uppträda på dag 10 eller 11 efter ägglossning, när vätska från hålrummet börjar irritera ytan på reproduktivkörteln.

I vissa fall finns det en hotande tillstånd av en cyste, och detta kan dessutom åtföljas av en ökning av kroppstemperaturen. Därför, när höger eller vänster sida av buken gör ont, strax före menstruationen, är det nödvändigt att konsultera en läkare, göra en ultraljud. Vissa cyster kräver kirurgisk behandling.

Andra skäl

Förekomsten av systematisk smärta efter ägglossningen under andra halvan av menstruationscykeln kan indikera förekomst av allvarligare hälsoproblem än en follikulär cysta eller PMS - förekomsten av neoplasmer av godartad eller malign natur. När myom och andra neoplasmer uppträder av progesteronmetaboliska processer, som orsakar utseende av nagande smärta.

Anledningen kan ligga i infektionen, till exempel i gonorré eller klamydia. Om du inte får behandling, kommer gonadernas nederlag bara att vara en fråga om tid, ofta utvecklas sekundär infertilitet. Smittsamma skador kan misstänkas av de medföljande symtomen: obehaglig urladdning med lukt, klåda i grenområdet.

rekommendationer

Lämna nagande smärta efter avslutad ägglossning kan inte ignoreras. En kvinna rekommenderas att börja hålla en dagbok för hennes menstruationscykel, där hon kommer att gå in i basal temperaturindikatorer, markera dagarna då de uppträder av smärtsamma dragningsförmåga.. Detta kommer att hjälpa både henne och hennes läkare snabbt att klargöra frågan om varför smärtan började 5 eller 8 dagar efter ägglossningen.

Det är väldigt viktigt att övervaka utsläppets natur. och notera även uppgifter om detta i dagboken. Om tröst började tillsammans med smärtan såg atypisk urladdning ur könsorganen, är det viktigt att alltid rådfråga en läkare utan självläkning.

Dagboken måste också markera de dagar då samlag hölls. Det är möjligt att utseendet på obehagliga dragkänslor nästa dag efter ägglossningen eller på någon annan dag i menstruationscykeln kan vara associerad med vagina och livmoderhals mikrotraumor. I denna situation behöver du också besöka en läkare.

En gynekologs undersökning kommer att hjälpa till att avgöra om det finns inflammation och neoplasmer, endokrina störningar. I det överväldigande flertalet fall är det möjligt att välja ett behandlingsschema som snabbt ger positiva resultat.

Läs mer om ovulatorisk syndromspecialist i videon nedan.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa