Vad betyder central placenta previa under graviditeten och vad påverkar det?

Innehållet

Placentans placering är av stor betydelse under graviditeten. Den intrauterina utvecklingen av fostret beror även på placentans placering. Denna artikel hjälper dig att förstå vad som är den centrala placenta previa och vad detta tillstånd påverkar.

Vad är det här?

Placental vävnad visas i omedelbar närhet av platsen för fastsättning av korionen. Denna funktion beror på naturen. Genom moderkakan passerar många arterier som ger full blodflöde till fostret. Systemet av uteroplacentala kärl i barnets kropp tar emot näringsämnen och syre. De är nödvändiga så att ett barn som är i livmodern snabbt växer och utvecklas.

Det bästa stället för implantation (infästning) av ett befruktat ägg är ytan av livmoderns botten i den bakre väggen. På detta område är det mest funktionella blodflödet. Om ett litet embryo ligger i denna zon, fortsätter dess intrauterin utveckling ganska bra. Men i medicinsk praxis finns det andra fall. Av vissa skäl kan ett befrukat ägg faller ner i livmoderns nedre del, där det därefter fästs. En sådan implantering leder till stor del till det faktum att placenta vävnad bildas nedan.

För att skilja normen från patologin använder läkare en speciell villkorlig gräns. Referensvärdet för att bestämma placenta previa är avståndet från det till den inre livmodern halsen. Normalt i graviditetens andra trimester ska avståndet från struken till placentan vara minst 5 cm. I tredje trimestern ökar det och är redan 7 cm. Om placentusvävnaden ligger långt under denna villkorliga gräns kallas detta tillstånd läget i moderkroppen. Detta kliniska tillstånd kan förvärra graviditeten.

Ett annat farligt kliniskt tillstånd i samband med för lågt placenta är previa. Denna patologi kännetecknas av placeringen av den placenta vävnaden på den inre livmodern halsen. Graden av överträdelser i detta fall kan vara olika. Det beror till stor del på hur mycket moderkakan överlappar den inre livmodern halsen.

Läkare särskiljer flera typer av placenta previa. Ett av de kliniska alternativen är den centrala presentationen. I denna patologi kommer den centrala delen av placentan in i området av den inre livmodern halsen.

Funktioner av graviditeten

Central placenta previa kan väsentligt komplicera även den normala graviditeten. När en sådan diagnos etableras ska den framtida mamman noggrant övervaka hennes hälsa. Vanligtvis uppträder de första negativa symptomen i mitten av graviditetens andra trimester. Därefter kan de bara öka. I vissa fall blir det för svårt att rapportera en graviditet. I denna situation kan barnet förefalla mycket tidigare än den föreskrivna perioden.

Blödning från könsorganen kan vara ett av de alarmerande symptomen som är karakteristiska för denna patologi. Dess svårighetsgrad är väldigt annorlunda. I vissa fall märker kvinnor bara blod på sina underkläder. Med allvarlig blödning kan blodförlusten vara ganska riklig. Blödning från könsorganen kan utvecklas med eller utan utveckling av buksmärta.Det är viktigt att notera att sådan blödning under hela graviditeten kan förekomma flera gånger.

Ofta händer det att blödning från könsorganet är det första symptomet som får en gravid kvinna att söka råd från en obstetrikare-gynekolog. Därefter genomför läkaren en klinisk undersökning, under vilken det är nödvändigt att bestämma placeringen av moderkakan. Om det behövs kommer en obstetrikare-gynekolog att skicka framtida mamma att genomgå en ultraljud. Ultraljudsundersökning av livmodern och dess bilagor utförs nödvändigtvis till alla kvinnor med denna patologi. Det bör noteras att den framtida mamman kommer att genomgå en ultraljud ett par gånger över hela perioden av att bära barnet.

Repetera ultraljudsundersökningar är nödvändiga. Detta hjälper läkare att spåra dynamiken i utvecklingen av denna patologi.

Det bör noteras att placentans position i tredje graden kan förändras vid graviditetens tredje trimester. Om den placenta vävnaden övervägande överlappar den inre livmodern i den främre väggen, då är det i denna situation möjligt att flytta den uppåt. Denna process kallas migrering. Vanligtvis går processen med att ändra placentans initiala läge flera veckor.

Utvärdera migrationen av placenta vävnad än möjligt endast under tredje trimestern av graviditeten. Läkare bestämmer nödvändigtvis lokaliseringen av placentan omedelbart före födseln. Detta gör det möjligt för obstetrician-gynecologists att välja taktik för obstetrisk hjälp korrekt.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

komplikationer

Graviditetskursen komplicerad av en central presentation kan vara ganska oförutsägbar. När som helst kan framtida mammor uppleva komplikationer. Recensioner av kvinnor som hade en central placenta previa under graviditeten bekräftar detta.

Blödning från könsorganen med en central placenta previa kan börja plötsligt. I det här fallet dricker en gravid kvinna som regel mycket blod från slidan och det allmänna tillståndet försämras dramatiskt. Massiv blodförlust är ett extremt farligt tillstånd. Vid detta tillfälle försämras det uteroplacentala blodflödet, vilket innebär att barnet upplever oerhört obehag. Om blodförlusten är mycket massiv, då i en sådan situation, kan konsekvenserna för barnet vara extremt ogynnsamt, även hotet mot hans liv. I en sådan situation är det mycket viktigt att snabbt söka medicinsk hjälp.

Om tillståndet för en gravid kvinna och hennes bebis har försämrats avsevärt måste hon bli inlagd på sjukhus för behandling och kompensation för de resulterande sjukdomarna.

I vissa fall kan blodförlusten vara frekvent men knapp. Vanligtvis förekommer sådana situationer när den förväntade moderen bryter mot de rekommendationer som doktorn har gjort för henne. Blödning kan uppstå i det här fallet efter att ha lyft tunga föremål och efter att ha spelat sport.

Kvinnor som har en central placenta previa under graviditeten, i vissa fall kan läkare till och med rekommendera sängstöd. Ju längre graviditetstiden, ju längre den förväntade mamman skulle vila. Intensiv fysisk ansträngning bör skjutas upp en stund. Den förväntande mamman bör också övervaka sitt psyko-emotionella tillstånd. Starka nervösa upplevelser och stress kan påverka graviditeten negativt.

Tactics obstetrisk hjälp

Att genomföra graviditet komplicerad genom central presentation bör vara mycket uppmärksam. Det är bättre att en gravid kvinna som har denna patologi bör övervakas av en erfaren och kvalificerad läkare. Under graviditeten borde framtida mamma obefläckat följa alla rekommendationer från läkare. Detta kommer att bidra till att minimera risken för möjliga tillstånd för både henne och hennes bebis.

I hanteringen av graviditeten, komplicerad av centrala placenta previa, gör läkare allt som behövs för att hålla det så länge som möjligt. För att barnet ska födas och vara livskraftigt måste han gå igenom flera stadier av fosterutveckling. Detta kräver flera månader. Om den svåra blödningen utvecklas under en så komplicerad graviditet är risken för spontan för tidig födsel väldigt hög. Om förlossningen börjar för tidigt är det extremt svårt för läkare att rädda barnet.

När graviditeten är komplicerad av central presentation, tar läkare vanligtvis till den kirurgiska metoden för obstetrik. En kejsarsnitt hjälper till att minska risken för att utveckla farliga komplikationer som kan utvecklas under naturlig förlossning. Leveransdatumet väljs alltid individuellt.

Det finns situationer när den förväntade mamman går in på sjukhuset mycket tidigare än födelsedatumet. Detta händer som regel om kvinnan har påbörjat en massiv blödning. I en sådan situation utvärderar läkarna nödvändigtvis risken för att arbetet börjar bli för tidigt. Om livmoderhalsöppningen är ofullständig, kan de lämna kvinnan på sjukhuset ett tag.

Valet av taktik beror i stor utsträckning på graviditeten. Om gestationsperioden redan är tillräcklig för utförande av leverans, kommer kvinnan i detta fall att genomgå en kejsarsnitt.

Se följande video på vad den centrala placentapresentationen innebär.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa